Doorgaan naar hoofdcontent

Al Jazeera-journaliste doodgeschoten op Westelijke Jordaanoever

Al Jazeera-journaliste doodgeschoten op Westelijke Jordaanoever

Shireen Abu Akleh, een bekende journaliste bij het Arabische nieuwszender Al Jazeera, is omgekomen bij een vuurgevecht in de regio van Jenin op de Westelijke Jordaanoever. De zender beschuldigt Israël.

Lees verder

Bomen vallen om als dominostenen bij aardverschuiving in Alaska

Een Amerikaanse arbeider is afgelopen zaterdag op het nippertje ontkomen toen er zich plots een aardverschuiving voordeed. Een omstander kon filmen hoe meerdere enorme bomen van de heuvelflank naast zijn bulldozer naar beneden tuimelden. 

Lees verder

Gasfles in vrachtwagen ontploft in Deerlijk: zeker één dode, hulpdiensten massaal ter plaatse

In het West-Vlaamse Deerlijk heeft zich woensdagochtend een gasontploffing voorgedaan. Een propaanfles ontplofte in een vrachtwagen. De bestuurder overleefde het niet, de passagier is zwaargewond. Dat wordt bevestigd aan onze redactie. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse.

Lees verder

Voorwaarden van Michelle Martin lopen deze zomer af, dan is ze volledig vrij

Als Michelle Martin haar voorwaarden niet schendt, komt ze komende zomer helemaal vrij. Dan zit de straf van de ex-vrouw van Marc Dutroux er volledig op, zo meldt Sudinfo.

Lees verder

Ze hadden elkaar beloofd het geheim mee te nemen in hun graf

Drie jongeren zijn opgepakt voor de brand in een leegstaand gebouwencomplex in Beringen in 2019. Daarbij kwamen twee brandweermannen om. De opgepakte tieners hadden elkaar beloofd hier eeuwig over te zwijgen, maar toen de speurders aanklopten, bekenden ze al snel.

Lees verder

Oekraïense presentator becommentarieert Songfestival vanuit schuilkelder

Het Eurovisiesongfestival ging dinsdag van start. De uitzending op de Oekraïense televisie wordt sinds 2007 becommentarieerd door Timoer Mirosjnytsjenko, ook in tijden van oorlog. De presentator bouwde met zijn team een studio in een schuilkelder in Kiev. Bekijk in bovenstaande video hoe die eruitzag.  

Lees verder

Wat betekent een terugkeer van Trump op Twitter?

Als de omstreden ex-president Donald Trump terugkeert naar het platform waar hij 90 miljoen volgers heeft, zou dat uiteraard gevolgen hebben. Maar welke? Dat valt moeilijk te voorspellen.

Lees verder

'Droog voorjaar is slechts aanloop'

Er viel afgelopen maanden amper een druppel regen en de temperaturen stijgen. De kleine onverharde oppervlakte in Vlaanderen is kurkdroog. 'Water is kansloos om in de bodem te sijpelen', zegt weerman Frank Deboosere.

Lees verder

Al acht doden bij protesten in Sri Lanka

Bij rellen in Sri Lanka zijn al acht doden gevallen. Het volk eist dat president Gotabaya Rajapaksa aftreedt. De avondklok in het land is verlengd.

Lees verder

De opera van het boek 'De bekeerlinge': (iets te) overweldigend

Opera Ballet Vlaanderen presenteerde dinsdag de wereldcreatie van De bekeerlinge, een nieuwe opera van Wim Henderickx gebaseerd op Stefan Hertmans' gelauwerde roman.

Lees verder

Fifa en EA Sports zullen niet langer samenwerken voor Fifa-game

Gameontwikkelaar Electronic Arts (EA) en de internationale voetbalbond Fifa zullen hun overeenkomst om samen het populaire spel Fifa te maken niet verlengen. Toch moeten gamers zich nog geen zorgen maken.

Lees verder

Tegen de zomer extra maatregelen in strijd tegen droogte en stortregens

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vraagt de Vlaams Milieumaatschappij om regelgeving onder de loep te nemen. Een verplichte waterput van 8.000 tot 10.000 liter bij nieuwbouw ligt op tafel.

Lees verder

'Vandaag inside' keert terug op tv na kaarsenrel, mét omstreden Johan Derksen

Het Nederlandse tv-programma Vandaag inside keert terug op televisie. Na een afwezigheid van ruim twee weken na de rel rond voetbalanalist Johan Derksen zal de talkshow vanaf maandag weer op de buis zijn. Derksen zal nog steeds deelnemen.

Lees verder

Koersval bitcoin dreigt rebels El Salvador naar bankroet te duwen

De bitcoin is sinds november ruim de helft van zijn waarde verloren. Toch koopt El Salvador bij. Critici vrezen dat de grillen van de cryptomarkt het land richting bankroet drijven.

Lees verder

'Samenwerking tussen oliebedrijf Neste en Coldplay is greenwashing'

De samenwerking tussenColdplay en Neste wordt sterk bekritiseerd. De Britse band wil de uitstoot van zijn wereldtournee samen met de Finse raffinaderij halveren.

Lees verder

Acteur Robin Parkinson uit 'Allo 'Allo! overleden

De Britse acteur Robin Parkinson is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Britse openbare omroep BBC woensdag gemeld. De man is vooral bekend als Monsieur Ernest Leclerc in de komische tv-serie 'Allo 'Allo.

Lees verder

'Succession'-acteur lijmt handpalm vast op toog van Starbucks

James Cromwell kent u misschien van de HBO-serie Succession of de film Babe, maar dinsdag viel hij vooral op door een protestactie in een Starbuckszaak. De acteur werkt al heel zijn leven samen met dierenrechtenorganisaties en bekritiseert nu het beleid van de wereldwijde koffieketen.  

Lees verder

VS stapelen miljarden voor Oekraïne op

De oorlog in Oekraïne verenigt Washington, op het diehard Trump-kamp na. President Biden blijft zoeken naar de grens: hoeveel Amerikaanse steun is te veel?

Lees verder

Ze doden is niet de beste oplossing: wat moet je doen als je een Aziatische hoornaar tegenkomt?

De Aziatische hoornaar is aan een opmars bezig in ons land. Vorig jaar werden tot mei 17 koninginnen gemeld, dit jaar zijn dat er al 93. Maar wat moet je doen als je zo'n koningin tegenkomt?

Lees verder

Démare wint vijfde Giro-etappe na massasprint

Arnaud Démare (Groupama-FDJ) heeft de sprint in de vijfde etappe van de Giro tussen Catania en Messina gewonnen. De Fransman bleef Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) en Giacomo Nizzolo (Israel - Premier Tech) net voor. Mark Cavendish en Caleb Ewan werden onderweg gelost en sprintten daarom niet mee. De Spanjaard Juan Pedro López blijft leider.

Lees verder

Geruchtmakend maar ook gevierd

Van een biografie moest Jeroen Brouwers niks weten. Wie iets over hem wil weten, moet zijn boeken lezen. Al kunt u ook beginnen met dit stuk.

Lees verder

Schrijver Jeroen Brouwers overleden

De Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers is woensdag overleden. Dat maakt zijn uitgeverij Atlas Contact bekend. Hij werd 82 jaar.

Lees verder

Deze vijf boeken van Jeroen Brouwers moet u gelezen hebben

kende u waarschijnlijk al, maar deze titels van Jeroen Brouwers zullen u ook zeker kunnen bekoren.

Lees verder

Vakantiehuis drijft weg op zee door stormvloed

Langs de kust van Hatteras Island, bij de Amerikaanse staat North Carolina, zijn wel honderden vakantiehuisjes gebouwd. Experts zeggen dat ze niet op veilige plaatsen staan, omdat er grote kans is op stormvloeden en dat werd dinsdag nogmaals bewezen. Bekijk in bovenstaande video hoe een huis werd meegesleurd in de zee. 

Lees verder

Macron kijkt ietwat ongemakkelijk toe op dansende jongeren in Europees Parlement

Een groep dansende jongeren gaf maandag negen minuten lang het beste van zichzelf tijdens een zitting van het Europees Parlement. Sommige leden in de zaal haalden hun telefoon tevoorschijn om het tafereel te filmen, maar na de opvoering waren de reacties verdeeld. 

Lees verder

Oproep | Heeft u onlangs de NIPT-test afgenomen en kreeg u een 'afwijkend' resultaat?

De Standaard zoekt getuigenissen over de NIPT-test, die op 12 weken van de zwangerschap wordt afgenomen om chromosomale afwijkingen bij de baby op te sporen. Heeft u de voorbije twaalf maanden te horen gekregen dat u een 'afwijkend' resultaat had? Hoe heeft u het verdere verloop en de medische opvolging ervaren?

Lees verder

Bandlid Pussy Riot ontvlucht Rusland

Een bekende activiste van de Russische punkband Pussy Riot, Maria Aljotsjina, is Rusland ontvlucht. Ze kon ontsnappen ondanks dat ze onder politietoezicht stond, meldt haar advocaat.

Lees verder

Prinses Elisabeth vergezelt prinses Astrid tijdens bezoek aan Oxford

Prinses Elisabeth heeft haar tante prinses Astrid woensdag vergezeld tijdens een onderhoud met de Vice-Chancellor van de universiteit van Oxford, professor Louise Richardson. Het bezoek vindt plaats in het kader van de Belgische economische missie naar het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder

Komend weekend totale maansverduistering: wat moet je weten?

Sta je graag (heel) vroeg op? Dan kun je in de nacht van zondag op maandag misschien een glimp opvangen van de maansverduistering. Al zal die deze keer volgens sterrenkundigen niet zo spectaculair zijn.

Lees verder

Italiaanse berginfanteristen in opspraak wegens ongewenste intimiteiten

In Italië zorgen berichten over tientallen gevallen van ongewenste intimiteiten bij een grote bijeenkomst van berginfanteristen voor commotie.

Lees verder

Voor het eerst stop op Russische gasdoorvoer via Oekraïne

Voor de eerste keer sinds de inval van Rusland in Oekraïne is de kraan dichtgedraaid voor de doorvoer van Russische gas richting Europa. Maar de ­impact op de gasprijs en de gasvoorziening is bijzonder klein.

Lees verder

Hoe 'Tegenwind' de Ultimas kaapte

Dat de controversiële docureeks Tegenwind met een monsterscore de publieksprijs van de Ultimas won, doet vele wenkbrauwen fronsen. 'Als je het publiek laat stemmen, moet je die mening respecteren.'

Lees verder

'Eerst werd ik geraakt, daarna Shireen. Ze was meteen dood'

Generaties Palestijnen groeiden op met Shireen Abu Akleh (51) op het televisiescherm. Woensdag werd de journaliste doodgeschoten in Jenin, volgens omstaanders door het Israëlische leger. 'Ze was een inspiratie voor ons allemaal.'

Lees verder

Treinverkeer tussen Gent en Brussel verstoord door aanrijding

Het treinverkeer tussen Gent en Brussel ondervindt woensdagavond hinder door een aanrijding. Sommige treinen tussen de stations Gent-Sint-Pieters en Brussel-Zuid worden afgeschaft, de andere treinen rijden met vertraging.

Lees verder

Ajax voor 36ste keer kampioen van Nederland na winst op Heerenveen

Ajax heeft zich woensdagavond op de voorlaatste speeldag van de Eredivisie voor de 36ste keer tot Nederlands kampioen gekroond. Thuis tegen Heerenveen volstond een simpele 5-0-zege om eerste achtervolger PSV op een onoverbrugbare vierpuntenkloof te houden.

Lees verder

Club Brugge knokt zich naar 1-0 zege tegen tienkoppig Union

De topper tussen Club Brugge en Union was geen match voor hartlijders. Er waren gemiste kansen, twee rode kaarten, een kampioenengoal, een geannuleerde strafschop en ultieme gelijkmaker die door de VAR werd afgekeurd. Club kwam als winnaar uit de bus: 1-0 en de titel lijkt zo goed als binnen.

Lees verder

Zondag kan het al zover zijn: de scenario's die Club Brugge naar de titel leiden

Dankzij de zege tegen Union staat Club Brugge op één zege van de titel. Blauw-zwart telt nu immers drie punten voorsprong op de Brusselaars, maar heeft het voordeel bij gelijke punten omdat Union zijn punten naar boven afgerond zag bij de puntenhalvering bij de start van de play-offs. Dit zijn de scenario's waarbij Club Brugge kampioen wordt.

Lees verder

Alfred Schreuder is rond met Ajax: coach van Club Brugge krijgt in Amsterdam contract voor 2 seizoenen met optie

Ajax presenteert op korte termijn Alfred Schreuder (49) als opvolger van Erik ten Hag. De Amsterdammers bereikten op hoofdlijnen een akkoord met de huidige trainer van Club Brugge en diens zaakwaarnemer Milos Malenovic, melden meerdere bronnen binnen de club.

Lees verder

Stroomproject Ventilus zet West-Vlaanderen onder hoogspanning

Ventilus, het project dat de elektriciteit vanop zee naar het binnenland moet brengen, beroert al meer dan twee jaar de gemoederen in West-Vlaanderen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir staat voor een groot dilemma. Komt de bovengrondse hoogspanningslijn er, of kiest de minister toch voor een duurdere ondergrondse lijn?

Lees verder

'Eerst werd ik geraakt, daarna Shireen. Ze was meteen dood'

Generaties Palestijnen groeiden op met Shireen Abu Akleh (51) op het televisiescherm. Gisteren werd de journaliste doodgeschoten in Jenin, volgens omstaanders door het Israëlische leger. 'Ze was een inspiratie voor ons allemaal.'

Lees verder

Zondag kan het al zover zijn: de scenario's die Club Brugge naar de titel leiden

Dankzij de zege tegen Union staat Club Brugge op één zege van de titel. Blauw-zwart telt nu immers drie punten voorsprong op de Brusselaars, maar heeft het voordeel bij gelijke punten omdat Union zijn punten naar boven afgerond zag bij de puntenhalvering bij de start van de play-offs. Dit zijn de scenario's waarbij Club Brugge kampioen wordt.

Lees verder

Kevin De Bruyne zet Manchester City op weg naar titel met maar liefst vier goals tegen Wolverhampton

Kevin De Bruyne heeft Manchester City gisteravond drie gouden punten bezorgd met een glansprestatie op bezoek bij Wolverhampton Wanderers. De Bruyne en co. haalden het met 1-5.

Lees verder

Amerikaanse wet om abortus te legaliseren strandt in Senaat

Een wet om in heel de Verenigde Staten abortus legaal te maken, is gestrand in het parlement. Het wetsvoorstel van de Democraten van president Joe Biden kreeg in de honderdkoppige Senaat niet de zestig stemmen die nodig waren om het in behandeling te nemen.

Lees verder

Weerbericht | Het blijft zonnig, maar wel minder warm

Het wordt ook donderdag droog en overwegend zonnig weer, maar tijdelijk zijn er wel meer wolkenvelden. Het wordt iets minder warm dan voorbije dagen, meldt het KMI.

Lees verder

Waarom de wereld reikhalzend uitkijkt naar de nieuwe Kendrick Lamar

Kendrick Lamar is terug. De belangrijkste rapper van het afgelopen decennium heeft met 'The Heart 5' zijn eerste solowerk in vijf jaar tijd uitgebracht. Nu vrijdag komt 'Mr Morale & The Big Steppers' uit, zijn video studio-album. Muziekjournalist Nick De Leu vertelt in bovenstaande video wat Lamar nu zo invloedrijk maakt, en waarom dit één van de muzikale evenementen van het jaar wordt. (

Lees verder

Jérémie Makiese is klaar voor halve finale Songfestival: 'Mijn belangrijkste geluksbrengers zullen in de zaal zitten'

Zanger Jérémie Makiese (21) staat vanavond voor de loodzware opdracht om België naar de finale van het Eurovisiesongfestival te loodsen. Zijn kansen worden fifty fifty ingeschat. Zelf durft hij zijn ambities niet uit te spreken. 'Ik ben niet bezig met punten en rangschikkingen.'

Lees verder

Voormalig zwemmer Pieter Timmers vindt nieuwe roeping als spoedambulancier: 'Ik wil adrenaline'

Voormalig zwemkampioen Pieter Timmers (34) gaat binnenkort aan de slag als spoedambulancier. 'Mails versturen en telefoons doen, dat is niks voor mij. Ik wil adrenaline.'

Lees verder