Doorgaan naar hoofdcontent

Twee doden nadat Parijse politie wagen onder vuur neemt

Twee doden nadat Parijse politie wagen onder vuur neemt

Agenten openden het vuur op een auto die op hen inreed. Twee inzittenden kwamen om het leven, een derde raakte gewond. Dat meldt het Parijse politiekorps.

Lees verder

Franse kranten: 'Overwinning zonder triomf voor Macron'

In de Franse kranten wordt de dag na Emmanuel Macrons overwinning vooral gewezen op de uitdagingen waar de Franse president voor staat, te beginnen met de parlementsverkiezingen.

Lees verder

Klimaatactivist sterft na zichzelf in brand te steken bij Hooggerechtshof

Om meer aandacht te vestigen op de klimaatcrisis stak een Amerikaanse activist zich eind vorige week in brand voor het gebouw van het Hooggerechtshof in Washington D.C. Volgens de politie is de man gestorven aan zijn verwondingen.

Lees verder

Bevestigd: twee Oost-Vlaamse tieners als volwassenen berecht voor dood David Polfliet

In de zaak rond de dood van David Polfliet in Beveren bevestigt de jeugdkamer van het Gentse Hof van Beroep de uithandengeving van de twee Oost-Vlaamse tieners. De jeugdrechtbank in Dendermonde besliste eerder ook om de twee tieners als volwassenen te laten berechten, maar ze tekenden beroep aan tegen de beslissing.

Lees verder

Oudste persoon ter wereld (119) overleden

De Japanse Kane Tanaka, die volgens het Guiness Book of World Records sinds 2019 als de oudste persoon op aarde geldt, is overleden. Dat heeft de Japanse publieke omroep gemeld.

Lees verder

Romain Bardet helpt zwaar gevallen Julian Alaphilippe en laat zo eigen kans schieten in Luik-Bastenaken-Luik: 'Hij had echt hulp nodig'

Bij een grote valpartij op zo'n 60 kilometer van de finish in Luik-Bastenaken-Luik stortte Julian Alaphilippe (Quick-Step Alpha Vinyl) enkele meters naar beneden. Romain Bardet (Team DSM) schoot zijn landgenoot ter hulp. 'Ik was echt in shock.'

Lees verder

'Voor wie vindt dat hij niet gehoord wordt, biedt deze burgerbevraging een kans'

De federale regering lanceert vandaag een grootschalige burgerbevraging over onze staatsstructuur, burgerparticipatie en grondrechten. 'Vroeger vonden die debatten plaats in kastelen, nu trekken we dat open', zegt minister Annelies Verlinden (CD&V).

Lees verder

Peking houdt adem in voor lockdown in Shanghai-stijl

De Chinese hoofdstad Peking staat maandag onder alert door de toename van het aantal positieve coronagevallen en reageert met een algemene screeningcampagne. De inwoners slaan proviand in moest het tot een lockdown komen.

Lees verder

Stunt van Red Bull loopt mis wanneer piloten van vliegtuig willen wisselen

Tijdens de nieuwste stunt van Red Bull liep het zondag niet als gepland. De piloten en skydivers Luke Aikins en Andy Farrington zouden op vier kilometer hoogte van vliegtuig wisselen. Aikins sloeg erin om die stunt uit te voeren, maar omdat Farringtons vliegtuig begon te tollen, was hij genoodzaakt om een parachutelanding te maken. Hoe dat eruitzag ziet u in bovenstaande video.  

Lees verder

Openbaar Ministerie start strafrechtelijk onderzoek naar verdachten The voice of Holland

Het Openbaar Ministerie in Nederland stelt verder strafrechtelijk onderzoek in naar aanleiding van de aangiften die zijn gedaan bij onder meer het Nederlandse tv-programma The voice of Holland.

Lees verder

Ex-bondskanselier Schröder oogst kritiek na interview, maar blijft Poetin verdedigen

Oud-kanselier Gerhard Schröder ligt onder vuur na een interview met The New York Times. In het gesprek weigert hij kritiek te uiten op de Russische president, met wie hij nauwe banden onderhoudt. Vriend en vijand voeren nog maar eens de druk op zodat hij afstand neemt van het Kremlin, of minstens uit de partij wordt gezet.

Lees verder

Na twee jaar stilte mag er weer gefeest worden in Rio de Janeiro

Door de pandemie hebben de Brazilianen er twee jaar op moeten wachten, maar afgelopen weekend was het weer zo ver. Twee dagen lang mocht er weer gedanst en gezongen worden door de straten van Rio de Janeiro tijdens haar traditionele carnaval. Bekijk het in de video hierboven. 

Lees verder

Eén president, twee overwinningen: de toespraken van Macron ontleed

Met de Eiffeltoren op de achtergrond heeft Emmanuel Macron gisteravond zijn tweede verkiezingsoverwinning gevierd. Maar hoe verhoudt zijn toespraak zich tot zijn eerste overwinningsspeech in 2017, toen aan het Louvre? In bovenstaande video vergelijkt onderzoeker discoursanalyse Thomas Jacobs (Université Saint-Louis) beide toespraken.

Lees verder

De uitdagingen en valkuilen van Macron

Inflatie, klimaatverandering, pensioenhervorming. Verscheidene hete hangijzers kunnen de tweede ambtstermijn van Emmanuel Macron flink opschudden.

Lees verder

Doe Maar-zanger en componist Henny Vrienten (73) overleden

Zanger en componist Henny Vrienten is maandag op 73-jarige leedtijd overleden. Bij het grote publiek werd hij vooral bekend als frontman van Doe Maar.

Lees verder

Antwerpse olieraffinaderij van TotalEnergies heeft moeilijk herexamen aan zijn been

De milieuvergunning van de Antwerpse raffinaderij van TotalEnergies is slechts met twee jaar verlengd door het Antwerpse provinciebestuur. Het heeft veel weg van een herexamen. Het energieconcern moet een zeer concreet plan maken om de stikstof- en zwaveloxiden veel drastischer te verlagen dan wat het zelf ziet zitten.

Lees verder

Klachten tegen Brussels nachtclubeigenaar over zedenfeiten geseponeerd

De klachten die ingediend werden tegen nachtclubeigenaar Carl De Moncharline over beweerde zedenfeiten, zijn door het Brusselse parket geseponeerd.

Lees verder

Aandeel Twitter stijgt op Wall Street, overname door Elon Musk hangt in de lucht

Het aandeel van Twitter stijgt maandag met vier procent op de beurs van New York. Onderhandelingen over een overname door Elon Musk zouden volgens ingewijden in een eindfase beland zijn. Een deal zou maandag al aangekondigd kunnen worden.

Lees verder

Macron blijft president, maar hij mag niet dezelfde Macron blijven

Emmanuel Macron volgt zichzelf op als president van Frankrijk. Hij haalde het met een duidelijk verschil van zijn uitdager Marine Le Pen, maar die zette wel het beste resultaat ooit neer voor haar uiterst rechtse partij.

Lees verder

Zakenman en filantroop Osman Kavala veroordeeld tot levenslange celstraf in Turkije

Zakenman en filantroop Osman Kavala is in Turkije veroordeeld tot een levenslange celstraf, zonder mogelijkheid tot vervroegde vrijlating. Een Turkse rechtbank achtte maandag bewezen dat Kavala betrokken was bij een poging de regering omver te werpen in 2016. Ook zou hij de Gezi-protesten in 2013 mede gefinancierd hebben.

Lees verder

Henny Vrienten: van tieneridool tot filmcomponist

Met Henny Vrienten, zanger en bassist van Doe Maar, verdwijnt een van de grootste Nederlandse tieneridolen ooit. Hoewel hij die status zelf nooit helemaal omarmd heeft, en zich in het tweede deel van zijn carrière vooral toelegde op film- en tv-muziek.

Lees verder

Donald Trump moet 10.000 dollar betalen per dag dat hij geen inkijk geeft in financiën van bedrijf

Donald Trump moet een dwangsom van 10.000 dollar betalen per dag dat hij geen inkijk geeft in de papieren van zijn bedrijf. Dat heeft een rechter in New York beslist.

Lees verder

Wingene en Ruiselede gaan als allereerste West-Vlaamse gemeenten fuseren

Wingene en buurgemeente Ruiselede gaan fuseren, zo maakten de stadsbesturen maandag bekend. Vanaf 2025 zullen Ruiselede en Wingene als eengemaakte gemeente door het leven gaan.

Lees verder

De Franse kiezer ontleed: wie stemde voor Macron en wie voor Le Pen?

Over de tweespalt in de Franse samenleving is al veel inkt gevloeid. De strijd tussen Marine Le Pen en Emmanuel Macron was die van La France d'en bas versus La France d'en haut. Maar hoe stemde Frankrijk nu echt en wie zijn de kiezers van Macron en van Le Pen?

Lees verder

Burgemeester Boortmeerbeek biedt excuses aan, fusie met Mechelen voorlopig van de baan

Zowel in de Boortmeerbeekse gemeenteraad als die van Mechelen is maandagavond fel gediscussieerd over een mogelijke fusie tussen de twee gemeenten. In Boortmeerbeek protesteerden honderden inwoners voor het gemeentehuis tegen de plannen. De burgemeester van Boortmeerbeek Karin Derua (Open Vld) bood haar excuses aan voor hoe de zaak gelopen is en noemde de geplande fusie 'een grote fout'.

Lees verder

Commentaar | Zelfs Elon Musk kan met Twitter niet zijn zin doen

Kort voor hij erin slaagde om voor 44 miljard dollar Twitter te kopen, liet Elon Musk nog weten dat zelfs zijn 'scherpste critici' op zijn nu persoonlijke sociale medium welkom blijven. Want, aldus Musk, 'dat is wat vrije meningsuiting betekent'.

Lees verder

'Ontspoorde groepsdynamiek is nooit een excuus'

Alle achttien de verdachten van studentenclub Reuzegom zijn volgens de openbaar aanklager schuldig. Voor de beklaagden die het hoogst in de hiërarchie stonden, eist hij de zwaarste straffen.

Lees verder

Oosterweel: eindeloze miserie, torenhoog budget, maar onmisbaar

Oosterweel is een synoniem van lijdensweg. Een peperdure lijdensweg trouwens. Het begon eind vorige eeuw met een project van een half miljard euro. Intussen is het budget maal vijf gegaan en staan we maar enkele spadesteken verder. Na de saga rond de Lange Wapper, het fijn stof en het referendum, legt PFAS de werken stil.

Lees verder

Herexamen voor olie­raffinaderij TotalEnergies

De milieuvergunning van de Antwerpse raffinaderij van TotalEnergies is slechts met twee jaar verlengd. Dat komt neer op een her­examen.

Lees verder

Weerbericht | Buien mogelijk in oosten, elders blijft het droog

Dinsdagochtend is het vooral over het oosten en zuidoosten van het land zwaarbewolkt met buien en lage wolken. Elders is het vaak droog met opklaringen vanaf de kust. Dat meldt het KMI. De maxima liggen tussen 8 graden in de Hoge Venen en 16 graden in het centrum van het land.

Lees verder

Lavrov noemt kans op Derde Wereldoorlog 'reëel'

Westerse wapenleveringen zijn een omweg van de Navo om 'in essentie' oorlog te voeren met Rusland. Dat heeft de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov gezegd.

Lees verder

Stroom- en gasfactuur op absoluut record

De btw-verlaging die de regering heeft doorgevoerd om de stijging van de energiekost te temperen, is al volledig uitgevaagd. De stroom- en gasfacturen stijgen in april naar een absoluut record. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg.

Lees verder