Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 5 april 2022

Ruim 1 op de 2 maakt zich zorgen om stijgende levenskosten: “Vrees voor nieuwe financiële crisis is groot”

HLN
Ruim 1 op de 2 maakt zich zorgen om stijgende levenskosten: "Vrees voor nieuwe financiële crisis is groot"
Meer nog dan de voorbije coronajaren kampen we met financiële stress: de stijgende kost van het levensonderhoud baart meer dan de helft van de Belgen zorgen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van levensverzekeraar NN. "Het optimisme van de heropleving van de economie maakte plaats voor angst voor een nieuwe financiële crisis."
Lees verder

LIVE. Zelensky spreekt vandaag VN-Veiligheidsraad toe - België blokkeert 200 miljard aan Russische transacties en tegoeden
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt vandaag de VN-Veiligheidsraad toe. Dat heeft hij maandag gemeld in zijn dagelijkse videoboodschap. Uit een analyse van satellietbeelden door The New York Times blijkt dat de vele doden die in de Oekraïense stad Boetsja zijn gevonden er al weken liggen. Die conclusie spreekt de Russische claim tegen dat de lichamen er op of rond 30 maart zijn neergelegd, nadat de Russische troepen vertrokken waren. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

Recordaantal Vlamingen wisselt van energieleverancier
Ruim één op de vier Vlaamse gezinnen ging in 2021 op zoek naar een minder duur stroomcontract, een recordaantal. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Vlaamse energiewaakhond VREG, dat De Tijd al kon inkijken.
Lees verder

Grote ravage bij verkeersongeluk: wagen belandt tegen gevel van woning in Mortsel
Een bestuurder heeft maandagnacht in Mortsel een ongeval veroorzaakt. Een geparkeerde wagen belandde daarbij tegen de voorgevel van een woning. Vier wagens geraakten beschadigd.
Lees verder

Waarom 'hot pink' dé kleur van het moment is: "Vrolijk roze, want we kunnen het gebruiken"
De tijd dat felroze enkel om de plastic schoudertjes van een barbiepop gedrapeerd mocht worden, is voorgoed voorbij. Hot pink, oftewel 'barbieroze', is dé kleur van het moment. Modespecialisten staan er niet van te kijken: "Oorlog, crisis? Dan doet felroze het altijd goed. Het staat voor optimisme, onschuld en vrolijkheid."
Lees verder

ONZE OPINIE. Ook nu, in deze moeilijke en cruciale fase, mag de EU zich niet uiteen laten spelen
De roodgelakte nagels van een vermoorde vrouw steken schril af tegen het zwarte grind. De sleutelhanger met de Europese vlag ligt naast de dode hand van een man. Daar liggen ze: de burgers van Boetsja. Gekneveld geëxecuteerd op straat. Ontdekt toen het stof neerdaalde. Het is een plaats delict. Zo gaan Russen dus om met hun broeders die ze moeten bevrijden. Verbolgen? Ja. Verbaasd? Helaas. Burgers werden al geviseerd in Marioepol waar Russen zelfs kinderziekenhuizen bombardeerden. Wat zien we straks wanneer de Russen wegtrekken uit andere steden en dorpen? Het topje van de ijsberg is al ijskoud.
Lees verder

Dit zijn de drie duurste uurwerken ter wereld
Het gestolen horloge van zakenman Bart Versluys is een 'Richard Mille' van 350.000 euro. Maar zelfs dat is een habbekrats tegenover de duurste horloges ter wereld die horlogekenner Pierre Darge ooit zag.
Lees verder

Ooggetuigen gebroken door gruwel in Boetsja : "Ze schoten mijn dochter zomaar neer. Ik kon haar zelfs niet begraven"
De ogen van de wereld zijn gericht op Boetsja. In de voorstad van Kiev liggen lichamen van gedode burgers verspreid over straten en tuinen. De overlevenden zijn gebroken. Pas nu kunnen ze de wereld vertellen over de gruwel die niemand zag.
Lees verder

Oud-rechter Internationaal Strafhof over bloedbad Boetsja: "Een 'masterclass' in oorlogsmisdaden"
De horror in het Oekraïense Boetsja lijkt vanuit alle hoeken op een oorlogsmisdaad. Maar hoe valt zoiets te bewijzen? "Een aartsmoeilijke opdracht, maar de bewijzen zijn er", zegt voormalig rechter bij het Internationaal Strafhof Chris Van den Wyngaert.
Lees verder

Vanessa (36) en Michael (38) uit Hemiksem zien voorschotfactuur verdubbeld: "Zelfs op het nachtlampje van de kinderen besparen we"
Van 300 euro naar 620 euro, die raketvlucht maakte de voorschotfactuur van Vanessa Van Achter en partner Michael Versluys uit Hemiksem. Ze werken allebei, doen geen zotte dingen, maar hun kinderen willen ze niet tekort doen. Dat wordt sinds de stijgende energieprijzen steeds lastiger. "Extra dekentjes tegen de kou, nadenken bij elke lamp die je doet branden: het is schrápen."
Lees verder

Vlaamse cryptomiljonair die houdt van zwarte vrouwen en snelle wagens is spoorloos in Kenia
Hij was een mollig, verlegen jongetje uit Melle dat er niet in slaagde zijn studies af te maken of een meisje te versieren. Vandaag is de 40-jarige Marc De Mesel een bitcoinmiljonair die in Kenia met blitse Lamborghini's en McLarens rijdt, kinderen maakt met verschillende vrouwen tegelijk en zijn vriendinnen 'cadeautjes' geeft van 850.000 euro. Maar het Keniaanse gerecht gelooft niets van dat moderne sprookje, en vermoedt dat de uitgeweken Oost-Vlaming deel uitmaakt van een internationale misdaadorganisatie. Sinds vorige week is hij spoorloos.
Lees verder

Kleindochter Joe Biden gaat trouwen in het Witte Huis
Naomi Biden, de kleindochter van Joe Biden, heeft aangekondigd dat zij in november haar bruiloft zal vieren in het Witte Huis. De aanstaande bruid is de oudste dochter van Hunter Biden, de jongste zoon van de Amerikaanse president.
Lees verder

Woning vernield bij felle brand in Lendelede
Een felle brand heeft in de nacht van maandag op dinsdag een woning op de grens van Sint-Eloois-Winkel (Ledegem) en Lendelede volledig vernield. Of er iemand in de woning aanwezig was, was ook na de bluswerken nog niet helemaal duidelijk.
Lees verder

Belgisch voetbal snoeit zoals beloofd: eersteklassers betaalden 6,3 miljoen minder aan makelaarskosten
De Belgische eersteklassers betaalden afgelopen jaar 6,3 miljoen euro minder aan makelaars dan het jaar voordien. Anderlecht blijft koploper met 4,4 miljoen, maar dat is wel 40 procent minder dan voordien.
Lees verder

Waarom veel mannen verzwijgen dat ze prostaatkanker hebben: "Als er dáár iets scheelt, praten mannen er niet over"
Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen, maar toch wordt er amper over gesproken. Louis van Gaal (70), bondscoach van Oranje, verzweeg maandenlang zijn diagnose. "Een vrouw heeft veel minder schroom om naar een gynaecoloog te gaan en zich regelmatig te laten controleren, ook al is hun onderzoek intiemer", zegt uroloog en 'Topdokter' Koen van Renterghem.
Lees verder

Is wonen vlak bij hoogspanningslijnen risicovoller dan we denken? "Nieuwe meetresultaten doen schrikken"
Om meer groene stroom te kunnen transporteren, moeten in ons land honderden kilometers nieuwe hoogspanningslijnen aangelegd worden. Buurtbewoners protesteren en vrezen voor hun gezondheid. "Toen we meetresultaten te zien kregen, schrokken we ons een bult."
Lees verder

Mexicaans strand ligt bezaaid met enorme hoeveelheden zeewier
De Mexicaanse zon en zee, wat hoeft een mens nog meer voor ultiem vakantiegenot? Bwa, een strand vrij van kilometers bruin zeewier wellicht. Wie via Google op zoek gaat naar het strand van Gaviota Azul, droomt gegarandeerd instant weg bij de foto's van de parelwitte stranden ginder. Maar wie effectief de valiezen pakt, komt er bedrogen uit. Het zand ligt bezaaid onder een dikke laag sargassum-zeewier.
Lees verder

COLUMN. Miss België is 23. Als ze haar oude dag wil veiligstellen, zegt ze, is het nu 5 voor 12. Je zou erom lachen, als het niet om te huilen was
Onze ex-editorialist schrijft nu geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Chayenne van Aarle, Miss België.
Lees verder

Musk start Twitterpeiling over redigeerknop voor berichten
Elon Musk heeft op Twitter een peiling geplaatst met de vraag of mensen iets zien in een optie om berichten na publicatie te redigeren. Musk maakte maandag bekend een belang van 9,2 procent in Twitter, ter waarde van bijna 3 miljard dollar (2,7 miljard euro), te hebben genomen.
Lees verder

Voormalig 'Familie'-acteur Ronny Waterschoot lijdt aan dementie: "Na corona-besmetting kreeg ik zware hallucinaties"
Hij had waanbeelden van agressieve clowns en was ervan overtuigd dat hij op olifantentocht ging. Ronny Waterschoot (76), bekend als Didier De Kunst uit 'Familie', lijdt aan Lewy body dementie, al gunt die hem en z'n vrouw Mieke Verbelen (64) momenteel een adempauze. Hoelang die zal duren, weet niemand. "Van de twee maanden na die eerste opname herinner ik me helemaal niks", vertelt hij in een openhartig gesprek met z'n vrouw over de harde diagnose, wat eraan vooraf ging en hoe het nu met hem gaat. "Het was horror, in z'n slaap sloeg Ronny me zelfs."
Lees verder