Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 27 april 2022

Noord-Korea wil nucleaire capaciteiten versterken

Noord-Korea wil nucleaire capaciteiten versterken

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is van plan om de kernwapens van zijn land 'te versterken en te ontwikkelen'. Dat heeft hij aangekondigd in een toespraak naar aanleiding van een grote militaire parade in Pyongyang, zo meldden officiële media dinsdag.

Lees verder

Mediahuis leidt met Youth Lab jonge storytellers op tot nieuwstalenten van morgen

Brandt de actualiteit als hete chilisaus in je poriën? Of kriebelt het om op jouw manier verhalen te vertellen over wat er in de wereld gebeurt? Dan is Mediahuis - de uitgever van onder andere De Standaard - op zoek naar jou. Zes jongeren krijgen de kans om een jaar lang aan de slag te gaan als creatieve storyteller. En zo misschien het nieuwstalent van morgen te worden.

Lees verder

Belastingaangifte kan vanaf morgen

Vanaf woensdagmiddag 27 april kunnen 7 miljoen burgers weer terecht op het digitale belastingplatform Tax-on-web om hun jaarlijkse belastingaangifte in te vullen.

Lees verder

'FSB heeft westers complot verijdeld om Russische journalist te vermoorden'

President Vladimir Poetin beweerde maandag dat de veiligheidsdienst FSB een moordpoging heeft verijdeld op een Russische journalist, zonder daarvoor bewijs te geven. Volgens het Russische persbureau Tass ging het om tv-journalist Vladimir Solovjov.

Lees verder

Ex-parlementslid Van Eyken in beroep veroordeeld tot 20 jaar cel

Het hof van beroep heeft voormalig Vlaams parlementslid Christian Van Eyken en zijn echtgenote Sylvia Boigelot veroordeeld tot 20 en 22 jaar gevangenisstraf voor de moord op haar toenmalige man in juli 2014.

Lees verder

Oproep | Kunt u geen kot vinden in de stad waar u (of uw kind) studeert?

Voor veel studenten en hun ouders is de zoektocht naar een kot steeds moeilijker geworden. In universiteitssteden als Gent en Leuven zijn nauwelijks koten te vinden, en de koten die er zijn, worden steeds duurder.

Bent u ook aan een moeizame zoektocht bezig, of bent u uitgeweken naar gemeenten als Aalst, Merelbeke, Tienen of Vilvoorde om nog een betaalbaar kot te vinden? En wilt u daarover getuigen in de krant?

Mail naar: daphne.deroo@standaard.be

Lees verder

Dit eet Kevin De Bruyne voor een wedstrijd

Kevin De Bruyne heeft op Tiktok een video gedeeld waarin hij een pastagerecht klaarmaakt. Die pasta at hij smakelijk op samen met zijn zoontje Rome. Maar op sociale media kwam er heel wat reactie op zijn kookkunsten. In het filmpje is te zien hoe de stervoetballer zijn kip niet kruidde, waarop iemand reageerde: 'Hoe kan hij zo leven?'  

Lees verder

Nieuwe bodycambeelden tonen Alec Baldwin net voor dodelijk schietincident

Het is ondertussen zes maanden geleden dat een cameravrouw van de western 'Rust' overleed door een schietincident op de set. Het wapen, waarmee acteur Alec Baldwin aan het oefenen was, bevatte een echte kogel en ging plotseling af. De Amerikaanse politie heeft nu nieuwe bodycambeelden vrijgegeven van enkele momenten voor en na het incident.

Lees verder

Het bod op Twitter is aanvaard. En nu?

De raad van bestuur van Twitter kon gisteren niets anders dan het bod van Musk op Twitter aanvaarden. Hoe werd er gereageerd, is alles nu rond en wat zal er veranderen?

Lees verder

Zijgevel van brasserie stort in: geen gewonden

Dinsdagochtend is de zijgevel van brasserie-restaurant 't Heerenhuys aan de Casinostraat in Sint-Niklaas ingestort. De instorting is allicht het gevolg van graafwerken op het terrein naast het pand op de hoek met de Hofstraat. De brandweer is ter plaatse om de rest van het gebouw te redden.

Lees verder

Conner Rousseau krijgt kritiek na 'Humo'-interview met forse uitspraak over Molenbeek

Na een opmerkelijk interview aan het weekblad Humo krijgt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau de volle laag over zich heen. 'Als ik door Molenbeek rijd, voel ik me ook niet in België', zei hij. Op Radio 1 lichtte hij zijn antwoord toe, maar blijft hij achter zijn uitspraken staan.

Lees verder

Luc Haekens ruilt Woestijnvis in voor eigen productiehuis

Luc Haekens (53), onster­felijk als reporter van De ­ideale wereld, heeft na bijna 25 jaar Woestijnvis verlaten. Met zijn pas opgerichte productiehuis Djangoo reisde hij de voorbije weken alvast van New York tot Seoel, voor een nieuw programma voor de VRT.

Lees verder

Soulsister geëerd met de Lifetime Achievement Award

Op 30 april vinden de Music Industry Awards (MIA's) plaats in Paleis 12 in Brussel. Soulsister, de rockband van Paul Michiels en Jan Leyers, mag daar de Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen. Hiermee worden ze geëerd voor hun muzikale carrière.

Lees verder

Universiteitsgebouw in Londen wint Europese architectuurprijs

De architectuurprijs van de Europese Unie gaat naar een bibliotheek en dansschool in Londen. Het gebouw van Grafton Architects heft de grens op tussen stad en universiteit. Het Hasseltse Z33 grijpt naast de prijs.

Lees verder

Ongeveer 190 gevallen van hepatitis ontdekt wereldwijd, waarvan 40 in Europa

Er zijn tot nu toe ongeveer 190 gevallen van de acute hepatitis van onbekende oorsprong bij kinderen geregistreerd wereldwijd, waarvan 40 in landen van de Europese Unie en Noorwegen. Dat heeft het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) dinsdag bekendgemaakt.

Lees verder

Bunkers krijgen steeds meer aandacht in rampenplannen

De oorlog in Oekraïne zet verschillende Europese landen aan het denken over bunkers. In Belgische crisisplannen wordt niet meteen met bunkers gewerkt.

Lees verder

Btw-verlaging compenseert hoge energietarieven bij variabel contract

Als een gemiddeld Vlaams gezin met een gemiddeld verbruik deze maand een nieuw energiecontract afsluit, dan staat de geschatte energiefactuur op zijn hoogste peil ooit. Dat blijkt uit de maandelijkse update van de Vlaamse energieregulator Vreg. Door te kiezen voor een variabele contract resulteert dat toch niet automatisch in recordafrekeningen.

Lees verder

Gemeenten smelten samen op glad ijs

Na de vrijage tussen Mechelen en Boortmeerbeek, dreigt ook die tussen Beveren en Kruibeke op de klippen te lopen. Een gemeentelijke fusie moet niet alleen in het hoofd zitten, maar ook in het hart.

Lees verder

Cancellara richt eigen wielerploeg op: 'Willen vanaf 2024 in meest befaamde races mogen starten'

Fabian Cancellara heeft een nieuwe wielerploeg uit de grond gestampt. Dat maakte de ex-renner dinsdag in de marge van de Ronde Van Romandië bekend.  Het team gaat Tudor Pro Cycling heten en heeft de ambitie om in 2023 de Ronde van Romandië en de Ronde van Zwitserland te rijden. Vanaf 2024 wil het team in 'de befaamdste en meest prestigieuze' wedstrijden startrecht hebben.

Lees verder

Robotpop moet tandartsen voorbereiden op extreme situaties bij kinderen

Samen met het Fukuoka Dental College van Tokio ontworp Yusuke Ishii een robotpop die tandheelkundestudenten moet voorbereiden op extreme situaties bij kinderen. De ingenieur hoopt dat de robot in de toekomst ook pediaters of lagereschoolleerkrachten kan helpen. Ze zouden dan wel zo'n 180.000 euro moeten betalen.  

Lees verder

Oosterweel: eindeloze miserie, torenhoog budget, maar onmisbaar

Nu de werf van de eeuw stilligt, buigen specialisten zich over mogelijke manieren van sanering. Ondertussen is duidelijk dat het om een miljoenenzaak zal gaan.

Lees verder

'Disney weigert lgbti-scène te knippen in nieuwe Marvel-film'

Saoedi-Arabië heeft Disney gevraagd om 'LGBTQ-referenties' uit 'Doctor Strange in the multiverse of madness' te schrappen voordat de film in Saoedi-Arabië kan worden vertoond. Volgens verschillende bronnen weigert Disney te knippen in de film.

Lees verder

Vooruit dankt Rousseau en Molenbeek voor de aandacht

Ondanks zijn 'eenzijdige' uitspraak over Molenbeek overschreed Vooruit-voorzitter Conner Rousseau volgens zijn partij geen rode lijnen. Integendeel, de heisa zet de partijstandpunten nog eens in de verf.

Lees verder

Rusland draait woensdag gaskraan naar Polen dicht

Rusland levert vanaf woensdag 08.00 uur geen gas meer aan Polen. Dat heeft het Russische gasbedrijf Gazprom dinsdag laten weten aan het Poolse staatsgas- en oliebedrijf PGNiG, zo meldt de laatste in een verklaring.

Lees verder

Huizen werden in vierde kwartaal 2021 iets minder duur

Huizen in Vlaanderen waren in het vierde kwartaal van vorig jaar iets goedkoper dan ­tijdens het derde kwartaal, blijkt uit de jongste gegevens van Statbel, het Belgische bureau voor de ­statistiek.

Lees verder

City verzuimt de klus af te maken

Gouden voeten maar een ook een gouden hoofd: Kevin De Bruyne leek Manchester City al vroeg op weg te zetten naar een uppercut voor Real. De Engelse kampioen won inderdaad, maar Benzema hield de Madrilenen in leven, alweer: het werd 4-3.

Lees verder

Poetin draait de gaskraan dicht

Rusland legt vanaf woensdag de gastoevoer naar Polen en Bulgarije stil. Warschau had Russische eisen om te betalen in roebels eerder luidkeels afgewezen. 'Rusland toont nu dat Europa de dreigementen beter serieus neemt.'

Lees verder

44 miljard dollar voor Twitter, wat is Elon Musk van plan?

Elon Musk heeft deze week de overname van het jaar gedaan. Hij koopt sociaal mediabedrijf Twitter voor 44 miljard dollar. Maar het is hem niet om het geld te doen, zegt hij. Musk heeft een hoger doel.

Lees verder

Bod op Twitter is aanvaard. En nu?

De raad van bestuur van Twitter kon niet anders dan het bod van 44 miljard dollar van Elon Musk aanvaarden. Wat betekent de overname voor de sociaalnetwerksite?

Lees verder

Vrijage tussen gemeenten eindigt niet altijd in huwelijksbed

Na de vrijage tussen de gemeenten Mechelen en Boortmeerbeek dreigt ook de fusie tussen Beveren en Kruibeke op de klippen te lopen. Een gemeentelijke fusie moet niet alleen in het hoofd zitten, maar ook in het hart.

Lees verder

Universiteits­gebouw in Londen wint Europese architectuurprijs

De architectuurprijs van de Europese Unie gaat naar een bibliotheek en dansschool in Londen. Het gebouw van Grafton Architects heft de grens op tussen stad en universiteit. Het Hasseltse Z33 grijpt naast de prijs.

Lees verder

Weerbericht | Zonnig en op meeste plaatsen droog

Woensdag is het in de meeste streken zonnig, maar lokaal hangen er lage wolken met aan zee eventueel wat tijdelijk gedruppel. In de loop van de dag wisselen opklaringen en stapelwolken elkaar af met in de namiddag een kleine kans op een bui in de Ardennen. De maxima schommelen van 11 tot 17 graden, meldt het KMI.

Lees verder