Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 7 april 2022

LIVE. Zelensky vraagt volledig invoerverbod van Russische olie in westerse landen

HLN
LIVE. Zelensky vraagt volledig invoerverbod van Russische olie in westerse landen
Bijna 5.000 Oekraïense burgers wisten gisteren te ontsnappen uit gebieden waar bijzonder hard gevochten wordt. De meerderheid van hen kwam aan in de stad Zaporizja. Oekraïens president Volodymyr Zelensky noemt de nieuwe westerse sancties tegen Oekraïne "spectaculair, maar niet genoeg". Hij wil een invoerverbod op Russische olie in westerse landen, alsook de volledige afsluiting van Russische banken van het internationale betaalsysteem. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

Actieve regenzone en code geel voor wind
Een actieve regenzone trekt vandaag van noordwest naar zuidoost over het land. Vooral voor de middag is het grijs, met soms intense regen en lokaal is een donderslag niet uitgesloten. In de namiddag wordt het droger vanaf het westen en verschijnen er opklaringen, maar vrij snel ontwikkelen zich opnieuw buien, vooral over het noorden van het land. Tot volgende nacht geldt voor heel het land code geel voor wind: er zijn rukwinden mogelijk tot 80, tot lokaal 90 km/uur. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Minister die belt met Huawei, te gevaarlijk. Maar de wifi van ons leger: geen probleem
De militaire inlichtingendienst ADIV heeft sinds kort nieuwe hardware aangeschaft voor hun internetverbinding. Al blijkt er wel een probleem te zijn. De routers en servers zijn van Chinese makelij, van het bedrijf Huawei dat al eerder in opspraak kwam voor spionageactiviteiten en ook al als een gevaar door onze Staatsveiligheid werd aangeduid. Dat blijkt uit onderzoek van HLN en VTM Nieuws. Gewaarschuwd voor hun smartphones, maar nu staan hun wifi-routers bij het leger.
Lees verder

Engie sluit contract met multinational: Chinezen nemen bouw van nieuwe Belgische gascentrale op zich
De bouw van de nieuwe gascentrale in Les Awirs komt in handen van een Chinese multinational terecht. Uitbater Engie sloot daarvoor een contract met bouwbedrijf Sepco3. Zo'n samenwerking is niet onschuldig, denkt professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB). "Uiteindelijk zit de politiek er altijd voor iets tussen."
Lees verder

Brussel op 8 na duurste Europese hoofdstad om te bouwen
Brussel staat momenteel op de 9de plaats in de lijst van duurste Europese hoofdsteden om in te bouwen. Dat blijkt uit de International Construction Costs Index 2022, een studie van het internationale advies- en ontwerpbureau Arcadis. Wereldwijd bekleedt Brussel de 45ste plaats. De kosten stegen bij ons het voorbije jaar wel minder dan op veel andere plaatsen.
Lees verder

Louis en Hubert uit 'Don't Worry Be Happy': "Wij willen niet eindigen zoals boer Charel"
Hoe zou het zijn met Louis en Hubert uit 'Don't Worry Be Happy'? Jarne zoekt hen op op hun erf in Opwijk. De twee boeren zijn geweldig populair sinds ze op tv komen. Het is er werkelijk de zoete inval, ook van vrouwelijke fans. Maar een lief zoeken ze niet. "We willen niet eindigen zoals boer Charel", vertellen ze in een nieuwe Showbits. Boer Charel werd midden jaren '90 wereldberoemd in Vlaanderen dankzij reportagemaker Paul Jambers. Kort voor z'n dood trouwde hij met een veel jongere vrouw, die volgens kwatongen alleen uit was op z'n geld.
Lees verder

ONZE OPINIE. ADIV koopt wifi-routers van Huawei? Van een inlichtingendienst verwacht je de grootste voorzichtigheid
Er zijn een paar zaken die als een tang op een varken slaan. Salmonella in paaseieren in plaats van echte eieren. Nog meer dan dat: onze militaire inlichtingendienst ADIV koopt wifi-routers aan van Huawei, de lange economische arm van China. Waarom dat slecht klinkt? Omdat het diezelfde inlichtingendiensten zijn die ons om de haverklap waarschuwen voor China.
Lees verder

12 eieren, 12 plakken bacon én een glas olijfolie per dag: Mark Wahlberg kwam voor filmrol 14 kilo aan in 6 weken
Van spierbundel naar moddervet en weer terug. Mark Wahlberg bewijst dat op zijn 50ste zijn lichaam nog alles aankan. Voor zijn laatste filmrol kwam hij in amper 6 weken tijd liefst 14 kilogram bij door dagelijks 12 eieren, 12 speklappen en een steak naar binnen te spelen. "Om te hydrateren dronk ik... een glas olijfolie."
Lees verder

Slechte werkomstandigheden vastgesteld bij vijf deelplatformen
Vijf van de grootste platformbedrijven hebben slechte tot erg slechte werkomstandigheden voor hun werknemers. Dat heeft een nieuwe studie van Fairwork Belgium, uitgevoerd door het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (KU Leuven), vastgesteld. Het onderzoek toonde onder meer schendingen van het minimumloon, onduidelijke contracten en een gebrek aan toegang tot collectieve vertegenwoordiging aan.
Lees verder

Uitslaande woningbrand in 's-Gravenwezel: labo ter plaatse
De brandweer moest dinsdagnacht uitrukken voor een uitslaande brand in Midzomer in 's-Gravenwezel. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand.
Lees verder

Geert laat familie achter om in een Hare Krishna-klooster te gaan wonen in 'Alloo en tot ziens': "Dit is het opperste geluk"
Zondag komt de dag waar Geert Claes (60) al jaren op wacht. Dan vertrekt de voormalige vrachtwagenchauffeur voorgoed naar Durbuy om er te leven als monnik in het Hare Krishna klooster. "Het opperste geluk", noemt hij zijn toekomstige thuis van drie op vier. "Eigenlijk zijn we in het leven op zoek naar liefde, oppervlakkig materialisme geeft geen voldoening."
Lees verder

Hoofdsponsor van Oranje gaat niet mee naar WK voetbal: "Door mensenrechtensituatie in Qatar"
De hoofdsponsor van het Nederlands nationaal elftal gaat niet mee naar het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. ING Nederland maakt bij dit toernooi geen gebruik van de mogelijkheid om kaarten te krijgen voor personeel en klanten, meldt de bank aan De Telegraaf.
Lees verder

Rihanna voor het eerst op Forbes-miljardairslijst
Rihanna is op de 1729ste positie binnengekomen op de miljardairslijst van 'Forbes'. De popster werd uitgeroepen tot de rijkste vrouwelijke muzikant ter wereld. Dankzij haar cosmeticalijn Fenty Beauty en haar lingeriebedrijf Savage X Fenty wist ze een nettowaarde van 1.7 miljard dollar te bereiken volgens het tijdschrift.
Lees verder

Andy Peelman gaat opnieuw op patrouille
Er komt een nieuw seizoen van 'Andy op patrouille', dat kondigde de VTM-presentator zelf aan op Instagram. "Tweeënhalf jaar geleden ben ik aan 'Andy op patrouille' begonnen. Het was een ongelooflijke rollercoaster met superfijne mensen, wereldwijd! Dat wordt nu vervolgd met opnieuw hele fijne mensen", klinkt het.
Lees verder

5 jaar geleden nog dakloos, nu grote muzikale ster in wording en topmodel. Lous and the Yakuza: "Schoonheid is relatief. In Afrika vinden ze mij te dun"
Het is een levensverhaal dat klinkt als een Hollywood-film. Oorlogsvluchteling als kind, dakloos in Brussel als jongvolwassene, maar vandaag als muzikaal exportproduct 'the next big thing' en bovendien creatieve schoonheidskoningin. Welkom in de wondere wereld van Lous and the Yakuza.
Lees verder

"Europese oliebedrijven boekten sinds oorlog al 3 miljard extra winst door hoge prijzen"
De Europese oliebedrijven hebben sinds de start van de oorlog in Oekraïne al minstens 3 miljard euro extra winst geboekt door de hoge brandstofprijzen. Dat blijkt vandaag uit een nieuwe analyse in opdracht van Greenpeace Centraal- en Oost-Europa. "Eens te meer wordt duidelijk hoe de fossielebrandstofindustrie conflicten blijft financieren en er tegelijk van profiteert", concludeert de milieuorganisatie.
Lees verder

Twee identieke schilderijen, maar het ene is 13 miljoen meer waard. Hoe kan dat?
Twee schilderijen, die op het eerst zicht identiek zijn, van de bekende cultschilder Mark Rothko gaan in Londen onder de hamer. Even groot zijn ze, en ze hebben dezelfde kleuren en dezelfde indeling. Dan gaan ze ook voor dezelfde prijs verkocht worden? Neen dus. Het ene kunstwerk wordt geschat op maximaal 59 miljoen, het andere op 73 miljoen. Zoveel verschil, hoe kan dat? "De prijs wordt niet alleen bepaald door wat je ziet op het doek."
Lees verder

Opnieuw duizenden Oekraïense vluchtelingen op komst
De regering van Oekraïne roept haar burgers op om het oosten van het land zo snel mogelijk te verlaten, uit vrees voor een nieuw Russisch offensief. Ook ons land rekent op een nieuwe groep van duizenden vluchtelingen.
Lees verder

President Hadi draagt macht over aan nieuwe presidentiële raad in Jemen
In Jemen heeft president Abed Rabbo Mansur Hadi de macht overgedragen aan een presidentiële raad. Vicepresident Ali Mohsen al-Ahmar werd afgezet. De nieuwe raad moet het land tijdens een "overgangsperiode" leiden en onderhandelen over een oplossing voor het jarenlang aanslepende conflict met de Houthi-rebellen. Dat heeft het staatspersbureau Saba bekendgemaakt.
Lees verder

Gestrand in Leuven: het Oekraïense vrouwenwielerteam. "Mijn huis is vernield. Mijn mama wil er niet weg. En ik zit hier, veilig en wel. Dat is gewoon niet eerlijk"
Ze zijn gestrand in Leuven, de stad die ze nog kenden van het wereldkampioenschap wielrennen vorig jaar. Terwijl hun land in oorlog is, proberen zij de Oekraïense eer op de fiets hoog te houden. "Eigenlijk wil ik naar huis. Helpen waar het kan. Vechten, desnoods." Op bezoek bij de vrouwen van het nationale wielerteam van Oekraïne.
Lees verder