Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 9 april 2022

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Von der Leyen belooft Zelensky snel werk te maken van Oekraïens EU-lidmaatschap - “Russisch...

HLN
LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Von der Leyen belooft Zelensky snel werk te maken van Oekraïens EU-lidmaatschap - "Russische strijdkrachten focussen zich op zuiden en oosten van Oekraïne"
Tijdens een bezoek aan Kiev heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aan de Oekraïense president Volodymyr Zelensky beloofd dat de Europese Unie achter Kiev blijft staan, en dat ze werk maakt van een Oekraïens EU-lidmaatschap. Meer dan 4,38 miljoen mensen zijn uit Oekraïne weggevlucht sinds de start van de oorlog, zo blijkt uit cijfers van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

INTERVIEW. Kyana Dobbelaere, een week na de uitvaart van Miguel Van Damme: "Op ons laatste weekendje weg brak z'n hart"
Tot twee weken voor zijn dood is Miguel Van Damme (28) blijven geloven dat hij zou genezen. Hij zou léven, zo bleef hij het ook zeggen tegen z'n vrouw Kyana (29). "Tot hij op een dag zei: bij de volgende match van Cercle ben ik er niet meer. Zijn manier om te zeggen: regel m'n afscheid maar."
Lees verder

Zij vluchtten met jonge dochter uit Donbass en de hel van Boetsja: "Nooit zullen we de lijken vergeten die we langs de weg hebben gezien"
Het Oekraïense koppel Marina (34) en Evgeni (35) verhuisde in 2017 vanuit de Donbass naar Boetsja om hun dochtertje Diana (7) een normale kindertijd te bieden. Helaas werden die plannen grondig verstoord door de Russische invasie in hun land. Ook al konden ze tijdig vluchten, de wreedheden in hun nieuwe thuisstad blijven op hun netvlies gebrand. Marina doet hun relaas op haar Belgische verblijfplaats bij Ottignies, terwijl haar man ons te woord staat vanuit een bevrijd Boetsja met als enige lichtbron het lampje van zijn GSM. Dit is hun verhaal.
Lees verder

Zij vluchtten met jonge dochter uit Donbas en de hel van Boetsja: "Nooit zullen we de lijken vergeten die we langs de weg hebben gezien"
Het Oekraïense koppel Marina (34) en Evgeni (35) verhuisde in 2017 vanuit de Donbas naar Boetsja om hun dochtertje Diana (7) een normale kindertijd te bieden. Helaas werden die plannen grondig verstoord door de Russische invasie in hun land. Ook al konden ze tijdig vluchten, de wreedheden in hun nieuwe thuisstad blijven op hun netvlies gebrand. Marina doet hun relaas op haar Belgische verblijfplaats bij Ottignies, terwijl haar man ons te woord staat vanuit een bevrijd Boetsja met als enige lichtbron het lampje van zijn GSM. Dit is hun verhaal.
Lees verder

INTERVIEW. Luitenant-generaal Marc Thys: "De Russen behandelen mensen erger dan dieren. Zélfs hun eigen mensen"
Boetsja, Borodjanka, Kramatorsk: de Russen doen er alles aan om de Oekraïners mentaal kapot te krijgen. Gruweldaden zitten al decennialang in hun oorlogs-DNA verweven. Luitenant-generaal Marc Thys, de nummer twee van Defensie in ons land, overschouwt Poetins troepen en (nieuwe) strategie. "Geen van beide partijen is vandaag klaar om te stoppen met vechten."
Lees verder

Carl Devos: "Een moeilijk evenwicht: Rusland treffen maar de eigen middenklasse sparen"
De gruweldaden van de Russische troepen op zo'n 2000 km van Brussel doen kokhalzen. Overal klinkt: dit kan niet meer. En is de vraag: wat willen wij doen om deze barbarij te stoppen? In Oekraïne hebben ze er een leven voor over. Wij economische sancties, zonder al te veel in eigen vlees te snijden. De prijs van de vrede is immers niet onbegrensd.
Lees verder

'Thuis' vs. 'Familie': welke acteurs kennen hun eigen intro's het best?
Naar aanleiding van 30 jaar 'Familie' speelde Showbits de Grote Intro Quiz met de acteurs van de VTM-soap. Hoe goed kennen zij de liedjes van de oude begingenerieken nog? Het resultaat viel tegen, zeker bij de jongere acteurs. Maar hoe zit dat bij 'Thuis'? Reporter Senne trekt naar de set in Leuven om te checken of zij het beter doen. Ontdek het in een nieuwe Showbits.
Lees verder

Met amper 1.000 euro had VAR-farçe voorkomen kunnen worden (maar voetbalbond heeft zelfs geen contract met tv-zender Eleven over beelden)
Eén extra cameraman — een investering van amper 1.000 euro — en er was nooit sprake geweest van de VAR-farce tijdens Cercle-AA Gent. Maar wat blijkt? Er is geen officiële verbintenis tussen tv-zender Eleven en de voetbalbond over een samenwerking voor de VAR. Hein Vanhaezebrouck liet dan maar zelf een buitenspellijn tekenen en zag "bijna één meter verschil".
Lees verder

Man in vorm Dylan Teuns op zoek naar eerste klassieke overwinning: "De waardering van Boonen doet veel deugd"
Met de zesde plaats in de Ronde van Vlaanderen hield hij de Belgische eer een beetje hoog. De Amstel Gold Race moet Dylan Teuns (30) nog beter liggen. "Eindelijk een klassieker winnen, het zou een droom zijn."
Lees verder

Von der Leyen belooft Oekraïne versneld proces rond toetreding: "De EU staat achter u"
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky beloofd dat de Europese Unie achter Kiev blijft staan, en dat ze werk maakt van een Oekraïens EU-lidmaatschap. "Ik ben hier vandaag bij u in Kiev om een duidelijke signaal te brengen, de Europese Unie staat achter u", aldus de Duitse. Oekraïne heeft, wat betreft de Commissievoorzitter, een "Europese toekomst". Zelensky belooft alvast Brussel een snel antwoord te bezorgen op de vragenlijst die hij van Von der Leyen kreeg.
Lees verder

Woods herstelt zich en haalt de 'cut' op tweede dag Masters, Pieters redt het niet
Tiger Woods heeft de tweede dag van The Masters afgesloten met 74 slagen. De vijfvoudig kampioen ging op de baan van Augusta rond in twee slagen boven het baangemiddelde, nadat hij donderdag was begonnen met een ronde van 71 slagen. Met een totaal van 145 slagen staat hij in de subtop, maar in ieder geval aan de goede kant van de 'cut'. Hij staat gedeeld negentiende met 1 slag boven het baangemiddelde. Onze landgenoot Thomas Pieters haalde de eindfase niet.
Lees verder

Net nu de festivalzomer al voller dan ooit zit kondigt Rock Werchter nòg extra dag aan: "Het zal drummen worden deze zomer"
Het werd al de drukste festivalzomer ooit, en Herman Schueremans voegt er nòg een extra dag Rock Werchter aan toe. Want "De knaldrang is te groot". Maar krijgen we stilaan geen overaanbod? "Het demonstreert de veerkracht van onze sector, maar we moeten oppassen voor euforie", zegt Sportpaleisbaas Jan Van Esbroeck die zelf extra zomerconcerten organiseert. "Door de economische crisis gaan mensen moeten kiezen tussen muziek of een warme douche."
Lees verder

LIVE FORMULE 1. Max Verstappen spint en krijgt auto niet onder controle bij slechte generale repetitie, zo meteen volgen kwalificaties
Dit weekend wordt in Melbourne de Grote Prijs Formule 1 van Australië betwist. Heerst Max Verstappen opnieuw? Of kan Ferrari hem van de zege houden? En wie pakt de pole? Op die laatste vraag krijgen we straks tijdens de kwalificaties alvast het antwoord.
Lees verder

Overheid bestelt Belgische "WhatsApp" voor crisiscommunicatie naar burgers
De regering heeft Frank Robben, de man achter de informaticasystemen van de gezondheidszorg en sociale zekerheid in België, gevraagd een soort Belgische WhatsApp te ontwikkelen voor crisiscommunicatie. Dat meldt de krant La Libre Belgique zaterdag.
Lees verder

LIVE FORMULE 1. Wie pakt de pole in Australië na incidentrijke laatste oefensessie? Rijders begonnen aan kwalificaties
Dit weekend wordt in Melbourne de Grote Prijs Formule 1 van Australië betwist. Heerst Max Verstappen opnieuw? Of kan Ferrari hem van de zege houden? En wie pakt de pole? Op die laatste vraag krijgen we straks alvast het antwoord, de kwalificaties zijn op dit moment aan de gang.
Lees verder

Marjolein Faes praat nog één keer over 'Blind getrouwd'-avontuur dat haar kraakte: "Ik kwam een jaar niet alleen buiten"
Ze spreekt. Ruim vier jaar na haar ophefmakende passage in het tv-programma 'Blind getrouwd' - waarin ze het in no time schopte van Vlaanderens absolute lieveling tot alom gehate bitch - laat Marjolein Faes (41) van zich horen. "Hoe erg het was? Ik ben met de dood bedreigd", vertelt ze in een exclusief gesprek waarin ze nog één keer terugblikt op haar deelname aan het reality-avontuur. Faes vertelt uitgebreid over haar hobbelige parcours van de voorbije jaren - zoals een operatie waarbij haar baarmoeder verwijderd werd - en de huidige toestand van haar liefdesleven. "Opnieuw trouwen? Ik zie niet in waarom ik dat nog zou doen."
Lees verder

INTERVIEW. Ex-premier Yves Leterme vertelt hoe Manchester City hem tegenwerkte en wat er misliep in het RSZ-dossier: "Mijn hart bloedde, er is te veel steekvlampolitiek gevoerd"
Yves Leterme kreeg het als waakhond van de UEFA aan de stok met Manchester City. Hij noemt het WK in Qatar "schandelijk". Zijn hart bloedde door de RSZ-discussie. En hij rekent op zijn partijgenoot Vincent Van Peteghem voor een goed doordachte fiscale hervorming het profvoetbal. Want: "Er wordt te vaak steekvlampolitiek gevoerd." Een exclusief gesprek met de ex-premier over de belangrijkste bijzaak ter wereld.
Lees verder

Nu is hét moment om tomaten te zaaien: Wim Lybaert legt uit hoe je de zoetste exemplaren kweekt
Iedereen kan moestuinieren, dat is de rode draad van 'In de moestuin', het nieuwste boek van televisiemaker Wim Lybaert. Daarin legt hij uit hoe je meer dan vijftig groenten-en fruit zelf kan kweken. Vandaag geeft hij alvast een voorproefje en vertelt hij aan HLN Shop hoe je zelf tomaten kweekt.
Lees verder

Bestuurder veroorzaakt spectaculair ongeval en vlucht te voet bos in: Slachtoffer drie kwartier lang gekneld in wagen
Op de E403 gebeurde vrijdagavond ter hoogte van Waardamme een spectaculair ongeval. De bestuurder van een Audi reed een voorligger aan en die laatste belandde op zijn dak in de gracht. De aanrijder vluchtte te voet het bos in.
Lees verder

Nora Gharib is haar geloof in de liefde niet kwijt: "Ik wil zeker nog een nieuwe relatie"
Momenteel gaat het Nora Gharib (28) voor de wind. Onlangs werd de actrice nog derde in 'Dancing With the Stars'. Momenteel is ze dan weer wekelijks te zien in 'Blind gesprongen' op VTM. Een programma dat haar op het lijf geschreven is, want ook Nora zelf deinst er niet voor terug om risico's te nemen. "Mijn grote sprongen hebben mij altijd iets opgeleverd", vertelt ze in Het Nieuwsblad.
Lees verder