Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 23 april 2022

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. “Nieuw massagraf ontdekt in buurt van Marioepol” - Gouverneur Loehansk: “Steden worden c...

HLN
LIVE OORLOG OEKRAÏNE. "Nieuw massagraf ontdekt in buurt van Marioepol" - Gouverneur Loehansk: "Steden worden constant beschoten"
Rusland zou een voorstel hebben verworpen om de wapens neer te leggen tijdens het orthodoxe paasfeest, dat vandaag begint en zondag eindigt. Dat zegt de Oekraïense president Zelensky. In de belegerde stad Marioepol zal mogelijk zaterdag wél een humanitaire corridor worden opgezet, aldus Kiev. De fysieke schade aan de gebouwen en infrastructuur van Oekraïne als gevolg van de Russische invasie bedraagt tot nu toe bijna 55,5 miljard euro, schat de Wereldbank. Dit bedrag zal oplopen omdat de oorlog nog voortduurt. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. "Nieuw massagraf ontdekt in buurt van Marioepol" - Gouverneur Loehansk: "Steden worden constant beschoten"
Rusland zou een voorstel hebben verworpen om de wapens neer te leggen tijdens het orthodoxe paasfeest, dat vandaag begint en zondag eindigt. Dat zegt de Oekraïense president Zelensky. In de belegerde stad Marioepol zal mogelijk zaterdag wél een humanitaire corridor worden opgezet, aldus Kiev. De fysieke schade aan de gebouwen en infrastructuur van Oekraïne als gevolg van de Russische invasie bedraagt tot nu toe bijna 55,5 miljard euro, schat de Wereldbank. Dit bedrag zal oplopen omdat de oorlog nog voortduurt. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

"Tenzij je specifieke hersenschade hebt opgelopen, droom je. Maar niet iedereen herinnert zich dat": waar komen dromen vandaan en wat betekenen ze?
Paul McCartney hoorde de melodie van 'Yesterday' in een droom, Mary Shelley 's nachtmerrie bracht het boek Frankenstein voort en Elias Howe bedacht de ochtend na zijn droom spontaan de naaimachine. Waar zijn dromen nog allemaal goed voor? Annemarieke Piers is gefascineerd door dromen: "Op een nacht droomde ik dat ik een droomboek moest maken."
Lees verder

LIVE FORMULE 1. Verstappen start op pole in sprintrace, Hamilton alweer ver teruggeslagen: "We hebben collectief gefaald"
Max Verstappen mag deze namiddag (16u30) op de pole position starten aan de sprintrace na een, mede door de regen, incidentrijke kwalificatie op het circuit van Emilia-Romagna. Met nog 40 seconden op de teller riep de jury de rode vlag uit nadat Lando Norris de muur raakte. Daardoor konden Charles Leclerc & co hun tijd niet meer verbeteren. Lewis Hamilton sneuvelde al in Q2. Volg al het nieuws, sprintrace en uiteraard de wedstrijd zelf in onderstaande liveblog!
Lees verder

680 Afghaanse vluchtelingen hebben geen recht op bescherming in België
680 Afghaanse vluchtelingen hebben in maart te horen gekregen dat ze geen recht hebben op bescherming in België. Zij kregen een weigeringsbeslissing en het bevel om het land te verlaten. Dat heeft het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen beslist, meldt VRT.
Lees verder

Tien vermisten na tweede mijnongeluk op week tijd in Polen
Bij een ongeval in een Poolse mijn zijn tien mensen vermist geraakt. Dat meldt mijnexploitant JSW zaterdag in een persbericht. Het gaat om het tweede mijnongeluk in een week tijd in Polen. Woensdag waren vijf mijn- en reddingswerkers omgekomen en raakten zeven anderen vermist bij een ongeval in een mijn van dezelfde exploitant.
Lees verder

Mag je met je cabrio door de carwash?
Een ritje maken met je cabrio is zalig bij deze zachte temperaturen. Maar kan je er ook een carwash mee binnenrijden? Mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn geeft advies. "Een cabrio is bestand tegen de apparatuur van een carwash, maar ik raad toch aan om je voertuig zelf te wassen."
Lees verder

NBA- finalisten van 2021 leiden opnieuw in play-offs, Chris Paul blinkt uit in slot
Uittredend NBA-kampioen Milwaukee staat in zijn duel in de eerste ronde van de play-offs tegen Chicago opnieuw op voorsprong. De Bucks wonnen vrijdagavond van de Bulls. Ook verliezend finalist Phoenix heeft, in de confrontatie met New Orleans, een 2-1-voorsprong te pakken.
Lees verder

BASKET KORT. Antwerp Giants wint jubileumeditie van Night of the Giants in Sportpaleis tegen Den Bosch
Feestavond voor Antwerp Giants in het Sportpaleis. Het won de tiende editie van de Night of the Giants tegen Den Bosch met 69-53. En hoofdsponsor Telenet verlengde het sponsorcontract voor vier jaar.
Lees verder

LIVE Fury-Whyte: Freddy De Kerpel en Sverre Denis zorgen vanavond voor commentaar bij wereldtitelkamp
Blijft Tyson Fury de ongeslagen en onbetwiste WBC-kampioen of zorgt Dillian Whyte voor een verrassing? Vanavond wordt die vraag beantwoord in een uitverkocht Wembley, waar maar liefst 94.000 fans de twee zwaargewichten elkaar ten lijf zien gaan. De sfeer zit alvast goed tussen beide Britten. Tijdens de wegingen, waar Fury iets zwaarder dan Whyte bleek, kon er zelfs een dansje vanaf.
Lees verder

LIVE LUIK-BASTENAKEN-LUIK. Vandaag duidelijkheid over deelname Pogacar - Remco Evenepoel voelt zich goed na verkenning: "Hopelijk ben ik op de afspraak"
Zondag wordt met Luik-Bastenaken-Luik het klassieke voorjaar afgesloten. Verschijnt Tadej Pogacar aan de start na het overlijden van de moeder van zijn verloofde? En wat met debutanten Wout van Aert en Remco Evenepoel? Op deze pagina kunt u de aanloop naar La Doyenne op de voet volgen.
Lees verder

Moeder en zoon Planckaert over zijn zoektocht naar de liefde: "Bij elke relatie dacht Junior: wat zal het nu weer zijn?"
Moeders, zet uw dochters voor de buis, want Junior Planckaert (29) is op vrijersvoeten. Met het Eén-programma 'Junior op zoek naar de liefde' schakelt de jongste van Eddy en Christa een amoureuze versnelling hoger. Maar vooraleer de felbegeerde Planckaert-telg zijn hart wegschenkt, maakt hij samen met zijn moeder de balans op. "Je moet al héél verliefd zijn om al die verleidingen van tegenwoordig te weerstaan."
Lees verder

Sportdiëtist van KAA Gent beoordeelt 10 sportdranken: "Om deze suikers te verbranden, moet je al minstens één uur hardlopen"
In de supermarkt bots je op een groot aanbod aan sportdranken en op loopwedstrijden zoals de 10 miles krijg je onderweg of aan de finish AA drink toegestopt. "Een goede sportdrank bevat suikers en zouten die snel energie kunnen leveren en het vochtgehalte in het lichaam kunnen aanvullen", vertelt sportdiëtist Gino Devriendt (o.a. van KAA Gent). Welke sportdranken zijn dan de juiste keuze? De sportdiëtist beoordeelt er 10 én deelt recepten om er zelf te maken.
Lees verder

Zelfbruinen als een pro doe je zo: "De Dalmatiërlook is geen gebrek aan smeerskills, wél aan voorbereiding"
Eerlijk is eerlijk: de kunst van het zelfbruinen leer je niet zonder slag of stoot. Aan ieder mooi 'fake' kleurtje ging ooit een portie dramatiek vooraf. Dankzij het stappenplan van beautyredactrice Sophie verloopt het min of meer vlekkeloos. "Bleekscheten of beginners starten het best met een gradual tan."
Lees verder

DEGRYSE INTERVIEWT Dante Vanzeir: "Komaan Dante, toon een beetje lef"- "Ik ben altijd down-to-earth"
Zon, wind, wolken en een brok nostalgie. Marc Degryse legde Dante Vanzeir (24) op de rooster in het Dudenpark. "Jullie kunnen geschiedenis schrijven. Dit mag je toch niet meer laten liggen?" Vanzeir: "Er is slechts één plaats die telt. Maar ik vind dat we zelfs tevreden mogen terugkijken als we tweede worden."
Lees verder

Bart De Wever haalt zwaar uit naar rechterlijke macht na Oosterweelarrest: "Rechters moeten recht spreken, geen wetten maken"
"Een schending van de scheiding der machten." Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft vrijdagavond in 'De afspraak op vrijdag' zwaar uitgehaald naar de rechterlijke macht. Aanleiding was het PFOS-arrest van de Raad van State van eerder deze week, waardoor de grondwerken aan de Oostweelverbinding - opnieuw - stilliggen.
Lees verder

Ex-profrenner Zico Waeytens, luid aangemoedigd door Yves Lampaert en co, wint eerste bokskamp
Voormalig profwielrenner Zico Waeytens heeft de eerste bokskamp uit zijn carrière met een zege afgesloten. De 30-jarige West-Vlaming, die aangemoedigd werd door heel wat mensen uit het wielermilieu, haalde het na drie ronden op punten.
Lees verder

Van Het Geheim tot wereldwijde business: dit is de geschiedenis van de spermabank. "De eerste dokters waren rebellen. Nu hebben 6 op 10 donorkinderen een Deense 'vader'"
Abortus is in België gelegaliseerd in 1990. Euthanasie in 2002, na Nederland als tweede land ter wereld. Het homohuwelijk in 2003, ook als tweede land ter wereld. Maar de anonimiteit van spermadonoren - nog zo'n ethisch thema - blijft bestaan. "We worden stilaan een uitzondering in Europa", zegt historica Tinne Claes, die een boek schreef over spermabanken en hun geschiedenis.
Lees verder

"Vernieuwd toewijzingssysteem voor sociale woningen is er een van uitsluiting", luidt protest bij Raad van State
Een aantal middenveldorganisaties trekt naar de Raad van State tegen het nieuwe toewijzingssysteem voor sociale woningen. Dat schrijft De Morgen zaterdag. Volgens de middenveldorganisaties zal het toewijzingssysteem vooral dakloosheid in de hand werken.
Lees verder

Het internet lachte zich deze week een deuk met het weelderige borsthaar van Macron, bekijk hier enkele van de vele memes
Dat er op sociale media al eens wordt gespot met actuele gebeurtenissen en personen is geen geheim. Ook deze week werd er op het internet weer heel wat afgelachen en becommentarieerd. Van de "verloving" tussen Mechelen en Boortmeerbeek tot het borsthaar van Emmanuel Macron: dit waren de meest geestige memes van de week.
Lees verder