Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 15 april 2022

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. CIA: Poetin kan toevlucht nemen tot nucleaire wapens na tegenslag - “Explosies in Kiev en Ch...

HLN
LIVE OORLOG OEKRAÏNE. CIA: Poetin kan toevlucht nemen tot nucleaire wapens na tegenslag - "Explosies in Kiev en Cherson"
Volgens de Amerikaanse CIA-baas William Burns zou de Russische president Poetin na de Russische militaire tegenslagen kunnen besluiten 'beperkte' tactische kernwapens in te zetten. Burns waarschuwt dan ook dat "gezien de potentiële wanhoop van Poetin" een nucleaire dreiging niet lichtvaardig opgevat moet worden. Ook president Biden maakt zich volgens Burns grote zorgen over het vermijden van een Derde Wereldoorlog waarbinnen een nucleair conflict mogelijk wordt. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

Grote broer en bloementelers krijgen voorrang: "Wachtebeke wordt deelgemeente van Lochristi"
Geen gemeente Lobeke, geen Zuidlede en ook geen Puyenbroeck. De nieuwe fusiegemeente tussen Lochristi en Wachtebeke, die op 1 januari 2025 uit de startblokken schiet, zal naar de naam Lochristi luisteren. Wachtebeke behoudt wel zijn postnummer, een administratief centrum en zijn eigenheid. Toch als we de intentieverklaring mogen geloven die beide besturen donderdagavond in het provinciaal domein van Puyenbroeck voorstelden.
Lees verder

Harry en Meghan brengen verrassingsbezoek aan koningin Elizabeth
De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan hebben donderdag in Londen een verrassend bezoek aan koningin Elizabeth II gebracht, zo is vernomen bij een woordvoerder van het paar. Volgens verscheidene Britse media hielden Harry en Meghan op weg naar de Invictus Games in Den Haag halt in Londen, waar het paar een bezoek bracht aan de koningin in Windsor Castle. Elizabeth, de grootmoeder van Harry, viert binnen enkele dagen haar 96ste verjaardag.
Lees verder

FBI: Noord-Koreaanse hackers achter enorme crypto-diefstal
Een groep hackers met banden met Noord-Korea zit achter de diefstal van 620 miljoen dollar in cryptomunten die volgde op de kraak van videospel Axie Infinity eind maart. Dat heeft de Amerikaanse inlichtingendienst FBI donderdag verklaard.
Lees verder

Waarom Elon Musk zoveel biedt om zijn speeltje Twitter over te nemen
Elon Musk wil Twitter kopen en biedt daarvoor een slordige 40 miljard euro. De Teslabaas wil naar eigen zeggen van Twitter een platform maken waar de vrije meningsuiting absoluut is. En om de microblogsite te kunnen hervormen, is het natuurlijk makkelijker dat je er eigenaar van bent.
Lees verder

Oekraïense vluchtelinge Maria (30) bevalt in ons land van zoontje Platon: "Dit kleine wonder doet me de oorlogsgruwel even vergeten"
De beelden van het bombardement op een kraamkliniek in Marioepol staan bij veel mensen nog op het netvlies gebrand. Ook bij Maria Biryukova (30). Ze vluchtte hoogzwanger weg uit Oekraïne en beviel enkele dagen geleden in ons land van haar zoontje Platon. "Dit kleine wonder laat me de oorlogsgruwel in mijn geboorteland even vergeten. Ik hoop alleen dat hij ook een toekomst zal krijgen in Oekraïne."
Lees verder

Niet enkel BV's: 'Eveline' maakte méér dan tien slachtoffers
Het parket in Oost-Vlaanderen wil de 28-jarige die naaktfoto's van bekende mannen ontfutselde door zich uit te geven voor de zogezegde 'Eveline' voor de rechter brengen. Volgens de onderzoekers maakte hij meer dan tien slachtoffers - ook niet-BV's.
Lees verder

Patrick Lefevere blijft het volste vertrouwen bewaren in huidige klassieke kern: "Als ík ga panikeren, hebben we pas echt een probleem"
De baas blijft kalm. Ook al staat het kot op stelten. Een motie van wantrouwen? Geen sprake van. "Als iedereen blijft doen waarvoor hij betaald wordt, is er geen vuiltje aan de lucht", sluit Patrick Lefevere de rangen bij Quick.Step-Alpha Vinyl.
Lees verder

Zelfs in Maldegem zoeven ze er mee rond: ook 'de kleintjes' springen mee op de deelstep
Amper 13.000 inwoners groot is Kuurne, maar er rijden deelsteps rond. Net als in Maldegem en Blankenberge. In Oudenaarde zijn er nog geen, maar vraagt Jong CD&V er. In Aalst kwamen er vorig jaar 300. In Gent zijn er sinds vorige maand 100. Almaar meer (centrum)steden en gemeenten kiezen voor de elektrische step (en zijn problematieken).
Lees verder

Steeds meer leerlingen preventief geschorst of definitief uitgesloten op school
Steeds meer leerlingen uit het basisonderwijs en de eerste graad secundair onderwijs worden preventief geschorst of zelfs definitief uitgesloten op school. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (CD&V) opvroeg bij minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
Lees verder

Amerikaans muziekfestival Coachella terug na drie jaar onderbreking
De Belgische festivalliefhebbers moeten nog even geduld hebben, maar in de Verenigde Staten opent het beroemde muziekfestival Coachella vrijdag voor het eerst sinds 2019 de poorten. Honderdduizenden fans worden er verwacht, uitgerekend op een moment dat het aantal coronabesmettingen opnieuw toeneemt in de VS.
Lees verder

Koning Filip viert 62ste verjaardag met nieuwe foto: "Helemaal op zijn gemak als staatshoofd"
Feest binnen de koninklijke familie, want koning Filip viert vandaag zijn 62ste verjaardag. Een dag die het koninklijk paleis niet onopgemerkt voorbij laat gaan: ter gelegenheid deelt het hof een nieuwe foto van de vorst. Het portret werd begin deze maand gemaakt door 'huisfotograaf' Bas Bogaerts in het Kasteel van Laken, waar Filip en Mathilde wonen met hun kinderen.
Lees verder

COLUMN. Op 16 april 1972 zweefde Roger De Vlaeminck over de kasseien. Getuigen zijn unaniem: hij raakte ze niet aan
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Roger De Vlaeminck
Lees verder

Ivan De Witte hoopt op eerste prijs sinds de landstitel voor AA Gent: "Als voorzitter kan je hier niet koud bij blijven"
Ivan De Witte (75) leeft op een flinke dosis adrenaline toe naar 'Cup Final Day', maandag op de Heizel. De voorzitter van AA Gent hoopt een prijs te kunnen vieren met een goed glas, om dinsdagochtend weer volop aan de slag te gaan met de toekomst van de club.
Lees verder

Ex-president Obama laat de David Attenborough in zich los met natuurdocureeks
Het is erg wennen. Terwijl Joe Biden communiceert over de dreigende val van Marioepol, becommentarieert voormalig president Barack Obama nu de middagslaap van de drievingerige luiaard in een nieuwe Netflixreeks 'Our Great National Parks'. Mét gratis electoraal advies. "Stem of de planeet ervan afhangt."
Lees verder

Steeds meer boetes voor weggesmeten sigarettenpeuken: "Geen waarschuwing, meteen boete"
Wie het zich veroorlooft om een sigarettenpeuk op straat te gooien, krijgt daar almaar vaker een boete voor. De Vlaamse ambtenaren die steden sinds eind vorig jaar inzetten om zwerfvuil tegen te gaan, stelden daar in totaal bijna 400 bestuurlijke verslagen voor op.
Lees verder

Wereldwijd al meer dan 500 miljoen bevestigde coronabesmettingen sinds eind 2019
Het totale aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus heeft de kaap van 500 miljoen bereikt. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meegedeeld. Wereldwijd zijn sinds het einde van 2019 500,19 miljoen infecties geregistreerd, aldus de WHO. 6,19 miljoen mensen overleden na een besmetting.
Lees verder

Merol rekent af met seksisme op debuutalbum 'Troostprijs': "Je bent als vrouw al gauw een hysterisch geval"
"Als vrouw verwachten mensen dat je glimlacht, lief bent en je kop er niet bovenuitsteek. Met 'Hou je bek en bef me' deed ik juist het tegenovergestelde." Dat de Nederlandse Merol (31) geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken, bewees ze al met enkele spraakmakende singles. Nu etaleert ze haar talent op haar nieuwe album 'Troostprijs'. Met nummers over ouder worden, seksisme en relatieproblemen wil Merol bewijzen dat ze zoveel meer is dan het meisje dat over seks zingt.
Lees verder

Treinen tussen Brussel en Denderleeuw en Dendermonde tijdelijk omgeleid
Als gevolg van technische problemen tussen Schaarbeek en Brussel-Noord heeft het Belgische spoornet vanochtend vroeg met aanzienlijke problemen gekampt. De meeste problemen zijn opgelost en de spits zou zo goed als normaal moeten verlopen, zo meldt Infrabel. Enkel tussen Brussel en Denderleeuw en Dendermonde moeten reizigers nog rekening houden met een kleine vertraging.
Lees verder

Miljonairskoppel Filip en Caroline blikken terug op 'Blind Gekocht': "Dat ik psychiatrische hulp moest zoeken, was erover"
"Opnieuw meedoen? Wij zeggen volmondig ja." Het miljonairskoppel Filip en Caroline werd de voorbije weken gefileerd door de kijkers van 'Blind Gekocht', maar ondanks alles blikken ze met een glimlach terug. De makers verwijten ze niets, net als de kijkers. Al gingen sommige reacties volgens hen te ver.
Lees verder