Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 14 april 2022

Jongere met beperking in de cel bij gebrek aan opvang

Jongere met beperking in de cel bij gebrek aan opvang

Opnieuw brengt een kwetsbare jongere de nacht in de cel door omdat hij niet terechtkan bij de Vlaamse jeugdinstellingen.

Lees verder

700.000 euro voor camping Marc Coucke in Gent

De uitbaters van de nieuwe camping aan de Blaarmeersen, onder wie Marc Coucke, krijgen van Stad Gent 700.000 euro steun voor hun project.

Lees verder

Biden beschuldigt Poetin van genocide

De Amerikaanse president Joe Biden beschuldigt het Russische leger te betichten van 'een genocide' in Oekraïne. In een tussenkomst over de hoge inflatie heeft hij dinsdag voor het eerst deze term in de mond genomen.

Lees verder

Macron vs Le Pen: de laatste rechte lijn in drie hete hangijzers

De Fransen trekken op 24 april naar de stembus voor de tweede ronde om hun president te kiezen voor de volgende vijf jaar. De zittend centrumrechtse president Emmanuel Macron neemt het op tegen de radicaal-rechtse Marine Le Pen. In de speeches die beiden gaven na de eerste ronde, zetten ze al meteen hun verschillende visies voor Frankrijk op scherp.

Lees verder

Rock Werchter maakt volledige line-up bekend van dagfestival 'Encore'

Het eenmalige dagfestival Rock Werchter Encore heeft zijn volledige line-up gelost. Onder andere Zwangere Guy, Foals en Mitski zullen op het podium staan. Eerder was al de headliner Florence and the Machine bekendgemaakt.

Lees verder

Tien doden bij ongeval met toeristenbus in Egypte, onder wie een Belg

In Aswan, in het zuiden van Egypte aan de oostelijke Nijloever, zijn tien mensen om het leven gekomen bij een busongeval. Het zou gaan om een Belg, vier Fransen en vijf Egyptenaren.

Lees verder

Benelux onderzoekt grensoverschrijdende stadionverboden in het voetbal

Een werkgroep van het Benelux-parlement onderzoekt hoe in het voetbal grensoverschrijdende stadionverboden praktisch en juridisch kunnen worden toegepast. In de loop van dit jaar zal de werkgroep aanbevelingen formuleren. Dat meldt het secretariaat-generaal van de Benelux Interparlementaire Assemblee woensdag.

Lees verder

Al een op drie sociale verhuurders controleert op buitenlandse eigendom

Van de Vlaamse sociale huurders bleek 0,1 procent vorig jaar fraude te plegen via het bezit van vastgoed in het buitenland. Volgens Vlaams minister Matthias Diependaele is de maatregel meer dan symbolisch.

Lees verder

De verovering van Marioepol kan nog vele dagen en soldatenlevens kosten

De Oekraïners verdedigen nog twee gebieden in Marioepol. Militairen verschansen zich in fabrieken. De verovering kan Rusland nog vele levens kosten.

Lees verder

Tomas Van Den Spiegel ligt in het ziekenhuis met bloedklonters en hartprobleem

Tomas Van Den Spiegel, de ceo van Flanders Classics, ligt momenteel in het Jan Palfijn-ziekenhuis in Gent.

Lees verder

Autokerkhof in Boetsja: zelfs opschrift 'kinderen' houdt Russen niet tegen

Sinds de Russische troepen zich uit Boetsja hebben teruggetrokken, duiken er steeds meer beelden op van de achtergelaten gruwel en ravage in de straten. Zo heeft een drone een autokerkhof vastgelegd met vernielde voertuigen, waarop vluchtende burgers het Russische woord voor 'kinderen' hadden aangebracht. In het stadje zijn na de terugtrekking van de Russen tot nu toe 403 lichamen gevonden, dat meldde de burgemeester dinsdag.

Lees verder

Macron bikkelt met gefrustreerde omstander

De Franse president Macron is maandag verzeild geraakt in een verhitte discussie met een omstander in de Elzas. De man noemde Macron macchiavelistisch en een leugenaar. In de aanloop van de laatste ronde naar de Franse presidentsverkiezingen op 24 april, deed Macron zijn best om de tegenstander aan zijn kant te krijgen, maar het mocht niet baten. 

Lees verder

Massacantus met Goldband

Na twee mislukte pogingen stond Goldband dan toch in de concertzaal van de Vooruit. Derde keer zeer goede keer.

Lees verder

Tekort zonnebloemolie leidt tot verkeerde verpakkingen

In de supermarkt verschijnen straks grote affiches om de klanten erop te wijzen dat de zonnebloemolie in hun pak frieten of hun vlootje margarine vervangen is door een andere plantaardige olie.

Lees verder

Helft meetplaatsen in Vlaanderen kampt met (zeer) lage grondwaterstand

Uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat de helft van de meetplaatsen in Vlaanderen kampt met zeer lage grondwaterstanden. Het agentschap verwacht dat de toestand binnenkort zal normaliseren.

Lees verder

Demi Vollering neemt revanche en wint Brabantse Pijl

Demi Vollering (Team SD Worx) heeft de Brabantse Pijl voor dames gewonnen. De Nederlandse nam zo revanche voor vorig jaar, toen ze te vroeg juichte en werd overruled door de Amerikaanse Ruth Winder. Dit keer kwam Vollering alleen aan na een aanval op de Moskesstraat en solo van zo'n tien kilometer. Katarzyna Niewiadoma (Canyon-SRAM) en Liane Lippert (Team DSM) werden afgescheiden tweede en derde.

Lees verder

Zeker 29 Belgische salmonella-infecties gelinkt aan Ferrero

Er is nu bevestiging dat 29 salmonella-infecties in België met zekerheid gelinkt zijn aan de fabriek van Ferrero in Aarlen. Nog eens 20 gevallen worden onderzocht. Dat meldt het Belgische voedselveiligheidsagentschap FAVV.

Lees verder

'Wat doen we met een oligarch die nog snel zijn eigendommen aan zijn vrouw verkocht?'

Met een team van zes liet de topman van de Schatkist al 200 miljard euro aan Russische tegoeden in ons land blokkeren. Maar van zodra er tussenpersonen in het spel zijn, stokt de machine. 'Banken werken goed mee. Bij advocaten of notarissen is het moeilijker.'

Lees verder

Meta betaalde vorig jaar bijna 25 miljoen euro voor beveiliging van Mark Zuckerberg

De beveiliging van de oprichter van Facebook en ceo van moederbedrijf Meta kostte in 2021 zo'n 26,8 miljoen dollar (24,7 miljoen euro).

Lees verder

Coucke pompt samen met investeerders vers geld in EnergyVision

Ondernemer Marc Coucke pompt extra miljoenen in de zonnepanelen en -laadpalengroep EnergyVision. Ook Christian Teunissen, ceo van vastgoedbedrijf Xior, is deze keer van de partij.

Lees verder

Moeskroen krijgt geen proflicentie voor volgend seizoen

1B-club Excelsior Moeskroen krijgt als enige profclub geen licentie voor het seizoen 2022-2023. Standard, dat de licentiecommissie bijkomende informatie moest verschaffen, krijgt wel een licentie.

Lees verder

Johnny Depp voor het eerst beschuldigd van seksueel misbruik in rechtszaak tegen Amber Heard

Op de eerste echte procesdag van voormalig acteurskoppel Johnny Depp (58) en Amber Heard (35) kwam Heard voor het eerst met beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van Depp. Die ontkent.

Lees verder

Russische media claimen overgave van meer dan 1.000 Oekraïense soldaten in Marioepol

Russische media melden de overgave van 1.026 Oekraïense soldaten in de zwaar belegerde havenstad.

Lees verder

David Goffin plaatst zich voor achtste finales in Monte Carlo

David Goffin (ATP 47) heeft zich woensdag geplaatst voor de achtste finales van het Masters 1.000-toernooi in Monte Carlo (gravel/5.415.410 euro). De Luikenaar versloeg na twee uur en drie minuten spelen de Brit Daniel Evans (ATP 27) in twee sets (7-6 (7/3) en 6-2).

Lees verder

Ophef om uitspraken van Noord-Ierse voetbalcoach: 'Vrouwen zijn emotioneler'

De Noord-Ierse voetbalcoach Kenny Shiels heeft gezegd dat vrouwelijke voetballers vaak meerdere tegendoelpunten kort na elkaar binnenkrijgen, omdat ze 'emotioneler zijn dan mannen'. Shiels maakte de opmerkingen nadat zijn ploeg een WK-kwalificatiewedstrijd in het vrouwenvoetbal had verloren. Hij heeft zich inmiddels verontschuldigd.

Lees verder

Molenbeek verplicht mondmasker op drukke plaatsen

Wie 12 jaar of ouder is moet tijdens de maand april in Molenbeek een mondmasker dragen op drukke plaatsen, markten en in gebouwen van de gemeente.

Lees verder

Verrassing: tiener Magnus Sheffield wint Brabantse Pijl

Geen Evenepoel of Pidcock, maar de 19-jarige Amerikaan Magnus Sheffield (Ineos Grenadiers) heeft de overwinning in de Brabantse Pijl op zak gestoken. Benoît Cosnefroy (AG2R Citroën) werd net als in de Amstel Gold Race tweede, onze landgenoot Tim Wellens (Lotto Soudal) vervolledigde het podium.

Lees verder

Chef Defensie belooft militairen in Roemenië thuiskomst voor eind juli

De Belgische militairen die na de Russische inval in Oekraïne naar Roemenië zijn afgereisd, zullen ten laatste eind juli weer thuis zijn. Dat heeft de Chef Defensie, admiraal Michel Hofman, hen woensdag gezegd.

Lees verder

België wil finale Nations League in Brussel en Luik

België is kandidaat om volgend jaar de finale van de Nations League te organiseren. Als de Rode Duivels zich plaatsen voor de 'Final Four' worden de finalewedstrijden in 2023 in het Koning Boudewijnstadion in Brussel en in het stadion van Standard in Sclessin gespeeld.

Lees verder

Salah Abdeslam ging café in Parijs binnen met explosievengordel, maar 'bedacht' zich

Salah Abdeslam, de belangrijkste beschuldigde op het assisenproces over de aanslagen van november 2015 in Parijs, zegt dat hij de avond van de aanslagen een café is binnengegaan met een explosievengordel. Maar daar heeft hij 'zich bedacht', zei hij woensdag voor het speciale assisenhof in Parijs.

Lees verder

Nu ook officieel bevestigd: gascentrale van Seraing vervangt Vilvoorde in CRM-mechanisme

De gascentrale van Seraing vervangt die van Vilvoorde in het mechanisme om de bevoorradingszekerheid van ons land te garanderen na de sluiting van vijf van de zeven kerncentrales in 2025. Dat was al verwacht en is woensdag bevestigd in het nieuwe veilingrapport van Elia.

Lees verder

Amerikaanse media: 'Verdachte schietpartij New Yorkse metro opgepakt'

De man die ervan wordt verdacht dinsdagochtend (lokale tijd) tien mensen te hebben neergeschoten, is opgepakt. Dat melden Amerikaanse media. Bij de schietpartij raakten in totaal 23 personen gewond.

Lees verder

Als landen alle beloftes over opwarming nakwamen, bleef die beperkt tot twee graden

Het grote probleem met alle klimaatbeloftes die landen hebben gedaan: ze worden vaak niet nagekomen.

Lees verder

Hoogzwanger op de cover van Vogue, dat doet niemand beter dan Rihanna

Tijdens de modeweken in Parijs liet Rihanna nog maar eens trots haar zwangere buik zien. Nu prijkt ze zwanger op de cover van mei in Vogue.

Lees verder

'Als je vrede wil, moet je tonen dat je oorlog kunt voeren'

Premier Alexander De Croo (Open VLD) waarschuwt dat het Westen zich niet mag blindstaren op de problemen bij het Russische leger. 'Dit is nog niet gedaan. Zij werken op de lange termijn en niet alleen militair.' Met een blitzbezoek langs vier landen toonde hij zijn steun aan Oekraïne.

Lees verder

Dodental na zware regenval in Zuid-Afrika loopt op naar 306

Het aantal slachtoffers na de ongewoon zware regenval in de Zuid-Afrikaanse kustprovincie Kwazulu-Natal, blijft stijgen. Minstens 306 mensen zijn omgekomen, meldt een woordvoerder van het rampenbeheer.

Lees verder

Firmino schiet Liverpool naar de halve finale van de Champions League

Voor het eerst in drie jaar staat Liverpool opnieuw in de halve finale van de Champions League. Zelfs met een rits sterkhouders op de bank kwamen de Reds nooit echt in de problemen tegen het Benfica van Jan Vertonghen, ook al werd het uiteindelijk nog 3-3. In de halve finale wacht stuntploeg Villarreal.

Lees verder

Manchester City overleeft terugduel tegen Atlético, De Bruyne met blessure naar de kant

Manchester City zit voor het tweede jaar op rij bij de beste vier clubs van Europa. Het kostte bloed, zweet en tranen, maar Atlético miste kwaliteit in de afwerking.

Lees verder

Fotograaf aan het front: Oekraïne kleeft aan Gert Jochems' vel

Fotograaf Gert Jochems trok naar Oekraïne en keek er door zijn lens naar de oorlog. Na anderhalve maand keerde hij terug met beklijvende beelden en evenveel verhalen. 'Een totaal inferno', onthoudt hij van het land.

Lees verder

Ouders winnen strijd tegen inkrimping zorgbudget

Het hof van beroep in Gent oordeelt dat de Vlaamse overheid de zorg­budgetten van een tachtigtal volwassenen met een ernstige beperking ten onrechte heeft teruggeschroefd. Voor sommigen ging het om 500 euro per maand.

Lees verder

België wil finale Nations League in Brussel en Luik

België is kandidaat om volgend jaar de finale van de ­Nations League te organiseren. Als de Rode Duivels zich plaatsen voor de 'Final Four' worden de ­finalewedstrijden in juni 2023 in het Koning Boudewijnstadion in Brussel en in het stadion van Standard in Sclessin gespeeld.

Lees verder

Huiszoekingen bij Nestlé en Buitoni na doden
Lees verder

Weerbericht | Overwegend droog en mild lenteweertje

Donderdag wisselen wolken en brede opklaringen elkaar af. Het blijft op de meeste plaatsen droog en het kwik kan stijgen tot 19 graden, zo meldt het KMI donderdagochtend.

Lees verder

Amerikaanse politie geeft beelden vrij van dodelijke arrestatie zwarte man

De politie in de Amerikaanse staat Michigan heeft beelden vrijgegeven van een verkeerscontrole die een zwarte man begin deze maand fataal werd. Nabestaanden vergelijken het voorval met een executie.

Lees verder

Sponsors van Duivels blijven weg uit Qatar: 'Toernooi mag niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden'

GLS en Carrefour nodigen geen gasten uit op het WK in Qatar.

Lees verder

Dodentol van tropische storm op Filipijnen stijgt naar 121

De dodentol van de eerste tropische storm op de Filipijnen dit jaar, is opgelopen naar 121. Dat hebben verantwoordelijken donderdag bekendgemaakt.

Lees verder

Marc Van Ranst over mondmaskerplicht in Molenbeek: 'Geen elegante oplossing'

Daar is, terug van weggeweest, de mondmaskerplicht weer. Althans in Molenbeek, waar de cijfers de hoogte ingaan en de burgemeester vreest dat het straks nog erger wordt. Staan we aan het begin van meer? En is dit nuttig?

Lees verder