Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 2 april 2022

Inflatie in Nederland loopt op tot bijna twaalf procent

Inflatie in Nederland loopt op tot bijna twaalf procent

In Nederland zijn de prijzen extreem hard gestegen sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de inflatie in maart opgelopen tot bijna twaalf procent. Een maand eerder was dit nog ruim zeven procent.

Lees verder

Geen Sep Vanmarcke in de Ronde van Vlaanderen

Een nieuwe tegenslag voor Sep Vanmarcke. Zijn team Israel-Premier Tech komt niet aan de start van de Ronde van Vlaanderen zondag omdat het onvoldoende fitte renners ter beschikking heeft.

Lees verder

Belg beslist mee over berging kernafval

De Belg mag mee beslissen wat er gebeurt met het kernafval dat achterblijft na de ontmanteling van de kerncentrales. De 'grote nationale dialoog' start dit najaar en zal minstens anderhalf jaar in beslag nemen.

Lees verder

Oekraïense president Zelenski ontslaat twee topgeneraals: 'Geen tijd voor verraders'

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft donderdagavond twee leden van de nationale veiligheidsraad, allebei generaals, ontslagen. 'Ik heb geen tijd voor verraders', aldus Zelenski, 'maar mettertijd zullen ze allemaal gestraft worden'.

Lees verder

Hoe het boerkaverbod de mondmaskerplicht bemoeilijkt

Wie geen mondmasker draagt op een Vlaamse bus of tram riskeert geen straf, in Wallonië en in treinen dan weer wel. En in Brussel is er zelfs helemaal geen mondmaskerplicht. 'Dit is een rechtsstaat onwaardig.'

Lees verder

Liberalen verzetten zich tegen plan De Sutter voor 'waarnemer' bij Bpost en Proximus

De liberale partij Open VLD verzet zich tegen het voorontwerp van wet van minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) om een eigen waarnemer bij Bpost en Proximus te installeren.

Lees verder

Shanghai schakelt over op volledige lockdown

De grootschalige lockdown in Shanghai wordt uitgebreid. In het oostelijke deel van de stad wordt de lockdownperiode verlengd, waardoor de complete stad plat komt te liggen.

Lees verder

Erdogan keurt nieuwe kiesdrempel goed in aanloop naar verkiezingen in Turkije

Het Turkse parlement heeft donderdag een wet goedgekeurd die de kiesdrempel verlaagt naar 7 procent. Een opvallende wijziging, nu de nationalistische MHP, de coalitiepartner van president Erdogan, in de laatste peilingen onder de 10 procent scoort.

Lees verder

Brand in Russisch oliedepot in Belgorod: Oekraïense of Russische helikopters?

Vanochtend verschenen beelden van een brandend oliedepot in de Russische stad Belgorod. Rusland zegt dat twee Oekraïense helikopters het depot aanvielen, Oekraïne reageerde nog niet. Het Kremlin laat ondertussen weten dat het 'gevolgen zal hebben op de vredesgesprekken'.

Lees verder

Valentino Rossi: 'Ik weet zelf nog niet hoe snel ik ben'

Dit weekend start MotoGP-legende Valentino Rossi (43) aan een nieuw hoofdstuk in zijn carrière. Gedaan met racen op twee wielen, voortaan doet 'The Doctor' het op vier. Met een Audi van het Belgische WRT-team begint hij vanaf vandaag in het Italiaanse Imola met een thuisrace aan de GT World Challenge, het meest hoogstaande GT-kampioenschap ter wereld.

Lees verder

Groen en Vooruit dringen aan op importverbod Russische diamant

De toespraak van de Oekraïense president Volodimir Zelenski geeft de groenen en Vooruit nieuwe moed om te pleiten voor een importverbod van Russische diamant. Maar ze stoten op verzet van de andere Vivaldi-partijen én de Vlaamse regering.

Lees verder

Vivaldi rekent op meerkost van ruim 2 miljard voor Oekraïne en corona

De oorlog in Oekraïne en de sluimerende coronacrisis maakten het ­begrotingswerk voor Vivaldi erg moeilijk. 'Deze schokken hebben een enorme impact op de portemonnee van de mensen', zegt premier Alexander De Croo (Open VLD).

Lees verder

Peter Van de Veire emotioneel tijdens laatste radio-uitzending

Dertien jaar lang was Peter Van de Veire een vaste waarde op de radiozender MNM. Vrijdagmorgen was de laatste uitzending van De grote Peter Van de Veire ochtendshow waarmee er een einde komt aan zijn radiocarrière. 'Ik ben ermee weg, maar jullie blijven'. Met deze woorden ging Van de Veire de radiogeschiedenis in.

Lees verder

Nog geen beslissing over Wout van Aert voor Ronde van Vlaanderen: 'Geen begrafenisstemming'

Tiesj Benoot en Christophe Laporte keken vrijdag op een persmoment van de Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma vooruit naar de Ronde van Vlaanderen. Of hun ploegmaat Wout van Aert aan de start kan komen, is nog niet beslist.

Lees verder

Regering houdt gevangenissen Dendermonde en Sint-Gillis langer open

De federale regering gaat de gevangenissen van Dendermonde en Sint-Gillis langer openhouden om de overbevolking zo goed mogelijk op te vangen. Dat heeft de ministerraad vrijdag beslist, zei minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Om straffen onder de drie jaar te kunnen uitvoeren, komen er detentiehuizen.

Lees verder

Belgische ceo PostNL vrij onder voorwaarden

Nadat hij maandag werd opgepakt op verdenking van onder meer mensenhandel en verboden terbeschikkingstelling, laat de Mechelse raadkamer de Belgische topman van PostNL, Rudy Van Rillaer, vrij onder voorwaarden.

Lees verder

Het DS Podcastfestival: Kursaal Oostende omgetoverd tot audiotempel

Podcasts zijn overal. Nu ook live op het Podcastfestival van De Standaard. Twee dagen luisterplezier in het Kursaal Oostende waar de internationale podcastwereld elkaar ontmoet en u de trucjes van het vak leert. Wie er vandaag niet bij was, heeft zaterdag nog een kans.

Lees verder

De pr-oorlog van 'Tiktokgeneraal' Kadyrov

Sociale media bepalen de beeldvorming van de Russisch-Oekraïense oorlog. Met zijn stroom foto's en video's waarin echt en vals door elkaar lopen, speelt de Tsjetsjeense dictator Ramzan Kadyrov daar volop op in.

Lees verder

Veel lawaai door straaljagers boven de Meir

Mensen in en rond Antwerpen werden iets voor 16 uur opgeschrikt door twee laagvliegende gevechtsvliegtuigen. Door de situatie in Oekraïne kwamen er veel vragen, maar er is geen reden tot paniek. 'Dit was een geplande oefening', zegt Defensie.

Lees verder

Daders racistische aanval krijgen 12 maanden cel in hoger beroep

De man en de vrouw die in 2018 de toen 15-jarige Leroy A. op de treinsporen duwden, zijn in hoger beroep tot twaalf maanden cel veroordeeld.

Lees verder

Loting WK Qatar: Rode Duivels spelen in groep F tegen Kroatië

De tegenstanders van de Rode Duivels voor het WK in Qatar worden bekendgemaakt. Op de loting kwamen al zeker Kroatië als te kloppen groepsgenoot uit de bus.

Lees verder

Gloria Monserez gaat tijdelijk The voice presenteren

Gloria Monserez vervangt An Lemmens tijdelijk bij The voice van Vlaanderen. Lemmens is op dit moment in moederschapsverlof.

Lees verder

In beeld | Onze fotograaf in de vernielde stad Irpin: 'Er worden nu vooral bodybags weggedragen'

Fotograaf Gert Jochems geraakte donderdag in de Oekraïense stad Irpin. Hij zag dat de stad helemaal vernield is. Bijna elk huis is beschadigd. Via plankjes over de rivier worden volgens hem nu vooral bodybags weggedragen.

Lees verder

Geen Wout van Aert op Ronde van Vlaanderen

Door een positieve coronatest kan van Aert niet deelnemen aan de Ronde van Vlaanderen. 'Het beestje heeft mij op het slechtst mogelijke moment te pakken.'

Lees verder

Belgische moslims beginnen zaterdag aan de ramadan

Voor Belgische moslims gaat de ramadan, de jaarlijkse vastenmaand, zaterdag 2 april van start. Dat heeft het Executief van de Moslims in België (EMB) vrijdagavond bekendgemaakt.

Lees verder

'Fabre was het perfecte symbool voor de MeToo-beweging'

De advocate van kunstenaar Jan Fabre heeft de vrijspraak gevraagd. 'Fabre heeft niemand gepest en vernederd en heeft ten opzichte van niemand seksueel grensoverschrijdend gedrag gepleegd.'

Lees verder

Overzicht | Aprilgrappen waar u misschien bent ingetrapt

1 april is traditioneel de dag om grappen uit te halen. Wij maakten een overzicht van de meest geslaagde aprilvissen.

Lees verder

Ontslagen werknemer breekt vakbondspoort bij Amazon open

Chris Smalls werd in 2020 ontslagen bij Amazon. De vakbond die hij daarna oprichtte, is de eerste die erin is geslaagd om toegang te verkrijgen tot een verdeelcentrum van Amazon.

Lees verder

Club Brugge nadert na makkelijke zege tegen Beerschot op een zucht van Union

Zijn eerste goal in 2022. Noa Lang (22) kan het weer: scoren. Club-coach Alfred Schreuder gaf tegen Beerschot heel wat van zijn verloren zonen nog eens een basisplaats en vooral Lang profiteerde daarvan. Dankzij de 1-3-zege nadert Club Brugge tot op twee punten van leider Union.

Lees verder

10 jaar De Mol: wie weet zit in deze titel wel een tip

De Mol viert zijn tiende verjaardag. Zelfs na 10 jaar lijkt de formule nog lang niet op. Waarom speuren we massaal zo graag naar de mol? Voor sommige fans is speuren naar de verrader haast een voltijdse bezigheid.

Lees verder

Hoe het boerkaverbod de mondmaskerplicht belemmert

Wie geen mondmasker draagt in de bus, riskeert een boete in Wallonië, maar in Vlaanderen niet. In Brussel is er zelfs geen mondmaskerplicht. Of ja, toch wel als je er de trein neemt.

Lees verder

Vegan waar je blij van wordt: 20 recepten die doen watertanden

De Standaard neemt eetgeluk ernstig, dus toen onze culinaire ploeg zich ging verdiepen in de vegan kookkunst, werd dat ook een onderzoek naar wat koken voor onze zintuigen doet. Nu we niet meer konden terugvallen op de goeie ouwe trucjes van wat kaas hier en wat spek daar, moesten we gewoon nog beter begrijpen hoe je smaak opbouwt. Met deze twintig recepten zijn wij alvast echt blij.

Lees verder

Kasper Asgreen hoopt op een lange en lastige koers

Alle pech van de wereld bij Quick-Step Alpha Vinyl, maar Kasper Asgreen (27) staat nog recht. Hij probeert als 'eenmans-Wolfpack' voor het tweede jaar op rij de Ronde van Vlaanderen te winnen.

Lees verder

Will Smith neemt ontslag bij Academy: 'De lijst van degenen die ik heb gekwetst is lang'

Will Smith, die vorig weekend de Oscar voor beste acteur won, heeft ontslag genomen bij de Academy of Motion Picture Arts & Sciences, de organisatie achter de filmprijzen. 'Ik heb hun vertrouwen beschaamd.'

Lees verder

Paasvakantie start wisselvallig met kans op een winterse bui

De paasvakantie kent op het vlak van het weer een beetje een valse start, want zaterdag wordt licht wisselvallig met kans op een winterse bui. Dat meldt het KMI. Ook de eerstkomende dagen wordt geen beterschap verwacht.

Lees verder

Ongehoord | 'Ik geef toe: padel is tennis voor hoogbejaarden'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Meer dan 3.000 mensen gered uit belegerd Marioepol

Na weken proberen zijn vrijdag dan toch bussen met evacuees uit Marioepol kunnen vertrekken uit het nabijgelegen Berdjansk. Volgens Oekraïens president Volodimir Zelenski gaat het om meer dan 3.000 mensen.

Lees verder

Getuigenissen uit Oekraïne: 'De oorlog begon eigenlijk op mijn verjaardag'

Hotel Elektron in Lviv is een voormalig hotel voor spoorwegarbeiders. Vandaag is het een toevluchtsoord voor Oekraïense vluchtelingen. Fotograaf Gert Jochems ging er voor De Standaard op bezoek en sprak met enkelen van hen. Dit is het verhaal van Nadia Shyman (30) uit Voehledar. 

Lees verder