Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 11 april 2022

Buschauffeur (35) dodelijk ongeval E19 was al gekend voor rijden onder invloed, tweede slachtoffer is 17-jarige Frans...

HLN
Buschauffeur (35) dodelijk ongeval E19 was al gekend voor rijden onder invloed, tweede slachtoffer is 17-jarige Franse vrouw
De 35-jarige buschauffeur die zondag betrokken was bij het dodelijk ongeval op de E19, zal in de loop van de namiddag worden verhoord. Het parket van Antwerpen zal morgen om zijn aanhouding vragen. De feiten in België zijn gekwalificeerd als onopzettelijke doding, onopzettelijke slagen, drugs in het verkeer en het niet in de hand houden van zijn voertuig. Intussen is ook de identiteit van het tweede slachtoffer bekend. Het zou gaan om een Franse vrouw van 17 jaar.
Lees verder

Wij trokken de Franse straten op en vroegen op wie ze stemden: "Macron of Le Pen? Dat is kiezen tussen de pest en de cholera!"
Geen verrassingen na de eerste stemronde in de Franse presidentsverkiezingen: Emmanuel Macron (LREM) en Marine Le Pen (RN) maken net als vijf jaar geleden onder elkaar uit wie straks de nieuwe president wordt. Wij trokken naar de Grand Place in Rijsel waar velen zondag huis stem gaven aan zittend president Macron, maar vaak zonder al te veel overtuiging: "Ik hoop dat Marine Le Pen over twee weken in het zand bijt, want als zij aan de macht komt, gaat het land naar de haaien."
Lees verder

Rusland geeft voorlopig geen obligaties meer uit
Rusland wil wegens de economische sancties na zijn inval in Oekraïne voorlopig geen staatsobligaties meer uitgeven. In een interview met de krant Izvestia heeft de Russische minister van Financiën Anton Siloeanov aangekondigd dat gedurende de loop van het jaar geen obligaties meer uitgegeven zullen worden. Volgens de minister zijn de inkomsten uit onder andere de verkoop van olie en gas voldoende om de lopende uitgaven van de staat te dekken.
Lees verder

Voortaan kan je jouw voorschriften voor apotheek beheren in nieuwe app
Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) heeft een app gelanceerd waarmee patiënten hun voorschriften voor geneesmiddelen kunnen beheren en medicatie kunnen reserveren en afhalen bij de apotheek. Patiënten krijgen zo een extra mogelijkheid om papierloos geneesmiddelen af te halen, klinkt het in een persbericht.
Lees verder

Hoeveel mensen praten in hun slaap zoals de Mol? Is dat gevaarlijk en hoe komt het? Slaapexpert geeft uitleg
Mol Philippe Minguet heeft zichzelf verraden door te praten in zijn slaap. Is babbelen terwijl je slaapt uitzonderlijk? Vertellen mensen dan altijd de waarheid of slaan ze soms wartaal uit? Hoe komt het dat sommigen slapen en luidop kwebbelen tegelijkertijd? Professor An Mariman, psychiater-slaapexpert van de slaapkliniek van het UZ Gent, beantwoordt de belangrijkste vragen.
Lees verder

Italiaanse premier in Algiers om meer gasleveringen los te krijgen
De Italiaanse premier Mario Draghi brengt een bezoek aan Algerije. Hij zal er proberen om meer gas los te krijgen, nu het land zijn afhankelijkheid van Rusland afbouwt.
Lees verder

Op stap met Arnout Hauben, de kijkcijferkoning van de Lage Landen: "De gouden tip? Diepvrieszakjes"
Z'n nieuwste worp, 'Dwars door de Lage Landen' haalt zowel in Vlaanderen als Nederland wekelijks ruim een miljoen kijkers, en dus mag Arnout Hauben (46) zich zonder enige gêne de ongekroonde kijkcijferkoning van de Lage Landen noemen. Wij stapten een dagje mee tijdens de opnames van het reisprogramma en vroegen hem naar de trucjes om uit elke passant een persoonlijk verhaal te puren. "Het goud komt vaak pas boven als we denken dat we klaar zijn met filmen."
Lees verder

'Wuyts & Boonen' blikt terug op chaotische finale Amstel Gold Race: "Op die manier schuif je niet op in de hiërarchie van de wielerklassiekers"
Michel Wuyts en Johan Museeuw blikken in een nieuwe aflevering van 'Wuyts & Boonen' onder meer terug op de prangende sprint in de Amstel Gold Race met alle gevolgen van dien. Moet de finishfoto niet worden afgewacht? Wat doet dat met het imago van de Nederlandse voorjaarsklassieker?
Lees verder

Amerikaanse comédienne tipt remedies voor wie angstig wordt van slecht nieuws. "Kijk anders naar de wereld"
Word je neerslachtig van al het slechte nieuws in de wereld? Comédienne Ruby Wax (68) schreef mee aan de legendarische Britse sitcom 'Absolutely Fabulous' en is gekend om haar comedyshows waarin ze erg open is over haar zware depressies. Met haar nieuwste boek 'En dan nu het goede nieuws' leert ze ons het belang van te focussen op het moois in een wereld die in brand lijkt te staan. "Je de hele tijd zorgen maken, maakt je ziek. Boven de wolken schijnt de zon, hoor."
Lees verder

Hoe je mentale gezondheid niet onder het nieuws laten lijden: Amerikaanse comédienne Ruby Wax schreef er een boek over
Word je neerslachtig van al het slechte nieuws in de wereld? Comédienne Ruby Wax (68) schreef mee aan de legendarische Britse sitcom 'Absolutely Fabulous' en is gekend om haar comedyshows waarin ze erg open is over haar zware depressies. Met haar nieuwste boek 'En dan nu het goede nieuws' leert ze ons het belang van te focussen op het moois in een wereld die in brand lijkt te staan. "Je de hele tijd zorgen maken, maakt je ziek. Boven de wolken schijnt de zon, hoor."
Lees verder

Proces tegen Zuid-Afrikaanse ex-president Zuma opnieuw uitgesteld
In de Zuid-Afrikaanse stad Pietermaritzurg moest maandag het corruptieproces tegen de voormalige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma hervatten maar de rechtbank heeft op vraag van de advocaat van Zuma de zitting uitgesteld tot 17 mei. De verdediging had het hof verzocht de zaak uit te stellen om Zuma in staat te stellen zijn beroepsmogelijkheden in een zaak tegen de procureur-generaal, Billy Downer, uit te putten. De rechter ging daarop in.
Lees verder

Plottwist in 'De Mol': zo reageert Vlaanderen op het vertrek van Philippe
Het is de basisregel in 'De Mol': de saboteur van dienst blijft tot de finale in de wedstrijd zitten. Behalve dit jaar, want in een ongeziene wending gooide de mol van seizoen, Philippe Minguet, zélf de handdoek in de ring. Tv-kijkend Vlaanderen stond versteld door deze onverwachte plottwist en trok massaal naar Twitter om hun ongeloof te uiten.
Lees verder

"Russische diplomaten gaan best niet alleen op straat", zegt Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Russische diplomaten in het buitenland om zich niet alleen buiten te begeven in steden, nadat er bedreigingen geregistreerd werden. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov op de televisiezender Rossija-24 gezegd.
Lees verder

Meerprijs van energieperformant huis voorbije tien jaar toegenomen
De voorbije tien jaar speelde de energieperformantie van een huis een steeds grotere rol bij de verkoopprijs van nieuwe woningen en appartementen, en het belang daarvan zal wellicht ook de komende jaren nog verder stijgen. Zo werd in de periode 2020-2021 een huis met een energie- of EPC-score van 150 kilowattuur per vierkante meter (kWh/m2) ongeveer 12 procent duurder ingeschat dan een soortgelijk huis met een EPC-score van 350 kWh/m2. Dat blijkt maandag uit een analyse van de Nationale Bank waarin wordt onderzocht welke impact veranderingen in woningkenmerken en -voorkeuren hebben op de Belgische woningprijzen.
Lees verder

Hooikoortslijders opgepast: veel berkenpollen in de lucht
De lente brengt zon en zachte temperaturen, maar door het droge weer komen er ook veel berkenpollen in de lucht terecht. Dat is minder goed nieuws voor hooikoortslijders, want berkenpollen zijn één van de grote boosdoeners tijdens het hooikoortsseizoen. Dat meldt het online weerplatform Meteovista.
Lees verder

Marlène de Wouters doet haar #MeToo-verhaal in 'VTM Nieuws': "In die tijd werd daar niet over gesproken"
"Mijn vertrek bij VTM in 2002 was een #MeToo-verhaal." Dat getuigde Marlène de Wouters (59) vandaag in een interview in onze krant. In 'VTM Nieuws' vertelt de presentatrice maandagavond uitgebreid aan journaliste Julie Colpaert wat haar exact overkomen is.
Lees verder

Mercedes wil CO2-emissies per personenwagen met helft omlaag
Mercedes-Benz wil de CO2-emissies per personenwagen tegen het einde van het decennium met de helft terugdringen. Belangrijk daarvoor zijn het elektrificeren van auto's, verbeterde batterijtechniek en gerecycleerde materialen. Dat heeft de Duitse autobouwer maandag bekendgemaakt in Stuttgart.
Lees verder

Maandelijkse factuur van rusthuizen wordt zo'n 150 euro duurder: "Vervelend voor de bewoners, maar we kunnen niet anders"
Zoals zowat alles, wordt ook het verblijf in een woonzorgcentrum duurder. In de meeste voorzieningen komt er op de dagprijs ineens 8% bij, zoals wettelijk voorzien. De indexering maakt de gemiddelde maandelijkse factuur 150 euro duurder. "Almaar meer mensen hebben het moeilijk de maandelijkse prijs nog met hun pensioen betaald te krijgen."
Lees verder

Ex-Mol Elisabeth begrijpt dat Philippe zelf opstapte: "Mensen geloofden van mij ook niet dat ik niet voorbereid was"
Ongezien in het populaire Play4-programma: de Mol stapte zélf uit het spel. Philippe had het er naar eigen zeggen veel te moeilijk mee om de saboteur van de groep te zijn, en gaf er de brui aan. Ex-Mol Elisabeth snapt dat als geen ander.
Lees verder

PORTRET. Dertig jaar decadentie en drugs, tot La Rocca letterlijk in rook opging: "25 procent extravagante klanten en 75 procent anderen, die zich kwamen vergapen: dat was de succesmix"
Na 34 jaar feest en decadentie is het gedaan - zelfs zònder verwoestende brand zouden de beats zwijgen, de heupen niet meer wiegen en de champagne niet meer vloeien in La Rocca. "Gasten met leren rokjes, piercings en tattoos: begin jaren 90 was dat speciaal, hè. En er werd ook al eens een bovenstukje thuisgelaten." Een portret van een - helaas letterlijk - in rook opgegaan icoon van de typisch Vlaamse discotheekscène.
Lees verder