Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 10 april 2022

Anti-Frans protest aan stembureau in de Corsicaanse hoofdstad Bastia

HLN
Anti-Frans protest aan stembureau in de Corsicaanse hoofdstad Bastia
In de Corsicaanse hoofdstad Bastia hebben activisten zondag een anti-Frans spandoek opgehangen voor het centrale stembureau van de Franse presidentsverkiezingen. Op het spandoek stond te lezen: "Franse staat moordenaar", met daarnaast een foto van de vermoorde Corsicaanse nationalist Yvan Colonna, zo meldt de regionale zender France 3 Corse.
Lees verder

Ruw ontmoet verfijnd: beeldend kunstenaar Frieke Janssens toont haar verbouwde garage aan de Dijle
Het is amper te geloven, maar vroeger werd er in het huis van Frieke volop aan auto's gesleuteld. Dat verleden zie je nog altijd in het ruige kantje van het interieur, maar het heeft ook heel wat verfijnde elementen. Het levert een bijzonder totaalplaatje op, op een al even bijzondere locatie aan de Dijle. "Door het grote raam lijkt het alsof je tot aan het water kunt met je voeten."
Lees verder

Weer finishfoto, weer suspense in Amstel Gold Race na zege Kwiatkowski: "Had het lastig toen ik naast hem kwam in de sprint"
Michal Kwiatkowski heeft z'n tweede Amstel Gold Race gewonnen. De Pool forceerde de boel met een lepe aanval in de finale. Cosnefroy haakte z'n wagonnetje aan. In een sprint met twee was het verschil met het blote oog weer niet te zien. De Fransman werd eerst tot winnaar uitgeroepen, maar het was de wereldkampioen van 2014 die aan het langste eind trok. Tiesj Benoot werd derde.
Lees verder

Weer een fotofinish, weer suspens in Amstel Gold Race: Kwiatkowski haalt het met centimeters van Cosnefroy
Michal Kwiatkowski heeft z'n tweede Amstel Gold Race gewonnen. De Pool forceerde de boel met een lepe aanval in de finale. Cosnefroy haakte z'n wagonnetje aan. In een sprint met twee was het verschil met het blote oog weer niet te zien. De Fransman werd eerst tot winnaar uitgeroepen, maar het was de wereldkampioen van 2014 die aan het langste eind trok.
Lees verder

Weer een fotofinish, weer suspense in Amstel Gold Race: Kwiatkowski haalt het met centimeters van Cosnefroy
Michal Kwiatkowski heeft z'n tweede Amstel Gold Race gewonnen. De Pool forceerde de boel met een lepe aanval in de finale. Cosnefroy haakte z'n wagonnetje aan. In een sprint met twee was het verschil met het blote oog weer niet te zien. De Fransman werd eerst tot winnaar uitgeroepen, maar het was de wereldkampioen van 2014 die aan het langste eind trok. Tiesj Benoot werd derde.
Lees verder

De duim in de mond: Ciro Romeo Mertens gaat voor het eerst supporteren voor papa Dries, die invalt en scoort
Voor het eerst heeft Ciro Romeo Mertens, inmiddels twee weken oud, een voetbalmatch van papa Dries Mertens bijgewoond. Kat Kerkhofs nam haar zoontje mee naar het Diego Armando Maradona Stadium, waar Napoli het deze middag opneemt tegen Fiorentina. De extra aanmoediging hielp, want als invaller zorgde Dries Mertens na amper twee minuten voor de gelijkmaker.
Lees verder

Hoofd van Russisch-orthodoxe kerk roept Russen op om zich te verenigen rond leiderschap
Patriarch Kirill, het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk en een aanhanger van president Vladimir Poetin, roept de Russen op om zich te verenigen rond het Russische leiderschap om "de externe en interne vijanden" van Rusland te verslaan.
Lees verder

IMF roept op tot meer regulering van cryptomunten
Cryptomunten zijn populairder in landen met meer corruptie, maar ook in landen met strenge controles op kapitaal. Dat meldt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een rapport waarin het oproept tot meer regulering van cryptomunten.
Lees verder

Koude Oorlog 2.0: "Komende jaren opnieuw kazernes aan de grens met Rusland"
De komende jaren komt er "een permanente, volwaardige militaire macht" aan de oostflank van de NAVO-grenzen. Er zullen kazernes gebouwd worden waar soldaten één tot twee jaar verblijven zoals in de tijd van de Koude Oorlog. "Al gaan we zeker niet terug naar de anderhalf miljoen troepen toen", duidt oud-kolonel Roger Housen. Maar hoe moeten we dat 'nieuwe IJzeren Gordijn' dan wel zien?
Lees verder

Deze week in 'Familie': hoe reageert Jan nu hij weet dat Francesca kleine Victor wilde ontvoeren naar Afrika?
In de VTM-soap 'Familie' gaat het verhaal over een mogelijke ontvoering verder. Vorige week heeft Jan (Jef De Smedt) immers ontdekt dat Francesca (Veerle Eyckermans) kleine Victor wilde ontvoeren naar Afrika. Een en ander zal tot een ontploffing komen uiteraard. 
En dan is er ook het verhaal van Niko (Jo Hens), die niet alleen in de ban is van boksen maar misschien ook wel van Sam...
Lees verder

Dylan Teuns: "Jammer dat ik de aansluiting net miste" - Tiesj Benoot: "Het hoogst haalbare uitgehaald"
Een attente koers van de Belgen in de Amstel Gold Race, maar geen overwinning. Tiesj Benoot strandde op een derde plaats, Dylan Teuns slaagde er eerder net niet in om het gat op Kwiatkowski en Cosnefroy te dichten. "Ik ben zwaar ontgoocheld."
Lees verder

REACTIES. Dylan Teuns: "Jammer dat ik de aansluiting met Kwiatkowski en Cosnefroy net miste"
Een attente koers van de Belgen in de Amstel Golde Race, maar geen overwinning. Tiesj Benoot strandde op een derde plaats, Dylan Teuns slaagde er eerder net niet in om het gat op Kwiatkowski en Cosnefroy te dichten. "Ik ben zwaar ontgoocheld."
Lees verder

Mathieu van der Poel: "Ik ben realistisch genoeg dat ik niet alles kan winnen"
Een vierde plek voor Mathieu van der Poel. "Ik ben realistisch genoeg dat ik niet alles kan winnen", vertelde hij na de finish aan VTM Nieuws. "De Amstel Gold Race is een lastige wedstrijd met veel lichtgewichten vooraan. Ik voelde me oké, maar zeker niet super om op alles te reageren." Dat Kwiatkowski wint, is voor Van der Poel geen verrassing. "Hij was mijn favoriet voor vandaag. Vorige week trainde hij hard. Het is verdiend. INEOS pakte de koers in handen. Of het gewicht van de koers net iets te veel op mij lag in de achtervolging? Uiteraard houdt men mij een beetje in de gaten. Dat is logisch ook." Volgende doel: Parijs-Roubaix. "Ik ben zeker gemotiveerd voor Roubaix. Die koers moet me liggen. Hopelijk met Wout van Aert, met hem erbij is het een enorm verschil."
Lees verder

Adrie van der Poel: "Ik ben heel blij dat ze zo weinig moeten koersen, want de druk is ondragelijk"
Een vierde plek voor Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race. "Ik voelde me oké, maar zeker niet super om op alles te reageren", vertelde hij achteraf aan VTM Nieuws. Adrie van der Poel wou wat kwijt over de druk richting zijn zoon. "Er wordt zó veel van hem en andere renners verwacht."
Lees verder

Jumbo-Visma wil geen risico nemen met gezondheid Van Aert: "Als hij vier weken rust moet nemen, dan is het zo"
De vraag van één miljoen: haalt Wout van Aert Parijs-Roubaix? Onze landgenoot miste na een coronabesmetting de Ronde van Vlaanderen en nu ook de Amstel Gold Race. Bij Jumbo-Visma willen ze "voorzichtiger dan voorzichtig" zijn. De trainingsgevens gaan voor even op privé.
Lees verder

LIVE. Opvallend: Schreuder zet De Ketelaere op de bank tegen KV Mechelen
• Jupiler Pro League • Speeldag 34 • Aftrap: 18u30 • Jan Breydelstadion
Lees verder

Bekende Russische mensenrechtenactivist op Rode Plein opgepakt tijdens eenmansactie
De bekende Russische mensenrechtenactivist Oleg Orlov is zondag opgepakt nadat hij op het Rode Plein in Moskou een eenmansprotest had gehouden tegen de Russische invasie in Oekraïne.
Lees verder

Er komt een tweede seizoen van 'Eenmaal Andermaal'
Axel Daeseleire (53) en Jacques Vermeire (70) gaan een nieuw seizoen van 'Eenmaal andermaal' maken. Dat vertelde Daeseleire in een podcast. In het antiekprogramma kopen de twee BV's spullen om die met een zo groot mogelijke winst door te verkopen.
Lees verder

Spannende verkiezingsdag in Frankrijk: opkomst lager dan vier jaar geleden
De Fransen trekken vandaag naar de stembus voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Lang leek het erop dat president Emmanuel Macron zonder veel moeite herverkozen zou worden, maar de laatste weken is nummer twee Marine Le Pen aan een snelle inhaaloperatie begonnen in de peilingen. Het wordt dus een spannende eerste ronde, zeker omdat bijna een derde van de kiezers aangaf de knoop nog niet te hebben doorgehakt over wie hun stem verdient. Om 17.00 uur heeft 65 procent van de kiesgerechtigden een stem uitgebracht. Dat is 4,4 procentpunten minder dan in 2017 (69,42 procent), zo meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.
Lees verder

"Update van de jury: Benoot wint!": Amstel Gold Race krijgt er zwaar van langs na nieuwe vaudeville
Onwaarschijnlijk. Net als vorig jaar moest een fotofinish beslissen over de winnaar van de Amstel Gold Race. Toen was het lang wachten voor Wout van Aert om te horen dat hij het nipt gehaald had voor Thomas Pidcock, ditmaal bombardeerde de wedstrijdradio vrij snel na de finish de Fransman Benoit Cosnefroy tot winnaar. Alleen om dat even na na het bekijken van de fotofinish toch te corrigeren. Zo werd het vooral voor de renner van AG2R een rollercoaster van emoties, zoals ook zijn ploegmaat Oliver Naesen tweette. Gelukkig voor de organisatie nam Cosnefroy of AG2R het de organisatie niet kwalijk. Maar imagoschade leed de Amstel opnieuw wel.
Lees verder