Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 6 maart 2022

Weerbericht | Zon blijft van de partij

Weerbericht | Zon blijft van de partij

Het blijft zaterdag zonnig en droog, met in het uiterste westen van het land 's ochtends eerst nog lage wolken of mist. Het kwik stijgt tot 5 à 7 graden in de Ardennen en tot 8 à 11 graden elders. Dat zegt het KMI.

Lees verder

Man levensgevaarlijk gewond na schietpartij tijdens pokeravond in Kuringen

De hulpdiensten zijn vrijdagavond opgeroepen voor een schietpartij aan een zaal in Kuringen bij Hasselt. De neergeschoten man (42) is levensgevaarlijk gewond geraakt.

Lees verder

Blogger filmt per toeval hoe hij maar net ontsnapt aan raket

De strijd om Charkov, de tweede grootste stad van Oekraïne, is nog niet gestreden. De Russen bestoken de stad voortdurend met raketaanvallen, met heel wat schade tot gevolg. Blogger Nikita Demenkov was een videoboodschap aan het opnemen voor zijn volgers toen een raket net naast hem insloeg.  Demenkov kwam met de schrik vrij.

Lees verder

Russisch konvooi: grote dreiging of file met kapot materiaal?

Het indrukwekkend konvooi van Russisch materiaal in het noorden van Kiev schuift al dagenlang niet op. Wachten ze op versterking om Kiev in te palmen, of brengt de echte reden Poetin het schaamrood op de wangen?

Lees verder

Vlaamse regering belooft lokale besturen 1.000 euro per opvangplek Oekraïense vluchtelingen

De Vlaamse regering voorziet eenmalig 1.000 euro voor steden en gemeenten per opvangplaats voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Dat hebben minister-president Jan Jambon (N-VA) en de Vlaamse ministers van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) en Wonen Matthias Diependaele (N-VA) aangekondigd.

Lees verder

Grote klasse! Lotte Kopecky wint Strade Bianche na beklijvend duel

Belgisch kampioene Lotte Kopecky (26) heeft op indrukwekkende wijze de achtste editie van de Strade Bianche Donne gewonnen. Onder een stralende Toscaanse zon reden elf elitegroepje van elf rensters Siena binnen. Lotte Kopecky kon als enige van Vleuten volgen en klopte de Nederlandse op de Piazza del Campo na een beklijvend duel. Grote klasse.

Lees verder

Ook dat nog | Huis van Dirk (80) ligt middenin rotonde: 'Blij dat ik hier nog woon'

Rond het huis van Dirk Van den Broeck (80) in Mechelen ligt er sinds kort een rotonde voor bussen. Een fraai staaltje ruimtelijke ordening is het niet, maar druk maakt de Mechelaar er zich niet over. 'Ik ben blij dat ik hier nog altijd woon, het uitzicht is prachtig.'

Lees verder

In Italië moeten ook de villa's van de oligarchen eraan geloven

De Italiaanse politie heeft voor 140 miljoen euro aan villa's en jachten in beslag genomen. Ze waren allemaal in het bezit van vier hooggeplaatste Russsen en stonden op de sanctielijst van de Europese Unie. Ze kwamen op die lijst terecht door de inval van Rusland in Oekraïne.

Lees verder

Verdachte aangehouden in Brussel die mogelijk aanslag hielp voorbereiden in Marokko

Een Belg van Marokkaanse afkomst die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij de voorbereiding van 'dreigende terroristische projecten' in Marokko, werd eind vorige week opgepakt in Brussel.

Lees verder

Verdachte aangehouden in Brussel die mogelijk aanslag hielp voorbereiden in Marokko

Een Belg van Marokkaanse afkomst die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij de voorbereiding van 'dreigende terroristische projecten' in Marokko, werd opgepakt in Brussel. Een eventuele uitlevering is nog niet aan de orde.

Lees verder

Pogacar wint Strade Bianche na meesterlijke solo van vijftig kilometer

Alleskunner, Tourwinnaar en nu ook winnaar van witte hel. Tadej Pogacar heeft de zestiende Strade Bianche gewonnen na een ware demonstratie. Zelfs een valpartij halverwege de wedstrijd kon de Sloveen niet tegenhouden. Op iets minder dan vijftig kilometer trok hij door op een van de lastigste grindstroken, de Monte Sante Marie, en de rest van het peloton zag de 23-jarige Sloveen pas terug na de aankomst in Siena.

Lees verder

Amerikaanse basketbalster vast in Moskou voor drugssmokkel

De Amerikaanse basketbalinternational Brittney Griner, ploeggenote van Emma Meesseman bij Ekaterinburg, is vorige maand aangehouden op een luchthaven in Moskou omdat ze wordt verdacht van drugssmokkel. In de handbagage van de 31-jarige speelster van Phoenix Mercury was hasjolie gevonden, meldt de Russische douane.

Lees verder

In Beeld | Opnieuw duizenden Europeanen de straat op voor vrede in Oekraïne

In onder meer Zürich, Rome, Parijs, Zagreb en Londen zijn duizenden betogers zaterdag opnieuw de straat opgetrokken om te protesteren tegen de Russische inval in Oekraïne. Vorig weekend protesteerden al honderdduizenden mensen, gehuld in blauw en geel, in de Europese steden, onder meer in Praag, Berlijn, Vilnius en Madrid, om de invasie te veroordelen.

Lees verder

Man ingerekend die dreigde gebouw in brand te steken in Herstal

De man die zich zaterdagnamiddag verschanste in een gebouw in Herstal en het dreigde in brand te steken is kort voor 19 uur ingerekend. Dat meldt de politiezone Herstal.

Lees verder

'Westen wil president Zelenski helpen met regering in ballingschap'

Bondgenoten van Oekraïne zouden op de achtergrond de krijtlijnen uitzetten voor het ondersteunen van een Oekraïense regering in ballingschap, die vanuit het buurland Polen guerrilla-operaties tegen de Russische bezetter zou kunnen leiden. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post op basis van interviews met Amerikaanse en Europese functionarissen.

Lees verder

Lviv pakt zijn cultureel patrimonium in

Al vanaf de tweede dag na de Russische invasie, zet het team van de conservator alle zeilen bij om zo veel mogelijk kunst in veiligheid te brengen. Maar het kan onmogelijk het historisch centrum van Lviv tegen raketten beschermen.

Lees verder

Tekort aan doventolken: vechten om gehoord te worden

In Wuustwezel leerde een hele buurt gebarentaal om met de dove Wout te kunnen communiceren. Op school heeft Wout recht op een voltijdse tolk, maar dat geldt niet voor speeltijden, middagpauzes, zwembeurten of klasuitstappen. Videojournalist Lieven Bulckens volgde Wout en maakte bovenstaande video. 

Lees verder

Uitblinker Skov Olsen helpt Club met twee goals aan ruime zege in Seraing

Club Brugge heeft de bekernederlaag tegen AA Gent doorgespoeld met een simpele 0-5-overwinning op Seraing. Andreas Skov Olsen was met twee goals en een assist de grote man bij blauw-zwart, dat de kloof met Union intact houdt.

Lees verder

Union dankzij late wereldgoal langs Kortrijk

Union heeft zaterdagavond met 2-3 gewonnen van KV Kortrijk na een uiterst vermakelijke pot voetbal. Beide ploegen leken af te stevenen op een gelijkspel na goals van Selemani (2x), Nielsen en Kandouss, maar Undav had toch meer zin in een nieuwe driepunter: de Duitser schoot het leer in het slot fenomenaal in de winkelhaak.

Lees verder

Racing Genk haalt in prima pot voetbal 2-0-achterstand op tegen Cercle Brugge

Cercle Brugge en Racing Genk serveerden onder de eerste lentezon een uiterst aantrekkelijke pot voetbal met tal van kansen en vier doelpunten, netjes verdeeld onder de twee ploegen. Cercle liep 2-0 uit, maar de wissels van Storck halfweg hadden effect tegen zijn ex-ploeg. Genk haalde de achterstand op en deed een goede zaak. Met het oog op de eerste acht en de Europe play-offs houden de Limburgers Cercle zo op vijf punten.

Lees verder

Akkoord over opruimen Iraans uranium

Iran en het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zijn het zaterdag eens geworden over een kalender om het uranium in oude, niet-aangegeven nucleaire sites in het land tegen juni op te ruimen. Het gaat om een van de obstakels die een heropleving van het nucleair akkoord met Teheran in de weg staan.

Lees verder