Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 1 maart 2022

Vader van zieke Jairon (14) riep geesten op in plaats van dokter: hele familie blijft in villa wonen waar lichaampje ...

HLN
Vader van zieke Jairon (14) riep geesten op in plaats van dokter: hele familie blijft in villa wonen waar lichaampje weken dood op bed ligt
Een jongen van 14 jaar heeft in een villa in Turnhout zéker een maand dood op zijn bed gelegen. Al die tijd bleven zijn vader, twee broers en nog drie andere koppels met vier kinderen - allemaal met Surinaamse roots - gewoon in het huis wonen. De speurders vermoeden dat de jongen ziek werd en zijn familie hem trachtte te genezen met geesten en goden in plaats van met een dokter en medicijnen.
Lees verder

Nieuwe vermijdbare nederlaag voor Belgian Lions in WK-voorronde: "We geven het zelf uit handen"
Tweede duel met Letland, tweede thriller, tweede vermijdbare nederlaag. Nul op twee in dit tweede 'window', het geeft de kwalificatiekansen voor het WK 2023 meteen een flinke deuk. Meer dan vrijdag hadden de Lions hun winstkansen. Mwema driepunterde in de slotfase naar 59-61, maar in de laatste twee minuten stapelden de Lions de pijnlijke slordigheden en missers op. Topscorer Obasohan miste twee dure vrijworpen, Gillet liet de bal uit zijn handen vallen, Libert miste een open driepunter, Letland plukte twee aanvallende rebounds. Weg was de zege: 68-63.
Lees verder

Football Talk. Schneider ligt buiten bij Waasland-Beveren, Condom neemt over - Pelé verlaat ziekenhuis na twee weken
Voetballegende Pelé is ontslagen uit het ziekenhuis van Sao Paulo waar hij de voorbije twee weken werd verzorgd voor een infectie aan de urinewegen. Hij kreeg er ook een verdere behandeling in zijn chemokuur nadat in september 2021 een darmtumor werd vastgesteld.
Lees verder

Is 'Spook van Kiev' echt? Mysterieuze gevechtspiloot zou in eentje al 15 Russische vliegtuigen neergehaald hebben
Ze doen sinds enkele dagen hardnekkig de ronde op sociale media: beelden en verhalen over een mysterieuze gevechtspiloot die in de eerste dertig uur van de oorlog in Oekraïne in zijn eentje zes Russische vliegtuigen uit de lucht gehaald zou hebben boven Kiev. Volgens de krant Kyiv Post staat de teller van het 'Spook van Kiev' intussen zelfs al op vijftien. Maar wat is er precies van aan?
Lees verder

Elon Musk vervult belofte om extra satellietschotels voor Starlink naar Oekraïne te sturen
Elon Musk is zijn belofte nagekomen om extra satellietschotels voor Starlink naar Oekraïne te sturen. Dat heeft Oekraïens vicepremier Mykhailo Fedorov op Twitter gemeld. Hij bedankte Musk, die hem meteen liet weten dat hij dat met plezier had gedaan.
Lees verder

LIVE. Russisch konvooi op weg naar Kiev al meer dan 60 kilometer lang, Zelenski wil no-fly zone boven Oekraïne
Volgens de Oekraïense ambassadeur in de VS heeft Rusland maandag in Oekraïne een thermobarische bom, ook wel bekend als een 'vacuümbom' gebruikt, een zeer krachtig wapen dat een enorme drukgolf veroorzaakt en vooral in stedelijke omgeving veel schade kan aanrichten. De Oekraïense president Zelenski vraagt om een no-fly zone boven zijn land, maar botst op een njet van het Witte Huis. Volg alle laatste ontwikkelingen in dit liveblog.
Lees verder

LIVE. Oekraïense ambassadeur VS: Rusland gebruikt vacuümbommen
Volgens de Oekraïense ambassadeur in de VS heeft Rusland maandag in Oekraïne een vacuümbom gebruikt, een zeer krachtig wapen dat de lucht uit de omgeving opzuigt en een enorme drukgolf veroorzaakt en vooral in stedelijke omgeving veel schade kan aanrichten. Na de eerste vredesonderhandelingen van gisteren volgden al snel nieuwe explosies in Kiev en Charkov. Volg alle laatste ontwikkelingen in dit liveblog.
Lees verder

OVERZICHT. Alles wat je moet weten over wat er afgelopen nacht in Oekraïne gebeurde
Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie is driekwart van de zo'n 160.000 troepen die Rusland aan de Oekraïense grenzen had verzameld, inmiddels het land binnengetrokken. De Russische hoofdmacht is met een meer dan zestig kilometer lang konvooi op weg naar Kiev en bevindt zich op zo'n 25 kilometer buiten de hoofdstad. Op satellietbeelden is te zien dat er ook in Wit-Rusland helikopters en extra grondtroepen klaarstaan. President Zelenski vraagt om een no fly-zone boven Oekraïne en noemt de Russische aanvallen op Charkov van gisteren "een oorlogsmisdaad".
Lees verder

ONZE OPINIE. Europa, keep calm and carry on
Eendracht maakt macht. Dat heeft de Europese Unie dan toch begrepen na de invasie in Oekraïne. Geschillen en verschillen zijn er nog wel, maar ze worden weggeveegd met de mantel van daadkracht na enkele dagen vertwijfeling. Het luchtruim gaat dicht voor de Russen - de havens overigens nog niet. De economische sancties bijten. De Europese Unie gaat zelfs wapens leveren. Historisch, zou Charles Michel zeggen.
Lees verder

Wat als... een kernbom op Brussel valt? "Ik vermoed een revival van de schuilkelder"
We zijn gewaarschuwd door Poetin, maar tellen we dan ook voor twee als het gaat om kernwapens? Wat zou een nucleaire aanval betekenen en hoe bereiden we ons daarop voor, als dat al kan? Drie academici laten hun licht schijnen over het worstcasescenario.
Lees verder

Koersfietsen zijn dé hit op tweedehandssites: "Kopers bieden als gek tegen elkaar op"
Omdat wielertoeristen zich maar al te graag bezondigen aan de stijlfiguur van de overdrijving — "Jaja, 31 km/u gemiddeld! En wind tegen, hé!" — deze boude stelling: tweedehands koersfietsen zijn het nieuwe goud. Nieuwe, voor de gemiddelde zondagsrijder betaalbare modellen zijn wegens schaarste nauwelijks te koop. Dus speurt iedere kandidaat-koper tweedehandssites af. "Ik kan kopers keihard tegen elkaar uitspelen. Afdingen is er niet meer bij."
Lees verder

Man doodt zijn drie kinderen en vierde persoon in Amerikaanse kerk en pleegt vervolgens zelfmoord
Een vader heeft maandag zijn drie minderjarige kinderen en een vierde persoon doodgeschoten in een kerk in de Californische hoofdstad Sacramento. Vervolgens heeft hij zelfmoord gepleegd, zo meldt de politie. "Om 17.07 uur kregen we een telefoontje over een schietpartij in de kerk", zei brigadier Rod Grassman van de politie van Sacramento tijdens een persconferentie.
Lees verder

Deze Belgen staan klaar om mee te vechten in Oekraïne: "Aan mijn grootmoeder heb ik niets gezegd, zij zou niet kunnen slapen"
Al minstens 50 Belgen hebben zich bij de Oekraïense ambassade gemeld om mee te vechten aan het front. Enkele tientallen onder hen hebben geen enkele band met het land. Twee twintigers getuigen anoniem hoe ze beslisten niet langer thuis te zitten wachten. Ze hopen binnenkort de wapens op te nemen in oorlogsgebied. "Nee, ik heb geen schrik om te sterven aan het front."
Lees verder

Hoe ervaren Russen de oorlog? Vlamingen in Rusland vertellen: "Overheersende gevoel is schaamte"
Dat het Russische leger Oekraïne binnenviel, was eveneens een verrassing voor de Russische burgers. Daarover zijn verschillende Vlamingen die in Moskou wonen en werken het eens. "In de media wordt zelfs nergens over een 'oorlog', 'aanval' of 'invasie' gesproken." Bij hun Russische collega's en vrienden zou vooral veel schaamte heersen over het conflict. Al zijn de meningen toch ook verdeeld.
Lees verder

Engie reageert op bocht van energieminister Tinne Van Der Straeten: "Te laat om kernuitstap terug te draaien"
Door de oorlog in Oekraïne heeft Energieminister Tinne Van Der Straeten (Groen) nu toch de deur op een kier gezet om de twee jongste kernreactoren langer open te houden. Uitbater Engie-Electrabel blijft bij haar oude standpunt: het is eigenlijk te laat voor een levensduurverlenging.
Lees verder

COLUMN. Jaag Poetin in een troika door de taiga naar Omsk, met een roedel wolven achter zich aan
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Vladimir Poetin.
Lees verder

Hoe Jumbo-Visma de nieuwe ploeg van Wout van Aert bouwde: "Natuurlijk keken we naar Quick.Step"
Je kon er niet naast kijken: Jumbo-Visma koerste als een blok in de Omloop. Het was de eerste wedstrijd van Wout van Aert met zijn nieuwe ploeg, maar het leek alsof ze al jaren samen rijden. Geen toeval, daar is hard aan gewerkt. Psychologische tests, de Teide met een boks op het stuur en een oog op Quick.Step: hoe de nieuwe hechte ploeg rond Van Aert tot stand kwam.
Lees verder

"Nog elke dag paniekaanvallen": Delphine Lecompte getuigt over seksueel misbruik in de psychiatrie
Dichteres Delphine Lecompte werd in 2000 maandenlang seksueel misbruikt, toen ze opgenomen was in een psychiatrische instelling. Dat vertelt ze vandaag in 'Humo'. Ze getuigt daar ook hoe ze daar nog dagelijks de gevolgen van ondervindt. "Ik word geplaagd door zelfhaat."
Lees verder

Tijs Vanneste laat negen werkzoekende openbloeien in 'De Kemping': "Ik ben geen halve Jezus, ik maak ook fouten"
Tijs Vanneste (43) opent voor de tweede keer de deuren van z'n 'Kemping'. Hij helpt deze keer negen werklozen om hun leven weer op de rails te krijgen. De ene deelnemer probeert af te rekenen met een drugsverslaving, de andere hoopt na vele jaren z'n trauma's een plaats te geven. Vanneste is hun steun en toeverlaat, zonder al te therapeutisch te worden. "Als je kan helpen, help je. Die oerreflex wil ik mijn kinderen bijbrengen."
Lees verder

Marc reed naar de Poolse grens om vluchtelingen op te halen: "Wel honderd vrouwen stonden op"
Onder de hashtag #PlekVrij vraagt de federale regering aan burgers Oekraïense vluchtelingen op te vangen die naar België komen. Marc Pairon (62) uit Humbeek had die oproep niet nodig. Hij reed zelf naar de Poolse grens om een moeder en haar dochter uit Kiev op te halen. "Ik vrees dat politici tientallen keren zullen vergaderen voor ze iets doen, terwijl tienduizenden mensen in nood zijn. Ik wou concrete hulp bieden; niet zomaar wat kledij, maar een veilig onderdak."
Lees verder