Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 7 maart 2022

Tornado eist zes levens in VS

Tornado eist zes levens in VS

Minstens zes personen, vier volwassenen en twee kinderen, zijn zaterdagavond gedood door een tornado in de Amerikaanse staat Iowa. Dat melden de hulpdiensten.

Lees verder

Overzicht vannacht | Ogen gericht op waterkrachtcentrale, Marioepol vast in 'humanitaire blokkade'

De situatie in de stad Marioepol werd er afgelopen nacht niet beter op. Het Russische leger nadert de Oekraïense hoofdstad Kiev, en ook de stad Charkov werd zwaar beschoten. Ondertussen gaat het diplomatiek overleg verder.

Lees verder

Oekraïense leger toont hoe ze Russische helikopter neerschieten

Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft op sociale media opmerkelijke beelden gedeeld. Op de beelden is volgens hen te zien hoe ze een helikopter van het Russische leger neerhalen. Volgens Sky News en Bellingcat werden ze gemaakt in Kozarovytsji, op zo'n 40 kilometer ten noordwesten van Kiev. Het is niet duidelijk wanneer de beelden precies gemaakt zijn.  

Lees verder

De Sutter wil overlevingspensioen ook toegankelijk maken voor samenwonenden

Groen-vicepremier Petra De Sutter wil af van de ongelijke behandeling van gehuwden en wettelijk samenwonenden inzake pensioenen. 'Het overlevingspensioen is er alleen voor gehuwden, hoewel er steeds meer koppels wettelijk samenwonen. Vrouwen leven langer dan mannen, dus vooral zij zijn er de dupe van', zegt ze zondag op de vooravond van Internationale Vrouwendag en in het licht van het pensioendebat dat de komende weken binnen de federale regering gevoerd wordt.

Lees verder

Voor en na: zo groot is de schade in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne is intussen anderhalve week aan de gang. Door de vele luchtaanvallen, neergestorte vliegtuigen en explosies zijn de straten van Oekraïne omgedoopt tot oorlogsgebied. Hierboven zetten we enkele voor en na beelden naast elkaar. 

Lees verder

Britse koningin trekt definitief weg uit Buckingham Palace

De Britse koningin Elizabeth II is definitief verhuisd uit Buckingham Palace in het centrum van Londen. Ze zal permanent wonen en werken in Windsor Castle, Ongeveer 20 kilometer ten westen van de Britse hoofdstad, hebben Britse media zondag gemeld.

Lees verder

Liefst 42 werven op Vlaamse snelwegen in 2022

Vlaanderen investeert dit jaar een half miljard in zijn snelwegen. In totaal zal er op 42 plaatsen zo'n 81 kilometer nieuw of vernieuwd wegdek worden gelegd, Oosterweel niet meegerekend.

Lees verder

'De stad Marioepol bestaat niet meer'

Oekraïense autoriteiten ondernemen zondagmiddag een nieuwe poging om 400.000 burgers weg te krijgen uit de vernielde havenstad Marioepol, nadat een tijdelijke wapenstilstand zaterdag mislukte.

Lees verder

'VS en Polen bestuderen transfer gevechtsjets aan Oekraïne'

De Oekraïense president Zelenski smeekt om extra gevechtsvliegtuigen. Volgens Washington wordt bekeken of Polen zijn Russische Mig-straaljagers kan doorspelen aan Oekraïne, in ruil voor F-16's. Warschau ontkent officieel.

Lees verder

Betogers in Brussel eisen no-flyzone boven Oekraïne

In het centrum van Brussel is een vredesmars aan de gang om de Oekraïners te steunen. De organisatoren vinden dat de Navo zo snel mogelijk het Oekraïense luchtruim moet sluiten, en waarschuwen dat Poetin niet onderschat mag worden. 'Wij tonen dat we dapper zijn, maar we kunnen het niet alleen.'

Lees verder

Antwerp wint stadsderby met 2-1 tegen tienkoppig Beerschot

Op de 30e speeldag in de Jupiler Pro League is een matig Antwerp zondagmiddag door het oog van de naald gekropen tegen een tienkoppig Beerschot. Het won de Antwerpse derby met 2-1.

Lees verder

Indrukwekkend eerbetoon voor Arno in 'zijn' Oostende

Op het Filmfestival van Oostende heeft zanger Arno Hintjens zondag een Lifetime Achievement Award ontvangen. Duizenden fans en inwoners vormden een indrukwekkende erehaag op de rode loper van de Kinepolis.

Lees verder

Wallonië gaat gratis maandverband uitdelen

De Waalse regering maakt 440.000 euro vrij om vrouwen in een kwetsbare positie gratis hygiënische producten aan te bieden. Dat heeft Waals minister van Gezondheid en Vrouwenrechten Christie Morreale (PS) aangekondigd.

Lees verder

Werken Oosterweel hervat na twee maanden stilte wegens PFAS

Twee maanden nadat de grondwerken aan de Oosterweelverbinding door de Raad van State werden stilgelegd in het kader van de PFAS-problematiek, kunnen de grondwerken hernomen worden. Dat laat Lantis, het bedrijf dat de werken realiseert en beheert, zondag weten.

Lees verder

Prinses Esmeralda wil af van standbeelden Leopold II

Prinses Esmeralda de Réthy, de tante van Koning Filip, blijft erbij dat de standbeelden van haar voorvader Leopold II uit het straatbeeld moeten verdwijnen omdat ze 'kwetsend' zijn voor slachtoffers van racisme.

Lees verder

Laporte wint openingsrit Parijs-Nice na ontsnapping met Wout van Aert en Primoz Roglic

De concurrentie weet al meteen hoe laat het is. In de openingsrit van Parijs-Nice draaide Jumbo-Visma iedereen een loer, en hoe. Op de laatste klim van de dag, op 6 kilometer van het einde, degradeerden de gele mannen alles en iedereen. Wout van Aert, Primoz Roglic en Christophe Laporte reden met zijn drieën weg en maakten er een kleine ploegentijdrit van, uiteindelijk mocht Fransman Laporte de rit winnen. Het eerste deel van het peloton kwam pas een goede twintig tellen later over de meet.

Lees verder

Jong N-VA hijst voorzitter-met-verleden op het schild

Vilvoordenaar Jeroen Bergers (21) is de nieuwe voorzitter van Jong N-VA. Bergers was in 2018 een opvallende figurant in de Pano-reportage over het rechts-radicale Schild & Vrienden. Hij distantieerde zich en behield het vertrouwen van N-VA Vilvoorde, maar werd wel uit de Vlaamse Jeugdraad gezet.

Lees verder

Russen vuren op vluchtende burgers, minstens drie doden uit zelfde familie

Russische troepen die oprukken naar de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben zondag richting vluchtende burgers gevuurd, zo meldt de New York Times. Een moeder en haar twee kinderen overleefden dat niet. Hun vader raakte zwaargewond. Zijn toestand is onduidelijk.

Lees verder

Anderlecht rolt KV Oostende helemaal op in tweede helft en legt druk bij achtervolgers in strijd om Champions' play-offs

We moesten wachten tot de tweede helft, maar Anderlecht klopte KV Oostende relatief makkelijk met 3-0. Invallers Amuzu en Raman bracht schwung bij paars-wit, dat voor rust te traag en inspiratieloos voetbalde. De Brusselaars leggen zo de druk vanavond bij AA Gent in de strijd om een ticket voor de Champions' Play-offs.

Lees verder

Breuk Priske en Antwerp onafwendbaar

Ondanks de 2-1-zege tegen Beerschot lijkt een ontslag van Antwerp-coach Brian Priske onafwendbaar. Tijdens de rust van derby kwam het tot een emotionele confrontatie met Antwerp-voorzitter Paul Gheysens.

Lees verder

Geen goals in spektakelarme Charleroi-Standard

Charleroi en Standard zijn zondag niet tot scoren gekomen in een povere Waalse derby op de dertigste speeldag van de Jupiler Pro League. Charleroi blijft door de 0-0 zevende in de tussenstand en ziet de Champions' Play-Offs verder uit het zicht verdwijnen, Standard geraakt niet verder dan een dertiende plaats.

Lees verder

'In Marioepol moeten mensen letterlijk leven van sneeuw'

Ook de tweede poging om burgers te evacueren uit het belegerde Marioepol is op niets uitgelopen. Het Rode Kruis spreekt van 'hartver­scheurende taferelen van menselijk lijden'.

Lees verder

Roman Bezus houdt hoop op top vier in leven voor AA Gent met winnende treffer in 94ste minuut tegen Zulte Waregem

AA Gent heeft in de eigen Ghelamco Arena op het laatste nippertje puntenverlies vermeden. Tegen Zulte Waregem leek het 1-1 te gaan worden, maar uitgerekend de Oekraïener Roman Bezus bezorgde de Buffalo's nog de zege in minuut 94. Gent houdt daardoor uitzicht op een plek in de top vier.

Lees verder

Belgische solidariteitsacties voor Oekraïne: 'Ik ga naar het ziekenhuis, de jonge mannen naar het front'

Sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken is een golf aan solidariteit ontstaan. Belgen, vaak met wortels in Oekraïne of de buurlanden, zamelen goederen in, vangen vluchtelingen op of gaan ter plaatse helpen. De vrijwilligers schuiven alles aan de kant om de Oekraïners te steunen, hun telefoons staan roodgloeiend.

Lees verder

Israëlische soldaten schieten 16-jarige Palestijn dood aan militaire post op Westelijke Jordaanoever

Israëlische soldaten hebben zondag een 16-jarige Palestijn doodgeschoten op de Westelijke Jordaanoever. Volgens het Israëlische leger had die een militaire post aangevallen.

Lees verder

Belgische solidariteitsacties voor Oekraïne: 'Ik ga naar het ziekenhuis, de jonge mannen naar het front'

Sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken is een golf aan solidariteit ontstaan. Belgen, vaak met wortels in Oekraïne of de buurlanden, zamelen goederen in, vangen vluchtelingen op of gaan ter plaatse helpen.

Lees verder

Antwerp-voorzitter Gheysens beslist over lot trainer Priske

Ondanks de 2–1-zege tegen Beerschot staat de relatie tussen Antwerp en coach Brian Priske onder hoogspanning. Tijdens de rust van derby kwam het tot een emotionele confrontatie met Antwerp-voorzitter Paul Gheysens.

Lees verder

'In Marioepol moeten mensen letterlijk leven van sneeuw'

Ook de tweede poging om burgers te evacueren uit het belegerde Marioepol is op niets uitgelopen. Het Rode Kruis spreekt van 'hartver­scheurende taferelen van menselijk lijden'.

Lees verder

Vijftiental soldaten omgekomen bij IS-aanval in Syrië

Bij een aanval van terreurgroep Islamitische Staat (IS) is zondag een vijftiental Syrische soldaten omgekomen. Dat zeiden het staatspersbureau Sana en het Syrische observatorium voor de mensenrechten.

Lees verder

Overzicht vannacht | Kiev bereidt zich voor op bestorming - derde onderhandelingsronde vindt vandaag plaats

Terwijl Rusland en Oekraïne zich voorbereiden op een derde onderhandelingsronde, maakt de Oekraïense hoofdstad Kiev zich op voor een mogelijke Russische bestorming.

Lees verder

Ook nieuwe week start met zon

De week start met wat lokale wolkenvelden, maar daarna wordt het opnieuw overal zonnig. Er waait wel een onaangename wind, meldt het KMI.

Lees verder

De coronabarometer kleurt geel: deze maatregelen verdwijnen en deze regels blijven

Vanaf vandaag gaan we over op code geel, de laagste fase van de coronabarometer.

Lees verder

Zelenski houdt vurige toespraak: 'We zullen elke smeerlap vinden'

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondagavond in een vurige speech gezegd dat de Oekraïners Rusland nooit zullen vergeven: 'We zullen elke smeerlap die op onze mensen schiet, weten te vinden.' Russische soldaten hebben afgelopen weekend richting vluchtende burgers gevuurd, daarbij kwam een gezin met twee kinderen om.

Lees verder