Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 30 maart 2022

Talibanregime in Afghanistan legt bevolking nieuwe beperkingen op

Talibanregime in Afghanistan legt bevolking nieuwe beperkingen op

Sinds de taliban vorig jaar de macht overnamen, worden de vrijheden van het Afghaanse volk stapsgewijs ingeperkt. De afgelopen dagen werden opnieuw enkele beperkingen ingevoerd, die vooral de vrouwelijke Afghaanse bevolking treffen.

Lees verder

'Homomannen mogen sneller bloed geven'

Homomannen mogen in de toekomst ­misschien veel sneller bloed ­geven. Daarover gaf de Hoge Gezondheidsraad een advies.

Lees verder

Kremlinwoordvoerder praat op Amerikaanse tv over kernwapens

'Niemand in Rusland denkt eraan om nucleaire wapens te gebruiken', dat heeft de woordvoerder van het Kremlin Dmitri Peskov gezegd in een televisie-interview aan het Amerikaanse televisienetwerk PBS. Toch klonk Peskov niet geheel geruststellend, want zulke wapens 'zullen wel ingezet worden als het bestaan van het land bedreigd wordt', aldus Peskov. Bekijk het opmerkelijke interview in bovenstaande video.

Lees verder

Voetballer Miguel Van Damme verliest de jarenlange strijd tegen leukemie

Miguel Van Damme is op 28-jarige leeftijd overleden. De Cercle-doelman vocht jarenlang tegen leukemie, maar verloor die oneerlijke strijd vannacht.

Lees verder

Aandeel Belgen dat risico loopt op armoede is licht gedaald

Het aandeel Belgen dat risico loopt op armoede of sociale uitsluiting, is in 2021 licht gedaald vergeleken met 2020. Dat blijkt uit gegevens die het statistiekbureau Statbel maandag heeft gepubliceerd.

Lees verder

Stijgende coronacijfers: 'Net op tijd paasvakantie'

Onder de beroepsbevolking circuleert het coronavirus momenteel sterk. Ook het aantal overlijdens gaat omhoog.

Lees verder

Stad Gent kan niet lachen met afval in park: 'We ruimen het niet meer op'

Een deel van het Citadelpark in Gent zal binnenkort een tijdlang niet meer worden opgeruimd. Niet uit luiheid of gebrek aan middelen, maar omdat de stad mensen wil confronteren met de gevolgen van zwerfvuil.

Lees verder

Moet Will Smith zijn Oscar inleveren?

De organisatie achter de Oscars komt woensdag bijeen om een strafmaatregel voor Will Smith te bespreken. De kans is klein dat de Amerikaanse acteur na zijn uitval de award zal moeten teruggeven, maar een schorsing is niet uitgesloten.

Lees verder

Gezocht: uw goede voornemens over werk & leven

Heeft de coronaperiode uw relatie met uw werk veranderd? Bent u het belangrijker gaan vinden of juist net futiel? Bent u van job veranderd? Heeft u goede voornemens gemaakt over hoe het anders aan te pakken? Al uw ervaringen en bedenkingen zijn bijzonder welkom op eva.berghmans@standaard.be.

Lees verder

Roman Abramovitsj duikt op bij vredesonderhandelingen

De Russische miljardair Roman Abromvitsj is onverwacht opgedoken bij de gesprekken tussen Rusland en Oekraïne in Istanbul. Eerder werd nog gespeculeerd dat Abramovitsj vergiftigd zou zijn.

Lees verder

Finish van Ronde van Vlaanderen blijft tot 2028 in Oudenaarde

De aankomst van de Ronde van Vlaanderen blijft tot 2028 in Oudenaarde. Daarover is maandagavond een akkoord gesloten.

Lees verder

Ooggetuige filmt hoe veertig voertuigen in kettingbotsing verzeild raken

Door hevige sneeuwval in de Amerikaanse staat Pennsylvania zijn maandag een veertigtal voertuigen betrokken geraakt bij een kettingbotsing. Eén van de bestuurders langs de kant van de weg filmde, met gevaar voor eigen leven, hoe meerdere auto's en vrachtwagens al slippend op hun voorliggers botsten.

Lees verder

Queen verschijnt opnieuw in openbaar, aan de arm van verguisde Andrew

Na gezondheidsproblemen is de Britse koningin Elizabeth (95) dan toch weer in het openbaar verschenen. Ze woonde de plechtigheid voor haar overleden man prins Philip bij in Westminster Abbey. Opmerkelijk: prins Andrew (60), in januari nog van zijn titels ontnomen voor betrokkenheid in een misbruikzaak, mocht zijn moeder begeleiden.

Lees verder

Ceo PostNL België blijft in de cel

De nummer één en nummer twee van pakjesbedrijf PostNL België zitten voorlopig in de cel onder verdenking van een criminele organisatie aan te sturen.

Lees verder

Noodtoestand in Texas door hevige bosbranden

Al tien dagen lang woeden er in de Amerikaanse staat Texas verschillende bosbranden. Ondertussen hebben al 34 staten hulpmiddelen geleverd. Hoewel het voor Texas niet abnormaal is dat er bosbranden uitbreken in de lente, maken de hoge temperaturen en droogte dat de brand moeilijk te blussen valt. De gouverneur van Texas, Greg Abbott, kondigde de noodtoestand af. 

Lees verder

Europa keurt overname van Thalys door Eurostar goed

De Europese Commissie heeft dinsdag groen licht gegeven voor de overname van het Frans-Belgische Thalys door de Franse spoormaatschappij SNCF. Thalys werd tot nu mee gecontroleerd door de NMBS.

Lees verder

Lijnbus belandt in gracht: twaalf lichtgewonden

In het West-Vlaamse Sijsele, een deelgemeente van Damme, is dinsdagmiddag een zwaar ongeval met een Lijnbus gebeurd. Twaalf personen raakten lichtgewond.

Lees verder

Kaart | Zit er in uw buurt PFAS in de grond?

De Vlaamse overheid heeft een digitale kaart gelanceerd waarmee u kan bekijken of er in uw buurt PFAS-vervuiling in de grond zit. Door dat hulpmiddel moeten burgers beter op de hoogte zijn van de geldende maatregelen.

Lees verder

België zet 21 Russische spionnen het land uit

De Russen werken op de ambassade in Brussel en het Russische consulaat in Antwerpen. Ze gebruiken hun dekmantel als diplomaat om te spioneren.

Lees verder

Veerle Geerinckx volgt Lorin Parys op in N-VA-fractie Vlaams Parlement

Veerle Geerinckx (N-VA), de burgemeester van het Vlaams-Brabantse Zemst, zal in het Vlaams Parlement het zitje van Lorin Parys overnemen. Parys kondigde maandag aan dat hij stopt met politiek en vanaf 1 april aan de slag gaat als nieuwe ceo van de Pro League.

Lees verder

De oorlog in Oekraïne door de lens van fotografen
Extreem zware sancties, smeekbedes van wereldleiders, niks lijkt de Russische president Vladimir Poetin op andere gedachten te kunnen brengen: Oekraïne moet op de knieën. 'Het Westen is al jaren bezig met het creëren van een anti-Rusland aan onze grenzen. Dat zullen we vernietigen,' verklaarde hij. De zware Russische bombardementen op de grote Oekraïense steden eisen steeds meer burgerslachtoffers. Al meer dan een miljoen mensen sloegen op de vlucht. Verwacht wordt dat dat aantal tot tien miljoen kan oplopen. Wie blijft, moet schuilen of vechten. De Standaard brengt een dagelijks verslag van het conflict in foto's.
Lees verder

Hoeveel glazen alcohol mag je wekelijks drinken? 'Geen idee'

Studenten hebben vaak geen flauw benul wat het aanbevolen aantal glazen alcohol per week is. Een groep denkt daardoor onterecht goed bezig te zijn.

Lees verder

Oekraïne onderzoekt video van soldaten die op Russische krijgsgevangenen schieten

Als Oekraïense soldaten krijgsgevangenen verkeerd behandeld hebben, zullen ze vervolgd worden. Dat heeft het leger verklaard nadat beelden opdoken waarop te zien zou zijn hoe Oekraïeners op geknielde Russische soldaten schieten. Rusland kondigde eerder al een onderzoek aan.

Lees verder

Brussel viert uitgebreid 100ste verjaardag Toots Thielemans

Mondharmonicavirtuoos Toots Thielemans zou dit jaar 100 jaar zijn geworden. De komende weken en maanden wordt de Belgische jazzmuzikant uitgebreid herinnerd tijdens talloze evenementen.

Lees verder

VS nemen controle van ruimtestation ISS over

De Russische kosmonaut Anton Sjkaplerov heeft het gezag over het ruimtestation ISS overgedragen aan de Amerikaan Thomas Marshburn. De overdracht was al lang gepland, maar komt nu midden de zware spanningen tussen Rusland en het Westen omtrent de Russische inval in Oekraïne.

Lees verder

Metroconcert geeft inwoners van belegerde Charkov even een adempauze

Charkov, de tweede grootste stad van Oekraïne, had al veel te lijden onder de Russische invasie. In een metrostation werd zaterdag een klassiek concert gehouden dat voor de aanwezigen kortstondig respijt van de oorlog gaf.

Lees verder

Boris Johnson ontloopt voorlopig boete na Partygate

De Britse politie zal twintig boetes uitschrijven voor de lockdownfeestjes die tijdens de coronacrisis plaatsvonden in de ambtswoning van de premier. Premier Boris Johnson zit daar volgens zijn woordvoerder niet bij.

Lees verder

Dour 2022 duurt een week

Dour was altijd al een muziekfestival voor volhouders, maar in 2022 gaat het nog een stap verder. Voor een XXL-editie zal het festival voor het eerst zeven dagen duren.

Lees verder

België komt uit in tweede halve finale Eurovisiesongfestival

Jérémie Makiese zal op 12 mei in Turijn, in Italië, proberen om ons land een plaatsje te bezorgen in de finale van het Eurovisiesongfestival. Dat blijkt uit de planning die de organisatoren dinsdag bekendmaakten. Donderdag 12 mei is de tweede halvefinaledag. België treedt aan als zestiende op achttien deelnemers.

Lees verder

Gouverneur Florida ondertekent omstreden 'don't say gay'-wet

Ron DeSantis, de gouverneur van de staat Florida, heeft een nieuwe wet ondertekend. Critici noemen die de 'Don't Say Gay Bill', omdat de wet lessen verbiedt over gender en geaardheid.

Lees verder

Armoede is net gedaald tijdens eerste coronajaar: 'Triomf van welvaartsstaat'

Ondanks alle onheilstijdingen over de impact van corona is het armoederisico in 2020 zelfs gedaald. Dat is het resultaat van een massieve herverdeling door de overheid.

Lees verder

Hollywoodacteur Ezra Miller gearresteerd voor geweld tijdens karaoke

De Hollywoodacteur Ezra Miller (29) is gearresteerd op ­Hawaï voor agressie en verstoring van de openbare orde na een incident op café.

Lees verder

Nieuw compromis over leefbaarheid Doel, uitbreiding haven kan doorgaan

De procedure voor de Raad van State tegen de uitbreiding van de Antwerpse Haven wordt stopgezet. Dat is dinsdagavond vernomen bij lokale betrokkenen. Er is een akkoord over de toekomst van Doel. Woensdag geeft de Vlaamse regering een persconferentie met 13 partners.

Lees verder

Treinverkeer in Brussel-Noord bijna uur lang onderbroken door spoorloper

Door een spoorloper is het treinverkeer in Brussel grondig verstoord tijdens de late avondspits. Na een onderbreking van goed 50 minuten kon het treinverkeer in Brussel-Noord dinsdag omstreeks 19.30 uur hervatten op de sporen 1 tot 10.

Lees verder

Abrini had al in Parijs moeten toeslaan

Mohamed Abrini had eigenlijk een van de terroristen van Parijs moeten zijn. Dat zei hij dinsdag zelf op het grote proces in de Franse hoofdstad.

Lees verder

Taskforce moet lege winkelrekken vermijden

De federale overheid roept een 'taskforce agrovoeding' in het leven om lege supermarktrekken door de oorlog in Oekraïne te vermijden.

Lees verder

Prins Laurent moet voor politierechter verschijnen wegens vervallen keuringsbewijs

Op 22 april zal Prins Laurent zich voor de Leuvense politierechter moeten verantwoorden wegens een vervallen keuring van zijn wagen. De inbreuk werd vastgesteld op 13 juni 2021 in Tervuren, waar Laurent in Villa Clémentine woont.

Lees verder

Belgische U21 mogen naar EK dankzij gelijkspel tegen concurrent Denemarken

De jongenploeg van de Rode Duivels heeft zich dankzij een 1-1 gelijkspel in Denemarken gekwalificeerd voor het Europees kampioenschap.

Lees verder

Voorzichtig optimisme botst in Verenigde Staten op scepsis

Rusland zegt dat het zijn operaties rond Kiev wil terugschroeven. Er heerst voorzichtig optimisme, maar de VS willen eerst zien voor ze geloven. De vraag is of dit een echt kantelpunt in de oorlog wordt.

Lees verder

Duivel-doet-al Vanaken maakt zich onmisbaar

Controleur, recuperateur, passeur, doelpuntenmaker. Hans Vanaken is het allemaal bij de Rode Duivels. De spelmaker van Club Brugge zette België op weg naar 3-0-winst tegen Burkina Faso en lijkt nog moeilijk denkbaar uit de WK-ploeg van Roberto Martinez.

Lees verder

Portugal en Polen via barrages naar WK voetbal

Geen nieuwe verrassing voor Noord-Macedonië. Portugal bleek met 2-0 te sterk, en kon zich zo plaatsen voor het WK voetbal in Qatar. Meteen het vijfde WK voor Ronaldo. Ook Polen kon zich dankzij een 2-0 overwinning tegen Zweden verzekeren van een ticket voor het WK.

Lees verder

Gaat de N-VA Lorin Parys missen?

Lorin Parys, ondervoorzitter en dus heel hoog in de pikorde bij N-VA stapt uit de politiek. Hij wordt de nieuwe CEO van de Pro League, ook geen kleine job. Was Lorin Parys einde verhaal bij N-VA? Of gaat Bart De Wever hem missen?

Lees verder

Wanneer je zoon met autisme niet welkom is op een feestje

Een jongen met autisme werd niet uitgenodigd voor het verjaardagsfeestje van een klasgenoot. Zijn moeder, Annelies Sevenant, blikt terug op het gesprek dat ze daarover had met de moeder van de jarige. Wat als ze dat anders had aangepakt?

Lees verder

Weerbericht | Fris en bewolkt

Er is woensdag vrij veel bewolking en het is overwegend droog, in de Ardennen deze voormiddag nog kans op regen. De maxima liggen tussen 7 graden in de Hoge Venen en 12 of lokaal 13 graden in het centrum van het land, meldt het KMI.

Lees verder

Belg is niet gehaast om van job te veranderen

Anders dan in de VS zijn de werknemers in België niet geneigd om zelf actief op zoek te gaan naar een nieuwe job.

Lees verder

Rus draagt commando ISS over aan Amerikaan: 'In een baan rond de aarde zijn we één team'

De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Rusland beleven een dieptepunt sinds de Koude Oorlog door de oorlog in Oekraïne. Maar kilometers boven de begane grond, in het luchtledige, werken de naties broederlijk samen om het Internationaal Ruimtestation draaiende te houden. Een Russische team gaf er de fakkel door aan de Amerikanen.

Lees verder

Coens over heisa na uitspraken Beke: 'Er wordt naar conflict gezocht'

Voorzitter Joachim Coens (CD&V) vindt het vooral belangrijk dat het partijstandpunt rond ouderschapsverlof duidelijk wordt.

Lees verder