Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 6 maart 2022

Stad Oudenburg: Sporters in de kijker

Sporters in de kijker
Het stadsbestuur zet graag haar sporters in de kijker. Jaarlijks worden de stedelijke sporttrofeeën uitgereikt. Een verkiezing en uitreiking zoals voorgaande jaren, zit er omwille van de coronapandemie niet in. Na een oproep bij de Oudenburgse bevolking werden 4 personen genomineerd voor de sporttrofeeën.

Voor beloftevolle jongere zijn dit de 13-jarige judoka Sam Kooreman, de 13-jarige meerkampster Jietse Mortelé en de 15-jarige wielrenner Siebe Mortelé.

Sam Kooreman traint bij de club Judo Stene en werd vorig jaar provinciaal kampioen bij de klasse -65 jaar.

Jietse Mortelé is lid van de atletiekclub Houtland in Torhout. Ze legt zich vooral toe op het hoogspringen. Op het provinciaal kampioenschap in Tielt behaalde ze met het hoogspringen een 3de plaats en met de estafetteploeg een 5de plaats. Tijdens de meeting in Oostende werd ze 4de in het verspringen en 5de in de 80 meter sprint.

Siebe Mortelé is sedert vorig jaar aangesloten bij FlandersColor Galloo cycling team. Hij reed meer dan 20 wedstrijden met enkele top tienplaatsen. Hij won in Loppem bij de eerstejaarsnieuwelingen op 15/08. Verder werd hij geselecteerd door de Belgische Wielerbond om het Belgisch Kampioenschap te rijden. Daar reed hij steeds in de aanval maar het peloton greep hem. Ook zat hij in de selectie voor het BK ploegentijdrit te Borlo. Dankzij zijn goeie prestaties mocht hij ook deelnemen aan twee meerdaagse rittenkoersen: De West-Vlaanderen Cycling Tour en de triptyque Ardennais. Ook hier reed hij als eerstejaars goed mee met de oudere tweedejaars. Helaas kende hij ook wat pech tijdens het seizoen: hij was betrokken bij drie zware valpartijen.

Als Sportverdienste werd Eliane Vaernewijck genomineerd . Eliane is een dame die zich gans haar leven inzet voor de sportieve bevolking van Oudenburg. Zij begon toen zij in haar café "De sportvriend" in Ettelgem evenementen organiseerde voor het wielrennen, daar haar zoon een gekende plaatselijke wielrenner was. Daarnaast was ze ook gekend bij de duivenmelkers. Voor een wedstrijdvlucht kwamen de duivenmelkers met hun duiven naar het duivenlokaal in haar café om de duiven in te korven, waar ze vandaar vertrokken per voertuig ver weg, om dan terug te vliegen naar Ettelgem. Alsof beide tijdrovende sportieve bezigheden niet genoeg waren, waagde Eliane zich ook aan het lijndansen. Steeds met één doel voor ogen, de mensen op een aangename manier te doen bewegen. Eerst gingen de lessen door in haar café. Later gaf ze les in het Kasteeltje in Zandvoorde, in het Lokaal Dienstencentrum Biezenbilk en sedert 2012 geef zij ook lijndansen in kader van sport overdag in sporthal Ter Beke. Jaarlijks organiseert Eliane een 5-tal dansnamiddagen in de sporthal of in ipso facto. Uren voorbereiding gaan hier telkens aan vooraf.
Lees verder

Café Parlé, elke maandag in de maand maart
In de maand maart trekt het stadsbestuur naar iedere deelgemeente om er in gesprek te gaan met de inwoners. Vorig jaar werden de Café Parlé's digitaal georganiseerd omwille van de coronapandemie. Dit jaar kunnen we opnieuw tot bij de inwoners komen. 
 
De Café Parlés starten telkens om 19.30 uur met in iedere deelgemeente een interessante extra. Daarna kan je in dialoog gaan met het bestuur. Alle leden van het schepencollege zijn aanwezig om jullie te woord te staan.
 
  • maandag 7 maart 2022: Roksem | werfbezoek aan het nieuwe schoolgebouw 
  • maandag 14 maart 2022: Westkerke | werfbezoek aan de nieuwe supermarkt langse de Eernegemsestraat 
  • maandag 21 maart 2022: Ettelgem | wandeling langs de sites van 'een toekomst voor Ettelgem' (achteraf in Café 't Nesje)
  • maandag 28 maart 2022: Oudenburg | werfbezoek aan de Abdijhoevesite (achteraf in ipso facto)
Inschrijven is gewenst via secretariaat@oudenburg.be.
Lees verder

Oproep naar crisisopvang
CRISISOPVANG GEZOCHT VOOR OEKRAÏNSE OORLOGSVLUCHTELINGEN
  
In het licht van de huidige oorlogssituatie in Oekraïne wenst België zich in te schakelen in de ondersteuning van Oekraïners op de vlucht. Zo werd o.a. door Sammy Mahdi, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, een 'taskforce' opgericht om de verschillende noden in deze crisis in kaart te brengen en te voorzien in de nodige ondersteuning van mensen die uit Oekraïne aankomen in ons land. Eén van deze noden betreft de huisvesting van oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. 
 
Het gaat concreet om de personen met een verblijfsstatus die mogelijks een acute woningnood hebben. Oekraïners zullen een verblijfsstatus in ons land krijgen die hen meteen toegang zal geven tot de arbeidsmarkt. Dit gaat dus om een uitzonderlijke noodsituatie op het Europese grondgebied waar België zich als lidstaat van de Europese Unie solidair wil tonen met de Oekraïnse bevolking.
 
Aangezien er mogelijk een grote instroom zal ontstaan vanuit Oekraïne, zal een aparte procedure voorzien worden met bijhorende crisisnachtopvang van 1 of 2 nachten. Na deze eerste fase zal er voor velen onder hen nog steeds nood zijn aan tijdelijke crisishuisvesting alvorens zij zelf hun integratie kunnen aanvatten.

Ondertussen werd de solidariteit onder de Oudenburgse bevolking nog maar eens heel duidelijk en hebben verschillende inwoners al aangeboden om de oorlogsvluchtelingen op te vangen.
Om dit allemaal samen in kaart te brengen en zo een inschatting te kunnen maken van de beschikbare crisisplaatsen, lanceren we dan ook een brede oproep naar alle Oudenburgse inwoners en bedrijven om na te gaan of zij plaatsen ter beschikking kunnen stellen voor de gevluchte Oekraïners.
Het kan hierbij dus gaan om opvang bij particulieren, bedrijven, hotel- of logieskamers,...
 
Indien je als Oudenburgnaar dus graag wil helpen of een bepaalde plaats ter beschikking wil stellen, contacteer ons dan via secretariaat@oudenburg.be.
Vergeet zeker niet het type opvanglocatie te vermelden alsook je adres, het aantal beschikbare slaapplaatsen en de periode waarin je iemand kan ontvangen.
 


Lees verder