Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 25 maart 2022

Stad Hamont-Achel: In de wolken en poëzie en muziek

In de wolken en poëzie en muziek

Op woensdag 30 maart kan je wegdromen met poëzie en muziek in Cinema Walburg. De Antwerpse Peter Holvoet-Hanssen brengt samen met 'wonderboy der improvisaties' Joachim Badenhorst een muzikale, bedwelmende ode aan poëzie met zijn gedichtenboek 'De wolkendragers' in de hand.

'De wolkendragers' werd bekroond met de Debuutprijs, Cultuurprijs en Arkprijs. Stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen is niet enkel een baanbrekende ontdekkingsreiziger in de literatuur, hij wordt ook gerekend tot de top van voordrachtkunst in de Lage Landen: een onnavolgbaar moderne troubadour, voorbij etiketten als 'klassiek' of 'performer'. Na zijn dichtbundel 'Blauwboek' (Louis Paul Boon Prijs 2019) is 'De wolkendragers' een apotheose waarbij woord, zang en muziek samenvloeien tot één betoverend geheel.

Zijn compagnon Joachim Badenhorst werd in 2011 reeds door jazzjournalisten tot beste klarinettist verkozen. Joachim staat voor verfijning en virtuositeit. Naast eigen Nederlandstalige muziek brengt de live band Zero Years Kid 'De wolkendragers' mee tot leven.

30.03.2022 // 20.30 uur // Cinema Walburg
Prijs: € 9,00 // VVK: € 8,00 // ABO: € 7,00

Info & tickets: https://aha.hamont-achel.be  

Lees verder

De stad plaatst 9 fietsherstelzuilen in Hamont-Achel

Om ons natuurrijke stadje te ontdekken nemen hoe langer hoe meer inwoners en bezoekers de fiets. En tijdens een gezellig fietsuitje kan er al eens iets mislopen. Hoewel de geoefende fietser meestal wel uitgerust is om bij eventuele fietspech zelf zijn fiets te herstellen, is het bij de recreatieve fietser toch nog dikwijls een avontuur om een lekke fietsband te plakken, een binnenband te vervangen, een storend getik te verhelpen of een afgesprongen ketting terug op het juiste tandwiel te leggen. Om je daarbij te helpen plaatst de stad fietsherstelzuilen op verschillende locaties in Hamont-Achel.

Zo'n fietsherstelzuil bevat gereedschap, een universele pomp en een ophangsysteem voor jouw fiets. Hiermee kan je snel en eenvoudig kleine defecten aan je fiets repareren. De herstelpunten zijn altijd bereikbaar, zowel overdag, 's nachts, door de week en in het weekend. Is je fiets toe aan grotere herstellingen? Aan de fietsherstelzuil vind je een adressenlijst van fietshandelaars en -herstellers in de buurt die je verder kunnen helpen.

De fietsherstelzuilen werden geplaatst op locaties waar vele fietsers passeren. Zo kan iedereen steeds zorgeloos met de fiets op pad. Je vindt een fietsherstelzuil op volgende locaties in Hamont-Achel:

 • De Achelse Kluis (knooppunt 217)
 • De Bever (knooppunt 514)
 • Het Mulke (knooppunt 562)
 • De Witteberg (knooppunt 564)
 • Het UiTpunt in Hamon-centrum (knooppunt 568)
 • Het Boskerkhof (knooppunt 541)
 • De Kettingbrug (knooppunt 212)
 • Het Michielshof
 • Hamonter Water (Wilgenhof)
Lees verder

Extra controle op zwerfvuil: Hamont-Achel stelt GAS-ambtenaren aan

Op de gemeenteraad werd gisteren de aanstelling van GAS-ambtenaren goedgekeurd. Zwerfvuil en sluikstort zijn al jaren een doorn in het oog van iedere Hamont-Achelaar. Dat blijkt ook uit de netheidsenquête die de stad afnam in de zomer van 2021. Om dit probleem aan te pakken worden GAS-ambtenaren aangesteld die zullen instaan voor de handhaving van dit probleem.

De stad Hamont-Achel spant zich al jaren in om zwerfvuil in te perken: door te sensibiliseren en verschillende opruimacties te organiseren. Vanaf nu zet de stad ook in op gerichte patrouilles om overtreders te bestraffen. Deze patrouilles worden uitgevoerd door de aangestelde GAS-ambtenaren. Dit zijn burgers die door de stad aangesteld zijn. Zij zullen in burger op verschillende evenement zoals Hamontisser aanwezig zijn om indien nodig mensen te wijzen op een overtreding. Ook kunnen zij patrouilleren op een doordeweekse dag bijvoorbeeld in het Stadspark of op de markt. Op deze manier kunnen ze plekken waar zwerfvuil een groot probleem vormt, gericht aanpakken.

De GAS-ambtenaren hebben de bevoegdheid om een GAS-boete uit te schrijven voor mensen die ze betrappen op het weggooien van zwerfvuil. Het niet bij hebben van een hondenpoepzakje of het op de foute plaats deponeren, het wegwerpen van sigarettenpeuken en het verkeerd aanbieden van huisvuilzakken die daardoor op straat blijven staan, wordt ook beboet met een GAS-boete. Door deze handhaving werkt de stad aan een gericht zwerfvuilbeleid binnen Hamont-Achel.

Extra aandacht voor het skatepark

In het skatepark is er veel zwerfvuil aanwezig, vooral in de zomermaanden. Samen met de jongeren worden daarom de handen in elkaar geslagen om het skateterrein zwerfvuil te krijgen en te houden. Op 2 april komen de Burgemeester en schepenen, Mooimakers, Lewis, de buurtbewoners, skaters en jongeren, het HA Duikt Onder team, de raadsleden, Jeugdnetwerker Katrien, Deskundige duurzaam wonen en leven Caroline en het UiTpunt samen tijdens een korte receptie in het skatepark. De bedoeling van deze receptie is om aandacht te vragen voor de zwerfvuilproblematiek en om de jongeren een gedeeltelijke verantwoordelijkheid te geven.

Een gewaarschuwd man is er twee waard

Om een GAS-boete te voorkomen gooi je dus je peuk, blikje of zakje hondenpoep best in de vuilnisbak. Zo maken we van Hamont-Achel een propere stad, waar het aangenaam wonen en vertoeven is.

Lees verder

Herstellings- en onderhoudswerken aan Hamont-Achelse wegen en paden

Dit jaar staan er heel wat onderhoudswerken in Hamont-Achel op het programma. Meer bepaald gaat het om onderhoud en herstellingen aan wegen of (fiets)paden over heel de stad. De exacte datum waarop de stadswerf de werken aanvangt is nog niet bekend. Men schat in juni of juli te starten.

De wegenwerken worden uitgevoerd op 18 verschillende locaties in Hamont-Achel. De impact van de werken is op bepaalde plaatsen groter dan op andere. Een groot deel van deze werken kan vrij eenvoudig uitgevoerd worden. Indien er hinder wordt verwacht, wordt dit steeds tijdig gecommuniceerd.

Herstelling en onderhoud (fiets)paden

Heel wat fietspaden in Hamont-Achel hebben nood aan een opknapbeurt. Volgende paden worden onder handen genomen:

 • Stadspark
 • Dokterspadje
 • Chrysantenpad
 • Collegestraat
 • Fietspad aan het scoutsheem
 • Leliestraat

Herstelling en onderhoud wegen

Ook enkele wegen in ons stadje moeten aangepakt worden. Dit kan gaan van een klein onderhoud tot grote herstellingswerken. Volgende wegen worden opgeknapt:

 • Bremstraat
 • Kruispunt Militaire Dijk en Middenweg
 • Kruispunt Vloedstraat en Ruiterstraat
 • Kruispunt Salvatorstraat en Stationsstraat
 • Erkstraat
 • Spoorwegstraat
 • Beverbeekse Heide (Ter hoogte van – recente verwijderde – proefopstelling)
 • Parking Rode Kruislokalen
 • Emmelenhoek
 • Sommisstraat
 • Stadswerf

Verwachte hinder in Spoorwegstraat

Bij de werken aan de Spoorwegstraat wordt op voorhand enige hinder verwacht voor bewoners en doorgaand verkeer. Aan beide zijden van de rijweg wordt namelijk een betonboord gegoten en een nieuwe toplaag asfalt geplaatst. Ook wordt door De Watergroep een nieuwe leiding gelegd. Hierdoor zullen inritten tijdelijk niet toegankelijk zijn. Welke dit zijn en wanneer deze niet toegankelijk zijn, wordt tijdig gecommuniceerd.

Voor alle herstellings- en onderhoudswerken bedraagt de raming voor dit jaar zo'n 355.000 euro. Van zodra de aannemer gekend is, worden de nodige vergunningen voorzien zodat de stadswerf zich kan voorbereiden op de werken.

Lees verder