Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 1 maart 2022

Schutter opent vuur op restaurant in Schoten: negen kogelgaten gevonden

Schutter opent vuur op restaurant in Schoten: negen kogelgaten gevonden

In Schoten zijn verschillende kogelinslagen gevonden in de gevel van restaurant Jack's aan de Bredabaan. Dat bevestigt het Antwerpse parket.

Lees verder

Roebel crasht, beurzen lager

De Russische roebel zakt 30 procent nadat het Russisch financieel systeem ten dele afgesneden werd van het Westen. Olie wordt opnieuw duurder, terwijl de beurzen lager openden.

Lees verder

Afrikanen die Oekraïne proberen te ontvluchten, melden racisme aan Poolse grens

Op sociale media duiken berichten op over Afrikaanse studenten die vastzitten in Oekraïne en zeggen dat ze worden gediscrimineerd terwijl ze proberen te vluchten voor de oorlog met Rusland.

Lees verder

'Grootste vliegtuig ter wereld' vernietigd tijdens gevechten

Een icoon van de luchtvaartsector, het vrachtvliegtuig Antonov An-225 Mriya, is vernield bij gevechten rond het vliegveld van Hostomel nabij Kiev. Het zou het grootste vliegtuig ter wereld zijn. Oekraïne liet weten dat het de Mriya zal heropbouwen.

Lees verder

Ordediensten zetten hekken rond Capitool

In de aanloop naar de State of the Union van president Joe Biden komen er opnieuw hekken rond het Capitool in Washington.

Lees verder

Onze ploeg rijdt Oekraïne binnen en filmt chaos aan grens

Honderdduizenden mensen vluchten weg uit Oekraïne. Aan de grens met Polen staan kilometerslange files. Dat konden ook De Standaard-journaliste Corry Hancké en fotograaf Gert Jochems vaststellen toen ze Oekraïne binnenreden. Kijk mee naar hun verslag in bovenstaande video.  

Lees verder

VN-klimaatrapport toont hoe ook Europa kwetsbaar is

De gevolgen en impact van de klimaatverandering zijn groter dan tot nog toe gedacht, stelt het VN-klimaatpanel in zijn nieuw rapport. De arme landen hebben het meest te lijden, maar ook voor Europa moeten bosbranden en overstromingen 'een wake-upcall' zijn, zegt medeauteur François Gemenne.

Lees verder

Luchtbeelden tonen hoe drone Russische raketwerper bombardeert

Het Oekraïense leger maakt gebruik van Bayraktar TB2-drones die afgeleverd worden door de Turkse defensie-industrie. De drones werden al eerder succesvol ingezet in Syrië, Libië en Azerbeidzjan en lijken nu ook hun dienst te bewijzen in de oorlog in Oekraïne.  

Lees verder

Belgische voetbalbond steunt boycot Rusland

De Belgische voetbalbond verleent zijn steun aan Polen, Tsjechië en Zweden die eind maart weigeren oefeninterlands tegen Rusland te spelen. Daarmee volgt België het voorbeeld van onder meer Engeland, Wales en Albanië.

Lees verder

'De mol' maakt startdatum bekend met mysterieus gezicht

Op 20 maart gaat het tiende seizoen van De mol van start. Zopas is de trailer van de jubileumeditie gelanceerd en daarin duikt op het einde een mysterieus figuur op.

Lees verder

Vlaamse regering geeft renovatieprogramma boost

De Vlaamse regering trekt bijkomend geld uit om ook appartementsbewoners te laten genieten van zonnepanelen op hun dak.

Lees verder

Vijf vragen | Hoe reëel is de nucleaire dreiging?

Afgelopen weekend liet de Russische president Vladimir Poetin zijn kernwapens schietklaar maken. Zal Poetin de kernwapens gebruiken? En is de Navo hierop voorbereid? We vroegen het aan Defensie-expert Sven Biscop.

Lees verder

Vader vermoordt zoontjes en vrouw

In de Luikse gemeente Awans werden maandagochtend vier levenloze lichamen aangetroffen. Dat bevestigt het parket van Luik.

Lees verder

Tweede Waalse gascentrale heeft vergunning

Behalve de geplande gascentrale in Seraing voldoet ook die in Manage nu aan de voorwaarden om de niet-vergunde centrale in Vilvoorde te vervangen. Maar intussen is de wereld alweer veranderd.

Lees verder

Minstens elf doden bij Russische bombardementen op Charkov

Bij Russische bombardementen op woonwijken in Charkov, de tweede grootste stad van Oekraïne, aan de grens met Rusland, zijn minstens elf mensen omgekomen. Dat heeft de regionale gouverneur maandag gezegd, maar kan wel niet onafhankelijk bevestigd worden.

Lees verder

Lil Kleine toch weer naar de cel na beslissing rechtbank

De Nederlandse rapper Lil Kleine moet opnieuw de cel in omdat hij wordt verdacht van het mishandelen van zijn verloofde. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft maandag besloten dat hij veertien dagen vast moet blijven, nadat het Openbaar Ministerie twee weken geleden in beroep was gegaan tegen het vrijlaten van de rapper.

Lees verder

Fifa en Uefa schorsen Rusland uit wereldwijde voetbalcompetitie

De Wereldvoetbalbond Fifa en de Europese Voetbalconfederatie Uefa leggen zoals verwacht Rusland een wereldwijde schorsing op, zo maakten ze maandag bekend in een mededeling.

Lees verder

Federale regering rekent op burgers voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Oekraïense vluchtelingen die naar België komen, zullen opgevangen worden bij gezinnen die zich daarvoor bij hun gemeente kandidaat kunnen stellen. Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) lanceert de campagne #PlekVrij.

Lees verder

Jongen van 14 dood aangetroffen in Turnhout, zes personen aangehouden

In Turnhout is vorige vrijdag een 14-jarige jongen dood aangetroffen in een huurwoning op de Kampheidelaan. Zes mensen, onder wie de vader van de jongen, werden aangehouden. Het lichaam van het slachtoffer zou er al enkele weken hebben gelegen.

Lees verder

4 vragen | Wat hebben de eerste vredesonderhandelingen opgeleverd?

Oekraïne en Rusland hebben elkaar maandag voor het eerst ontmoet sinds Rusland zijn buurland binnenviel. De vredesgesprekken begonnen later dan gepland en duurden vijf uur. Een overzicht van wat we al weten.

Lees verder

Tournée Minérale: een maand zonder alcohol maar vol commentaar

Tournée Minérale is net voorbij. Alcohol drinken mag dus weer voor de vele deelnemers. Het glas wijn of de pint bier laten staan is trouwens niet eens het moeilijkste aan de uitdaging. Weerstaan aan de sociale druk, daar gaat het om. Wie geen alcohol drinkt - tijdelijk of voor een lange periode – wordt een beetje vervelend genoemd, saai of een sfeerbederver. Waarom is dat zo? Waarom vinden we wie niet drinkt irritant?

Lees verder

Benedict Cumberbatch onthult eigen ster op Walk of Fame

De Britse acteur Benedict Cumberbatch heeft maandag zijn ster onthuld op de prestigieuze Hollywood Walk of Fame. In een emotionele speech herdacht hij zijn overleden zus en sprak hij zijn steun uit voor Oekraïne en de protesten in Rusland.

Lees verder

Cercle en Monaco zwijgen in alle talen over hun Russische tsaar

Dmitri Rybolovlev, de Russische eigenaar van AS Monaco en indirect van Cercle Brugge, riskeert bezittingen kwijt te spelen in de Verenigde Staten vanwege zijn banden met president Vladimir Poetin.

Lees verder

Russische voetbalploegen uitgesloten van alle internationale competities

Rusland mag niet meer deelnemen aan WK's of EK's voetbal. En ook individuele atleten riskeren uitsluiting door de oorlog in Oekraïne.

Lees verder

Lectrr, cartoon van de dag

Elke dag brengt De Standaard nieuwe cartoons van huiscartoonist Lectrr.

Lees verder

Sydney zet zich schrap voor hevige regenval

De Australische stad Sydney zet zich schrap voor zware regenval en mogelijke overstromingen de komende twee dagen. Australië kampt al een paar dagen met noodweer.

Lees verder

Metrostation Centraal Station Brussel krijgt grondige facelift

Het Brusselse metrostation Centraal Station krijgt vanaf vandaag/dinsdag een grondige facelift. De werken duren tot 2027. Gedurende de hele periode moet het metrostation operationeel blijven.

Lees verder

Coronacijfers blijven fors dalen

De coronacijfers blijven in België de goede kant opgaan. Dat blijkt dinsdagochtend uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

De oorlogsspeeches ontleed: hoe Zelenski en Poetin ook retorisch verschillen

Sinds Rusland de oorlog verklaard heeft aan Oekraïne hebben beide staatshoofden al verschillende historische toespraken gehouden. De een blijft kil en statisch, de ander doet zich bereikbaar en dynamisch voor. In bovenstaande video neemt onderzoeker discoursanalyse Thomas Jacobs de oorlogsspeeches onder de loep.

Lees verder

Overzicht vannacht | Oekraïne bereidt zich voor op nieuwe dag met bombardementen - bedrijven spreken zich uit tegen Rusland

Na aanvallen op de stad Charkov en een militaire basis in het stadje Ochtyrka maandag is Oekraïne een relatief rustige nacht ingegaan. Vanochtend ging het luchtalarm echter op verschillende plaatsen opnieuw af. Intussen hebben verschillende bedrijven en organisaties zich uitgesproken tegen Rusland.

Lees verder

Oekraïener probeerde luxejacht van Russische baas te laten zinken

Een Oekraïense man heeft toegegeven dat hij geprobeerd heeft om het luxejacht van zijn Russische baas te laten zinken, als reactie op de invasie in Oekraïne.

Lees verder

Ook zonder Russisch gas is bevoorrading zeker

De Europese Unie wil Oekraïne, dat losgekoppeld is van Russische toevoer, aansluiten op het Europese stroomnet.

Lees verder