Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 11 maart 2022

Opnieuw lenteweer, het kan lokaal tot 16 graden worden

Opnieuw lenteweer, het kan lokaal tot 16 graden worden

Donderdag wordt het opnieuw zonnig en zacht met maxima tussen 10 en 14 graden ten zuiden van Samber en Maas en tussen 14 en 16 graden elders. Over het westen kunnen enkele hoge sluierwolken hangen, meldt het KMI.

Lees verder

Dit is de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival in Italië

De 21-jarige Jérémie Makiese zal België op het Eurovisiesongfestival in het Italiaanse Turijn verdedigen met het nummer 'Miss you', zo werd vandaag bekendgemaakt.

Lees verder

Zo ontmijnen Oekraïense soldaten een Russische bom

De oorlog in Oekraïne is intussen twee weken aan de gang. Nog altijd duiken er talloze beelden op sociale media op van het militair conflict. In dit artikel zetten we enkele opvallende beelden op een rij. 

Lees verder

Witte Huis: 'Rusland kan chemische of biologische wapens inzetten'

Door de verspreiding van valse informatie wil Moskou de weg vrijmaken voor een verdere escalatie van de ongerechtvaardigde aanvalsoorlog in Oekraïne, waarschuwt Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki. Ze reageert op Twitter op Russische beschuldigingen dat Oekraïne nucleaire of biologische wapens zou ontwikkelen.

Lees verder

Weduwe Chovanec verbolgen over rapport gerechtsdeskundigen: 'Gebrekkig en niet definitief'

De advocaten van de weduwe van Jozef Chovanec reageren verbolgen op het uitgelekte rapport van de medische gerechtsdeskundigen in het onderzoek naar de dood van de man na een politie-interventie op de luchthaven van Charleroi. Het vertrouwen van de nabestaanden in het onderzoek is permanent beschadigd, zegt advocaat Ann Van de Steen. Ze wil een strafklacht indienen na het perslek.

Lees verder

Vader deelt foto's van overleden gezin na vluchtpoging

Geen beeld dat de oorlog in Oekraïne beter toont dan de foto die zondag gemaakt werd in Irpin: een moeder en haar twee kinderen liggen dood op straat, ten prooi gevallen aan het roekeloze Russische geweld. De foto stond ook op de voorpagina van De Standaard. De weduwnaar heeft nu foto's van zijn vrouw en twee kinderen gedeeld op Facebook. 'Vergeef me', schrijft hij erbij.

Lees verder

Opnieuw zeer forse prijsstijging voor diesel

De prijs van diesel gaat vrijdag opnieuw hoger. Een liter diesel B7 wordt 20,2 cent duurder tot maximaal 2,286 euro aan de pomp, zo meldt de federale overheidsdienst Economie donderdag. Ook de stookolieprijs blijft stijgen.

Lees verder

Ontmoeting buitenlandministers Lavrov en Kuleba draait uit op niets

Oekraïne en Rusland zijn geen centimeter naar elkaar opgeschoven bij de gesprekken tussen hun ministers van Buitenlandse Zaken. Zelfs het vertrouwen om humanitaire corridors op poten te zetten is zoek.

Lees verder

Oproep | Hoe beleven Russische Belgen dit conflict?

Het conflict in Oekraïne laat weinigen onberoerd. Ook voor heel wat Russen in België is de situatie niet altijd gemakkelijk. Er zijn vriendschappen of huwelijken, mensen spreken vaak eenzelfde taal. We zijn op zoek naar Russen of Russische Belgen die kunnen praten over de impact en hoe zij het conflict beleven. Reacties zijn welkom via karlien.beckers@standaard.be. We publiceren niets zonder toestemming.

Lees verder

Russische activisten gebruiken emoji's om censuur te omzeilen

Nu Rusland streng optreedt tegen de anti-oorlogsprotesten en de censuur streng toepast, gaan activisten op zoek naar alternatieve manieren om betogingen te organiseren. Emoji's komen daarbij goed van pas.

Lees verder

Parijs-Nice: Lampaert, Trentin, Stybar en vijftien anderen stappen uit koers

De renners vallen als vliegen in Parijs-Nice. Onder meer Matteo Trentin (UAE Team Emirates) en Yves Lampaert en Zdenek Stybar (Quick-Step Alpha Vinyl ) starten donderdag niet meer in de vijfde rit.

Lees verder

Universiteiten zetten samenwerking met Russische collega's on hold

De rectoren van alle Belgische universiteiten schorsen de samenwerking met de Russische universiteiten op. Althans met diegenen die achter de inval in Oekraïne staan.

Lees verder

Live | Volg hier het debat in de Kamer

Volg hier het debat in de Kamer over de situatie in Oekraïne. Verder zal er ook een minuut stilte worden gehouden en zullen de exploderende energieprijzen worden aangekaart. 

Lees verder

Macron wil Fransen laten werken tot 65 jaar

De Franse president Emmanuel Macron stelt in zijn programma voor de nakende presidentsverkiezingen een geleidelijke verhoging van de pensioenleeftijd tot 65 jaar voor. Macron wil ook een minimumpensioen van 1.100 euro voor wie een volledige carrière achter de rug heeft.

Lees verder

Britse sancties tegen Roman Abramovitsj, ook gevolgen voor voetbalclub Chelsea

Het Verenigd Koninkrijk heeft opnieuw het bezit van Russische zakenmannen in hun land 'bevroren'. Het gaat om zeven nieuwe namen op hun sanctielijst. Naast Roman Abramovitsj, die de Britse voetbalclub Chelsea in handen heeft, staan onder meer Igor Sechin, Oleg Deripaska en Dmitri Lebedev op de Britse lijst. Door de sancties is de verkoop van Chelsea voorlopig van de baan.

Lees verder

Van het Oekraïense weeshuis naar het olympische podium

Terwijl in haar geboorteland Oekraïne de oorlog woedt, pakt Oksana Masters (32) medailles op de Paralympische Spelen in Peking – voor Team USA. Haar moeder adopteerde haar uit het weeshuis, waar ze werd achtergelaten met meerdere afwijkingen als gevolg van de kernramp in Tsjernobyl.

Lees verder

Finland ziet plotseling heil in de Navo

Door de oorlog in Oekraïne overweegt Finland de stap naar lidmaatschap van de Navo te zetten. 'Het IJzeren Gordijn komt terug.'

Lees verder

Rente kan sneller omhoog

Een relatief snelle renteverhoging is mogelijk als de inflatie hoog blijft, laat de Europese Centrale Bank weten.

Lees verder

Grote brand in politiekazerne Wilrijk, brandweer massaal ter plaatse

Op de Boomsesteenweg in Wilrijk is donderdagmiddag een grote brand uitgebroken op de terreinen van de federale politie. Het vuur gaat gepaard met een enorme rookpluim. De brandweer is massaal ter plaatse en vraagt bewoners uit de buurt te blijven en ramen en deuren gesloten te houden.

Lees verder

Oproep | Vangt u Oekraïense vluchtelingen op in uw huis?

Na een oproep door de federale regering hebben al duizenden gezinnen zich kandidaat gesteld om Oekraïense vluchtelingen op te vangen in hun huis. Intussen doen veel gezinnen dat ook al, meestal via directe contacten. De Standaard is op zoek naar getuigenissen. Vangt u vandaag al Oekraïense vluchtelingen op in uw huis? Dan horen wij graag wat uw ervaringen zijn. Stuur een mail naar binnenland@standaard.be en vermeld uw telefoonnummer, zodat we u kunnen bellen. Alvast hartelijk bedankt.

Lees verder

Crèche in Schoten moet definitief toe van Kind en Gezin

Kind en Gezin, dat toezicht houdt op de kinderopvang, heeft de vergunning voor de betwiste crèche in Schoten opgeheven. Dat wordt vernomen bij het Agentschap. In principe moet de crèche dus definitief de deuren sluiten.

Lees verder

Doet het pijn om uit de Bel20 te vallen? 'Niet leuk, maar geen ramp'

Na dertien jaar valt Telenet uit de Bel20-index. Daarmee verliest het aandeel wat glans. De vraag is of het 'probleem' bij Telenet of bij de Bel20 ligt.

Lees verder

Een mooie definitie van verliefdheid

Columniste Nele Van den Broeck heeft een mooie definitie voor verliefd zijn. 'Verliefd zijn is de vage contouren van een mens invullen met de kleuren die het leven lichter maken, draaglijk zelfs.' En als je dat begrijpt, begrijp je ook waar de uitdrukking 'een blauwtje oplopen' vandaan komt. Waar de rode blos vandaan komt, waarom we allemaal groentjes zijn als het over de liefde gaat en waarom we soms in grijs belanden.

Lees verder

Jongeren op Tiktok tonen hoe het er echt aan toe gaat in Oekraïne

Tiktok, de app die vooral bekendstaat om zijn muziekvideo's en grappige filmpjes, heeft zichzelf een nieuwe rol toegeëigend. Heel wat jongeren in Oekraïne vinden via het platform een weg om de toestand in hun land te delen. Waarom ze het doen en wat je kan verwachten van de Tiktok-video's, ziet u in de video hierboven.

Lees verder

Primeur: helikopter haalt 800 bollen van hoogspanningslijn in Limburg

Netbeheerder Elia verwijdert momenteel over een afstand van 30 kilometer bijna 800 bebakeningsbollen op de elektriciteitsdraden van de hoogspanningslijn in Noord-Limburg. Dat gebeurt met behulp van een helikopter, een primeur voor België, klinkt het. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Wout van Aert verliest gele trui in Parijs-Nice, eerste bergrit prooi voor vroege vluchter Brandon McNulty

De Amerikaan Brandon McNulty (23) heeft met een knappe solo van een kleine 40 kilometer de vijfde etappe in Parijs-Nice gewonnen. De jonge renner van UAE Team Emirates maakte deel uit van de vroege vlucht en op de laatste beklimming liet hij zijn negen medevluchters achter. Frank Bonnamour en Matteo Jorgensen werden twee en drie. Op diezelfde klim ging het in het peloton te snel voor gele trui Wout van Aert. Zijn ploegmaat Primoz Roglic neemt morgen de leiderstrui over.

Lees verder

'Black panther'-regisseur onterecht aangehouden voor bankoverval

Regisseur Ryan Coogler, bekend van de Marvel-film Black panther, werd onterecht aangehouden voor een bankoverval toen hij geld van zijn eigen rekening wilde afhalen.

Lees verder

Remco Evenepoel laat goede vorm zien, maar Tadej Pogacar slaat dubbelslag in Tirreno-Adriatico

Tadej Pogacar heeft zijn duivels ontbonden in de Tirreno-Adriatico. De Tourwinnaar pakte op de pittige slotklim richting Bellante de dubbel: ritzege en blauwe leiderstrui. Remco Evenepoel probeerde het, maar geraakte niet weg.

Lees verder

Federale overheid en deelstaten werken stappenplan voor opvang vluchtelingen uit

De federale regering en de deelstaten hebben donderdag afspraken gemaakt over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het federale niveau staat in voor de crisisopvang, terwijl de gewesten en gemeenschappen in samenwerking met de gemeenten voor een meer structurele opvang zorgen.

Lees verder

Podcasttips | Nederland stuurt zijn denkers uit

Prikkelende denkers en kritische zielen vinden genoeg stof tot nadenken in Heijne & Van Teutem en The Trojan horse affair. Dolly Parton's America combineert dan weer feelgood met diepgang.

Lees verder

Oekraïne 12-12: Mediahuis, VRT, DPG Media en SBS slaan handen in elkaar voor tv-show

Op donderdag 17 maart zullen radio, tv en online helemaal in teken van steun voor Oekraïne staan. Mediahuis, VRT, DPG Media en SBS slaan de handen in elkaar voor een gezamenlijke tv-show die te zien zal zijn op Eén, VTM en Play4. Op de radio worden de hele dag verhalen en acties gedeeld.

Lees verder

Tijdlijn | Zo escaleerde de oorlog Rusland-Oekraïne

Het conflict met Rusland over Oekraïne groeide in enkele weken uit tot een grootschalige gewelddadige oorlog, die de hele wereld in zijn greep houdt. Een overzicht van de feiten tot nu toe.

Lees verder

Mathieu van der Poel start in Ronde en Dwars door Vlaanderen

Mathieu van der Poel verschijnt op zondag 3 april aan de start van de Ronde van Vlaanderen. Dat heeft organisator Flanders Classics donderdag bevestigd aan persagentschap Belga. De Nederlander zal ook aan de start staan van Dwars door Vlaanderen.

Lees verder

Vlaamse nooddorpen moeten duizenden vluchtelingen herbergen

Vlaanderen houdt zich klaar om vijftien nooddorpen te bouwen voor ­Oekraïense vluchtelingen. Waar die zullen komen, is nog onduidelijk.

Lees verder

3,25 euro voor pintje op Werchter

Na de ticketprijzen van Rock Werchter, worden nu ook de drankprijzen hoger.

Lees verder

Buffalo's verliezen heenwedstrijd in Conference League tegen PAOK

Zonder Tarik Tissoudali aan de aftrap miste AA Gent aanvallend vernuft tegen PAOK. Een ongelukkige tegengoal zorgt ervoor dat de Buffalo's donderdag met twee goals verschil moeten winnen om door te gaan in Europa.

Lees verder

Kamala Harris ziet sleutelrol Polen in Navo

Het bezoek van de Amerikaanse vicepresidente Kamala Harris aan Warschau onderstreept de sleutelrol van Polen binnen de Navo. Die rol is alleen maar toegenomen door de oorlog in Oekraïne.

Lees verder

Accijnzen op brandstof moeten naar minimum

Minister van Financiën Van Peteghem dringt aan op een snelle beslissing.

Lees verder

Acteur die verdacht wordt van kindermisbruik doorverwezen naar de rechtbank voor zedenfeiten

De raadkamer in Antwerpen heeft donderdag een 51-jarige Antwerpse acteur naar de correctionele rechtbank verwezen voor zedenfeiten met minderjarigen. Hij blijft vrij onder voorwaarden in afwachting van zijn proces. Wanneer zijn dossier wordt ingeleid, staat nog niet vast. Dat werd vernomen bij het parket van Antwerpen.

Lees verder

Macron ontvangt Europese leiders in Versailles: 'Oekraïne kan nu niet toetreden tot de Unie'

De Franse president Macron ontving donderdag de Europese leiders in het kasteel van Versailles. Op de agenda van de informele EU-top stonden onder andere de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne. Bij het uitbreken van de oorlog had de Oekraïense president Zelenski aan de EU gevraagd om een versneld lidmaatschap in gang te zetten. Maar president Macron toont zich geen voorstander van dat scenario. Kijk hierboven mee binnen in de enorme vergaderzaal in Versailles.

Lees verder

Atomiumplein danst voor Oekraïne

Ruim 3.000 mensen dansten donderdagavond onder het Atomium voor 'United for Ukraine'. Met dat festival wilde de nachtlevensector de Oekraïners­ een hart onder de riem steken.

Lees verder

Oud-soldaat die Che Guevara doodschoot overleden

De Boliviaan die de Argentijnse guerrillaleider Ernesto 'Che' Guevara doodschoot is op 80-jarige leeftijd overleden in een militair ziekenhuis in Santa Cruz de la Sierra. De krant El Deber meldde de dood van oud-soldaat Mario Terán donderdag.

Lees verder

Europese eenheid staat onder druk in Versailles

Voorlopig lijkt de grens bereikt van de sancties die de 27 EU-landen willen treffen tegen Rusland. Ook over een toekenning van kandidaat-lidmaatschap voor Oekraïne is er verdeeldheid.

Lees verder

Europa League | Philippe Clement gaat met Monaco onderuit tegen Braga, Barcelona blijft in eigen huis steken op scoreloos gelijkspel

De 1/8ste finales van de Europa League werden woensdagavond - volledig in de schaduw van de Champions League - al op gang getrapt. Eintracht Frankfurt en Olympique Lyon wonnen hun heenwedstrijd nipt. Donderdagavond stonden er nog vijf wedstrijden op het programma. Daarin gingen Philippe Clement en Monaco pijnlijk onderuit, bleef Barcelona steken op een scoreloos gelijkspel en eiste ex-Genkie Ruslan Malinovskyi (Atalanta) een hoofdrol op.

Lees verder

Onze reporter in Oekraïne ziet de onverzettelijkheid elke dag groeien

Meer dan een week nu trekt onze collega Corry Hancké door Oekraïne. In Lviv ziet ze hoe de stad zich organiseert: enerzijds om vluchtelingen uit Oost-Oekraïne op te vangen, anderzijds om de Russische aanvallers af te slaan als de tanks komen.

Lees verder

TikTok is nu het medium om de oorlog te tonen

Vroeger volgden we oorlogen via onze televisie, CNN is mede groot geworden tijdens de Golfoorlog. Daarna kwamen nieuwssites, en nu blijkt TikTok een belangrijk kanaal waarop beelden uit Oekraïne ons bereiken.

Lees verder

Meta laat tijdelijk hate speech tegenover Poetin en Russische soldaten toe

Meta, het moederbedrijf boven socialemediasites Facebook en Instagram, gaat een tijdelijke uitzondering maken op zijn richtlijnen rond haatdragend en gewelddadig taalgebruik. Vanwege de Russische inval in Oekraïne zal het oproepen tot geweld tegen Russische leiders in bepaalde landen niet verwijderen.

Lees verder

CD&V blijft worstelen met het probleem-Beke

Niemand bij de christendemocraten durft openlijk te praten over een ontslag van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke, maar diens draagvlak kalft verder af. Toch blijft hij zelfverzekerd op post.

Lees verder

Geen Tissoudali, geen feestje

Zonder Tarik Tissoudali aan de aftrap miste AA Gent aanvallend vernuft op PAOK (1-0). 'Onze aanvallende sleutelspelers waren niet sterk genoeg', toonde coach Hein Vanhaezebrouck zich streng voor Odjidja, Hjulsager en Depoitre.

Lees verder

Politieactie aan luchthaven in Luik voor loonsverhoging

Er heeft donderdagavond een vakbondsactie van de politie plaatsgevonden op de parking tegenover de luchthaven van Bierset in Luik. De politie eist een loonsverhoging.

Lees verder

Amerikaanse acteur Jussie Smollett krijgt 150 dagen gevangenisstraf voor verzonnen aanval

De Amerikaanse acteur Jussie Smollett (39), die een valse klacht had ingediend voor een racistische en homofobe aanval, is daarvoor veroordeeld tot 150 dagen cel en een boete van 25.000 dollar (bijna 23.000 euro). Volgens Amerikaanse media moet hij ook 120.000 dollar terugbetalen aan de stad Chicago voor de gemaakte kosten in zijn zaak.

Lees verder

Overzicht vannacht | Rusland bemoeilijkt evacuatie, volgens Zelenski - VN-veiligheidsraad komt vandaag samen

Volgens Oekraïens president Volodimir Zelenski heeft het Russische leger de evacuatie van burgers verhinderd in verschillende steden en een aanval uitgevoerd op een traject dat gebruitk zou worden voor een humanitaire corridor. Verder zal de VN veiligheidsraad later vandaag samen komen op vraag van Moskou.

Lees verder

Eerst zonnig, later zwaarbewolkt met perioden van regen

Vrijdag start opnieuw zeer zacht en zonnig. In de namiddag verwacht het KMI toenemende bewolking en later op de dag regen. Ook de volgende dagen is er regen mogelijk.

Lees verder

Postkantoren worden nieuw retailnet van BNP Paribas Fortis

Gewone klanten van BNP Paribas Fortis zullen vanaf 1 januari 2024 moeten bankieren bij de 657 postkantoren. De bank gaat haar eigen kantorennet bijna halveren.

Lees verder

Clubicoon Dries Mertens staat net voor tiende seizoen voor dilemma bij Napoli

De keuze waarvoor Dries Mertens (34) bij Napoli staat, is duidelijk: loon inleveren of vertrekken. Er staat dan wel een clausule in zijn aflopende contract waarmee Napoli hem één jaar langer aan zich kan binden, maar dat is aan dezelfde voorwaarden. Een nettojaarsalaris van zo'n 5 miljoen euro dus. En laat Napoli nu net de loonlast richting volgend seizoen willen verlagen met 30 procent. Krijgen we nog een tiende seizoen van Mertens in Napels?

Lees verder

Na 500 voorstellingen valt straks definitief het doek voor '40-45'

Op zondag 3 julie valt definitief het doek over de Studio 100-musical '40-45'. Het stuk ging in oktober 2018 in première en sindsdien werden er bijna 500 voorstellingen gespeeld voor maar liefst 750.000 bezoekers.

Lees verder

Russen bombarderen nieuwe steden: explosie bij kleuterschool in Dnipro

Rusland is begonnen met bombardementen op steden die sinds de invasie op 24 februari nooit eerder directe doelwitten waren. In Loetsk, in het westen van Oekraïne, is een vliegveld aangevallen. Aan de andere kant van het land vielen ook bommen op het belangrijke Oekraïense bolwerk Dnipro. Er waren drie explosies bij een kleuterschool, in een woonwijk, en op een schoenenfabriek. Bij die luchtaanvallen is zeker één persoon om het leven gekomen.

Lees verder