Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 8 maart 2022

Olympische winterhelden vorstelijk ontvangen op Koninklijk Paleis in Laken, Hendrickx: “Ik geloof in mijn kansen op...

HLN
Olympische winterhelden vorstelijk ontvangen op Koninklijk Paleis in Laken, Hendrickx: "Ik geloof in mijn kansen op het WK"
Koning Filip houdt van grootse olympische prestaties: Bart Swings, Hanne Desmet en Loena Hendrickx mochten op bezoek bij de vorst en koningin Mathilde in het Koninklijk Paleis in Laken.
Lees verder

Inwoners van Kiev maken zich klaar om hun stad te verdedigen
In Kiev maken de burgers zich op om terug te vechten. In het gewone leven is Roman artiest en liefhebber van sportwagens. Nu zit zijn sportwagen vol met zelfgemaakte molotovcocktails. "Als ze naar ons komen met een knuppel zullen we terugvechten met een mes. Wij gaan hen pijn doen, want wij zijn niet bang, wij zijn thuis." Ook Olga die in Kiev woont, denk niet aan vluchten: " We zijn niet bang, of angstig, we panikeren ook niet. We zijn gewoon heel erg boos."
Lees verder

Energiewaakhond CREG spreekt zich uit tegen bouw van nieuwe gascentrales
Energiewaakhond CREG is tegen de bouw van nieuwe gascentrales in ons land. Dat leert een nota bestemd voor minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), die De Morgen kon inkijken. De kernuitstap komt zo nog meer onder druk te staan.
Lees verder

Bondgenoten slaan de bal opnieuw mis in 'De Verraders': "Ik heb alles gegeven, maar het heeft niet mogen zijn"
De voorbije weken ontpopte ze zich tot de publiekslieveling in 'De Verraders', maar vanavond viel het doek dan toch voor Astrid Coppens. Vorige week maakte ze er geen geheim van dat Walter haar hoofdverrader was en opende ze frontaal de aanval. Iets wat haar in de vijfde aflevering zuur opbrak. Astrid kreeg immers een bezoekje van Staf Coppens, die haar doodvonnis van de verraders overhandigde.
Lees verder

Dua Lipa opnieuw aangeklaagd wegens plagiaat
Het zit Dua Lipa (26) niet mee. Begin maart werd de zangeres al een eerste keer aangeklaagd wegens plagiaat. De Amerikaanse reggaeband Artikal Sound System is namelijk van mening dat de zangeres hun liedje 'Live Your Life' gebruikt heeft als basis voor haar wereldhit 'Levitating'. Ondertussen heeft de zangeres ook een tweede aanklacht aan haar been. Zo beweren L. Russell Brown en Sandy Linzer, twee songwriters, dat Dua Lipa haar inspiratie elders heeft gehaald.
Lees verder

Eerste carnaval in Vlaanderen krijgt groen licht: "We verwachten in Halle véél meer volk dan anders, door al die afgelastingen elders"
Ja hoor, het is beslist: Carnaval Halle 2022 mag plaatsvinden. En niet zomaar, want de organisatie Halattraction laat weten dat het zal worden gevierd zoals in 2019. Met letterlijk en figuurlijk alle toeters en bellen dus. "We hebben hier twee jaar op gewacht. Nee, naar gesnakt", zegt prinsenpaar Nico en Katleen emotioneel.
Lees verder

't Is officieel! Eerste Carnaval in Vlaanderen krijgt groen licht: "Carnaval Halle vieren zoals in 2019. Dat zijn we iedereen verschuldigd"
Ja hoor, het is beslist: Carnaval Halle 2022 mag plaatsvinden. En niet zomaar, want de organisatie Halattraction laat weten dat het zal worden gevierd zoals in 2019. Kortom mag je dus wel stellen met letterlijk alle toeters en bellen die opnieuw uit de kast worden gehaald. Van corona zal er geen sprake meer zijn waardoor feestvierders en de carnavalsgroepen op hun beide oren kunnen slapen. "Carnaval Halle gaat door in al z'n glorie zoals we hem altijd gekend hebben", meldt een opgeluchte voorzitter van Halattraction Jos Appelmans.
Lees verder

LIVE (21u). Bayern moet nog vol aan de bak tegen RB Salzburg, kunnen Duitsers blamage voorkomen?
Match van het jaar voor RB Salzburg (en Ignace Van Der Brempt). De Oostenrijkse kampioen gaat op zoek naar een absolute stunt in de Allianz Arena van Bayern München. Klinkt aartsmoeilijk, maar Salzburg mag hoop koesteren: drie weken geleden slikte het na een sterke prestatie pas in de laatste minuut de gelijkmaker van Coman.
Lees verder

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Moskou kondigt nieuw lokaal staakt-het-vuren aan - Zelensky roept soldaten terug van buitenlandse missies
Rusland heeft opnieuw een lokaal staakt-het-vuren afgekondigd in meerdere steden in Oekraïne. Dat moet vandaag om 10 uur Russische tijd (8 uur Belgische tijd) ingaan en de evacuatie van Oekraïense burgers via zogenoemde humanitaire corridors mogelijk maken. Het gaat om de steden Kiev, Charkiv, Marioepol, Soemi en Tsjernigov. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. Moskou kondigt nieuw lokaal staakt-het-vuren aan
Rusland heeft opnieuw een lokaal staakt-het-vuren afgekondigd in meerdere steden in Oekraïne. Dat moet vandaag om 10 uur Russische tijd (8 uur Belgische tijd) ingaan en de evacuatie van Oekraïense burgers via zogenoemde humanitaire corridors mogelijk maken. Het gaat om de steden Kiev, Charkiv, Marioepol, Soemi en Tsjernigov. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. Moskou kondigt nieuw lokaal staakt-het-vuren aan - Zelensky roept soldaten terug van buitenlandse missies
Rusland heeft opnieuw een lokaal staakt-het-vuren afgekondigd in meerdere steden in Oekraïne. Dat moet vandaag om 10 uur Russische tijd (8 uur Belgische tijd) ingaan en de evacuatie van Oekraïense burgers via zogenoemde humanitaire corridors mogelijk maken. Het gaat om de steden Kiev, Charkiv, Marioepol, Soemi en Tsjernigov. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

Leerling gedood bij schietpartij aan middelbare school in Iowa
Een leerling is doodgeschoten bij een schietpartij aan een middelbare school in de stad Des Moines in de Amerikaanse staat Iowa. Twee andere slachtoffers zijn opgenomen in het ziekenhuis, meldt CNN. De slachtoffers van de schietpartij in de East High School zijn twee jongens en een meisje, meldt een woordvoerder van de brandweer.
Lees verder

Voormalige Spaanse koning Juan Carlos beslist om in Abu Dhabi te blijven
De voormalige koning van Spanje Juan Carlos I heeft beslist om voorlopig in de Verenigde Arabische Emiraten te blijven, waar hij sinds 2020 in ballingschap leeft. Dat heeft het Spaanse koningshuis bekendgemaakt.
Lees verder

ONZE OPINIE. Misschien levert de opvang van Oekraïners ook wel iets op: een structureler asielbeleid in Europa
Vraag niet wat je land voor jou kan doen, maar wat jij kan doen voor je land. Het was een citaat van de Amerikaanse ex-president John F. Kennedy, maar het blijft een populaire oproep onder politici — en zeker politici die een crisis moeten tackelen. De reguliere opvang in dit land barst uit haar voegen, maar we moeten Oekraïners helpen en opvangen. Opvang gebeurt namelijk in de eigen regio en dat is België. Enter: burgerschap. In het jonge jargon heet dat #plekvrij.
Lees verder

VS: Hooggerechtshof keurt Republikeinse kieskaarten af
In de Amerikaanse staten North Carolina en Pennsylvania zijn de door de Republikeinen opgestelde kieskaarten afgekeurd door het Hooggerechtshof. Een kieskaart is een overzicht van de kiesdistricten, die elk een afgevaardigde naar het Amerikaanse Huis sturen.
Lees verder

OVERZICHT. Dit gebeurde afgelopen nacht in Oekraïne
Terwijl Rusland een nieuw lokaal staakt-het-vuren afkondigt, roept de Oekraïense president Zelensky soldaten die aan buitenlandse missies deelnemen terug. De Oekraïense buitenlandminister Koeleba ontmoet donderdag in Turkije zijn Russische ambtgenoot Lavrov voor een gesprek "van diplomaat tot diplomaat". De Europese Unie presenteert vandaag een plan om de import van Russisch gas het komende jaar met twee derde terug te brengen om het continent minder afhankelijk te maken van Rusland.
Lees verder

Na drukte rond de Ross' meeuw, de oehoe en de zanggors: vogelkenner en comedian Begijn Le Bleu (50) over de spottershype. "Het is een schattenjacht"
Eerst waren er in december de Ross' meeuw, op het staketsel in Nieuwpoort, en de bonte kraai in het Zwin. Daarna kwam de oehoe - een koppeltje, zelfs - op de Keizersberg in Leuven. En nu is er dus de Amerikaanse zanggors in Doel. Telkens veroorzaken de vogels hetzelfde fenomeen: een stoet aan mannen in camouflagekleuren, gewapend met telelenzen en verrekijkers. Want er moeten lijstjes worden afgevinkt - pun not intended. Of hoe vogelspotten een hype werd.
Lees verder

Toenemend aantal Belgische bedrijven keert Poetin de rug toe, "maar we moeten ook aan onze Russische medewerkers denken"
Samen met het afgrijzen over de oorlog die het land startte, groeit ook de lijst van westerse bedrijven die Rusland (tijdelijk) de rug toekeren. Na de Apple's, Samsungs en Coca Cola's van deze wereld drukken ook meer Belgische ondernemingen, noodgedwongen of uit principe, de pauzeknop met het land van Poetin in. Bij anderen "ligt de kwestie gevoelig", en nog anderen zetten doelbewust alles op alles om hun Russisch personeel niet te laten vallen. "We hebben niet de pretentie te denken dat we Poetin kunnen straffen."
Lees verder

Antwerpse moeder (46) van zeven trekt door oorlogsgebied om zoon (24) te redden: "Hij heeft geen geld, geen benzine en is omsingeld door Russen"
Toen haar zoon Wessel (24) in volle oorlogsdreiging besloot om zijn Russisch-Oekraïense vriendin in de Krim op te halen, strandde hij in een dorpje met nauwelijks eten of drinken, geen gsm, geen vervoer, geen geld en overal Russische soldaten. Mama Renate Degryse (46) uit Antwerpen twijfelde niet, reed drie dagen non-stop en trekt de komende dagen door oorlogsgebied met één doel: haar zoon terughalen. Moeder en zoon hopen elkaar over enkele dagen te treffen in Kiev. Wij spraken haar toen ze klaar stond om mee te rijden met een konvooi richting Lviv.
Lees verder

Nood breekt wet: heilige huisjes, zoals de kernuitstap en btw-verlaging op gas, sneuvelen in oorlogstijden
Een verlenging van het sociaal tarief, de btw op gas naar 6% en minder betalen aan de pomp: de federale zal (opnieuw) de portemonnee open doen om de gezinnen te depanneren. Nog een heilig huisje sneuvelt: de volledige kernuitstap lijkt zo goed als dood.
Lees verder