Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 29 maart 2022

Nationale Bank verwacht geen zware economische recessie

Nationale Bank verwacht geen zware economische recessie

De inflatie zal dit jaar uitkomen op 7,4 procent. Dat tast de Belgische concurrentiepositie aan, maar de groei blijft op peil.

Lees verder

Lorin Parys vertrekt bij N-VA en wordt mogelijk ceo van Pro League

De raad van bestuur van de Pro League bespreekt vanochtend de kandidatuur van Lorin Parys als nieuwe ceo. Deze namiddag zou zijn benoeming moeten worden bekrachtigd tijdens een algemene vergadering in het Crowne Plaza Hotel in Diegem. Aan onze redactie werd bevestigd dat Parys stopt als ondervoorzitter bij N-VA.

Lees verder

Trump haalt de Democraten door het slijk over oorlog in Oekraïne

Voormalig Amerikaans president Donald Trump hield zaterdag een bijeenkomst in Georgia. Hij verweet Joe Biden en de Democraten verantwoordelijk te zijn voor de oorlog in Oekraïne en ook de zelfverklaarde 'verkiezingsfraude van 2020' blijkt nog zwaar op de maag te liggen. Verder suggereerde hij zich kandidaat te stellen voor de volgende presidentsverkiezingen, iets wat hij al vaker deed.

Lees verder

Acht arrestaties bij politie-inval op locaties van PostNL in Wommelgem, Willebroek en Turnhout

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Antwerpen is maandagochtend binnengevallen op locaties van PostNL in Wommelgem, Willebroek en Turnhout. Dat bevestigt Mechels arbeidsauditeur Gianni Reale. Acht personen werden gearresteerd.

Lees verder

Wat betekent dit voor de carrière van Will Smith? Onze filmreporter blikt terug op de Oscars

De 94ste uitreiking van de Academy Awards zal nog lang nazinderen. Acteur Will Smith stal er zowel in positieve als in negatieve zin de show, met zijn indrukwekkende toespraak na zijn mep op de neus van Chris Rock. Maar wat onthoudt filmreporter Jeroen Struys van deze Oscars? In bovenstaande video blikt hij terug op een 'memorabele en sneue editie'.

Lees verder

PFOS-commissie: 'Geen bewust zwijgen kunnen vaststellen'

Never again: Vlaanderen moet het voortouw gaan nemen op Europees vlak rond de kennis over chemische stoffen. Groen en PVDA distantiëren zich last-minute van de conclusies in het eindverslag rond de politieke verantwoordelijkheid voor de vervuiling, wat het schisma tussen de meerderheid en oppositie opnieuw blootlegde

Lees verder

Extra festivaldag Pukkelpop mikt op rockliefhebbers met komst Pixies, Editors en Liam Gallagher

De organisatie achter Pukkelpop heeft de details bekendgemaakt van Hear Hear!, het dagfestival dat op zondag 14 augustus voor het eerst plaatsvindt. Blikvangers op de affiche zijn onder meer Pixies, Editors en Liam Gallagher. Een kaartje kost 95 euro.

Lees verder

Ingrid (58) uit 'Restaurant Misverstand' overleden: 'Ze speelde een onmisbare rol'

Ingrid, de 58-jarige vrouw uit Diest die momenteel te zien is in het Eén-programma Restaurant Misverstand, is overleden. Ze kreeg in 2017 de diagnose Alzheimer.

Lees verder

Jarenlang 'Amerikaan van dienst' op Russische staats-tv

Vier jaar lang trad Michael Wasiura als Amerikaan op in een goed bekeken Russische talkshow. 'Een nucleaire supermacht heeft zichzelf gehersenspoeld.'

Lees verder

Kremlin noemt Bidens uitspraken over Poetin 'alarmerend'

De uitspraken van de Amerikaanse president Joe Biden van afgelopen zaterdag zijn 'alarmerend', vindt het Kremlin. Terwijl het Witte Huis de schade probeert te beperken, gaf Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov aande uitspraken 'nauwlettend te blijven opvolgen'.

Lees verder

Pokémonbusiness boomt: kaart verkocht voor 420.000 dollar

De prijs van een goedbewaarde Pokémonkaart ligt hoger dan ooit. Op de Amerikaanse PWCC Premier Auction werd een Charizard-kaart – de heilige graal voor Pokémonfans – geveild voor 420.000 dollar, een nieuw record voor deze kaart.

Lees verder

Verboden het o-woord te gebruiken bij HSBC

De Britse zakenbank HSBC verving in al haar researchrapporten het woord 'oorlog' door 'conflict'. Die zelfcensuur leidt tot heel wat kritiek in het VK.

Lees verder

Noord-Korea gaat door met ontwikkelen van 'formidabele slagkracht'

Noord-Korea zal doorgaan met het uitbouwen van een 'sterkere strategische macht'. Dat heeft leider Kim Jong-un maandag volgens staatsmedia aangekondigd.

Lees verder

700 KU Leuven-medewerkers ontevreden over aanpak Sels grensoverschrijdend gedrag

Bijna 700 medewerkers van de KU Leuven zijn ontevreden over de aanpak van rector Luc Sels, nadat onder meer de reportage van Pano onthullingen deed over grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik aan de universiteit. De medewerkers hebben een daarvoor een brief ondertekend, bevestigt de KU Leuven.

Lees verder

Lawine laat sneeuwlaag van twinter meter hoog na en zet honderd huizen zonder stroom

Een wijk in de stad Anchorage, Alaska, werd donderdagavond opgeschrikt door een lawine. Daarop werden de bewoners van honderd huizen geëvacueerd. Ze mogen sinds zondag terugkeren, maar dat is niet volledig risicoloos: het dikke sneeuwpak is nog instabiel en zou dus nog kunnen schuiven.

Lees verder

Onafhankelijke krant 'Novaja Gazeta' stopt er (voorlopig) mee

Een van de laatste onafhankelijke Russische kranten Novaja Gazeta schort voorlopig zijn activiteiten op vanwege een nieuwe waarschuwing van de autoriteiten. In een bericht aan de lezers schreef de hoofdredacteur: 'We hebben geen keuze. Zowel voor ons als voor u is dit een verschrikkelijk en moeilijk besluit'.

Lees verder

Brussel zal bedelen met kinderen onder 16 jaar verbieden

Tijdens de Brusselse gemeenteraad vanavond zal het reglement rond kinderbedelarij aangenomen worden. In het geval van een overtreding kan de stad een administratieve geldboete tot 350 euro opleggen.

Lees verder

Sagan past voor Ronde van Vlaanderen na tegenvallende resultaten

Zoek komende zondag niet naar Peter Sagan (32) tijdens de Ronde van Vlaanderen. De Slovaakse renner van Team TotalEnergies komt niet aan de start na de tegenvallende resultaten van de afgelopen weken.

Lees verder

Lode Ceyssens wordt voorzitter Boerenbond

Lode Ceyssens (CD&V), voormalig parlementslid, wordt de nieuwe voorzitter van Boerenbond. Hij volgt Sonja De Becker op die voorzitter van de holding blijft.

Lees verder

Met alleen cash op zak is vluchteling tot bedelstaf veroordeeld

Oekraïense vluchtelingen die voor vertrek inderhaast hun spaargeld opvroegen, ontdekken hier dat hun munt in de eurozone waardeloos is. De Europese Commissie werkt aan een noodoplossing.

Lees verder

Toestroom vluchtelingen in dalende lijn

In het aanmeldcentrum voor Oekraïense vluchtelingen op de Heizel registreerde de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) afgelopen zaterdag 942 mensen en zondag 1.025 mensen.

Lees verder

Oscar-organisatie begint onderzoek naar klap Will Smith

De organisatoren van de Oscars voeren een onderzoek naar het incident waarbij acteur Will Smith een klap gaf aan komiek Chris Rock. Dat maakte de Academy of Motion Picture Arts and Sciences maandag bekend.

Lees verder

Moet De Standaard nog vleesrecepten publiceren?

Steeds meer Belgen kiezen bewust voor een vleesloos eetpatroon. Hoe je het ook draait of keert, vlees heeft een negatieve impact op het milieu – en dan hebben we het nog niet over dierenwelzijn gehad... De hamvraag: moet De Standaard een voortrekkersrol opnemen in die plantaardige (r)evolutie en resoluut kiezen om vlees te bannen uit de recepten?

Lees verder

Waarom zelfs Amerika aarzelt om op te treden tegen Poetin

De Amerikaanse president Joe Biden sloot zijn Europese reis zaterdag af in Polen met opvallende uitsmijter. 'For God's sake, this man cannot remain in power.' Poetin kan niet aan de macht blijven. Dat is wat u en ik allemaal denken, maar waar wereldleiders over zwijgen. We hebben ons immers niet te moeien met wie elders de baas is. Maar hoe lang aanvaarden de Amerikanen nog dat Poetin Oekraïne onder de voet loopt zonder dat Amerika hem een halt toeroept. En wat betekent deze nachtmerrie in Europa's achtertuin voor Biden en zijn populariteit?

Lees verder

Verboden het o-woord te gebruiken bij HSBC

De Britse zakenbank HSBC verving in al haar researchrapporten het woord 'oorlog' door 'conflict'. Die zelfcensuur leidt tot heel wat kritiek in het VK.

Lees verder

Will Smith verontschuldigt zich voor klap aan Chris Rock

Acteur Will Smith heeft in de nacht van maandag op dinsdag op Instagram zijn verontschuldigingen aangeboden voor de klap die hij tijdens de Oscars uitdeelde aan komiek Chris Rock na een grap over zijn vrouw, Jada Pinkett-Smith. 'Geweld in al zijn vormen is giftig en destructief. Mijn gedrag tijdens de Academy Awards vorige nacht was onaanvaardbaar', begint Smith zijn verontschuldiging.

Lees verder

Vlaanderen exporteerde nog nooit zoveel dankzij vaccins

De Vlaamse export kende vorig jaar een uitstekend jaar en haalde recordniveaus met onder andere dank aan het Pfizer-vaccin. Alleen de uitvoer naar het VK zakte door de Brexit.

Lees verder

Zwaarbewolkte dag met lichte neerslag

Het is dinsdag eerst zwaarbewolkt, in de namiddag kan het opklaren. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Biden neemt woorden over Poetin niet terug

Joe Biden neemt niets terug van wat hij afgelopen weekend over Vladimir Poetin zei.

Lees verder

De oplossing volgens minister Beke voor crisis in kinderopvang: 'Beperk ouderschapsverlof tot de leeftijd van drie jaar'

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) stelt zich vragen bij de mogelijkheid om ouderschapsverlof tot de leeftijd van twaalf jaar te kunnen opnemen. 'Waarom smeren wij dat uit over twaalf jaar, ­terwijl iedereen het erover eens is dat de eerste drie ­levensjaren cruciaal zijn?', ­aldus Beke in het weekblad ­Humo.

Lees verder