Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 8 maart 2022

“Mondwater met chloorhexidine geeft bij langdurig gebruik een bruine schijn op de tanden”: parodontoloog vertelt ...

HLN
"Mondwater met chloorhexidine geeft bij langdurig gebruik een bruine schijn op de tanden": parodontoloog vertelt wat wél werkt tegen slechte adem
Een slechte adem is vervelend voor jezelf én voor anderen in je buurt. Zeker de geur in de mond bij het ontwaken – de zogenaamde 'Bad Morning Breath' – is soms niet aangenaam. Maar er zijn oplossingen voor dat stinkende probleem. En neen, muntjes of mondwater zijn dat niet. "Die maskeren gewoon de geur", zegt professor dr. parodontoloog Marc Quirynen van het UZ Leuven. "Daarom is het belangrijk om de juiste oorzaak te achterhalen, zodat we de juiste behandeling kunnen geven."
Lees verder

Het Laatste Nieuws lanceert de Gouden Formule 1: zo speel je mee
De Gouden Klassiekers, de Gouden Cross, de Gouden Giro, de Gouden Tour én de Gouden Vuelta zagen reeds het levenslicht. Nu lanceert 'Het Laatste Nieuws' met de Gouden Formule 1 een gloednieuw spel. Hou je van autosport? En ben je ervan overtuigd dat jij het beste raceteam kan samenstellen? Schrijf je dan in voor 19 maart om 16 uur en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro.
Lees verder

"VS gaan invoer Russische olie verbieden", senator waarschuwt voor spectaculaire prijsstijgingen in Europa
De Verenigde Staten gaan de invoer van Russische olie, vloeibaar aardgas en kolen verbieden. President Joe Biden zal de ban later vandaag aankondigen. De beslissing zou genomen zijn in overleg met Europese landen, die evenwel niet meedoen met de VS. Dat meldt het financiële persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Europa is voor zijn energie meer afhankelijk van Rusland dan de VS.
Lees verder

Amerikaanse media: "VS gaan invoer Russische olie verbieden"
De Verenigde Staten staan op het punt de invoer van Russische olie te verbieden. Dat meldt Bloomberg op basis van anonieme, maar goed ingelichte bronnen. De aankondiging zou vandaag of morgen gebeuren, zegt ook de Amerikaanse senator Chris Coons.
Lees verder

LIVE PARIJS-NICE. De Gendt ingerekend, Jakobsen lost onder strak tempo van het Jumbo-Visma van Van Aert
Dag drie in Parijs-Nice schotelt het peloton een etappe in twee delen voor: een biljartvlakke eerste koershelft, en een iets lastigere finale met daarin drie gecategoriseerde beklimmingen. Fabio Jakobsen lijkt na zijn sterke sprint van gisteren opnieuw de te kloppen man, al biedt het meer golvende parcours misschien perspectieven voor het Jumbo-Visma van Wout van Aert. Op deze pagina volgt u de hele etappe op de voet.
Lees verder

LIVE (21u). Wie zijn de jonge stieren van Salzburg die Bayern het vuur aan de schenen leggen? - Duitsers moeten nog vol aan de bak
Match van het jaar voor RB Salzburg (en Ignace Van Der Brempt). De Oostenrijkse kampioen gaat op zoek naar een absolute stunt in de Allianz Arena van Bayern München. Klinkt aartsmoeilijk, maar Salzburg mag hoop koesteren: drie weken geleden slikte het na een sterke prestatie pas in de laatste minuut de gelijkmaker van Coman. Wie zijn de jonge stieren van Salzburg die Bayern het vuur aan de schenen legde?
Lees verder

Zijn deze hits van Ed Sheeran, Dua Lipa en Taylor Swift plagiaat of niet? Oordeel zelf
Het regent plagiaatzaken. Supersterren als Ed Sheeran en Dua Lipa worden voor de rechter gedaagd en moeten proberen te bewijzen dat ze hun monsterhits zélf schreven. Maar hebben ze eigenlijk wel een poot om op te staan? Oordeel vooral zelf.
Lees verder

Pedersen klopt Van Aert en Philipsen in derde rit Parijs-Nice, Laporte komt ten val maar blijft leider
Mads Pedersen (Trek-Segafredo) heeft de derde etappe in Parijs-Nice gewonnen. De 26-jarige Deen toonde zich de sterkste op een hellende finish. Wout van Aert werd derde, Jasper Philipsen vierde. Christophe Laporte kwam in de slotmeters ten val, maar blijft leider.
Lees verder

"China overweegt belangen te kopen in Russische energiebedrijven"
China overweegt om nieuwe belangen te kopen of bestaande belangen uit te breiden in Russische energie- en grondstoffenbedrijven. Volgens ingewijden zou het gaan om belangen in bijvoorbeeld het Russische gasconcern Gazprom en aluminiumproducent Rusal, zo meldt het nieuwsagentschap Bloomberg. De stap volgt op de sancties van het Westen tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne, waardoor steeds meer westerse bedrijven het land de rug toekeren.
Lees verder

Standbeeld Leopold II in Oostende met rode verf beklad, actiegroep dreigt met verdere acties: "Volgende keer halen we hem neer"
De Stoete Ostendenoare heeft opnieuw toegeslagen. Na Arno, drie weken geleden, werd het standbeeld van Koning Leopold II ter hoogte van de Drie Gapers in Oostende met rode verf beklad. "Dit is een laatste verwittiging", weerklinkt het in een persbericht. Intussen blijft het speculeren wie achter de groep zit. De meest genoemde verdachte, die ontkent alles.
Lees verder

Reproductiegetal voor het eerst in meer dan een maand op 1: "Paniek is niet nodig"
Het reproductiegetal van de coronapandemie is opnieuw op 1 uitgekomen. "Ik denk dat dit het logische gevolg is van de code oranje vanaf 18 februari", duidt viroloog Steven van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano. Hij verwacht geen grote problemen door de stijging. "Ook de voorbeelden van andere landen stellen me gerust, dit zal waarschijnlijk wel meevallen."
Lees verder

Soja is ook stoer. Sportieve 'vegan bros' willen bewijzen dat plantaardige voeding wél mannelijk is
"Echte mannen eten vlees, en dan liefst een rode, bloederige biefstuk." Het is een idee dat nog steeds leeft: wereldwijd eten aanzienlijk minder mannen vegetarisch of veganistisch in vergelijking met vrouwen. Al lijkt er stilaan een kentering te komen. 'Soy boys' en 'vegan bros', waar ook zanger Tijs Delbeke (37) en topsporter Frans Claes (38) toe behoren, willen (seksistische) stereotypen over plantaardige voeding de wereld uitschoppen.
Lees verder

Rusland en China beschuldigen VS ervan dat ze biologische laboratoria hebben in Oekraïne
Rusland en China beschuldigen er de Verenigde Staten van dat ze een reeks biologische laboratoria runnen in Oekraïne. Volgens het Russische ministerie van Defensie zouden daar gevaarlijke ziekteverwekkers aanwezig zijn, zoals de pest, miltvuur en cholera. Het bewuste verhaal doet al enkele jaren de ronde, maar er is niets van aan.
Lees verder

Nicole Kidman mist Oscars-lunch wegens hamstring-blessure
Opvallende afwezige op de befaamde Oscars-lunch maandag: Nicole Kidman (54). De actrice, nochtans voor de vijfde keer genomineerd voor een Oscar, moest vanwege een blessure aan de hamstring verstek laten gaan. Dat schrijft Variety.
Lees verder

Nicole Kidman mist Oscars-lunch wegens hamstringblessure
Opvallende afwezige op de befaamde Oscars-lunch maandag: Nicole Kidman (54). De actrice, nochtans voor de vijfde keer genomineerd voor een Oscar, moest vanwege een blessure aan de hamstring verstek laten gaan. Dat schrijft 'Variety'.
Lees verder

LIVE TIRRENO. Vijftal met kleine voorsprong, peloton heeft alles onder controle
Daags na de openingstijdrit staat in Tirreno-Adriatico meteen de langste onderneming (219 kilometer) van de week op het menu. Onderweg liggen enkele bultjes, maar een massasprint lijkt onvermijdelijk. Op naar een koninklijke clash tussen Caleb Ewan, Mark Cavendish en onze landgenoot Tim Merlier? Volg alle ontwikkelingen hier live.
Lees verder

Noodsituatie in Oekraïense dierentuin: "Schieten we de dieren af of wachten we op ontsnapping?"
Dierenverzorgers van Charkiv Zoo, de oudste dierentuin van Oekraïne, leven op dit moment in constante vrees over het lot van de dieren in hun park. De stad ligt sinds een week onder zwaar Russisch vuur. "Ik laat de orang-oetans niet meer alleen."
Lees verder

Je eet sushi al je hele leven verkeerd: "De rijst mag de sojasaus eigenlijk helemaal niet raken"
Een Leo of KitKat kun je simpelweg niet opeten door er in het wilde weg een hap in te zetten: dat doe je latje per latje. En een Oreo, daar eet je eerst een rondje van, om vervolgens de crème en dan pas het tweede rondje op te eten, toch? De Nederlandse Mara Grimm besloot enkele van die 'eetiquette' in een boek te verzamelen, waarmee ze je leert hoe je voedingsmiddelen zoals een croissant, bitterballen of sushi lekkerder maakt door ze op de 'juiste' manier op te eten.
Lees verder

Krijgt de ene persoon sneller elektrische schokjes dan de andere?
Op koude, droge winterdagen is er meer kans op statische elektriciteit. "Maar ook wie een droge huid heeft, kan vaker last hebben van 'schokjes'", legt wetenschapsexpert Martijn Peters uit.
Lees verder

"Tegen eind van dit jaar moet Europese vraag naar Russisch gas met twee derde verminderd zijn"
De Europese Commissie heeft haar voorstellen op tafel gelegd om de Europese Unie op termijn onafhankelijk te maken van gas en andere fossiele brandstoffen uit Rusland. Tegen het einde van dit jaar moet het al mogelijk zijn om de Europese vraag naar Russisch gas met twee derde te verminderen, maakt de Commissie zich sterk. Tegelijk wil ze de lidstaten ook meer armslag geven om hun burgers te beschermen tegen de hoge energieprijzen.
Lees verder