Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 27 maart 2022

Meer dan zestig moorden in El Salvador op een dag tijd: noodtoestand afgekondigd

HLN
Meer dan zestig moorden in El Salvador op een dag tijd: noodtoestand afgekondigd
In het Centraal-Amerikaanse land El Salvador zijn zaterdag op één dag 62 mensen om het leven gekomen, vermoedelijk door bendegeweld. Dat heeft de politie van het land meegedeeld. Inmiddels werd de noodtoestand afgekondigd.
Lees verder

Whiskykenner proeft 3x Belgische whisky: "Deze moet absoluut niet onderdoen voor de Schotse variant"
Wie denkt dat goede whisky alleen in Schotland gestookt wordt, heeft het mis. Steeds meer Belgische producenten met een sterk verhaal zetten hun eerste stappen op de whiskymarkt. "De vraag is enorm groot, op enkele uren tijd is elke nieuwe lading weer uitverkocht." Drie Belgische whiskymakers delen hun verhaal én whiskykenner Patrick Ludwich neemt van elke fles een slokje: hoe proeft de whisky? En hoe drink je de drank nu eigenlijk het best?
Lees verder

Honderden Tongenaren zoeken nieuwe huisarts na plots overlijden en pensionering: "Het tekort zal alleen maar groter worden"
Een huisdokter die plots overlijdt en een andere die aankondigt op pensioen te gaan: dat scenario zorgt voor een prangend tekort aan huisartsen in Tongeren. Honderden patiënten moeten op zoek naar een alternatief. "Als er geen jonge dokters bijkomen, wordt het écht problematisch", waarschuwt Geert Landmeters, voorzitter van de Huisartsenkring Tongeren. Hij haalt tal van pijnpunten aan en wijst naar de rol van de overheid.
Lees verder

Motorrijders kunnen op 16 locaties rijvaardigheid testen en opfrissen
Naar aanleiding van de vijfde Dag van de Motorrijder kunnen zij op zestien locaties in Vlaanderen hun rijvaardigheid testen en opfrissen, hun motor laten nakijken en tips krijgen om veilig de baan op te gaan. Nu de lente begonnen is, begeven veel van hen zich immers weer in het verkeer.
Lees verder

75 maar eeuwig jong en scherp, Hugo Camps in gesprek met jarige Aad de Mos: "Als ik een voetballer bezig zie als een mossel, zeg ik dat het een mossel is"
Aad de Mos viert zondag zijn 75ste verjaardag. Het sein voor onze columnist Hugo Camps om de Nederlander op te zoeken voor een gesprek. "Ik pretendeer dat ik meer van voetbal ken dan Michel Verschueren."
Lees verder

LIVE GENT-WEVELGEM. Kopgroep van zeven met daarbij drie Belgen krijgt zegen van het peloton
Weinig koersen die de voorbije jaren spectaculairder waren dan Gent-Wevelgem. Waait het opnieuw in De Moeren? Klettert het op de Plugstreets? Maakt Wout van Aert weer indruk op de Kemmelberg? En wie wint aan het eind van het verhaal op de Vanackerestraat? U ontdekt het allemaal live op deze pagina!
Lees verder

Kan Europese groepsaankoop gasprijs doen dalen? "Elke leverancier weet dat Europa veel water bij de wijn moet doen"
Om de stijgende gasprijzen te lijf te gaan, zullen EU-lidstaten vrijwillig kunnen intekenen op een groepsaankoop door de Europese Commissie, zo is vrijdag beslist. Een beetje zoals met het Covid-vaccin dus. "Alleen valt dit volstrekt niet te vergelijken", zegt Johan Albrecht, professor economie aan de Universiteit Gent en senior fellow van het Itinera Institute. Bovendien was Europa beter niet met de fanfare op kop op gasjacht vertrokken.
Lees verder

Klant klaagt nieuwe agressie aan bij karaokebar Park Avenue, maar slachtoffers blijken ook zelf geen engeltjes: "Zwaaide met gebroken fles naar politie en gooide terrasstoelen naar klanten"
Er heeft zich een nieuw slachtoffer gemeld van het geweld door buitenwippers van de Antwerpse karaokebar Park Avenue. Vrijdagavond nog raakte bekend dat de keet verzegeld werd door de burgemeester. Afgelopen zomer werd een jongeman hardhandig buitengezet door de portiers, alhoewel hij zelf ook geen engeltje bleek te zijn. De politie heeft een pv opgesteld voor wéderzijdse slagen en verwondingen.
Lees verder

Slachtoffers geweld Antwerpse karaokebar zelf geen engeltjes: "Zwaaide met gebroken fles naar politie en gooide terrasstoelen naar klanten"
Er heeft zich een nieuw slachtoffer gemeld van het geweld door buitenwippers van de Antwerpse karaokebar Park Avenue, waarvoor de keet intussen verzegeld werd door de burgemeester. Afgelopen zomer werd een jongeman hardhandig buitengezet door de portiers, alhoewel hij zelf ook geen engeltje bleek te zijn, aangezien hij nadien iemand met een parasol bekogelde. De politie heeft een pv opgesteld voor wéderzijdse slagen en verwondingen. Ook het vorige slachtoffer, waarvan eerder al beelden verschenen, misdroeg zich enorm tegenover barpersoneel en politie.
Lees verder

Knallen met één kleur, ecologische IKEA of slim besparen: de 7 woontrends van het voorjaar
Door het mooie weer van de voorbije dagen kriebelt het waarschijnlijk om een frisse wind door je interieur te laten waaien. Onze woonjournalist zet je alvast op gang met een overzicht van de zeven grootste voorjaarstrends voor interieur, tuin en terras.
Lees verder

VS en Israël "vastberaden" om Iran te beletten kernwapen te ontwikkelen
De Verenigde Staten en Israël hebben meningsverschillen over het herstellen van de nucleaire deal over het kernprogramma van Iran, maar ze zijn het er wel over eens dat ze moeten beletten dat Iran over kernwapens zou beschikken. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gezegd tijdens een persconferentie met zijn Israëlische ambtgenoot Yair Lapid in Jeruzalem.
Lees verder

Eigenaars zien historisch kasteel in vlammen opgaan: "Probeerden zelf nog te blussen met tuinslang"
De ravage na de verwoestende brand aan het historisch kasteel 'Houtsaeger' in De Panne is groot. Bij daglicht werd helemaal duidelijk dat het dak volledig is verloren. Ook de andere verdiepingen liepen aanzienlijke schade op. Ondertussen blijkt dat de bewoners zélf nog probeerden het vuur te blussen met een tuinslang. Het gezin, dat de voorbije jaren het kasteel renoveerde, werd overgebracht naar het ziekenhuis. De oorzaak is ondertussen bekend.
Lees verder

Vorig jaar moest jarige Wout (10) veel te vroeg afscheid nemen van zijn mama, nu verrast buurvrouw Anja hem met een kaartjesactie: "Zelfs Herman de Croo stuurde er eentje"
Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze ooit 250 verjaardagkaartjes hebben gekregen, maar Wout Droesbeke uit Waarschoot (10) kan dat wel. Na een oproep van zijn vroegere buurvrouw Anja werd de jarige overspoeld met gelukwensen. Met het initiatief wilde Anja de jarige een hart onder de riem steken, nadat een hersentumor zijn mama Ilse veel te vroeg fataal werd. "Ze zou zo trots geweest zijn op hem", vertelt Anja.
Lees verder

Taliban voeren gendersegregatie in pretparken in: mannen en vrouwen niet meer samen welkom
Het Afghaanse ministerie ter bevordering van de deugdzaamheid en ter preventie van de onzedelijkheid heeft in de attractieparken in de hoofdstad Kaboel een segregatiebeleid op basis van gender ingevoerd. Mannen en vrouwen kunnen dus niet meer samen naar een pretpark gaan.
Lees verder

Ontmaskerd: de bedenkers van peperdure digitale apenprentjes. Suffe literatuurnerds zijn nu multimiljardairs
Achter de bedenkers van de peperdure, maar populaire digitale apenprentjes van de 'Bored Ape Yacht Club' schuilen twee Amerikaanse literatuurnerds die voordien amper van NFT's of cryptomunten hadden gehoord. Zo blijkt nu dat Greg Solano (32) en Wylie Aronow (35) bij een kapitaalronde 450 miljoen dollar (409 miljoen euro) hebben opgehaald voor de verdere uitbouw van hun virtuele apenland. Nooit voordien leverde zo'n waanzinnig idee zo'n berg geld op, want de twee dertigers zijn intussen al multimiljardairs: "Terwijl we tot voor kort 60.000 dollar (54.400 euro) per jaar verdienden."
Lees verder

Vlaanderen wil 60 kwetsbare Oekraïense kinderen opvangen
Vlaams minister van Gezin Wouter Beke en Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi hebben de ambitie om op korte termijn 60 kwetsbare kinderen tussen de 3 en de 12 jaar uit de Oekraïense jeugdhulp op te vangen. Dat kondigt Staatssecretaris Mahdi aan bij VTM Nieuws.
Lees verder

Waar eet... journaliste Lisbeth Imbo? "Deze pannenkoeken zijn de beste, precies die van mijn mama"
"Sterrenrestaurants dwingen je vaak in het keurslijf van een menu met een minimum aantal gangen. Bovendien is voor álle tafelgasten de keuze hetzelfde. Daar hou ik niet van", vertelt 'De zevende dag'-anker en journaliste Lisbeth Imbo (46). "Soms heb ik gewoon zin in een goed glas met wat bar bites." Aan die laatste wens voldoen haar 7 favoriet eetadressen zeker, met stad Gent in de glansrol.
Lees verder

Na alle protest: prins William en Kate Middleton gaan "reflecteren" na roerige reis door Caraïben
Prins William (39) en zijn vrouw Kate Middleton (40) hebben een bewogen achtdaagse reis door de Caraïben achter de rug. De komst van de Cambridges zorgde voor meerdere demonstraties van de lokale inwoners. Toch kijkt William positief terug en liet hij vlak voor vertrek uit de Bahama's in een verklaring weten dat buitenlandse reizen een goede manier zijn "om te reflecteren."
Lees verder

PSG-doelman Keylor Navas tovert zijn thuisbioscoop om tot opvangcentrum voor dertig Oekraïense vluchtelingen
Voetballer met een groot hart. Keylor Navas (35), de Costa Ricaanse doelman van PSG, heeft zijn woonst in Parijs deels omgebouwd om er een dertigtal Oekraïense vluchtelingen in op te vangen. Samen met zijn vrouw Andrea Salas kocht hij dertig bedden. Het koppel helpt ook in de voorzieningen van eten en kledij.
Lees verder

Verwarmen we ons binnenkort met rioolwater? Eerste gebouw met riothermie opent in juni
In de zoektocht naar nieuwe, duurzame warmtebronnen komen we misschien wel uit bij… onze riolering. De Vlaamse waterzuiveraar Aquafin rolt volop 'riothermie' uit. Ofwel verwarming via het afvalwater uit het riool. Zo wordt vanaf juni het eerste gebouw in Vlaanderen integraal op riothermie verwarmd. Centrale verwarming met een geurtje?
Lees verder