Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 8 maart 2022

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. “Hoge Russische generaal gedood” volgens Oekraïne - Moskou kondigt nieuw lokaal staakt-he...

HLN
LIVE OORLOG OEKRAÏNE. "Hoge Russische generaal gedood" volgens Oekraïne - Moskou kondigt nieuw lokaal staakt-het-vuren aan
Rusland heeft opnieuw een lokaal staakt-het-vuren afgekondigd in meerdere steden in Oekraïne. Dat moet vandaag om 10 uur Russische tijd (8 uur Belgische tijd) ingaan en de evacuatie van Oekraïense burgers via zogenoemde humanitaire corridors mogelijk maken. Het gaat om de steden Kiev, Charkiv, Marioepol, Soemi en Tsjernigov. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. "Hoge Russische generaal gedood" volgens Oekraïne - Moskou kondigt nieuw lokaal staakt-het-vuren aan
Rusland heeft opnieuw een lokaal staakt-het-vuren afgekondigd in meerdere steden in Oekraïne. Dat moet vandaag om 10 uur Russische tijd (8 uur Belgische tijd) ingaan en de evacuatie van Oekraïense burgers via zogenoemde humanitaire corridors mogelijk maken. Het gaat om de steden Kiev, Charkiv, Marioepol, Soemy en Tsjernigov. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. "Hoge Russische generaal gedood" volgens Oekraïne - Rusland dreigt met toedraaien gaskraan naar Europa
Rusland heeft opnieuw een lokaal staakt-het-vuren afgekondigd in meerdere steden in Oekraïne. Dat moet vandaag om 10 uur Russische tijd (8 uur Belgische tijd) ingaan en de evacuatie van Oekraïense burgers via zogenoemde humanitaire corridors mogelijk maken. Het gaat om de steden Kiev, Charkiv, Marioepol, Soemy en Tsjernigov. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

OVERZICHT. Rusland bereidt bestorming van Kiev voor: dit gebeurde er afgelopen nacht in Oekraïne
Terwijl Rusland een nieuw lokaal staakt-het-vuren afkondigt, roept de Oekraïense president Zelensky soldaten terug die aan buitenlandse missies deelnemen. De Oekraïense buitenlandminister Koeleba ontmoet donderdag in Turkije zijn Russische ambtgenoot Lavrov voor een gesprek "van diplomaat tot diplomaat". De Europese Unie presenteert vandaag een plan om de import van Russisch gas het komende jaar met twee derde terug te brengen om het continent minder afhankelijk te maken van Rusland.
Lees verder

Lange wachttijden bij de tandarts: gemiddeld zes maanden wachten voor afspraak
Afspraak maken bij de tandarts? Dan is de kans groot dat u minstens een halfjaar geduld moet oefenen. De wachttijden zijn lang en heel wat tandartsen voeren zelfs een patiëntenstop in. Terwijl het alle hens aan dek is om de uitgestelde zorg door de coronapandemie bij te benen, gaat ook een grote groep tandartsen met pensioen. "Ik schat dat deze drukte nog een vijftal jaar zal aanhouden", schat tandarts Vincent Koningsveld van het Verbond der Vlaamse tandartsen.
Lees verder

COLUMN. Eerder nog zal de zon opkomen in het westen dan dat hij zal aftreden
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Wouter Beke.
Lees verder

Gevluchte ondernemer wil wekelijks 10 vrachtwagens met hulpgoederen naar Oekraïne sturen: "Kost het 100.000 euro, dan is dat maar zo"
Hij is vorige week de oorlog ontvlucht, maar nu wil de Vlaamse transportondernemer Tom Van Goey (41) zo snel mogelijk z'n vrachtwagens weer naar Oekraïne laten bollen. Met vrijwilligers bouwt hij een logistieke hub die Vlaamse hulpgoederen zo goed mogelijk naar Oekraïne kan brengen. "Vergis je niet hoor, daar komt wel heel wat bij kijken."
Lees verder

'K3 zkt K3'-kandidate Lisa wordt zangeres van Jo Hens' partyband: "Blij dat ik toen Karen niet heb opgevolgd"
Binnenkort gaat Jo Hens (33) toeren met Lisa Michels (32), die in 2015 op een haar na Karen Damen mocht opvolgen als K3'tje. In 'Familie' duikt z'n personage Niko met het voormalige roodharige K3'tje (Vanessa) de studio in om een nummer op te nemen. Leuk toeval voor Jo en z'n band Level Six. In een dubbelgesprek vertellen de twee over hun samenwerking, het vertrek van Gunter Levi in 'Familie' en het K3-avontuur van Lisa. "Het kinderentertainment heb ik achter mij gelaten. Ik sta al veel verder nu."
Lees verder

Marc Degryse: "Paul Gheysens is een stap té ver gegaan, Brian Priske is na de zomer geen trainer meer van Antwerp"
Marc Degryse laat op dinsdag traditioneel zijn licht schijnen over de Belgische voetbalactualiteit. Onze huisanalist heeft daarbij vooral oog voor de aanvaring tussen Antwerp-voorzitter Paul Gheysens en Antwerp-trainer Brian Priske in de rust tegen Beerschot. "Eén ding is nu al zeker: Brian Priske is deze zomer geen trainer meer van Antwerp"
Lees verder

Zon blijft present: komende dagen stijgt temperatuur tot 16 graden
Dinsdag wordt het opnieuw zonnig met maxima van 5 graden in de Hoge Ardennen tot 10 à 11 graden in Vlaanderen, wat normale waarden zijn voor deze tijd van het jaar. Dat meldt het KMI. 's Nachts wordt het nog koud.
Lees verder

Bo Roef doet al 15 jaar waar koppels in 'Paradijs Zoekt Personeel' van dromen: "Zanzibar is verkocht, het is een verloren paradijs"
In 'Paradijs zoekt personeel', elke dinsdag en donderdag op VTM, zien we hoe Vlaamse koppels een 'levensdroom' najagen: een resort uitbaten op Zanzibar. "Ik beschouw het eiland echter steeds meer als een verloren paradijs", zegt de Brusselse Bo Roef (60), die de voorbije 15 jaar aan de slag was als hotelmanager op het eiland, maar nu een terugkeer naar België overweegt.
Lees verder

Bo Roef doet al 15 jaar wat je in 'Paradijs Zoekt Personeel' kan winnen: "Zanzibar is verkocht, een verloren paradijs"
In 'Paradijs zoekt personeel', elke dinsdag en donderdag op VTM, zien we hoe Vlaamse koppels een 'levensdroom' najagen: een resort uitbaten op Zanzibar. In realiteit valt dat echter wat tegen. "Ik beschouw het eiland steeds meer als een verloren paradijs", zegt de Brusselse Bo Roef (60), die de voorbije 15 jaar aan de slag was als hotelmanager op het eiland, maar nu een terugkeer naar België overweegt. "Het eiland is verkocht, doodjammer", klinkt het. En ook de coronacrisis zorgde voor een opvallende evolutie...
Lees verder

Overstromingen dwingen zo'n zestigduizend inwoners van Sydney tot evacuatie
Ongeveer 60.000 inwoners van de Australische miljoenenstad Sydney hebben te horen gekregen dat ze hun huizen moeten verlaten wegens de hevige regenval en overstromingen. De hulpdiensten roepen de inwoners op "waakzaam" te zijn.
Lees verder

Topdokter Elske Vrieze helpt mensen met een eetstoornis: "Als een patiënt overlijdt, neem je dat mee naar huis"
Je hoeft niet te opereren om een topdokter te zijn. Dat bewijst psychiater Elske Vrieze (45) vanaf vanavond in een nieuw seizoen van 'Topdokters'. De Leuvense is pas de tweede psychiater in negen seizoenen, al stond ze niet meteen te springen om mee te doen. "Het belang van psychiatrische hulp onder de aandacht brengen, was doorslaggevend", aldus de arts, die patiënten met een eetstoornis helpt. "In Leuven komen vaak complexe en zieke patiënten. Als je iemand verliest, blijf je met een machteloos gevoel achter."
Lees verder

Elske Vrieze helpt patiënten met eetstoornis in 'Topdokters': "Mensen denken dat psychiater hun gedachten kan lezen"
Je hoeft niet te opereren om een topdokter te zijn. Dat bewijst psychiater Elske Vrieze (45) vanaf vanavond in een nieuw seizoen van 'Topdokters'. De Leuvense — pas de tweede psychiater in negen seizoenen — helpt patiënten met een eetstoornis. "Wanneer we iemand verliezen, blijven we met een machteloos gevoel achter: waarom lukt het eten niet?"
Lees verder

Schilderij Piet Huysentruyt onder de hamer voor Oekraïne
Een optimistische Piet Huysentruyt is vanavond te gast in het Play4-programma 'Stukken van mensen'. Niet om een antiek erfstuk van op zolder te verkopen, maar wel een eigen werk.
Lees verder

PORTRET. Vandaag afscheid van Brussels horeca-icoon Rudy Vanlancker (63): "Chez Léon is een monument, maar de pandemie betekende een catastrofe"
"Wanneer je in China 'citytrip Brussel' googelt, prijkt Chez Léon onmiddellijk bij de eerste resultaten." Maar in de Beenhouwersstraat is het gemis van Rudy Vanlancker (63) nu al voelbaar. Vandaag vindt de uitvaart van de uitbater van het wereldvermaarde Brusselse mosselrestaurant plaats. Portret van een bijzonder man, zonder wie de Rue des Bouchers er een tikkeltje minder zonnig zal uitzien. Al is de opvolging in Chez Léon wel verzekerd.
Lees verder

Alex Agnew krijgt eigen festivaldag op Werchter: "Túúrlijk heb ik er schrik van, maar net daarom ga ik het doen"
Hij die Sportpaleizen durfde te vullen als comedian ziet het nu nog grootser. Alex Agnew (49) kondigt zijn eigen Werchter-dag aan. 60.000 festivalgangers zullen op 18 juni voor het eerst lachen en gieren in plaats van meebrullen met muziek. Ongezien in de festivalwereld. "Net omdat álle omstandigheden slecht zijn, doe ik het", aldus Agnew. Hij vertelt hoe het idee tot stand kwam en wat de mensen precies mogen verwachten. "Half waanzin, half The Joker. Da's het beeld dat je krijgt wanneer je een comedian twee jaar lang opsluit in zijn eigen kop."
Lees verder

Alex Agnew krijgt eigen festivaldag op Werchter: "Als ik iets maniakaals wil doen, is 't nu de moment"
Hij die Sportpaleizen durfde te vullen als comedian ziet het nu nog grootser. Alex Agnew (49) kondigt zijn eigen Werchter-dag aan. 60.000 festivalgangers zullen op 18 juni voor het eerst lachen en gieren in plaats van meebrullen met muziek. Ongezien in de festivalwereld. "Net omdat álle omstandigheden slecht zijn, doe ik het."
Lees verder

OVERZICHT. Reproductiegetal weer in gevarenzone, alle andere cijfers gaan goede richting uit
De meeste coronacijfers gaan nog steeds omlaag, maar het reproductiegetal staat voor het eerst in meer dan een maand weer op 1. Boven die drempel wint de epidemie aan kracht. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder