Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 9 maart 2022

Legendarisch schip na 107 jaar teruggevonden: “Eén van de mooiste scheepswrakken ooit”

HLN
Legendarisch schip na 107 jaar teruggevonden: "Eén van de mooiste scheepswrakken ooit"
Wetenschappers hebben in de zuidelijke Atlantische Oceaan nabij Antarctica de Endurance ontdekt, het legendarische schip van de Britse ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton. Dat schip werd 107 jaar geleden door het ijs geplet voor de kust van Antarctica. De mislukte expeditie werd wereldberoemd omdat alle 28 opvarenden het overleefden.
Lees verder

Auto rijdt rond op velg: bestuurder (23) onder invloed van drank en drugs, weerspannige passagier geboeid afgevoerd
Een 23-jarige bestuurder reed in de nacht van dinsdag op woensdag rond in Leuven met een auto die links vooraan geen band meer had. De man was bovendien onder invloed van drank en drugs en had geen geldig rijbewijs.
Lees verder

"China steunt Rusland, maar de oorlog in Oekraïne komt hen toch niet goed uit"
"De vriendschap tussen China en Rusland is ijzersterk", zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. De Chinese president Xi Jinping noemde de crisis een dag later dan weer "zwaar verontrustend". "Ik denk dat je een onderscheid moet maken tussen de Chinese retoriek en de acties die ze ondernemen en dan kun je stellen dat ze zich toch niet volledig achter Rusland scharen in deze oorlog", meent defensie-expert Sven Biscop (UGent/Egmont Instituut).
Lees verder

Waarom Van Aert 'gesjareld' is: "Alsof je Hamilton met een andere wagen laat rijden omdat hij de pole heeft"
"Ik ben gesjareld." Het was tussen lachen en huilen dat Wout van Aert (27) het vertelde toen hij besefte dat hij straks niet in zijn op maat gemaakte tijdritpak kan starten in de chronorace in Parijs-Nice. Een nadeel is dat zeker, maar hoe erg is de Kempenaar precies "gesjareld"?
Lees verder

Grondwaterstanden veel beter dan jaar geleden aan begin van lente
De grondwaterstanden in Vlaanderen stonden begin maart, aan de start van de weerkundige lente, op de meeste meetplaatsen op een normaal tot zeer hoog niveau. De toestand is veel beter dan een jaar geleden, zo blijkt woensdag uit gegevens van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
Lees verder

Arbeiders botsen op skelet in kelder in centrum van Oostende: "De vreemdste scenario's spookten door ons hoofd"
Lugubere ontdekking tijdens renovatiewerken in een appartementsgebouw in Oostende. Daar troffen vier werkmannen een skelet aan in de kelder. Ze legden eerst wat beenderen bloot en vonden daarna een menselijke schedel. Kwaad opzet? "We waren in elk geval serieus geschrokken", klinkt het bij de arbeiders van bouwbedrijf Willems. Wij mochten mee met de archeologe op onderzoek.
Lees verder

Jongeren willen liever conformeren aan gendernormen dan ervan afwijken
Voor veel jongeren lijkt conformeren aan gendernormen een aantrekkelijkere optie dan ervan afwijken. Dat blijkt uit het proefschrift van dr. Laora Mastari van de Vrije Universiteit van Brussel (VUB). Ze voerde haar onderzoek uit onder Vlaamse jongeren tussen de 10 en 25 jaar.
Lees verder

Geen quarantaineplicht meer na hoogrisicocontact binnen gezin
Vanaf 17 maart valt de verplichting tot testen of quarantaine weg na een hoogrisicocontact binnen het gezin. Vandaag is dat al het geval voor wie gevaccineerd is en dat breidt dus uit naar wie niet of onvolledig gevaccineerd is. Dat zijn de verschillende ministers van Volksgezondheid woensdag overeengekomen.
Lees verder

Bluf pakt verkeerd uit: bestuurder (26) met rijverbod stelt na betrapping zélf voor om camerabeelden te bekijken
De politie heeft een bestuurder (26) met een rijverbod uit het verkeer gehaald. De suggestie van de man om de camerabeelden van een winkel op te vragen, waarop volgens hem te zien zou zijn dat hij niet achter het stuur zat, pakte niet uit zoals verhoopt. Zijn wagen werd op bevel van het parket in beslag genomen.
Lees verder

Bestuurder (26) met rijverbod blijft ontkennen, stelt aan politie voor om camerabeelden te bekijken waarop hij duidelijk achter het stuur zit
De Leuvense politie heeft een bestuurder (26) met een rijverbod uit het verkeer gehaald. De suggestie van de man om de camerabeelden van een winkel op te vragen, waarop volgens hem te zien zou zijn dat hij niet achter het stuur zat, pakte niet uit zoals verhoopt. Zijn wagen werd op bevel van het parket in beslag genomen.
Lees verder

Antwerpse procureur geschokt door geweld uit gekraakte Sky-berichten: "Het gaat om barbaars geweld. Ook pakken geld springen in het oog"
Een jaar na de kraak van het versleutelde Sky ECC-netwerk zijn 276 nieuwe onderzoeken geopend, waarvan 229 dossiers in het gerechtelijk arrondissement Antwerpen. 888 verdachten werden verhoord. De speurders hebben ook meer dan 90 ton drugs in beslag genomen, goed voor een straatwaarde van 4,5 miljard euro, en geld en goederen voor een waarde van bijna 60 miljoen euro. De ontcijferde Sky-berichten tonen vooral ook zeer veel geweld. "Het gaat over barbaars geweld, en over verregaande intimidaties van personen en hele wijken", zegt Antwerps procureur des Konings Franky De Keyzer.
Lees verder

Kelly Clarkson moet ex-man meer dan 41.000 euro per maand betalen aan alimentatie (en dat is niet alles)
Na ruim twee jaar is de scheiding van Kelly Clarkson (39) en haar ex Brandon Blackstock (45) helemaal rond. Uit rechtbankdocumenten blijkt dat de Amerikaanse zangeres daarbij diep in de buidel moet tasten. Dat schrijft TMZ.
Lees verder

'Clean basics', felroze of blije truien: onze modekenner tipt waar je in eigen land de hipste lentestukken shopt
De lente begint officieel binnen twee weken, maar we kunnen nu al genieten van voorjaarszonnestralen. Het perfecte moment dus om je garderobe te pimpen met zonnige kleuren en frisse items. Modekenner Hilde Geudens tipt dé voorjaarstrends voor je kleerkast, van de debardeur tot de midirok. En bonus: alle items komen uit eigen land.
Lees verder

LIVE TIRRENO. Zes renners voorop, opgave Sagan nog voor de start van rit met verraderlijke finale met laatste 200 meter over kasseien
Daags na de knappe zege van Tim Merlier zijn de sprinters opnieuw aan het woord in Tirreno-Adriatico. En de Italianen haalden de mosterd bij Nokere Koerse, want na een verraderlijke finale vol rondpunten ligt de finish na 200 meter licht oplopende kasseien. Boekt Merlier een twee op twee? Of komt Caleb Ewan er vandaag wél uit? Op deze pagina hoeft u niets van de etappe te missen.
Lees verder

LIVE PARIJS-NICE. Dennis blaast tijd De Gendt weg, doet ploegmaat Van Aert straks nog beter?
D-day voor de klassementsmannen in Parijs-Nice, want vandaag halen de renners de tijdritfiets van stal. Na drie podiumplaatsen zonder zege hoopt Wout van Aert deze keer wel de hoofdvogel af te schieten, terwijl ploegmaat Primoz Roglic vandaag al een hand kan uitsteken naar de eindzege. Volg de race tegen de klok hier op de voet.
Lees verder

Gezin sterft tijdens mislukt staakt-het-vuren: "Vergeef me, ik heb jullie niet kunnen beschermen"
Het is een beeld dat naar de keel greep: drie lichamen op straat in Irpin, nadat een zogezegd staakt-het-vuren compleet fout liep. De slachtoffers - een moeder met haar zoon en dochter - hebben nu een gezicht gekregen. Tatyana Perebeynos was vier jaar geleden al eens het geweld in Donetsk ontvlucht. Toen ze vorige zondag opnieuw probeerde te ontsnappen, sleurde ze ongewild Alise (9) en Nikita (18) mee de dood in. "Vergeef mij, ik heb jullie niet kunnen beschermen", reageert haar verslagen echtgenoot Sergei.
Lees verder

Rusland zal er niet in slagen Kiev in te nemen, volgens voormalige bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Europa
De Russische troepen zullen er niet in slagen om de Oekraïense hoofdstad Kiev te veroveren. Dat beweert de gepensioneerde luitenant-generaal Ben Hodges, voormalig bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa tussen 2014 en 2017. Als argumenten haalt Hodges de enorme omvang van de stad aan en het hevige verzet dat niet alleen van het Oekraïense leger, maar ook van de burgers komt.
Lees verder

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen ontvangt skelet van langnekdinosauriër 'Dan'
In het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen is het bijna complete skelet van een plantenetende langnekdinosauriër van 20 meter lang aangekomen. De preparatie van het skelet van 'Dan' kan starten. Mogelijk behoort de aanwinst tot een nieuw geslacht van diplodocusachtigen. Dat meldt het instituut woensdag in een persbericht.
Lees verder

Remco Evenepoel voor politierechter nadat hij richting kinesist scheurt: "Bij mijn weten ligt er nog steeds geen snelweg in Schepdaal"
Wielrenner Remco Evenepoel (22) moest zich vandaag in de politierechtbank verantwoorden nadat hij met zijn wagen met 125 kilometer per uur op de Ninoofsesteenweg in Schepdaal betrapt werd. Hij haastte zich richting kinesist Lieven Maesschalck tijdens zijn revalidatie na de zware val in de Ronde van Lombardije. Door sponsorverplichtingen was hij te laat vertrokken. "Er vallen hier vandaag weinig prijzen te winnen", erkende zijn advocaat.
Lees verder

Waarom nam Charles niet op? 7 vragen waar we nog mee zitten, één jaar na het Oprah-interview met Harry en Meghan
Het is intussen een jaar geleden dat de Britse prins Harry (37) en zijn echtgenote Meghan Markle (40) plaatsnamen op de bank van Oprah Winfrey en hun ervaringen met het Britse koningshuis deelden. Wat volgde was een mediacircus van formaat, met een onoverbrugbare vete met de rest van Harry's familie tot gevolg. Het veelbesproken interview deed overigens vragen rijzen waar we vandaag nog altijd geen antwoord op hebben. Hebben de Sussexen bereikt wat ze wilden? Of hebben ze zichzelf in de voet geschoten? Wie is die 'royal racist'? En hoe moet het nu verder?
Lees verder