Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 3 maart 2022

In kaart: in welke steden wordt in Oekraïne strijd geleverd?

In kaart: in welke steden wordt in Oekraïne strijd geleverd?

Het Russische leger blijft in Oekraïne langs verschillende kanten oprukken. Wat is de huidige situatie? Welke steden liggen onder vuur? Bekijk het overzicht hieronder.

Lees verder

Oekraïense soldaat ontroert met gedicht aan het front

Zhenya Perepelitsa, een Oekraïense soldaat, haalde poëzie boven om de oorlog in zijn land het hoofd te bieden. Hij droeg een regel voor uit het Perzische liefdesgedicht van Hamid Mosadegh getiteld 'Wie zal je het nieuws van mijn dood vertellen?'.

Lees verder

Belgische wapens mét munitie via Polen naar Oekraïne

Volgens N-VA-kamerlid Theo Francken worden de FNC automatische wapens die het Belgisch leger naar Oekraïne stuurt, geleverd zonder munitie. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) spreekt dat formeel tegen.

Lees verder

Ex-topman Optima Bank voor Gentse raadkamer

De raadkamer in Gent beslist vandaag of Jeroen Piqueur zich voor de rechtbank moet verantwoorden voor zijn rol in de zaak-Optima.

Lees verder

Jan Danckaert volgt Caroline Pauwels op

Jan Danckaert volgt Caroline Pauwels op als ad interim rector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Pauwels moest haar taak neerleggen door ziekte. Danckaert blijft aan tot de start van het volgende academiejaar.

Lees verder

'Stop daar nu mee': Chelsea-coach verliest geduld na vragen over Oekraïne en Abramovitsj

De Duitse trainer van voetbalclub Chelsea, Thomas Tuchel, was dinsdag zichtbaar gefrustreerd en emotioneel toen journalisten herhaaldelijk vroegen naar de situatie in Oekraïne. Chelsea was tot voor kort in handen van de Russische zakenman Roman Abramovitsj. Die zette een stap opzij in het licht van de Russische invasie in Oekraïne.

Lees verder

Navalni roept Russen op tot dagelijks protest

De Russische oppositieleider Aleksej Navalni roept de Russen via zijn twitteraccount op om massaal te protesteren tegen de invasie van Oekraïne.

Lees verder

Angèle verschijnt onaangekondigd naast Dua Lipa op podium

Angèle (26) verscheen dinsdagavond onaangekondigd op het podium tijdens een concert van Dua Lipa in New York (26). Ze zongen samen 'Fever', het nummer waarmee ze eind 2020 een hit scoorden.

Lees verder

Oorlog geeft Biden nieuw elan tijdens de State of the Union

Joe Biden sprak dinsdagavond zijn State of the Union uit. Zijn uitspraken over Rusland en Poetin konden op applaus van Democraten en Republikeinen rekenen, maar bij binnenlandse thema's bleek het Congres verdeeld.

Lees verder

Nóg iets aannemelijker dat pandemie begon bij markt van Wuhan

Hoe is SARS-CoV-2 bij de mens gekomen? Dat is lastig te achterhalen. Maar een nieuwe studie wijst toch naar de markt van Wuhan.

Lees verder

Laatste onafhankelijke media in Rusland strijden voor leven: 'We gaan door tot het einde'

Terwijl op de staatstelevisie wordt verteld hoe druiven eten kalmerend kan werken, haalt de Russische waakhond onafhankelijke media offline. 'We blijven berichten tot ze ons oppakken.'

Lees verder

Ook Belgian Cat Emma Meesseman verlaat Rusland

Na Julie Vanloo vertrekt ook Emma Meesseman uit Rusland. De speelster van de Belgian Cats was daar de voorbije jaren, met veel succes, aan de slag bij topteam UMMC Ekaterinburg. Meesseman is onderweg naar België.

Lees verder

Europese gasprijs schiet 60 procent omhoog, nieuw record

De Europese gasprijs is woensdag naar een nieuwe recordstand gestegen. Op de toonaangevende beurs van Amsterdam schoot de prijs tot 60 procent omhoog naar 194 euro per megawattuur.

Lees verder

Brusselse politie bekogeld met molotovcocktails

De Brusselse politiezone Montgomery werd dinsdagnacht bekogeld met molotovcocktails. Van de daders is er nog geen spoor.

Lees verder

Kabinet oud-kanselier Schröder loopt leeg omwille van banden met Kremlin

Het voltallige personeel van Gerhard Schröder is opgestapt, omdat de voormalige bondskanselier zijn banden met het Kremlin weigert te verbreken.

Lees verder

Onderwijsministers willen af van mondmaskers op school

Leerlingen en leraren in het middelbaar onderwijs zullen hun mondmasker vanaf volgende week thuis mogen laten, mogelijk al vanaf maandag. De ministers van Onderwijs zien geen reden om daar nog lang mee te wachten.

Lees verder

Twitteraccount van Jan Jambon gehackt

Het Twitteraccount van minister-president Jan Jambon (N-VA) is gehackt. De (re)tweets die zo via het account werden verstuurd zaaiden onder meer twijfel over coronavaccins.

Lees verder

Uiteenlopende reacties op de Oekraïneoorlog

Heel wat landen kiezen kamp, nu de Russische inval in Oekraïne volop bezig is. Sommigerichten zich tot de Navo, andere steunen – al dan niet stilzwijgend – de oorlog. Een overzicht van de opvallendste reacties.

Lees verder

Oproep | Gezocht: 80-plussers die een (nieuw) beroep uitoefenen

De pensioengerechtigde leeftijd ligt in België op 65 jaar. Maar niet iedereen heeft zin om zich vanaf die leeftijd te settelen in de rust. We zijn op zoek naar 80-plussers die de nood voelen om zinvol werkzaam te blijven, bijvoorbeeld door zich bij te scholen en zo een nieuwe uitdaging aan te gaan. We zijn op zoek naar mensen en hun verhaal, dus mail ons graag via binnenland@standaard.be voor zondag 13 maart 2022 met uw telefoonnummer.

Lees verder

Roman Abramovitsj gaat Chelsea verkopen

Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj zette enkele dagen geleden een stap opzij bij de Engelse topclub en laat nu via een statement weten dat hij de club officieel verkoopt. 'In het belang van de club', zegt Abramovitsj. De 86-jarige Zwitserse miljardair Hansjorg Wyss zei eerder al dat hij en een aantal anderen een aanbieding hebben gekregen om Chelsea FC over te nemen.

Lees verder

René Magritte brengt recordbedrag op in Londen

L'empire des lumières, een van Magrittes beroemdste werken, is bij het Londense Sotheby's geveild voor een recordbedrag van 71,4 miljoen euro.

Lees verder

Twee weken voor drama nog kritische inspectie in 't Sloeberhuisje

Bij een inspectie op 3 februari in kinderopvang 't Sloeberhuisje bleek de vader van de verantwoordelijke 's middags alleen voor dertien kinderen te zorgen. Twee weken later liep de situatie uit op een drama.

Lees verder

Tienkoppig Standard boekt nipte, maar broodnodige zege tegen Beerschot

Standard heeft rode lantaarn Beerschot na een 1-0-zege nog wat dieper in de put geduwd en de eigen crisis ietwat afgezworen. Denis Dragus maakte iets voorbij het halfuur het enige doelpunt van de wedstrijd. Al vroeg in de tweede helft moest Dussenne met een rode kaart naar de kant na een elleboogstoot, maar Standard hield ook met tien man stand. Beerschot blijft zo zieltogend helemaal onderin het klassement bengelen. De Ratten speelden de wedstrijd echter onder voorbehoud.

Lees verder

Macron kondigt bijeenkomst EU-leiders aan over Europese soevereiniteit

De oorlog in Oekraïne veroorzaakt een 'verandering van tijdperk' waar Europa zich op moet aanpassen, zo waarschuwde de Franse president Emmanuel Macron zijn landgenoten tijdens een televisietoespraak. Op 10 en 11 maart komen de Europese regeringsleiders samen in Versailles om hierover te praten.

Lees verder

Loena Hendrickx stond ei zo na niet op deelnemerslijst WK kunstschaatsen

Drie kunstschaatssters die zich hebben gemeld voor het wereldkampioenschap kunstschaatsen kunnen op een betere persoonlijke topscore bogen dan de Belgische Loena Hendrickx. Het zijn de Japanse Kaori Sakamoto, de Zuid-Koreaanse Young You en de Amerikaanse Alysa Liu. Al was Hendrickx zelf er bijna niet bij: de Koninklijke Belgische Kunstschaatsen Federatie (KBKF) was vergeten haar in te schrijven.

Lees verder

Zware bombardementen moeten verzet van grote steden breken

De slag om de grote steden in Oekraïne woedt in alle hevigheid. Met zware bombardementen proberen de Russische troepen het verzet te breken. Maar kan Moskou het zich veroorloven steden in puin te schieten?

Lees verder

AA Gent als eerste geplaatst voor bekerfinale na overtuigende winst tegen Club Brugge

Werd Club Brugge te veel bewierookt? Drie dagen na de referentiematch tegen Antwerp verloor het thuis met 0-3 van AA Gent. Weg twintigste bekerfinale, weg dubbel. En dat komt heel hard aan. Niet Alfred Schreuder maar Hein Vanhaezebrouck mag met zijn ploeg naar de Heizel.

Lees verder

Op de rand van een atoomoorlog: wat leert de geschiedenis ons?

Tijdens de Koude Oorlog kwamen we een paar keer dicht bij een atoomoorlog, denk maar aan de Cubacrisis in de jaren zestig. Begin deze week kondigde de Russische president Poetin aan dat hij zijn nucleair arsenaal in de hoogste staat van paraatheid brengt. Speelt Poetin blufpoker of moeten we echt rekening houden met een atoomoorlog? En wat leert de geschiedenis ons

Lees verder

Wie wint de Boon? Rebekka de Wit en Guinevere Claeys over 'Jaguarman'

Wie wint de allereerste editie van de Boon, de gloednieuwe Vlaamse literatuurprijs voor fictie en non-fictie enerzijds en voor kinder- en jeugdliteratuur anderzijds. In deze podcast stellen we u wekelijks op donderdag de vijf genomineerden voor in elke categorie. Deze derde aflevering gaat over 'Jaguarman' van Raoul de Jong en over 'Een zee van liefde' van Pieter Gaudesaboos.

Lees verder

Wie wint de Boon? Rebekka de Wit en Guinevere Claeys over 'Jaguarman'

Wie wint de allereerste editie van de Boon, de gloednieuwe Vlaamse literatuurprijs voor fictie en non-fictie enerzijds en voor kinder- en jeugdliteratuur anderzijds. In deze podcast stellen we u wekelijks op donderdag de vijf genomineerden voor in elke categorie. Deze derde aflevering gaat over 'Jaguarman' van Raoul de Jong en over 'Een zee van liefde' van Pieter Gaudesaboos.

Lees verder

Al 8.169 plekken voor vluchtelingen
Lees verder

AA Gent haalt zijn zesde bekerfinale

Op klasse en ervaring nam een herboren AA Gent de maat van Club Brugge in de Croky Cup. 0–3 was geen doelpunt overdreven. De Buffalo's spelen in het Paasweekend de bekerfinale tegen Anderlecht of Eupen.

Lees verder

'China vroeg Rusland Oekraïne niet binnen te vallen tijdens de Winterspelen'

China zou Rusland gevraagd hebben Oekraïne niet binnen te vallen tijdens de meest recente Winterspelen die plaatsvonden in Peking. Dat meldt The New York Times. China ontkent.

Lees verder

Overzicht vannacht | Opnieuw bombardementen - Russen spreken zich uit tegen oorlog

In de nacht van woensdag op donderdag vonden er opnieuw verschillende luchtaanvallen plaats in Oekraïne. In Rusland lijkt er zich dan weer meer en meer protest tegen de inval te vormen. De Russische veiligheidsdienst zou zelfs een moordcomplot tegen Zelenski gelekt hebben.

Lees verder

21 Belgische burgers trekken vandaag naar het front om mee te vechten tegen Rusland

Een aantal Belgen is bereid zelf de wapens op te nemen aan het front in Oekraïne. Al meer dan zeventig landgenoten hebben zich aan­gemeld, en staan klaar om te ­vertrekken. 'We vinden alleen geen minibusjes.'

Lees verder

Zonnig weer met tot 13 graden

Het blijft donderdag droog met eerst nog wolkenvelden in het westen van het land en langs de Franse grens. In de loop van de dag worden de wolken minder talrijk en wordt het vrijwel overal zonnig.

Lees verder

Gsm in de hand of op schoot? Voortaan 174 euro boete

Wie in de auto een gsm wil gebruiken, mag dat alleen doen wanneer die in een houder zit.

Lees verder

15-jarige fietsster omgekomen na aanrijding

Een 15-jarige fietsster is omgekomen nadat een auto haar in Tessenderlo heeft aangereden.

Lees verder