Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 3 maart 2022

Emma Meesseman naar huis gevlucht vanuit Rusland: “Ik word collabora­teur genoemd”

HLN
Emma Meesseman naar huis gevlucht vanuit Rusland: "Ik word collabora­teur genoemd"
Emma Meesseman is terug uit Rusland. De Belgian Cat speelt er bij Ekaterinburg en de competitie loopt daar ook nog verder. Maar door de oorlog die de Russen voeren met Oekraïne zag Meesseman het niet zitten om er te blijven. En ze kreeg blijkbaar ook de nodige bagger over zich heen.
Lees verder

LIVE (20u45). Bereikt Anderlecht voor het eerst in zeven jaar bekerfinale? - RSCA en Eupen veilen wedstrijdshirts voor Oekraïne
• Aftrap: 20.45u • Halve finale Croky Cup • Lotto Park • De heenwedstrijd eindigde op 2-2
Lees verder

Iran vergroot voorraad verrijkt uranium, stelt Atoomagentschap vast
Iran heeft het voorbije kwartaal zijn voorraad verrijkt uranium nog verhoogd. Dat stelt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) vast.
Lees verder

Franse kunstenaar maakt grasschilderij van 7.200 vierkante meter groot: boodschap van hoop tegenover kinderen van vandaag en toekomstige generaties
De Franse kunstenaar Saype heeft een kunstwerk, genaamd 'World in Progress III', gemaakt van maar liefst 7.200 vierkante meter groot op het gazon van het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in Nairobi, in Kenia. Het landschapsschilderij herinnert huidige generaties aan hun plicht tegenover de kinderen van vandaag en toekomstige generaties om de vrede tussen naties en het behoud van het ecologische erfgoed van de wereld niet uit het oog te verliezen.
Lees verder

Franse kunstenaar maakt grasschilderij van 7.200 vierkante meter groot
De Franse kunstenaar Saype heeft een kunstwerk, genaamd 'World in Progress III', gemaakt van maar liefst 7.200 vierkante meter groot op het gazon van het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in Nairobi, in Kenia. Het landschapsschilderij herinnert huidige generaties aan hun plicht tegenover de kinderen van vandaag en toekomstige generaties om de vrede tussen naties en het behoud van het ecologische erfgoed van de wereld niet uit het oog te verliezen.
Lees verder

Mondmaskershop blijft achter met gigantische stock, maar aan stoppen denken zaakvoerders niet: "Veel mensen zullen masker blijven dragen, zelfs bij code geel"
De mondmaskershop in Oostende blijft voorlopig bestaan, zélfs als we binnenkort overschakelen op 'code geel'. Zaakvoerders Dirk en Jaimy Catteeuw zien de verkoop de voorbije weken weliswaar dalen, maar toch blijven de mondmaskers vlot over de toonbank gaan. Met een stock van ruw geschat enkele honderdduizenden maskers kan het winkeltje bovendien nog even voort. "Je merkt dat de schrik bij veel mensen aanwezig blijft. Ik zie de mondmaskers nog niet meteen helemaal verdwijnen."
Lees verder

"Duurste Tesla ooit" levert meer dan 250.000 dollar op
Een Tesla Roadster uit 2008 heeft meer dan 250.000 dollar opgebracht, oftewel meer dan 225.500 euro. Het is één van de naar schatting 2.000 exemplaren van het eerste model die bewaard zijn gebleven.
Lees verder

Een dag in het spoor van Oekraïens gezin op de vlucht en 'gestrand' in Oostkamp: "Ik moest kiezen tussen mijn mindervalide zus en 85-jarige grootmoeder. Verschrikkelijk"
Enkele vleesconserven en brood: meer hebben Mariana Berdan en haar familie niet bij als ze vluchten uit Oekraïne. Na drie dagen rijden, met twee volwassenen en twee jonge kinderen op de achterbank, vinden ze opvang in Oostkamp. Zónder de 85-jarige grootmoeder. "Er was niet voldoende plaats in de wagen. We moesten kiezen", snikt Mariana. Ook haar echtgenoot blijft achter. Om zijn land te dienen. "Glorie voor Oekraïne en al onze helden", schrijft Yaroslag (9) op de slaapkamerdeur. Zelfs een kind ontsnapt niet aan de vreselijke werkelijkheid.
Lees verder

Zo mooi, zo blond en zoveel pech in de liefde: zwicht topmodel Elle Macpherson opnieuw voor een rijke playboy?
Op haar 57ste is Elle Macpherson nog steeds een van de mooiste vrouwen die op deze planeet rondlopen. Dankzij haar ravissante uitstraling en een stel ellenlange benen groeide ze in de jaren 80 en 90 uit tot een veelgevraagd topmodel. Dat leverde haar de bijnaam 'The Body' en een goedgevulde bankrekening op, maar helaas geen stabiel privéleven. Macpherson heeft al twee scheidingen achter de rug en ook andere relaties eindigden steevast met een sisser. "Ze stelt immens hoge eisen en is bijzonder jaloers", klinkt het in haar omgeving. Zorgt Olivier Sarkozy (52), de broer van de voormalige Franse president Nicolas, eindelijk voor een ommekeer?
Lees verder

Hardhandige politie arresteert onterecht twaalfjarige jongen
Op beelden is te zien hoe een twaalfjarige jongen hardhandig wordt opgepakt door de politie. De Amerikaanse agenten dachten dat de jongen op een gestolen fiets reed en pakten de minderjarige hard aan. Na onderzoek bleek de jongen op zijn eigen fiets te rijden. De moeder reageert gechoqueerd: "Mijn zoon heeft niet misdaan, maar werd behandeld als een crimineel". De jongen liep een trauma op door de gebeurtenis.
Lees verder

De tien nieuwste must-do's in New York: "Dit is het soort plek waar je een halve dag kan blijven zitten"
New Yorkse vrienden hadden me al gewaarschuwd: de stad is veranderd sinds en dankzij corona. De terrascultuur heeft zich uitgebreid, en ook in en rond de skyscrapers zijn er tal van nieuwigheden. Nu reizen naar de States eindelijk weer kan, brengen we een bezoek aan New York en geven onze ogen flink de kost aan alles wat er sinds maart 2020 bijgekomen is. Van een glazen lift op meer dan 300 meter hoogte tot een nieuw, kunstmatig aangelegd eilandenpark.
Lees verder

Witte knuffelbeer rouwt mee op plek waar Hiba (15) om het leven kwam
Tessenderlo is in rouw nadat de 15-jarige Hiba Safouane woensdagavond bij een aanrijding om het leven kwam. Hiba was op weg naar de volleybaltraining en was een graag geziene leerlinge op het Pius X-College in Tessenderlo. Op de plek van het ongeval rouwt een witte knuffelbeer.
Lees verder

KU Leuven richt noodfonds op voor Oekraïense studenten en onderzoekers: "Moeten kennis en expertise in stand houden"
De KU Leuven richt een noodfonds op voor Oekraïense studenten en onderzoekers, die tijdelijk een veilig onderkomen zoeken aan een universiteit. Met het fonds kan de tewerkstelling, huisvesting of mobiliteit worden betaald.
Lees verder

Ook in de internationale modewereld beginnen de boycots van Rusland
Ook de modewereld schaart zich achter de internationale sancties tegen Rusland. Wereldwijd verklaarden verschillende grote merken, waaronder de H&M group, dat ze de handel met het land tijdelijk stopzetten. Modetijdschrift Vogue Ukraine roept luxemerken op om hetzelfde te doen. "De modewereld kan zich niet langer afzijdig houden", stelt onze moderedacteur David Devriendt.
Lees verder

Belgische technologiebedrijven met personeel in Oekraïne proberen mensen naar hier te brengen: "We proberen ook zo veel mogelijk morele steun te bieden"
De Russische aanval op Oekraïne treft ook Belgische technologiebedrijven. Ze moeten zich niet alleen aanpassen omwille van de nieuwe regels rond export van technologie aan Rusland. Ook zijn er tal van bedrijven die personeel hebben in Oekraïne. Het land telt namelijk zo'n 200.000 IT'ers, waarvan er veel voor bedrijven in andere Europese landen werken.
Lees verder

Glunderende Ivan De Witte over aflopend contract van zijn coach: "We zitten binnenkort samen met Hein"
Voorzitter Ivan De Witte glundert voor de microfoon van VTM Nieuws. Na een perfecte avond op Jan Breydel staat AA Gent in de bekerfinale. "We trokken naar Brugge met een klein hartje, maar keerden terug met een onverwachte 0-3. Dit is een boost voor de hele club en de fans." Het werk ook van Hein Vanhaezebrouck, onder wie de Buffalo's bezig zijn aan een mooie reeks. Het contract van de coach loopt eind dit seizoen af. "We hebben al kort met mekaar gesproken. Ik heb niet het gevoel dat Hein zenuwachtig is. We gaan binnenkort met hem praten."
Lees verder

Ook tweedehandsmarkt personenwagens zet daling verder
De daling van de occasiemarkt van personenwagens in België heeft zich in februari voortgezet, al is die daling minder uitgesproken dan bij de inschrijvingen van nieuwe personenwagens. De voorbije maand werden 54.536 tweedehandswagens ingeschreven, een daling met 7,6 procent in vergelijking met de maand februari vorig jaar. Dat meldt sectorfederatie Traxio.
Lees verder

Belg maakt horloge dat overal ter wereld alarmsignaal kan sturen
O-BOY, de start-up van de Belgische Hadrien Dorchy, heeft een horloge ontwikkeld waarmee je via een satelliet een alarmsignaal kan sturen wanneer je in gevaar bent, en dit overal ter wereld. Dorchy, die ook CEO is van de start-up, kwam op het idee nadat hij bijna verdronk op vakantie.
Lees verder

VTM-weerman Duboccage: "We zullen nog dagenlang van het zonnige weer kunnen genieten"
Het is begin maart en de lente hangt al in de lucht. Zeker tot eind volgende week - en misschien zelfs langer - zullen we kunnen genieten van mooi en droog weer. VTM-weerman Frank Duboccage (48) wordt er alvast zelf vrolijk van. "Dit is fantastisch", zegt hij. "Twee jaar geleden was het in maart óók prachtig weer maar toen zaten we in lockdown, terwijl nu het einde van bijna alle coronamaatregelen in zicht is."
Lees verder

LIVE. Russische voetbalbond wil uitsluiting WK ongedaan te maken
De inval van Rusland in Oekraïne blijft ook op sportief vlak niet zonder gevolgen. De FIFA en de UEFA beslisten al om Rusland uit internationale voetbalcompetities te bannen en daar blijft het niet bij. Op deze pagina bundelen we al het sportgerelateerde nieuws omtrent de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.
Lees verder