Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 25 maart 2022

Duitsland registreert record van meer dan 300.000 dagelijkse coronabesmettingen

HLN
Duitsland registreert record van meer dan 300.000 dagelijkse coronabesmettingen
Duitsland heeft donderdag meer dan 300.000 nieuwe coronavirusinfecties geregistreerd, een nieuwe dagrecord. De Duitse minister van Volksgezondheid spoort de deelstaatregeringen aan om met nieuwe beperkingen op uitbraken te reageren.
Lees verder

Cullen verpest feestje Van Gerwen na winst Premier League-manche in Rotterdam
Joe Cullen heeft de zevende speeldag van de Premier League Darts gewonnen. De Engelsman vloerde Michael van Gerwen in de finale in Rotterdam. Geen Nederlands feestje dus in Ahoy. Herbeleef hieronder een avondje topdarts.
Lees verder

Vier Russen in beschuldiging gesteld voor cyberaanvallen in de VS
De Verenigde Staten hebben donderdag bekendgemaakt dat ze vier Russische hackers, die banden hebben met de Russische regering, aanklagen voor aanvallen tussen 2012 en 2018 op honderden entiteiten ter wereld in de energiesector.
Lees verder

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Personeel Tsjernobyl kan niet naar werk door beschietingen - Europese leiders houden extra sancties op zak
De Europese Unie neemt geen nieuwe sancties aan tegen Rusland. Op hun top in Brussel hebben de staatshoofden en regeringsleiders de Europese Commissie vannacht wel de opdracht gegeven om de bestaande sanctiepakketten op achterpoortjes en andere onduidelijkheden te controleren. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in dit liveblog.
Lees verder

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Personeel Tsjernobyl kan niet naar centrale door beschietingen - Europese leiders houden extra sancties op zak
Ondanks een nieuw verzoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky neemt de Europese Unie geen nieuwe sancties aan tegen Rusland. Op hun top in Brussel hebben de staatshoofden en regeringsleiders de Europese Commissie vannacht wel de opdracht gegeven om de bestaande sanctiepakketten op achterpoortjes en andere onduidelijkheden te controleren. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in dit liveblog.
Lees verder

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. "Tot 60 procent van Russische raketten mist doel" - Personeel Tsjernobyl kan niet naar werk door beschietingen
"Als Rusland chemische wapens zou inzetten zal er een reactie komen." Dat zei Joe Biden donderdagavond tijdens een persconferentie, nadat hij de NAVO-top en de G7-top bijgewoond had. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in dit liveblog.
Lees verder

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Kremlin noemt NAVO-versterking Oost-Europa "gevaarlijk" - "Tot 60 procent van Russische raketten mist doel"
"Als Rusland chemische wapens zou inzetten zal er een reactie komen." Dat zei Joe Biden donderdagavond tijdens een persconferentie, nadat hij de NAVO-top en de G7-top bijgewoond had. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in dit liveblog.
Lees verder

EU-akkoord over nieuwe regels voor grootste onlineplatforms
Onderhandelaars van het Europees Parlement en van de lidstaten hebben donderdagavond laat een akkoord bereikt over een nieuwe wet inzake digitale markten (Digital Markets Act, DMA). Die voert nieuwe verplichtingen en verboden ('do's and don'ts') in voor de grootste onlineplatforms, de zogenaamde 'big tech'.
Lees verder

COLUMN. Meer veggie op de Gentse Feesten? In Marioepol zal het ze worst wezen
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Bram Van Braeckevelt, schepen van Gentse Feesten.
Lees verder

EU en zes andere landen roepen taliban op terug te komen op schoolsluiting
Zes westerse landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben donderdag in een gezamenlijke verklaring de taliban opgeroepen het besluit om middelbare scholen voor meisjes te verbieden, "dringend terug te draaien".
Lees verder

Europese leiders houden extra sancties tegen Rusland op zak
De Europese Unie neemt voorlopig geen nieuwe sancties aan tegen Rusland. Op hun top in Brussel hebben de staatshoofden en regeringsleiders de Europese Commissie wel de opdracht gegeven om de bestaande sanctiepakketten op achterpoortjes en andere onduidelijkheden te controleren.
Lees verder

Amerikaanse sancties voor Russen en Noord-Koreanen na rakettest
De Verenigde Staten hebben donderdag sancties opgelegd aan Russen en Noord-Koreanen wegens de rakettest die Noord-Korea uitvoerde. Het land vuurde vanaf zijn oostkust een intercontinentale ballistische raket af die voor zover bekend hoger en verder vloog dan ooit tevoren. De laatste keer dat Noord-Korea een intercontinentale ballistische raket testte, was in 2017.
Lees verder

Kijk Poetin, deze 30 landen staan als één blok achter Oekraïne
Het is nu echt allen tegen één: de 30 leiders van de NAVO-landen staan als één blok achter Oekraïne. Dát is het beeld dat ze naar Rusland wilden sturen door fysiek samen te komen in Brussel, zegt professor internationale politiek David Criekemans (UA). De NAVO stuurt meer troepen naar de oostelijke flank, maar levert géén vliegtuigen en tanks. "Dat was te verwachten. Veel belangrijker is wat we niét gezien hebben: de informele gesprekken achter de schermen."
Lees verder

Energiesector vraagt jaar uitstel voor nieuw elektriciteitstarief
De energiesector en het Vlaams Parlement voeren de druk op de energieregulator VREG op om de invoering van het 'capaciteitstarief' uit te stellen. Dat tarief is nodig om het elektriciteitsnet te ontlasten, maar komt door de hoge energieprijzen op een slecht moment. Dat schrijft De Tijd vrijdag.
Lees verder

N-VA wil pleegzorg voor ouderen mogelijk maken
N-VA wil de ouderenzorg op een andere leest schoeien. Zo moet het aandeel ouderen in residentiële voorzieningen omlaag en moeten ouderen meer zelf kunnen kiezen. De partij wil ook persoonsvolgende financiering invoeren en pleegzorg voor ouderen mogelijk maken. "Zo zijn er meer opties voor ouderen dan enkel de keuze tussen thuis blijven wonen of naar een woonzorgcentrum verhuizen", zegt Vlaams parlementslid Lorin Parys die samen met partijgenoten een conceptnota heeft uitgewerkt.
Lees verder

Verwarring over zwarte doos van neergestort Chinees vliegtuig
Er is verwarring over de tweede vluchtrecorder van het vliegtuig dat maandag neerstortte in het zuiden van China. De Chinese luchtvaartautoriteit CAAC liet vrijdag via WeChat weten dat de zwarte doos was gevonden, maar verwijderde dit bericht na enkele minuten. Even later meldde staatspersbureau Xinhua juist dat de vluchtrecorder nog niet terecht is.
Lees verder

ONZE OPINIE. "In het schandaal rond het contactonderzoek staat Vlaanderen met de broek op de enkels"
Na de schandalen in de kinderopvang duikt voor de Vlaamse regering al een nieuw probleem op: een audit legt bloot dat er voor het contactonderzoek miljoenen euro aan 'afwijkende' facturen gevonden zijn. "Er is te laks omgesprongen met de controle op die facturen", schrijft onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. "Over uw en mijn belastinggeld zou de overheid moeten waken als een havik. Dat lijkt ze niet te doen."
Lees verder

Engie zegt dat het jongste kernreactoren pas tegen 2027 operationeel krijgt: is dat echt zo? Vallen we dan zonder elektriciteit? En wordt energie (nog) duurder?
Komt het uitstel van de kernuitstap alsnog in gevaar? Hoewel de federale regering recent besliste om de jongste reactoren ook na 2025 open te houden, zullen ze mogelijk pas twee jaar later opnieuw operationeel zijn. Dat zegt uitbater Engie Electrabel. Het zou ervoor zorgen dat we in ons land tussen 2025 en 2027 toch twee jaar zonder kernenergie zitten. Hoe komt dat? Gaat het licht alsnog uit? En welk effect heeft het op de elektriciteitsprijs?
Lees verder

Doorlichting contactonderzoek legt 25 miljoen euro aan 'afwijkende' facturen bloot: werd overheid opgelicht?
Werd de Vlaamse overheid de voorbije twee jaar opgelicht door de callcentra die het contactonderzoek organiseren? Dat is wat auditeurs sinds december uitzoeken. Wij konden hun eindrapport - een klepper van 300 bladzijden - inkijken en stelden vast dat er vragen rijzen over grote bedragen. Er is sprake van 25 miljoen euro aan 'afwijkende' facturen.
Lees verder

Wie het schoentje van Witsel past: wordt Tielemans, Dendoncker, Mangala of Sambi Lokonga de nieuwe 'zes'?
Geen Axel Witsel deze interlandperiode. Een ideaal moment voor Roberto Martínez om de concurrentie op zijn positie aan te scherpen. Wie kan hem vervangen? Wie is er klaar om de rol van 'de perfecte zes' op termijn over te nemen? Vier op een rij. En een vijfde in de wachtkamer.
Lees verder