Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 10 maart 2022

Chocolatier Beugnies verkoopt ‘explosieve paasgranaatjes’ als steun voor Oekraïne: “We tonen realiteit van oor...

HLN
Chocolatier Beugnies verkoopt 'explosieve paasgranaatjes' als steun voor Oekraïne: "We tonen realiteit van oorlog, het zet aan tot nadenken"
Beugnies Les Chocolats verkoopt 'explosieve paasgranaatjes'. De helft van de opbrengst gaat naar humanitaire hulp via het Consortium Oekraïne 12-12. "Chocolade met knalsuiker, dus met lichte ontploffingen in de mond", legt Nicolas Beugnies uit. "Natuurlijk is er controverse over onze actie en zijn er ook negatieve reacties. We tonen zo de realiteit van de oorlog. Het zet aan tot nadenken."
Lees verder

Ooit fel bekritiseerd, maar na magische avond is Benzema nu zelfs Real-legende Di Stefano voorbij: "De beste nummer 9 ter wereld"
61'. 76'. 78'. Een hattrick in 17 minuten tijd. Van roemloze uitschakeling naar een ticketje richting kwartfinales. Karim Benzema (34) toonde nog maar eens zijn belang voor Real Madrid. Doelpunten vormen een rode draad in z'n carrière, al blijft het verleden om de hoek loeren.
Lees verder

Onze auto-expert reed als eerste Belg met de nieuwe gammatopper van Citroën. "Eindelijk nog eens een ouderwetse auto. Een échte aanrader"
Onze auto-expert Joost Bolle kroop achter het stuur van de nieuwe Citroën C5 X.
Lees verder

Vijf weekendtips voor de kust en Brugge: van een lenteschoonmaak in het Zwin tot de opening van Atlantikwall Raversyde
De krokusvakantie mag dan wel voorbij zijn, maar dit weekend is er weer veel te doen aan de kust en regio Brugge. Zo maakt het filmfestival van Oostende zich klaar voor zijn laatste dag met de Ensors en opent Atlantikwall Raversyde zaterdag eindelijk zijn deuren. Geniet je liever van wat muziek, kan je het Rotterdams Philharmonisch Orkest in actie zien in het Concertgebouw van Brugge. Geniet van onze vijf tips voor het weekend van 12 en 13 maart.
Lees verder

Zoon van Renate (46) nog steeds vast in Oekraïne: "Russen richten al wapen op jou voor ze 'stop' roepen"
Renate Degryse (46) is nog steeds op zoek naar haar gestrande zoon in Oekraïne. De Antwerpse mama staat al dagenlang vast aan de Poolse grens. Onlangs kon ze wel even naar de nabijgelegen stad Lviv gaan. Bij JOE vertelt Renate over de chaos die ze daar zag. "Oudere mensen en mama's met baby's worden gewoon opzij geduwd", aldus Renate. Zoon Wessel (24), die vastzit bij de Krim, mag het land dan weer niet verlaten langs Russische kant. "Wessel vertelde doodsbang hoe de Russische grenswacht al hun wapens op hem richtten voor ze nog maar stop riepen", zegt Renate. Bekijk het gesprek hierboven.
Lees verder

Sinds corona stegen vastgoedprijzen enkel in Duitsland nog sneller dan bij ons
Corona heeft voor een flinke prijsstijging van het vastgoed gezorgd. Sinds het begin van de crisis moet je in ons land 11,8 % meer betalen voor een woning. Nergens in Europa, behalve dan in Duitsland, is die toename zo groot. Het goede nieuws is dat België het derde goedkoopste land van Europa is.
Lees verder

Nieuwe Mercedes van Lewis Hamilton maakt tongen meteen flink los in paddock
Tijdens de officiële testdagen in Bahrein zien een paar auto's er alweer beduidend anders uit dan een paar weken eerder in Barcelona. Met name bij Mercedes is er aan de zijkant van de auto een en ander veranderd, wat de tongen meteen alweer flink heeft losgemaakt in de paddock.
Lees verder

Ochtendploeg Volvo Cars weer naar huis gestuurd: "Stukken geraken niet tijdig in Gent, omdat Oekraïense chauffeurs naar het front zijn"
De productie bij autobouwer Volvo Cars Gent lag deze voormiddag stil, door de oorlog in Oekraïne. De stukken voor de bouw van de dashboards geraakten niet tijdig vanuit Polen in Gent, omdat de Oekraïense vrachtwagenchauffeurs niet beschikbaar zijn. De middagploeg kan wel starten.
Lees verder

Recordaankoop Sowah is ook bij AZ een zorgenkind voor Club Brugge: "Bankzitter zijn heeft hem wakker geschud"
Van de bank op Olympia naar die in Alkmaar. Of hoe Club Brugge zich nog steeds zorgen maakt over recordtransfer Kamal Sowah (22): "Hij vecht al gans zijn leven tegen twijfels", klinkt het in zijn omgeving.
Lees verder

Bedreigde vleermuis die in 40 jaar niet gezien is, gevonden in Rwanda
Een ernstig bedreigde vleermuissoort die in 40 jaar niet gezien werd, is in Rwanda gevonden. Dat schrijft The Guardian woensdag. De ongelooflijke ontdekking verheugde natuurbeschermers, die vreesden dat de soort al uitgestorven was.
Lees verder

Bedreigde vleermuis die in 40 jaar niet gezien werd, gevonden in Rwanda
Een ernstig bedreigde vleermuissoort die in 40 jaar niet gezien werd, is in Rwanda gevonden. Dat schrijft 'The Guardian' woensdag. De ongelooflijke ontdekking verheugde natuurbeschermers, die vreesden dat de soort al uitgestorven was.
Lees verder

Meisje dat ijverde voor Disney-prinsessen met een bril mag naar de BAFTA's
Lowri Moore (12) stuurde drie jaar geleden een brief naar Disney met de vraag of er meer prinsessen zouden kunnen zijn die een bril dragen. Moore draagt al heel haar leven een bril en was dan ook teleurgesteld om niemand zoals zichzelf te herkennen in alle Disneyfilms. Jarenlang kreeg ze geen antwoord totdat de regisseur van 'Encanto', Jared Bush, haar brief onder ogen kreeg. Om haar te bedanken voor haar suggestie nodigde Bush haar uit voor de Bafta Award-uitreiking.
Lees verder

Medewerkers zeggen dat Disney eiste dat LGBTQ+-verhalen en -personages uit films werden geschrapt
Disney heeft ervoor gezorgd dat er in diverse films van Pixar geen LGBTQ+-verhalen en -personages zitten. Dat claimen queer medewerkers van studio Pixar, die onder het Disney-concern valt, in een brief die het Amerikaanse vakblad 'Variety' kon inkijken. In de brief uiten medewerkers hun ongenoegen over het feit dat Disney weigert de omstreden 'Don't say gay'-wet te vooroordelen die binnenkort in Florida wordt ingevoerd.
Lees verder

12 points for Belgium? Experts geven hun prognose voor het Songfestival: "Veel hangt af van Oekraïne"
'Miss You', zo heet het nummer dat België dit jaar richting Songfestival stuurt. Jérémie Makiese, voormalig winnaar van 'The Voice Belgique', trekt in mei naar Turijn met het catchy nummer, dat donderdagochtend voor het eerst werd voorgesteld. Maar zal hij het ook beter doen dan de voorlaatste plaats van Hooverphonic vorig jaar? Of zit er zelfs een top vijf in? Wij vroegen aan Songfestivalkenners als André Vermeulen, Peter Van de Veire en Miguel Wiels om onze kansen in te schatten. "Hij zal moeten opletten dat hij niet te triest kijkt, want dat heeft ons vorig jaar parten gespeeld."
Lees verder

PORTRET. Van ballenjongen in het tennis naar machtigste man in het voetbal: wie is PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaïfi, de man die hommeles maakte in Madrid?
Als zoon van een parelvisser én ballenjongen in het tennis wierp hij zich via het voorzitterschap van Paris Saint-Germain op tot één van de machtigste mannen in het internationale voetbal. Maar nu heeft dat almachtige blazoen van Nasser Al-Khelaïfi (48) — kortweg NAK — een serieuze deuk gekregen. Na de uitschakeling van zijn PSG gisteravond in de Champions League door Real Madrid bestormde de Qatarees woedend de kleedkamer van de scheidsrechters en zou hij een Real-medewerker zelfs met de dood hebben bedreigd. Portret van een steenrijke ex-tennisser die zelden in Parijs is én momenteel in een corruptiezaak 28 maand cel riskeert.
Lees verder

Onvruchtbaar door populair haarproduct van Olaplex: wat is er écht aan de hand?
Geliefd verzorgingsmerk Olaplex ligt onder vuur. Al jaren staat het bekend om zijn producten voor gekleurd haar, maar nu circuleren er video's online waarin mensen waarschuwen voor het ingrediënt 'lilial', dat onvruchtbaarheid zou kunnen veroorzaken en deze maand zelfs verboden werd. Gebruikers van Olaplex eisen duidelijkheid. Gooien we de shampoos en conditioners maar beter in de vuilnisbak? Toxicoloog Vera Rogiers (VUB) reageert.
Lees verder

Sting en andere beroemdheden presenteren samen plan om Rusland aan te pakken
'Het lot van de wereld wordt bezegeld in Kiev'. Die dramatische kop staat boven een open brief van zanger Sting (70), schrijver Salman Rushdie (74), acteur Sean Penn (61) en filosoof Bernard-Henri Levi (73) op de site van de Franse krant 'Libération'. De vier presenteren een lijst met tien maatregelen die onmiddellijk aan Rusland zouden moeten worden opgelegd om het conflict te beëindigen.
Lees verder

LIVE PARIJS-NICE. Heel wat zieken in peloton, onder anderen Lampaert en Stybar niet meer van start: "Ons immuunsysteem is verzwakt door mondmaskers"
Parijs-Nice is plots een broeihaard van ziektegevallen. Liefst achttien renners gingen vandaag niet van start in de vijfde etappe. Wout van Aert is wél van de partij. Hoe verloopt zijn eerste (pittige) rit als leider? U krijgt het antwoord op deze pagina.
Lees verder

Maarten Vancoillie interviewt Ryan Reynolds met dochter op schoot: "Het is 'Breng je dochter naar het werk'-dag"
De Amerikaanse sciencefictionfilm 'The Adam Project' is vanaf vrijdag 11 maart te zien op Netflix. Qmusic-dj Maarten Vancoillie mocht naar aanleiding daarvan wereldster Ryan Reynolds interviewen. En dat deed hij met zijn dochter Pippa op schoot. "Sorry voor de baby, dit is niet mijn meest professionele interview", verontschuldigde de dj zich. Maar gelukkig kon de acteur er wel mee lachen. "Wauw, het is 'breng je dochter naar het werk'-dag!".
Lees verder

Macron wil pensioenleeftijd in Frankrijk optrekken naar 65 jaar
De Franse president Emmanuel Macron stelt in zijn programma voor de naderende presidentsverkiezingen een geleidelijke verhoging van de pensioenleeftijd tot 65 jaar voor. Ook wil Macron een minimumpensioen van 1.100 euro voor wie een volledige carrière achter de rug heeft, zo zei regeringswoordvoerder Gabriel Attal vandaag bij de Franse zender RTL.
Lees verder