Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 4 maart 2022

“1 gram = 10 euro, 2 gram = 20 euro, ...”: dealers spuiten drugsprijzen met graffiti op gemeentehuis, vlak bij sp...

HLN
"1 gram = 10 euro, 2 gram = 20 euro, ...": dealers spuiten drugsprijzen met graffiti op gemeentehuis, vlak bij speeltuin
De achterkant van het gemeentehuis van Hoeilaart in het Jan van Ruusbroecpark is deze week beklad met graffiti. Opvallend: de daders lijken drugsdealers te zijn die de prijzen van hun drugs op één van de deuren spoten. En dat vlak bij een speeltuin. Burgemeester Tim Vandenput overweegt een overlastcamera op de locatie te plaatsen omdat het niet de eerste keer is dat drugsdealers op die plek zo te werk gaan.
Lees verder

LIVE UK OPEN. Vandenbogaerde en Martinez meteen uitgeschakeld, Neyens wint wél - Nog 6 Belgen in actie op openingsdag, wie stoot door?
Zet u schrap voor een weekend vol darts. In het Engelse Minehead kunnen we de komende dagen genieten van de UK Open, waar op acht podia tegelijk wordt gestreden. Extra interessant: er staan maar liefst zeven (of toch acht, met Tony Martinez?) aan de start. U krijgt de voornaamste uitslagen mee in deze liveblog!
Lees verder

Sporty, praktisch of sensueel: met deze handtassen voel je je op en top vrouw
Op 8 maart is het International Women's Day. Dé dag om je vrouwelijkheid te vieren, met alle aspecten die daarbij horen: je kracht, je zachtheid, je sensualiteit, je sportiviteit en je praktische denken. Ninashop.be ging voor jou alvast op zoek naar de mooiste handtassen die je veelzijdigheid als vrouw in de kijker zetten. Happy shopping!
Lees verder

Geen deelname aan Strade Bianche wegens niet fit: hoe het de voorbije maanden opnieuw niet helemaal over rozen loopt voor Tom Dumoulin
Tom Dumoulin werd nog weggereden in de UAE Tour en start nu ook niet in de Strade Bianche. Dumoulin, 31 inmiddels, werd in 2017 een keer vijfde in de Strade, zou normaal medekopman zijn naast Tiesj Benoot, maar is niet fit. Een ramp hoeft het niet te zijn, Dumoulin mikt op de Ronde van Italië. Achtergrond bij een niet-deelname.
Lees verder

Hein Vanhaezebrouck niet euforisch na uitschakeling Club Brugge: "Er is nog altijd enorm veel druk"
Met de uitschakeling van Club Brugge bereikte AA Gent de finale van de beker van België, maar Hein Vanhaezebrouck wil niet op zijn lauweren rusten.
Lees verder

IN KAART. Welke gebieden hebben de Russen in handen in Oekraïne? Een stand van zaken
De Russische militairen lijken niet veel op te schuiven, maar ze versterken hun troepen wel. Volgens Amerikaanse inlichtingen is intussen 90 procent van de Russische troepen die klaarstonden, het land ook effectief binnengetrokken. Het hoofddoel blijft nog steeds de verovering van de hoofdstad Kiev, al staat de colonne nog steeds op 20 kilometer van de hoofdstad. De havenstad Cherson is op dit moment volledig in handen van de Russen. Marioepol en ook Charkov worden meer ingesloten door de Russen.
Lees verder

Jeukende ogen? Eerste contactlens ooit met medicatie goedgekeurd in VS
De Amerikaanse overheid heeft voor het eerst een contactlens goedgekeurd die medicatie bevat. De wegwerplens genaamd ACUVUE Theravision is bedoeld voor mensen met jeukende ogen, zoals personen met hooikoorts.
Lees verder

Na 'Star Trek'-acteur William Shatner: ook Pete Davidson wil binnenkort de ruimte in
William Shatner, die de rol van Captain Kirk speelde in 'Star Trek', is in oktober vorig jaar de ruimte ingegaan. Dat deed hij met een toeristische vlucht van Blue Origin die na een enkele minuten weer veilig op aarde landde. Ondertussen lijkt het erop dat Pete Davidson (28) als volgende aan de beurt is. De nieuwe vriend van Kim Kardashian zou ook al een gesprek gehad hebben met Jeff Bezos, de eigenaar van het ruimtevaartbedrijf.
Lees verder

Na 'Star Trek'-acteur William Shatner: ook Pete Davidson gaan binnenkort wellicht de ruimte in
William Shatner, die de rol van Captain Kirk speelde in 'Star Trek', is in oktober vorig jaar de ruimte ingegaan. Dat deed hij met een toeristische vlucht van Blue Origin die na een enkele minuten weer veilig op aarde landde. Ondertussen lijkt het erop dat Pete Davidson (28) als volgende aan de beurt is. De nieuwe vriend van Kim Kardashian zou ook al een gesprek gehad hebben met Jeff Bezos, de eigenaar van het ruimtevaartbedrijf.
Lees verder

Vlaamse journalist in Kiev: "Mensen denken dat ik een Russische spion ben"
De Vlaamse journalist Jan Hunin ging met een busje met hulpgoederen naar Kiev. Daar ziet hij een verlaten stad en de bevolking is argwanend en sommigen denken dat hij een spion is: "Op een bepaald moment stond er een Oekraïense soldaat voor mijn neus met een Kalasjnikov." Bekijk hierboven een fragment uit ons interview met hem.
Lees verder

Oorlog in Oekraïne zorgt voor enorme solidariteit: "Het raakt me, ik moet deze mensen gewoon helpen"
De oorlog in Oekraïne brengt een enorme golf van solidariteit op gang. In verschillende landen wordt er kleding en voedsel ingezameld en krijgen vluchtelingen onderdak. Maar ook aan de Poolse grens schieten mensen te hulp. Zo ook de Belg Bart Stassen en de Deen Bjorn Stadil. Die laatste brengt met zijn eigen wagen mensen van Polen naar Denemarken. "Het feit dat vrouwen en kinderen achtergelaten worden als vluchtelingen en hun mannen gaan vechten... Het raakte me op de een of andere manier. Ik weet niet waarom, maar ik moest deze mensen helpen", zegt Stadil voor onze camera.
Lees verder

INTERVIEW. Plots is oude dreiging van de atoombom terug: "Ja, Poetin is een schurk. Maar onderhandel, alstublieft. Want er is niks erger dan een kernoorlog"
Ergens in Rusland staat sinds vorige week een Topol-raket op scherp, geladen met een atoombom. Is het slechts een waarschuwing? Of toch een reële bedreiging? "Ik kan me niet voorstellen dat de wereld terug wil naar de tijd dat aan de grenzen van de machtsblokken massa-vernietigingswapens stonden opgesteld", zegt emeritus professor Internationale Politiek Yvan Vanden Berghe (80). Alleen al daarom, zegt hij, moet de wereld vooral een oplossing zoeken. "Ja, Poetin is een schurk. Maar onderhandel, alstublieft. Want er is niks ergers dan een kernoorlog."
Lees verder

Drukke krokusvakantie bij VAB-Reisbijstand en Europ Assistance
Heel wat Belgen trokken tijdens de krokusvakantie naar de sneeuw. Europ Assistance Belgium en VAB-Reisbijstand ontvingen de afgelopen dagen dan ook verschillende bijstandsoproepen, vooral uit populaire skibestemmingen Frankrijk en Oostenrijk. Dat melden de verzekeraars vandaag.
Lees verder

20-tal kogelinslagen aan woning in Hoboken: politie voert onderzoek
Aan een woning in de Weerstandlaan in Hoboken werden vrijdagvoormiddag kogelinslagen gevonden. Dat bevestigt Wouter Bruyns van politiezone Antwerpen. De politie is momenteel ter plaatse voor een onderzoek.
Lees verder

GAMEREVIEW. Consoleversie van '35MM' bewijst dat vijf jaar een eeuwigheid is in videogames
Zelfs voor een tientje is het lastig om videogame '35MM' aan te raden. Het is de consoleversie van een game die helemaal mee met z'n tijd was toen hij in 2016 op de pc verscheen. Maar op vijf jaar tijd, zo bewijst deze late nieuwe versie, kan er veel veranderd zijn.
Lees verder

Beke: "Onbegrijpelijk dat iemand met contactverbod met kinderen nog opvang kan uitbaten"
"Het is onbegrijpelijk dat iemand met een contactverbod met kinderen nog een opvang kan uitbaten", zo reageert Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke op het bericht over het kinderdagverblijf waarvan de uitbaatster veroordeeld was voor mishandeling van kleine kinderen. Net als Kind en Gezin wijst de CD&V-minister op de complexe juridische achtergrond. Beke herhaalt ook dat hij een "sterker juridisch kader" wil om beter te kunnen optreden.
Lees verder

Ook Russen op de vlucht, veel volk op treinen naar Finland: "Het is duidelijk dat deze invasie ook Rusland voorgoed zal veranderen"
Niet alleen Oekraïners slaan op de vlucht door de Russische invasie, ook sommige Russen lijken hun land liever nu dan later te verlaten. Nadat velen recent nog snel op een vliegtuig sprongen, zijn de opties nu wel beperkt geworden. Eén van de laatste mogelijkheden is de hogesnelheidstrein uit Sint-Petersburg naar Helsinki. "We zien sinds zondag volle treinen uit Sint-Petersburg", zegt Topi Simola, senior vicepresident bij de Finse Spoorwegen, aan 'The New York Times'. En ook persagentschap 'AFP' kon ter plaatse vaststellen dat de treinen naar Finland opvallend vol zitten. De Russen vluchten voor de economische en politieke gevolgen van de oorlog.
Lees verder

Ouders Tibau Verelst (18) ontstemd over straf voor Ruben B. die hun zoon de dood in heeft gejaagd: "Wij hebben niets meer, maar hij kan zijn leven binnenkort gewoon hervatten"
Een celstraf van 36 maanden waarvan de helft met uitstel, een rijverbod van vijf jaar en een alcoholslot voor drie jaar wanneer hij zijn rijbewijs ooit terug zou halen. Dat is de straf voor Ruben B. die in dronken toestand op 10 mei vorig jaar een ongeval veroorzaakte waarbij de 18-jarige Tibau Verelst om het leven kwam. De ouders van Tibau zijn ontstemd. "Bij 36 maanden cel hadden we ons kunnen neerleggen, maar dit voelt aan als een slag in het gezicht", zegt Steven Verelst, de papa van Tibau.
Lees verder

Voor het eerst is meerderheid van Zweden en Finnen voorstander van NAVO-lidmaatschap
Voor de eerste keer is een meerderheid van Zweden te vinden voor een Zweeds lidmaatschap van de NAVO. Dat blijkt vrijdag uit een enquête van het onderzoeksbureau Demoskop. Ook in buurland Finland, dat een 1.300 kilometer lange grens deelt met Rusland, groeit het aantal voorstanders van een toetreding tot de alliantie.
Lees verder

Vanaf maandag code geel: volg het Overlegcomité hier live vanaf 16:00 uur
Om 16.00 uur houdt het Overlegcomité een persconferentie over de beslissingen rond de coronamaatregelen in ons land. Wat al vast staat, is dat we vanaf maandag overgaan van code oranje naar code geel op de coronabarometer. Ook de coronapas is vanaf dan niet meer verplicht. Volg het Overlegcomité hier live vanaf 16:00 uur.
Lees verder