Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 28 februari 2022

LIVE. Zeker 210 burgers gedood in Oekraïne - EU sluit luchtruim voor Russen en gaat Oekraïne bewapenen - Rusland en...

HLN
LIVE. Zeker 210 burgers gedood in Oekraïne - EU sluit luchtruim voor Russen en gaat Oekraïne bewapenen - Rusland en Oekraïne gaan onderhandelen
De vierde dag van de Russische invasie in Oekraïne. Terwijl de gevechten doorgaan en mensen massaal Oekraïne ontvluchten, heeft het land ingestemd met vredesonderhandelingen met Rusland. Een Russische en een Oekraïense delegatie zullen elkaar ontmoeten aan de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland. Iets daarvoor had de Russische president Vladimir Poetin verklaard de "ontradingsmacht" van het Russische leger, die een nucleaire component bevat, in paraatheid te brengen. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

25 jaar geleden viel het doek over Renault Vilvoorde: "Na de aankondiging van de sluiting leefde ik maanden in een roes"
Precies 25 jaar geleden werd de sluiting van de Renaultfabriek in Vilvoorde aangekondigd. Plots viel het doek over de auto-assemblagefabriek en verloren meer dan drieduizend werknemers hun baan. Aan De Vuist kwam zondag honderd ex-werknemers en vakbondsmensen samen om die zwarte dag te herdenken en iedereen in de bloemetjes te zetten die na 27 februari 1997 strijd bleef voeren voor het voortbestaan van Renault Vilvoorde.
Lees verder

LIVE. 0-0: VAR keurt voorsprong Gent nogmaals af!
• Jupiler Pro League • Aftrap: 18u30 • Sclessin • AA Gent hoopt op de top 4
Lees verder

Minstens 40 Belgen zitten vast in Moskou door sluiting luchtruim: "We voelen ons in de steek gelaten"
Minstens veertig Belgen zitten vast op de luchthaven van Moskou nadat hun vliegtuig van de Russische maatschappij Aeroflot moest omkeren tijdens de vlucht. Ze waren op weg naar ons land, maar vanmiddag is beslist dat vliegtuigen uit Rusland niet meer mogen landen bij ons.
Lees verder

LIVE. Doelpunt van ingevallen Lukaku afgekeurd voor buitenspel - Penalty's op Wembley
Lees verder

IN KAART: Heeft het Russisch leger ondertussen nog territorium gewonnen of net weggegeven?
Er zijn toch al wat verschillen te zien op de kaart over de opmars van de Russen. Voor hen gaat het in het zuiden al wat makkelijker, omdat daar minder weerstand is van het Oekraïense leger. In het noorden hebben de Russen het dan weer moeilijker. Opmerkelijk is dat het Russisch leger bijna overal territorium wint, behalve in het westen van Kiev. Daar is immers veel weerstand van het Oekraïense leger en de burgers. Volgens de burgemeester van Kiev zitten de Russische troepen nog niet in zijn stad, maar Russische saboteurs proberen in burgerkledij de stad binnen te dringen. Op papier staat het Russische leger ook veel sterker. VTM NIEUWS-journaliste Romina Van Camp legt uit.
Lees verder

Gent wint op het nippertje van Standard en doet uitstekende zaak met het oog op play-off 1
Het was wachten op minuut 88, maar Gent wint toch. Opnieuw met dank aan Tarik Tissoudali. De Marokkaan kreeg de bal met een gelukje op het hoofd en zette zo de 0-1 eindscore op het bord. Al bij al verdiend. De bezoekers zagen twee doelpunten afgekeurd worden voor buitenspel en Odjidja kreeg licht rood na een VAR-interventie. Zo lijkt het doek gevallen voor Standard-coach Elsner.
Lees verder

Liverpool wint League Cup na zenuwslopende penaltyreeks - Ingevallen Kepa mist beslissende strafschop
Liverpool heeft de League Cup gewonnen na een zinderende finale tegen Chelsea. Beide ploegen creëerden een karrevracht aan kansen en zagen doelpunten afgekeurd worden voor buitenspel. In een zenuwslopende penaltyreeks bleek Liverpool de sterkste. Na 21 gescoorde strafschoppen miste Kepa de beslissende.
Lees verder

Oorlogsjournalist Robin Ramaekers in Oekraïne: "Het lijkt alsof hier mensensmokkelaars actief zijn"
VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers ziet hoe duizenden auto's en bussen wachten om te grens over te steken. Er is een potentiële ramp in de maak, want de mensen krijgen nauwelijks bijstand. Opvallend is dat ook honderden mensen uit Noord-Afrika, Centraal-Afrika, Afghanistan en Syrië naar de grens wandelen. "Het lijkt alsof hier mensensmokkelaars actief zijn."
Lees verder

LIVE. Pakt Zulte Waregem op eigen veld belangrijke driepunter tegen Seraing?
• Jupiler Pro League • Aftrap: zondag, 21u • Elindus Arena • Zulte Waregem-Seraing
Lees verder

"Sunny Sunday. Zeker voor Alfred Schreuder": onze watcher ziet Club indruk maken, ook de coach scoort punten
Felicitaties van vriend en vijand. En van de waarnemers. Club maakte indruk tegen Royal Antwerp FC – met Odoi en Vanaken als protagonisten. Sunny Sunday. Zeker voor Alfred Schreuder.
Lees verder

Strijdvaardige Oekraïners proberen samen Russische tanks tegen te houden
Deze opmerkelijke beelden vanuit Oekraïne circuleren op sociale media. Op de beelden is te zien hoe meerdere Oekraïners een Russische tank proberen te stoppen. Het toont alvast hoe strijdvaardig de burgers daar zijn.
Lees verder

Wat een moment: geëmotioneerde Yaremchuk (ex-AA Gent) krijgt kapiteinsband van Jan Vertonghen bij invalbeurt
Bij Club Brugge staken ze vanmiddag Eduard Sobol een hart onder de riem, maar ook elders op de Europese voetbalvelden scharen clubs en fans zich massaal achter hun Oekraïense spelers. Ook in Portugal was dat niet anders. Toen Benfica-spits Roman Yaremchuk op het uur in de match tegen Vitória SC (3-0-winst) mocht invallen, kreeg hij een luid applaus van de fans in het Estadio da Luz en bovendien kwam ook Jan Vertonghen op de voormalige spits van AA Gent afgelopen om 'm de kapiteinsband te overhandigen en een knuffel te geven. Gebaren die zichtbaar deugd deden bij een geëmotioneerde Yaremchuk.
Lees verder

LIVE. GOAL! Vossen zet Zulte Waregem tegen de gang van het spel in op voorsprong tegen Seraing
• Jupiler Pro League • Aftrap: zondag, 21u • Elindus Arena • Zulte Waregem-Seraing
Lees verder

Gevluchte Oekraïners krijgen tijdelijke verblijfsvergunning
Een "overgrote meerderheid" van de Europese lidstaten wil Oekraïners op de vlucht automatisch een tijdelijk verblijfsrecht geven, zonder dat ze de asielprocedure moeten doorlopen. Dat geldt voor minstens één jaar of tot wanneer zij veilig kunnen terugkeren naar hun land. Donderdag wordt het licht definitief op groen - of rood - gezet.
Lees verder

LIVE. Komt zege van Zulte Waregem tegen Seraing nog in gevaar na rust?
• Jupiler Pro League • Aftrap: zondag, 21u • Elindus Arena • Zulte Waregem-Seraing
Lees verder

Amerikaanse en Britse special forces-veteranen sluiten zich aan bij internationaal legioen om Oekraïne te verdedigen
Een oproep van de Oekraïense president Volodimir Zelenski aan vrijwilligers uit het buitenland om een internationaal legioen te vormen om Oekraïne te verdedigen, is niet in dovemansoren gevallen. Een team van Amerikaanse en Britse Special Forces-veteranen bereidt zich voor om deel te nemen aan de strijd.
Lees verder

Lefevere komt in uitgebreid gesprek terug op zijn 'preek' na de Omloop: "Gezegd dat het beneden alle peil was"
Nee, Patrick Lefevere was niet opgezet met de prestatie van Quick.Step-Alpha Vinyl in de Omloop, de echte opener van het voorjaar. De ploegbaas sprak zijn renners zaterdagavond ook toe. In een gesprek met onze wielerjournalist Stijn Vlaeminck kwam Lefevere daar vandaag op terug, al wilde hij het zelf geen "preek" noemen.
Lees verder

Zulte Waregem boekt dankzij goal van Vossen levensbelangrijke zege in kelderkraker tegen Seraing
Slechter was het voetbal slechts zelden dit seizoen, maar op wilskracht pakte Zulte Waregem in het "do or die"-duel met Seraing toch eindelijk de eerste zege van 2022. En daarmee lijkt de redding een feit voor Essevee, dat naast Standard en over Eupen klimt in de klassering. Zes punten voorsprong op Seraing met nog vijf matchen te gaan, moet lukken, toch?
Lees verder

Jonny Clayton houdt Dimitri Van den Bergh uit halve finale op International Darts Open, eindzege voor Gerwyn Price
Dimitri Van den Bergh is er niet in geslaagd zijn eerste European Tour-toernooi op zijn palmares te schrijven. De Antwerpenaar moest in het Duitse Riesa, waar de International Darts Open plaatsvond, in de kwartfinales met 6-4 zijn meerdere erkennen in de Welshman Jonny Clayton.
Lees verder