Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 3 januari 2022

Zware brand in Zuid-Afrikaanse parlement in Kaapstad

Zware brand in Zuid-Afrikaanse parlement in Kaapstad

In het Zuid-Afrikaanse parlement in Kaapstad is zondagochtend een hevige brand uitgebroken.

Lees verder

Na anderhalve dag lijkt illegale raveparty in Franskrijk ten einde

In het Franse Saint-Florentin loopt de illegale raveparty ten einde die sinds oudejaarsavond wordt gehouden op een industrieterrein. De meerderheid van de zowat 1.500 feestvierders verlieten de plek zondagochtend, zo liet de prefectuur van het departement Yonne weten.

Lees verder

Italiaanse Alpen kleuren groen: amper sneeuw door warme weer

Al op de eerste dag van het nieuwe jaar werden in ons land warmterecords gebroken: met 14,3 graden Celsius was het de warmste nieuwjaarsdag sinds het begin van de metingen. En ook in de Italiaanse Alpen was het warm: op de 1.492 meter hoge top van de Mottarone steeg het kwik naar 10 graden, met groene bergflanken tot gevolg. Bekijk knappe dronebeelden van het landschap in bovenstaande video.

Lees verder

Eerste polemiek in Frankrijk bezworen: Europese vlag onder Arc De Triomphe weggehaald

Commotie bij rechtse politici bij het zien van de Europese vlag onder de Arc De Triomphe. Maar nu de vlag is verwijderd, kan de rust terugkeren.

Lees verder

Driekoningenmis in Brussels dialect ging door met beperkt publiek

In de Sint-Pieterskerk in Jette ging de jaarlijkse Driekoningenmis in het Brussels dialect door. Stoeltjes waren enkel beschikbaar voor vaste kerkgangers.

Lees verder

Iconisch strand uit 'The beach' na vier jaar weer open voor toeristen

Maya Beach, een strand op een van de Phi Phi-eilanden in Thailand, werd na het succes van de film 'The beach' met Leonardo DiCaprio overrompeld door toeristen. Om erger te voorkomen, ging het in 2018 voor jaren dicht. Op nieuwjaarsdag is het weer open gegaan en de toeristen stonden al in de rij. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Opnieuw dagrecord verbroken: dit is de warmste 2 januari

Frank Deboosere meldt dat om 13.50 uur een nieuw temperatuurrecord in ons land is gesneuveld. Het dagrecord van 2 januari dateert van 2003 en stond op 13,1 graden. Om 13.50 uur vandaag steeg het kwik in Ukkel tot 13,3 graden.

Lees verder

Lucinda Brand verovert ook in Hulst winst

Lucinda Brand heeft haar vijftiende overwinning van het seizoen beet. De wereldkampioene kende een mindere start, maar overstak Puck Pieterse in de slotfase en soleerde zo naar de zege. De derde plaats ging naar Annemarie Worst.

Lees verder

Getroffen bewoners gasexplosie krijgen andere huizen: 'Sloop van gebouw is onvermijdelijk'

De bewoners van het ontplofte gebouw in Turnhout krijgen zo snel mogelijk een andere woning in de stad zelf. 'Als het gebouw is vrijgegeven, gaan we de sloop van het hele pand in gang zetten', vertelt Kassandra Driezen van Woonmaatschappij De Ark. Het parket is gestart met een onderzoek naar de juiste oorzaak van het drama.

Lees verder

Wolf verdronken in Albertkanaal: 'Inschattingsfout gemaakt'

De wolf die zich heeft laten zien in Sint-Truiden, Nieuwerkerken en Hasselt is niet meer. Het kadaver werd zondagnamiddag gevonden in het Albertkanaal ter hoogte van Kuringen.

Lees verder

IJzersterke Tom Pidcock houdt Eli Iserbyt af en wint in Hulst

Een keer niet Wout van Aert op het hoogste schavot: Tom Pidcock heeft de Vestingcross in het Nederlandse Hulst gewonnen. De Brit reed in de derde ronde weg en liet alles en iedereen achter zich. Ook een voortdurend aandringende Eli Iserbyt kwam er niet meer bij. Iserbyt pakt met deze tweede plaats wel de Wereldbeker.

Lees verder

Nieuwe Nederlandse regering krijgt vorm

De ministerposten van vierde regering onder het minister-presidentschap van Mark Rutte (VVD) zijn verdeeld. Als alles volgens plan loopt, worden onder meer Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA) opnieuw minister.

Lees verder

'Gestrafte' Romelu Lukaku niet in Chelsea-kern voor topper tegen Liverpool

Romelu Lukaku zit niet in de kern bij Chelsea voor de topper tegen Liverpool. Volgens toonaangevende sportwebsite 'The Athletic' heeft trainer Thomas Tuchel hem uit de ploeg geweerd als sanctie voor een interview dat eerder deze week verscheen.

Lees verder

Ondanks blokkering recordomzet voor Suezkanaal

Het Suezkanaal heeft in 2021 een omzet van omgerekend zowat 5,5 miljard euro geboekt. Dat maakte de beheerder van het kanaal, de Suez Canal Authority (SCA), bekend. Het gaat om het beste resultaat ooit, ondanks de versperring door de Ever Given in maart.

Lees verder

Het nieuwe jaar begon warm, en niet alleen bij ons

In Zwitserland en Oostenrijk klom het kwik boven de twintig graden. Ook elders vielen hitterecords als dominostenen. In Colorado bracht nieuwjaar een verwoestende vuurstorm. 'Klimaatontkenners krijgen het almaar moeilijker.'

Lees verder

Philippe Clement woont al wedstrijd van AS Monaco bij, Club Brugge trekt op stage met Rik De Mil als interim-coach

Volgens de toonaangevende Franse sportkrant L'Equipe zijn Philippe Clement, AS Monaco en Club Brugge eruit: de trainer van blauw-zwart trekt naar de nummer zes van de Franse Ligue 1. Clement neemt ook drie assistenten mee naar Monaco en woonde alvast de bekerwedstrijd van zijn toekomstige ploeg bij.

Lees verder

Coronaprotest in Amsterdam wordt kat-en-muisspel met politie

Telkens de politie de betogers verjoeg, staken ze elders in de stad weer de kop op. Zo eindigt de betoging waar ze begon: het Museumplein in Amsterdam. Er vielen verschillende gewonden doorheen de dag.

Lees verder

STVV en Racing Genk annuleren winterstage in Spanje

Nadat STVV zondag in de vroege avond de winterstage schrapte, trekt ook KRC Genk niet naar Benidorm. De voetbalclubs willen geen risico's nemen, nu daar ook explosieve besmettingscijfers worden genoteerd.

Lees verder

Donderdag opnieuw Overlegcomité, besmettingen nemen pijlsnel toe

In amper een week tijd is het aantal corona­besmettingen in ons land verdubbeld. 'De vraag is hoe groot de druk op de ziekenhuizen zal worden', zegt viroloog Steven Van Gucht. Het Overlegcomité buigt zich donderdag over de cijfers.

Lees verder

Gevangenispersoneel legt 24 uur het werk neer

Het personeel in de Nederlandstalige gevangenissen in ons land legt zondagavond 24 uur lang het werk neer. De cipiers willen een oplossing voor de aanhoudende overbevolking en het personeelstekort, klinkt het bij de vakbonden.

Lees verder

Soedanese premier van burgerregering treedt af na alweer een dodelijke manifestatie

De Soedanese premier Abdullah Hamdok, die aan het hoofd stond van de burgerregering in het Oost-Afrikaanse land, heeft zondagavond op de staatstelevisie zijn aftreden aangekondigd. De aankondiging komt twee maanden na de staatsgreep en weken van gewelddadige repressie waarbij 56 doden zijn gevallen.

Lees verder

Amper elf jaar en al een smartphone: leuk toch?

Op negen jaar krijgen de meeste kinderen hun eerste smartphone.

Mediapedagoog Davy Nijs vertelt hoe je als ouder hierover een gesprek met je kind aanknoopt.

Lees verder

Amper 11 jaar en al een smartphone

Op negen jaar krijgen de meeste kinderen hun eerste smartphone. Urenlang staren ze soms naar de oplichtende schermen, maar wat steken ze erop uit?

Lees verder

2021, beelden van een maatschappij in verandering

De pandemie verplichtte ons te temporiseren, maar stilvallen deed de wereld geenszins. Sommige tendenzen raakten zelfs in een stroomversnelling. Oude vormen en gedachten, gevestigde machten en patronen worden steeds nadrukkelijker in vraag gesteld. Samenlevingen worden veelkleuriger, genders en identiteiten worden fluïde. Een greep uit de beelden die getuigen van die shifts.

Lees verder

Aantal coronabesmettingen in week tijd verdubbeld

Het aantal coronabesmettingen in ons land neemt pijlsnel toe. De voorbije donderdag zijn er in België 15.999 nieuwe coronabesmettingen geteld.

Lees verder

Meer regen en koudere lucht

Vanaf maandagmiddag tot dinsdagavond trekt een actieve storing over ons land met veel regen. Dinsdagavond bereiken we de achterzijde van die storing en komt gevoelig koudere, onstabiele, polaire lucht onze richting uitgewaaid.

Lees verder

Hevige rukwinden veroorzaken ernstige schade in Kinrooi

Het onweer dat zondagavond over ons land trok, heeft op verschillende plaatsen schade veroorzaakt.

Lees verder

Buckingham Palace wou geen 'Candle in the wind' tijdens begrafenis Diana

Van de begrafenis van prinses Diana herinneren veel mensen zich vooral het moment waarop Sir Elton John de aangepaste versie zong van zijn lied 'Candle in the wind'. Maar volgens archiefdocumenten die net zijn vrijgegeven, was het Paleis daar geen voorstander van.

Lees verder

Twitter blokkeert account Republikeins Congreslid Marjorie Taylor Greene na desinformatie over corona

Twitter heeft het persoonlijke account van het Republikeinse congreslid Marjorie Taylor Greene definitief geblokkeerd wegens desinformatie over covid-19.

Lees verder