Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 7 januari 2022

Vicepresident Kamala Harris was in hoofdkantoor Democraten toen daar pijpbom werd ontdekt

HLN
Vicepresident Kamala Harris was in hoofdkantoor Democraten toen daar pijpbom werd ontdekt
De huidige Amerikaanse vicepresident Kamala Harris was vorig jaar op 6 januari in het hoofdkantoor van het Democratisch Nationaal Comité (DNC) in Washington, waar op dat moment een pijpbom werd ontdekt. Ingewijden melden dat aan de Amerikaanse nieuwssite Politico.
Lees verder

ONZE OPINIE. Als zelftesten plots meer belang krijgen in deze vijfde golf, dan is de kostprijs een drempel
"Er zat evenveel nieuws in het Overlegcomité als dat Sinterklaas zegt dat er stoute kindjes zijn", aldus Marc Van Ranst. Over een aantal zaken was overleg nochtans op z'n plaats geweest in dat comité.
Lees verder

INTERVIEW. Viroloog Van Gucht gaf politici twee uur lang uitleg: "Als de premier iets vraagt, twijfel je niet "
Voor de allereerste keer sloot een wetenschapper gisteren aan op de persconferentie na het Overlegcomité. Het was Sciensano-viroloog Steven Van Gucht die broederlijk naast eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) zat en het woord nam, nog voor de ministers uitgelegd hadden wat er beslist was. Hoe kijkt Van Gucht zelf terug op zijn toch wel opmerkelijke optreden? En is er een moment geweest waarop hij geaarzeld heeft of hij dit wel zou doen? "Als de premier iets vraagt, dan twijfel je niet", zegt hij resoluut.
Lees verder

Australische soap rond Djokovic wordt stilaan staatszaak: "Ze proberen hem te kruisigen, zoals Jezus"
Tennis is plots een staatszaak, dankzij de koning van de controverse. Novak Djokovic (34) werd vanwege visumproblemen de toegang tot Australië ontzegd. De Serviër ging in beroep en zit sindsdien opgesloten in een hotel voor asielzoekers in Melbourne. De Servische president spreekt van "een heksenjacht", vader Djokovic vergelijkt zijn zoon met "Jezus aan het kruis".
Lees verder

"Ze stuurde mij nog een bericht, maar ik zag het te laat": buurjongen van Esmee waarschuwde haar al eerder voor Olivier van de G.
De fiets van de in Nederland omgebrachte Esmee (14) is dinsdagavond teruggevonden. Na een tip vond de politie de tweewieler in Leiden-Noord, aan de andere kant van de stad waar Esmee vorige week vermoord werd teruggevonden. Opnieuw een vraagteken erbij, bovenop de hoop onzekerheden die er al zijn. Toch werd eerder al gewaarschuwd voor de 32-jarige Olivier van de G. "Ze vertrouwde mij haar relatie toe", zegt haar buurjongen. "Maar ik voelde dat er iets niet klopte met hem. Nu is het te laat."
Lees verder

125.000 besmettingen per dag: kunnen we dat aan? "Samenleving dreigt 2 tot 4 weken stil te vallen"
Het was een cijfer om van achterover te vallen in de slides van Steven Van Gucht. Half januari kunnen in het slechtste scenario tot 125.000 mensen per dag positief testen. "Op basis van wat ik zie in Groot-Brittannië, moeten we ons echt wel voorbereiden op de meest negatieve scenario's", waarschuwt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis. Hij roept op om continuïteitsplannen op te stellen om de samenleving zoveel mogelijk draaiende te houden.
Lees verder

"Vliegtaks zal voor alle vluchten gelden"
De vliegtaks die de regering wil invoeren, en die aanvankelijk gericht zou worden op korteafstandsvluchten, zou er uiteindelijk komen voor alle vluchten. Dat schrijven La Libre Belgique en La Dernière Heure vandaag.
Lees verder

Kazachse president roept Rusland militair te hulp om opstand te onderdrukken. Waarom is dit niet zo'n briljant idee?
Protest tegen de hoge gasprijzen in de "modelstaat" Kazachstan is in no time uitgedraaid op massale demonstraties tegen het regime. Tientallen burgers zijn doodgeschoten. Hoe is dit conflict zo plots ontstaan in een op het eerste gezicht stabiel land? En waarom is Poetin er als de kippen bij om te gaan "helpen"?
Lees verder

Is het einde van de hoge energieprijzen in zicht? Kies ik best vast of variabel? En hoe kan ik mijn eindafrekening drukken? Energie-experts beantwoorden uw vragen
De energiesector zit in zwaar weer en dat zorgt voor vragen. Wij legden enkele energie-experts uw vragen voor. Kies ik best voor een variabel of een vast tarief? Wanneer gaan de prijzen weer dalen? En hoe kan ik mij indekken tegen een hoge eindafrekening? U leest de antwoorden op deze en nog veel meer vragen hier.
Lees verder

Verkoop van speed pedelecs stagneert: "Hij is nog in opmars, al is die niet zo steil meer"
Is de speed pedelec op zijn retour? De voorbije natte zomer zorgde voor een terugval in de verkoop. Daarnaast moesten geïnteresseerden door leveringsproblemen en stockbreuken maandenlang op hun snelle elektrische fiets wachten. Ondanks het imago van de drieste speed pedelecrijder, is er nog groeipotentieel in filegevoelige stedelijke gebieden. "De steile opgang van de speed pedelec is geremd, maar hij is nog altijd in opmars."
Lees verder

Nu de eerste gevallen van 'flurona' opduiken: hoe gevaarlijk is de combinatie van griep en COVID-19? Marc Van Ranst antwoordt op de prangendste vragen
"Double trouble" zucht de Britse krant The Sun naar aanleiding van de eerste patiënten in Europa die zowel griep als corona hebben: flu + corona = flurona. "Zo'n vaart loopt het niet", sust prof. Marc Van Ranst, die we het hemd van het lijf vroegen. Wordt flurona een groot probleem? En wat kan en moet ertegen ondernomen worden? Kan een griepvaccin helpen en kan je er nog een bemachtigen?
Lees verder

COLUMN. De Croo: "De vijfde golf komt op ons af en we zijn klaar..." Vandenbroucke: "... om overspoeld te worden"
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: premier De Croo.
Lees verder

Co-ouderschap voor een huisdier: "Mijn ex en ik gaan nog steeds samen naar de dierenarts voor onze hond"
Fifi die week om week van baasje wisselt? In Spanje zal voortaan een rechter beslissen wie de hond of kat krijgt na de scheiding. Ook co-ouderschap over je viervoeter is een mogelijkheid. Juridisch worden huisdieren in Spanje dus niet langer gezien als een object, maar als een volwaardig gezinslid. Onze redactie sprak met Vlamingen die ook zo'n pluizige regeling hebben getroffen: "Als je kijkt hoe graag mijn ex dat beestje ziet, kan ik niet anders dan mijn hond met hem te delen."
Lees verder

Maak kennis met Tajon Buchanan, de Canadese winger die eindelijk bij Club is: "Tijdens de lunch keek ik naar mijn toekomst"
Hij heeft álles om de nieuwste smaakmaker van Club te worden. Charisma, skills, elegantie én hij is vlot ter taal. Maak kennis met Tajon – "TJ of T mag ook" – Buchanan (22), de winger uit Canada die het probleem op rechts moet oplossen. "Mijn kapsel gaat niet veranderen. Anders is mijn hoofd te smal."
Lees verder

Wisselvallige dag met maxima tot zeven graden
Vandaag wordt het wisselvallig met vooral in de zuidelijke landshelft buien van regen met lokaal ook kans op korrelhagel of smeltende sneeuw. In de Hoge Ardennen vallen er eerder sneeuwbuien. Een donderslag is hier en daar niet uitgesloten. Naar het noorden toe vallen er minder buien en is het vaker droog. De maxima liggen tussen 0 en 3 graden in de Ardennen, rond 4 à 5 graden in de Condroz en 6 of 7 graden in Vlaanderen. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig met rukwinden tot 50 km/u of mogelijk wat meer tijdens een felle bui. Aan zee waait de wind meestal vrij krachtig of soms krachtig uit westelijke richtingen met rukwinden tot 60 km/u. Dat meldt het KMI.
Lees verder

LIVE. Kinderen vanaf volgende week opnieuw voltijds naar school
"De komende weken zullen moeilijk worden", waarschuwde premier Alexander De Croo (Open Vld) gisteren tijdens de persconferentie na het Overlegcomité. De komende dagen en weken zullen namelijk records verbroken worden: midden januari worden tot 125.000 besmettingen per dag verwacht. Volg hier de laatste ontwikkelingen over het coronavirus.
Lees verder

Favoriete bij Miss België raakte als kind zwaar verbrand: "Mij altijd geschaamd over mijn littekens, nu is 't tijd om anderen te inspireren"
"Ik wil niet horen van 'ah da's die Miss België-finaliste met haar brandwonden." Geen medelijden voor Elle Leclercq (22). Als kind raakte ze verbrand door een pot kokend water, gevolgd door operaties en een puberteit vol schaamte over haar lichaam. Maar tijdens de verkiezing in maart zal ze paraderen, ìn bikini. "Gehuild toen ik thuis het defilé oefende, maar het is tijd om lotgenoten te inspireren."
Lees verder

Tweede jaar op rij geen dividend voor Coucke, en 80.000 maal dank aan de abonnees: zo hard hakte corona in op onze dieren- en pretparken
De boekhouding van de dieren- en pretparken kleurde door corona donkerrood. In coronajaar 2020 moesten de recreatieparken noodgedwongen vijf maanden de deuren sluiten, het voorbije jaar waren ze twee maanden dicht. Dat hakte erin, zo leren de recentste jaarrekeningen. "Dat abonneehouders toch massaal zijn blijven hernieuwen, heeft ons gered", klinkt het bij ZOO Antwerpen en Planckendael. Pairi Daiza keerde aandeelhouders Coucke en co voor het tweede jaar op rij geen dividend uit.
Lees verder

OVERZICHT. Besmettingscijfers verdubbeld op week tijd, maandag recordaantal besmettingen geteld
Het aantal coronabesmettingen in België is op een week tijd verdubbeld. Tussen 28 december en 3 januari werden dagelijks gemiddeld 13.815 nieuwe besmettingen vastgesteld, een stijging met 96 procent in vergelijking met een week eerder. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Komt het WK veldrijden onder druk? De coronacijfers in de Verenigde Staten swingen de pan uit
Wout van Aert en Mathieu van der Poel stappen sowieso niet op het vliegtuig, maar kunnen al die anderen straks wel de oversteek maken naar Fayetteville voor het WK veldrijden? Omikron tiert ook welig in de Verenigde Staten. Kan het WK doorgaan, met of zonder publiek? De organisatie en de UCI blijven een pasklaar antwoord voorlopig schuldig.
Lees verder