Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 7 januari 2022

Raad van State behoudt mondmaskerplicht in klas en verwerpt beroep tegen sluiting bowling- en snookerzalen

HLN
Raad van State behoudt mondmaskerplicht in klas en verwerpt beroep tegen sluiting bowling- en snookerzalen
De mondmaskerplicht in de klas voor scholieren vanaf zes jaar blijft behouden. De Raad van State is niet ingegaan op de vraag van twee leerlingen om de maatregel meteen te schorsen. De leerlingen konden het rechtscollege niet overtuigen van de uiterst dringende noodzakelijkheid van de gevraagde schorsing. Ook de vraag tot heropening van de snooker-, biljart- en bowlingzalen werd door de Raad verworpen, zo blijkt uit twee arresten op zijn website. "De Raad is van oordeel dat het ingeroepen middel niet ernstig is", klinkt het.
Lees verder

73 procent meer Belgen met dementie tegen 2050: wat zijn de symptomen en kan je er dan nog iets tegen doen?
Het aantal mensen met dementie zal in België tegen 2050 met 73 procent stijgen, zo blijkt uit een studie van het Britse medische tijdschrift 'The Lancet' . Wat zijn de symptomen van dementie en kan je er dan nog iets tegen doen? Neurowetenschapper Rosa Rademakers (Universiteit Antwerpen), die er jarenlang onderzoek naar voerde in de VS, beantwoordt tien prangende vragen.
Lees verder

Noorse dienstplichtigen moeten hun ondergoed achterlaten voor opvolgers
De dienstplichtigen in Noorwegen moeten bij het beëindigen van de legerdienst hun ondergoed, bh's en sokken weer inleveren, zodat die spullen hergebruikt kunnen worden door hun opvolgers. Met de maatregel hoopt het Noorse leger de huidige bevoorradingsproblemen aan te pakken, zo meldt de staatsomroep NRK.
Lees verder

Noorse dienstplichtigen moeten hun ondergoed achter te laten voor opvolgers
De dienstplichtigen in Noorwegen moeten bij het beëindigen van de legerdienst hun ondergoed, bh's en sokken weer inleveren, zodat die spullen hergebruikt kunnen worden door hun opvolgers. Met de maatregel hoopt het Noorse leger de huidige bevoorradingsproblemen aan te pakken, zo meldt de staatsomroep NRK.
Lees verder

Bekijk hier de eerste beelden van Herman Brusselmans in 'De buurtpolitie VIPS'
Maandag start 'De buurtpolitie VIPS', waarin enkele bekende Vlamingen hun opwachting maken. Ook Herman Brusselmans (64) speelt mee in de reeks. In de eerste aflevering ontdekt hij dat er bij hem werd ingebroken. Wanneer het team ter plekke komt, beseft Herman dat de dief aan de haal is met zijn computer waar zijn gloednieuwe roman op staat.
Lees verder

Bloedrode cijfers in de Jupiler Pro League: het Covid-rapport van de 1A-clubs
Ook onze Belgische voetbalclubs worden niet gespaard door (de omikronvariant van) het coronavirus. Tal van eersteklassers zijn op stage - al dan niet in het buitenland - en dat heeft invloed. In totaal zijn er nu 68 coronapositieve voetballers in de Jupiler Pro League. Een overzicht per club.
Lees verder

VBO waarschuwt voor "ontsporende loonkosten" in ons land
Het Verbond van Belgische ondernemingen (VBO) waarschuwt voor "ontsporende loonkosten" in ons land en "een zware competitiviteitscrisis". Indien we niets ondernemen, dreigt België opnieuw "de zieke man van Europa" te worden, vreest het VBO.
Lees verder

Hoe Kate Middleton haar kleerkast gebruikt om het publiek aan haar kant te krijgen: "Ze ziet er al meer dan 10 jaar hetzelfde uit, dat is een tactiek"
Hetzelfde kapsel, dezelfde lippenstift, dezelfde koninklijke houding: al 10 jaar lang is Kate Middleton (39) een exacte kopie van zichzelf, en eentje die de tand des tijds niet lijkt te voelen. Deze week wordt ze 40 jaar oud, maar ze ziet er nog altijd uit zoals op haar 20ste. Hipper dan de Queen en meer down-to-earth dan Diana, maar achter elke outfit zit een doordachte strategie die veel verder gaat dan het protocol. "Kate heeft de stijlregels van het koningshuis herschreven. Het gaat om meer dan mode alleen. Het is haar belangrijkste wapen."
Lees verder

CELEB 24/7. Adele kondigt komst van haar nieuwe single aan en Ashley Graham is nog altijd niet bevallen
Niets leuker dan meekijken met het leven van onze beroemde medemensen. Benieuwd wat ze zoal uitspoken? Je ontdekt het hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

LIVE. "Djokovic is vrij om het land te verlaten als hij dat wil" - Franse minister: "Volgens onze protocollen mag hij meedoen aan Roland Garros"
Mag Novak Djokovic (34) alsnog deelnemen aan de Australian Open of wordt hij - naar de algemene verwachting - eerstdaags het land uitgezet? Dat is de hamvraag nadat de Servische toptennisser de toegang tot Australië werd ontzegd op de luchthaven. Op deze pagina volgt u al het nieuws rond 'Nole' op de voet.
Lees verder

Inflatie in eurozone breekt nieuw record
De inflatie in de eurozone blijft stijgen. In december kwam die onverwachts uit op 5 procent op jaarbasis, zo maakt de Europese statistiekdienst Eurostat bekend. Het gaat dan ook om een nieuw record. In november was het record – sinds de start van de metingen in 1997 – al aangescherpt tot 4,9 procent. De analisten van het financiële nieuwsagentschap Bloomberg hadden gerekend op een lichte terugval tot 4,8 procent.
Lees verder

Nieuwbakken Club-coach Schreuder spreekt voor het eerst, met onze man in Marbella: "Het etiket van assistent? Ik hoef me voor niemand te bewijzen"
Alfred Schreuder (49) heeft z'n eerste trainingen én zijn eerste oefenmatch met Club Brugge achter de rug. Tijd dus voor een kennismaking met de nieuwe coach van blauw-zwart. Jarno Bertho, onze man in Marbella, kon de Nederlander daarnet spreken.
Lees verder

Lampiris wijzigt naam in TotalEnergies
Goed vijf jaar na de overname door de Franse energiegroep Total, verandert energieleverancier Lampiris zijn naam in TotalEnergies. Dat heeft het bedrijf aangekondigd.
Lees verder

Wagen rijdt persoon op elektrische step aan, stepper overleden
Niet ver van het Weststation in Sint-Jans-Molenbeek is donderdagochtend een persoon overleden nadat die aangereden werd door een voertuig. Zelf reed die persoon met een elektrische step. Dat bevestigt de politiezone Brussel-West.
Lees verder

BV 24/7. Astrid Coppens ging op babybezoek bij Natalia en wie is deze fiere grote broer?
The show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV's en celebs de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

Transfer Talk. Newcastle heeft z'n eerste aanwinst na overname beet - RC Genk versterkt zich met Ivoriaan Ouattara
De wintermercato is officieel geopend. Van 4 tot en met 31 januari kunnen de clubs transfers doen en zullen ook enkele internationale dossiers (Kylian Mbappé, Ousmane Dembélé, Erling Braut Haaland) stof doen opwaaien. Bij HLN.be zit je op de eerste rij om al het transfer gerelateerde nieuws uit onze competitie en in het buitenland op te volgen.
Lees verder

Russische troepen ingezet bij onrusten in Kazachstan: "Poetin ziet zijn kans om meer macht te krijgen"
"De Russen zullen proberen om deze crisis te gebruiken om meer macht te krijgen in Kazachstan." Dat zegt professor Internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen), nu de situatie er escaleert door protesten tegen de stijgende brandstofprijzen. Kazachstan heeft de hulp ingeroepen van Rusland om de situatie weer onder controle te krijgen. "En dat komt de Russische president Poetin goed uit, om zo zijn invloed in Kazachstan uit te breiden", klinkt het.
Lees verder

Virtuele challenge roept op om in naam van overleden Betty White geld te storten aan dierenasielen
Je hebt ze misschien al zien voorbijkomen op Twitter: de Betty White-challenge. Het virtuele project is een eerbetoon aan de recent overleden actrice en haar liefde voor dieren. De Twitter-actie daagt fans uit om een kleine geldsom te schenken aan dierenasielen of opvangcentra in naam van White.
Lees verder

Sergio verkoopt samen met zoon voordelige zelftests: "Beste deal van het land"
Zanger en presentator Serge Quisquater, beter bekend als Sergio, gaat samen met zijn zoon Gill zelftests verkopen aan een lage prijs. De twee bieden meer bepaald tests van het merk 'Newgene' aan op hun website, en dat voor een prijs van €2.95. Het gaat wel om een tijdelijke deal. Al wie geïnteresseerd is in de zelftests, heeft nog tot maandag de tijd.
Lees verder

Paul-José Mpoku over de diepe malaise bij 'zijn' Rouches: "De situatie van Standard doet me écht pijn"
Of Standard mét Paul-José Mpoku ook zo diep zou zitten? Hij grijnst: "Mpoku is een goede zaak voor élke ploeg." Vanuit Konyaspor is Mpoku benieuwd naar de Gouden Schoen - "Noa Lang mag winnen" - en is hij trots op zijn broer Sambi Lokonga bij Arsenal: "Magnifiek wat Sambi al deed."
Lees verder