Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 4 januari 2022

OVERZICHT. Quarantainebeleid wordt versoepeld: dit zijn de nieuwe regels

HLN
OVERZICHT. Quarantainebeleid wordt versoepeld: dit zijn de nieuwe regels
De ministers van Volksgezondheid van de verschillende beleidsniveaus in ons land hebben een nieuwe quarantainestrategie bepaald. Nu de omikronvariant het aantal besmettingen opnieuw de hoogte injaagt, verdwijnt de testverplichting voor gevaccineerden die een hoogrisicocontact hadden. Ook de quarantaineperiode wordt in een aantal gevallen versoepeld. De nieuwe regels gaan in vanaf 10 januari.
Lees verder

"Je hoeft niet langer een topracer te zijn om zo'n rode superbike veilig door de bocht te krijgen": onze motorexpert test de Ducati Panigale V4S
Ducati vernieuwde zijn snelste superbike en dat betekent spektakel. Waar de Panigale V4 – met topsnelheden tot boven de 300 km/uur –in 2018 niet alleen indrukwekkend, maar ook onhandelbaar kon zijn, is het nieuwe model heel wat gebruiksvriendelijker. Onze motorexpert Arno Jaspers testte hem uit op het circuit: "Amper vijf seconden trager dan de onbetaalbare prototype-racers uit de MotoGP, maar hij is wel ridicuul duur."
Lees verder

Assistent hoorde de laatste woorden van Betty White: "Ze riep haar overleden man"
De laatste woorden van Betty White waren gericht aan haar overleden echtgenoot. Dat onthullen vrienden van de Amerikaanse actrice, die vrijdag overleed op 99-jarige leeftijd.
Lees verder

Bewoners Pepinster wachten angstig voorspelde regenval af: "Als het water nog stijgt, zal mijn woning getroffen worden"
Op verschillende plaatsen in ons land is het de komende uren bang afwachten hoeveel regen er zal vallen. Onder andere in de omgeving van Pepinster is er veel regen voorspeld. En dat boven beken en rivieren die al een hoog waterpeil of zelfs een alarmpeil hebben. VTM NIEUWS gaat ter plaatse bij ongeruste bewoners. "Er zijn geen muren meer, dus als het water daar stijgt, zullen onze woningen daarachter getroffen worden", zegt een bewoonster.
Lees verder

Jeff Hoeyberghs reageert na veroordeling: "Machtsmisbruik van een linkse rechtbank"
Tien maanden cel, waarvan vijf maanden met uitstel, en een boete van 8.000 euro. Tot deze straf werd plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs (60) door de Gentse rechtbank veroordeeld. Dat gebeurde na een reeks seksistische en discriminerende uitspraken in 2019 tijdens een lezing over vrouwen in een auditorium aan de UGent voor het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV). "Ik ga in beroep, dus ik ben nog niet veroordeeld", reageerde Hoeyberghs dinsdagmiddag.
Lees verder

Busje komt... nooit meer. Na 20 jaar geraakt Pascal (41) niet meer op zijn werk: "En door mijn beperking kan ik zelf niet rijden"
Al twintig jaar werkt Pascal Clarysse uit Landegem halftijds in een maatwerkbedrijf in Drongen. Door een motorische beperking geraakt hij er niet op eigen houtje, maar tot nu toe kon hij rekenen op gratis busvervoer van zijn werkgever. Die bus wordt echter afgeschaft en dus zoekt Pascal alternatieven. "Het zou jammer zijn mocht ik mijn job verliezen omdat ik er niet geraak", zegt Pascal.
Lees verder

NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken vrijdag bijeen over Oekraïne
De ministers van Buitenlandse Zaken van de 30 NAVO-landen houden vrijdag een spoedbijeenkomst via videoverbinding over de situatie aan de Russisch-Oekraïense grens. Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg zal de bijeenkomst leiden. Op het programma staat onder meer de Russische troepenopbouw aan de grens en de door Moskou gevraagde veiligheidsgaranties. Na afloop volgt er een persconferentie.
Lees verder

Elise Mertens stelt seizoensbegin nog even uit door pijnlijke dij
Elise Mertens (WTA 21) begint deze week in Melbourne, waar tegelijkertijd twee WTA-toernooien plaatsvinden, niet aan haar voorbereiding op de Australian Open. De Limburgse zou als tweede reekshoofd deelnemen aan de Melbourne Summer Set 2, maar werd uit het speelschema gehaald en vervangen door de Chinese Xinyu Wang (WTA 101).
Lees verder

Chelsea en Tuchel sluiten Lukaku weer in de armen, nu de fans nog: "Hij heeft zich verontschuldigd. Die excuses zijn aanvaard."
Het is een productieve verzoeningspoging geweest. Thomas Tuchel neemt Romelu Lukaku weer op in zijn kern voor de League Cup-clash met Tottenham. Dat onthulde hij vanmiddag op zijn persconferentie: "We hebben er kalm over gesproken. Hij heeft zich verontschuldigd. Hij traint weer met ons mee. Het is niet zo groot als jullie er van gemaakt hebben. We zijn rustig gebleven. We hebben zijn excuses aanvaard."
Lees verder

Lommelse vliegtuigbouwer duikt zeven keer op in UFO-meldingenrapport
Lommelaar Bart Verhees heeft sinds de eeuwwisseling twee kleine vliegtuigjes gebouwd. Wanneer hij hiermee de lucht in gaat, denken klaarblijkelijk heel wat Vlamingen dat het om een UFO gaat. "In het Belgische UFO-meldingenrapport van 2021 duikt mijn naam zeven keer op, de helft van alle meldingen", vertelt de handige Lommelse ingenieur.
Lees verder

Bijna 200 mensen gedood bij nieuwe gevechten in Jemen
Bij hevige gevechten tussen regeringsgezinde troepen en Houthi-rebellen zijn in de omgeving van de Jemenitische stad Marib op 24 uur tijd bijna 200 mensen om het leven gekomen. Dat is dinsdag vernomen bij medische en militaire diensten.
Lees verder

President van Litouwen zegt dat migrantencrisis aan grens met Wit-Rusland ten einde is
President Gitanas Nauseda van Litouwen denkt dat de migrantencrisis aan de Wit-Russische grens voorbij is. De noodtoestand in het grensgebied kan worden opgeheven, heeft hij op de Litouwse radio gezegd. De maatregel zou eigenlijk op 14 januari aflopen.
Lees verder

Rechtszaak over Nirvana-albumhoes met blote baby afgewezen
Een rechter in de Amerikaanse staat Californië heeft de zaak van de 30-jarige Spencer Elden tegen de Amerikaanse rockband Nirvana afgewezen. Elden is als baby naakt afgebeeld op de wereldberoemde hoes van het album "Nevermind", uit 1991. Volgens Elden is sprake van kinderporno, omdat hij destijds te jong was om toestemming te geven.
Lees verder

Pijnlijk afwezig op de Harry Potter-reünie, maar de kassa rinkelt wel: de op- en ondergang van J.K. Rowling
Sinds 2 januari kan je de langverwachte Harry Potter-reünie 'Return to Hogwarts' bekijken op Streamz. Opvallende afwezige: J.K. Rowling (56), nochtans de bezieler van de beroemdste tovenaar ter wereld. De voorbije jaren deed de schrijfster te veel stof opwaaien met controversiële uitspraken, en werd daardoor geweerd van het hele gebeuren - al zal ze er absoluut niet armer van worden. Het verhaal van een vrouw die zich uit diepe miserie gewerkt heeft... om er twintig jaar later weer in verzeild te raken.
Lees verder

Windmolens voor Belgische kust leverden in 2021 stroom aan bijna 2 miljoen gezinnen
De 399 windmolens in de negen windparken in het Belgische deel van de Noordzee hebben vorig jaar zowat 6,77 terrawattuur (TWh) geproduceerd. Dat komt overeen met de elektriciteitsbehoefte van bijna 2 miljoen gezinnen. Het gaat om bijna 8 procent van de totale elektriciteitsvraag van het land, zo meldt sectorkoepel Belgian Offshore Platform dinsdag.
Lees verder

Het licht nog niet op groen: Mathieu van der Poel moet ook cross in Herentals laten schieten
Mathieu van der Poel zegt ook af voor de vijfde manche van de X20 Trofee in Herentals van morgen. De wereldkampioen kampt met rugproblemen. Komt hij dit veldritseizoen nog in actie?
Lees verder

Het licht nog niet op groen? Mathieu van der Poel staat ook niet op officiële deelnemerslijst van Herentals
Mathieu van der Poel staat ook niet op de laatste (en officiële) deelnemerslijst van de vijfde manche van de X20 Trofee in Herentals. Alpecin-Fenix communiceerde nog niet, maar de kans is dus reëel dat de wereldkampioen morgen nog niet in competitie terugkeert.
Lees verder

Minder voorspelbaar gevolg van pandemie: vrouwen gooien massaal hun beha aan de kant (en 3 andere verhalen uit 2021 over impact van corona)
Dat het coronavaccin niet het beloofde ticket naar de vrijheid bracht en hoe samenleven met een virus ons allemaal zwaar valt, werd elke dag duidelijk in het nieuwsoverzicht. Maar corona leerde ons ook verrassende lessen over hoe massahysterie kan ontstaan en waarom borsten zich liever vrij voelen.
Lees verder

Leven met een pandemie: de impact van corona in grote en kleine verhalen van 2021
Dat het coronavaccin niet het beloofde ticket naar de vrijheid bracht en hoe samenleven met een virus ons allemaal zwaar valt, werd elke dag duidelijk in het nieuwsoverzicht. Maar corona leerde ons ook verrassende lessen over hoe massahysterie kan ontstaan en waarom borsten zich liever vrij voelen.
Lees verder

De mooiste nieuwe luxehotels om te boeken in 2022
Hoewel 2021 misschien niet het jaar is geworden met onbegrensde reismogelijkheden, blijven we hoopvol voor 2022. Heel wat luxehotels openen dit jaar immers de deuren. Droom alvast even weg bij deze spectaculaire reeks en wie weet, boek je wel die droom!
Lees verder