Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 8 januari 2022

LIVE (18u30). Speelt Lukaku in FA Cup tegen vijfdeklasser?

HLN
LIVE (18u30). Speelt Lukaku in FA Cup tegen vijfdeklasser?
• Derde ronde FA Cup • Aftrap: 18u30 • Stamford Bridge • Chelsea-Chesterfield (vijfde klasse)
Lees verder

LIVE (21u). Mag en kan Eden Hazard zich tonen tegen Valencia?
• La Liga • Aftrap: 21u • Bernabéu • Real Madrid-Valencia
Lees verder

Carl Devos: "Voor grote nieuwe projecten is deze legislatuur te ver gevorderd. Door corona uitgeput. Er liggen nog genoeg bestaande dossiers op tafel"
Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen op Twitter via @devoscarl
Lees verder

Zoveel heeft de Nederlandse invasie in Antwerpen opgeleverd: "300% meer omzet. Het is waanzinnig en fantastisch tegelijk"
De Nederlanders doen al ruim twee weken menige wenkbrauw fronsen omdat ze in grote hordes naar Antwerpen afzakken om te shoppen en op restaurant te gaan, terwijl er in hun land een harde lockdown is. Maar Antwerpse ondernemers zien het graag gebeuren. Samen met horeca-uitbaters en winkeliers maakt onze reporter de financiële balans: hoe luid heeft die Hollandse invasie de kassa doen rinkelen?
Lees verder

ONZE OPINIE. Niet alleen het virus muteert, ook de manier waarop we ermee omgaan zal dat moeten doen
Er komt een moment dat niet enkel het virus zelf, maar ook onze maatregelen voor problemen zorgen. Daar lijken we tijdens deze omikrongolf al tegenaan te schuren. Niet de ziekenhuisopnames ontwrichten dan de maatschappij, maar het feit dat mensen die besmet raken massaal in quarantaine moeten. In Amsterdam denken ziekenhuizen er daarom al aan om besmet personeel -dat geen symptomen heeft- gewoon te laten doorwerken. Politici praten al maanden over "leren leven met het virus", het is hoog tijd dat er nu ook écht een plan komt.
Lees verder

Amper 8 procent van ouders bereid om kind wekelijks te testen
Amper acht procent van de Belgische ouders met kinderen in het lager en middelbaar onderwijs, is van plan die elke week een zelftest te laten afleggen. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag op basis van een bevraging van de krant bij 370 ouders.
Lees verder

Overheid werkt aan noodplannen om besmettingsgolf te doorstaan: mogelijk moet leger tussenkomen
Met een tsunami aan besmettingen in het vooruitzicht, werkt de overheid aan scenario's om het land draaiende te houden. Zo bekijkt de regering hoe Defensie kan bijspringen in de zorg wanneer het personeel daar massaal zou uitvallen. De vijfde golf leidt in elke sector tot onzekerheid. "Voor sommige kleine bedrijven wordt een sluiting onvermijdelijk."
Lees verder

Senaatsvoorzitter wil Senaat afschaffen
Vóór de verkiezingen van 2024 moet er een concreet plan op tafel liggen om de Senaat definitief af te schaffen. Dat is de ambitie van huidig Senaatsvoorzitter Stephanie D'Hose (Open Vld), zo zegt ze vandaag in een interview in Het Nieuwsblad samen met haar voorzitter Egbert Lachaert. Vanaf eind februari wil ze een aparte Senaatscommissie installeren die dat plan voorbereidt.
Lees verder

Recordaantal gedetineerden teruggebracht naar land van herkomst: "We willen hier nog meer op inzetten"
Ons land staat in de Europese top op het aantal overplaatsingen van niet-Belgische gedetineerden naar hun land van herkomst. Het voorbije jaar stond de teller op 91, een recordaantal. "We willen hier nog meer op inzetten", zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). "Zo kunnen ze hun straf uitzitten in het land van herkomst en niet op kosten van de Belgische belastingbetaler."
Lees verder

Tussentijdse evaluatie van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA): "Als er geen goed nieuws is, dan horen we hem niet"
Met zijn verzet tegen de CO2-meters haalde hij zich de woede van de experts op de hals, maar met zijn pleidooi om de scholen open te houden, won hij wel heel wat harten van ouders. Gaat Ben Weyts de geschiedenis in als de minister die vocht om de scholen open te houden of heeft hij onderweg toch iets te veel steken laten vallen? Halfweg zijn ambtstermijn: een tussentijds rapport.
Lees verder

LIVE. Besmettingen verdubbeld tot 16.000 per dag
Het aantal coronabesmettingen in ons land bezig aan een opwaartse trend. In een week tijd is het aantal besmettingen verdubbeld. Volgens het worst-case scenario zitten we half januari aan 125.000 besmettingen per dag. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheidszorg, maar voor de hele samenleving. Huisartsenvereniging Domus Medica heeft een noodplan met vier fasen uitgewerkt om dat te kunnen bolwerken. Ook het aantal ziekenhuisopnames steeg de voorbije week met 26 procent. Volg hier de laatste ontwikkelingen over het coronavirus.
Lees verder

Een Grand Slam van speciale karakters: wat bezielt de clan rond 'Novax' Djokovic?
"De enige wet die we over de grenzen heen zouden moeten respecteren, is Liefde", post Jelena Djokovic op Instagram. Vader Srdjan vergelijkt zijn zoon Novak met Jezus en Spartacus en pookt voor het parlement het Servische nationalistische gevoel op. De 34-jarige tennisser zelf zegt dat hij de steun uit de hele wereld 'voelt' tot in zijn hotel in Melbourne. Wat bezielt de clan-Djokovic?
Lees verder

Topviroloog Peter Piot en zijn vrouw en vaccinexperte Heidi Larson houden vurig pleidooi voor vaccinatie: "Zonder te prikken gaan we er niet uit geraken"
We zijn een van de meest geprikte regio's ter wereld en toch zitten we nog steeds in het corona-moeras. Buurland Duitsland gaat het vaccin volgende maand verplichten. Buurland Frankrijk gaat niet-gevaccineerden koeioneren. Wat rest er ons? Het vragen aan topviroloog Peter Piot (72) en zijn Amerikaanse vrouw Heidi Larson (64), wereldautoriteit in het bestrijden van vaccintwijfel, leek ons weinig kwaad te kunnen.
Lees verder

Neerslag op komst
Vanochtend hangen er lage wolken ten zuiden van Samber en Maas en zijn er tijdelijk nog opklaringen mogelijk over het noordoosten. De bewolking neemt echter snel toe vanaf het westen, gevolgd door lichte regen. In de namiddag bereikt de neerslag het oosten en het zuidoosten en daar valt er op de hoogten sneeuw.
Lees verder

Hebben hun beelden het weerbericht gehaald? Deze mensen zitten elke avond op het puntje van hun stoel: "Je naam zien op tv, dat blijft kicken"
Tot voor kort waren ze met tien, tegenwoordig zijn ze al met honderd: de mensen die dagelijks beelden naar de VRT sturen in de hoop dat hun video of foto eruit gepikt wordt om het weerbericht in te leiden. Vermits Frank en Sabine dagelijks maar één filmpje en twee foto's tonen, is teleurstelling vaker hun deel dan vreugde, maar daar malen de vaste leveranciers van de weerbeelden niet om. Alhoewel. "Als ik drie weken aan een stuk mijn naam niet op tv heb gezien, moet mijn man me toch een half uur gerust laten na het weerpraatje."
Lees verder

Het eerste interview met Alfred Schreuder als coach van Club Brugge: "Ik wil De Ketelaere niet vergelijken met Messi, maar…"
Dertig minuten hadden gerust úren mogen zijn. Alfred Schreuder (49): zo'n liefhebber van het spelletje dat élk woord boeiend is. "Nagelsmann stimuleerde het leerproces door bewust gecompliceerde oefeningen te geven."
Lees verder

Niemand ontdekte meer asteroïden dan Eric Elst, en dat kon Amerika maar matig appreciëren
Eric Elst (85), één van de bekendste sterrenkundigen van ons land, is overleden. De man die tot zijn pensioen verbonden was aan de Koninklijke Sterrenwacht van Ukkel, had internationale faam. Op zijn eentje heeft hij meer dan 3.800 asteroïden ontdekt, niemand ter wereld deed ooit beter. De Amerikanen konden dat maar matig appreciëren, vertelde Elst ooit zelf.
Lees verder

OVERZICHT. Coronabesmettingen meer dan verdubbeld tot 16.000 per dag, ook kwart meer ziekenhuisopnames
Het aantal coronabesmettingen in België is in een week tijd meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt ook, met 26 procent.
Lees verder

"Ze wilde geen seks, dus wurgde hij haar en verstopte het lijk in de kast": hoe de Franse Isabelle (26) in handen viel van 'superminnaar' Johan Saelens
De Franse Isabelle Beunet (26) maakte in mei 2002 haar eerste buitenlandse reisje naar Brugge, op dat moment Europese Culturele Hoofdstad. Het moest een magisch moment worden, maar werd uiteindelijk haar dood. Isabelle belandde in handen van de Kortrijkse kelner Johan Saelens (27), die geen afwijzing kon verdragen. En laat dat nu net zijn wat Isabelle wél deed. Wij blikken samen met de toenmalige advocaat van Saelens terug op diens gruweldaden en onwaarschijnlijke vlucht naar Spanje, met als inspiratie... een werk van Paul Jambers.
Lees verder

Ex-bondscoach Marc Wilmots spreekt de geruchten over een nakend ontslag tegen: "Laat België maar weten dat mijn verhaal in Marokko niét voorbij is"
De stoel van trainer Marc Wilmots (52) bij Raja Casablanca wankelt. Althans, dat schrijven Marokkaanse media. Waarop Wilmots, doodleuk: "Ik weet van niks." Wie het bij het rechte eind heeft, dat moet blijken. In afwachting: een aangenaam gesprek.
Lees verder