Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 13 januari 2022

‘In België voel ik me een meisje in een toverbos’

'In België voel ik me een meisje in een toverbos'

Anna Vinnitskaja, winnares van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2007, kijkt ernaar uit weer te spelen in ons land.

Lees verder

Crevits schrapt steun voor 64 opleidingen

Voor 64 verschillende opleidingen kan je straks geen ondersteuning, zoals opleidingsverlof, meer krijgen. Minister Hilde Crevits schrapt onder meer niet-erkende opleidingen tot psychotherapeut, omdat ze niet meer arbeidsmarktgericht zijn.

Lees verder

Ellen Martens: 'Je zou je elke dag mooi en zelfzeker moeten voelen'

De zussen Ellen en Marie Martens lanceerden afgelopen zomer hun eigen modelabel, Rosie Antwerp. Ellen heeft een achtergrond in marketing, Marie studeerde af aan de Antwerpse Modeacademie. Het label richt zich op unieke prints en designs. Met hun nieuwe lijn 'Friends of Strays' hopen de zussen aandacht te vestigen op asieldieren die op zoek zijn naar een warme thuis. Dit zijn de stijlgeheimen van Ellen Martens.

Lees verder

Kan de 'nieuwe LeBron James' de NBA wel aan?

Zion Williamson (21) kondigde zich aan als het grootste basketbaltalent in lange tijd, maar 'de nieuwe LeBron James' sukkelt van de ene blessure in de andere. Is zijn gestel wel bestand tegen de slijtageslag van de NBA?

Lees verder

Overzicht | Hiervoor ligt Boris Johnson onder vuur

Straks moet de Britse premier Boris Johnson zijn premierschap in het parlement gaan verdedigen en zich verantwoorden voor recente blunders. De laatste maanden stapelden de beschuldigingen aan zijn adres zich op: een overzicht.

Lees verder

Brits parlementslid barst in tranen uit tijdens vraag over coronaschandalen Johnson

Een Brits parlementslid is in tranen uitgebarsten tijdens een vragensessie in het Lagerhuis over een nieuw coronaschandaal rond premier Boris Johnson. Jim Shannon, wiens schoonmoeder overleed aan de gevolgen van covid, werd overmand door emotie toen hij verantwoording vroeg voor een illegaal tuinfeestje in Downing Street tijdens de lockdown in 2020.

Lees verder

Geert Merchiers wordt Oost-Vlaamse procureur des Konings na veroordeling Johan Sabbe

Geert Merchiers wordt de nieuwe procureur des Konings van het Oost-Vlaamse parket. Hij volgt Johan Sabbe op, die werd veroordeeld voor aanranding.

Lees verder

Live | Boris Johnson onder vuur in parlement over lockdownfeestje

De Britse premier Boris Johnson bevindt zich opnieuw in woelig vaarwater na nieuwe onthullingen over alweer een borrel in Downing Street 10, in volle lockdown. Om 12.45 uur eist het parlement antwoorden van Johnson. Volg het debat hier live mee.

Lees verder

Fanny Lecluyse, van olympisch finaliste naar job als coach

Fanny Lecluyse (29), een decennium de leading lady van het zwembad, gaat back to the roots. Als kersvers zwemcoach in de club in Kortrijk waar ze haar eerste wedstrijdjes zwom. 'Maar zelf baantjes trekken zal ik niet meer doen.'

Lees verder

Ik ga naar de Winterspelen en ik neem niet mee: mijn gsm

Het Belgisch Olympisch ­Comité ­adviseert de ­atleten die straks naar de Winterspelen in China gaan om hun smartphone en laptop thuis te laten. Komen onze sportprestaties echt in gevaar door ­Chinese spionage?

Lees verder

Kim Kardashian aangeklaagd voor promotie cryptomunten

Enkele Amerikaanse beroemdheden, onder wie Kim Kardashian, kijken aan tegen een rechtszaak omdat ze beleggers zouden hebben misleid met promotie voor een cryptomunt.

Lees verder

Vandalen doen iconische witte kliffen bloeden

Aan de Siciliaanse kustlijn hebben vandalen afgelopen week de witte rotswanden besmeurd met een rood poeder. Op dronebeelden is te zien hoe de kliffen lijken te bloeden vooraleer ze door een groep vrijwilligers weer in ere werden hersteld.

Lees verder

Corona slaat toe in ploeg Wout van Aert: trainingskamp Jumbo Visma ontmanteld na positieve test

Jumbo-Visma heeft zijn trainingskamp in Alicante per direct afgebroken na een positieve coronatest binnen het team, zo meldt de ploeg via zijn officiële kanalen. Een aantal renners vertrok meteen naar huis, anderen verhuisden naar een nieuw hotel, nog anderen zullen in het huidige hotel blijven.

Lees verder

'Uitwaaien' is de nieuwe trend

Weg met de knusse Hygge van de Denen, een frisse neus halen is 'de nieuwe trend' volgens The Washington Post.

Lees verder

Belgian Cats aanvaarden excuses Eddy Demarez na gesprek

De Belgian Cats en VRT-sportjournalist Eddy Demarez hebben met elkaar gesproken, vijf maanden na de ophefmakende uitspraken van de Sporza-commentator.

Lees verder

Goede cijfers in ruil voor seks

Marokkaanse studentes beschuldigen docenten van seksueel wangedrag. Er volgden al ontslagen en arrestaties. 'Als alle jonge vrouwen hun verhaal delen, dan kunnen we het probleem niet meer negeren.'

Lees verder

Farmville verkocht voor duizelingwekkend bedrag

11,2 miljard euro. Dat is de prijs die Take Two Interactive, de holding achter Grand theft auto, heeft betaald om Zynga, de maker van Farmville, op te kopen. Het is de duurste overname ooit in de gamingwereld, en hoeft niet te verbazen. Want Zynga weet hoe het verslavende spelletjes moet maken.

Lees verder

Rechtszaak tegen Britse prins Andrew niet geseponeerd

De misbruikzaak die Virginia Giuffre heeft aangespannen tegen de Britse prins Andrew in de nasleep van de zaak-Epstein wordt niet geseponeerd, zo heeft de rechter in New York beslist.

Lees verder

De 'hypersonische raket': het nieuwtje uit het Noord-Koreaans wapenarsenaal

Noord-Koreaans dictator Kim Jong-un woonde de derde test bij met een hypersonische raket. Het is een snellere, lagere en meer dynamische versie dan de ballistische raket.

Lees verder

Onderzoek wijst uit: goudvis kan voertuig besturen

Een team wetenschappers aan de Israëlische Ben-Gurion Universiteit heeft zes goudvissen leren 'rijden' met een robotvoertuigje. Dat deden ze om de cognitieve capaciteiten van de dieren te onderzoeken wanneer die buiten hun natuurlijke habitat navigeren. 'De vissen beseffen snel dat er een verband is tussen hun bewegingen en de bewegingen van de robot', aldus de onderzoekers.

Lees verder

Ref blaast wedstrijd op Afrika Cup af na 85 minuten (en nog eens na 89 minuten)

Mali heeft op de Afrika Cup een knappe 0-1 zege geboekt tegen Tunesië. Ibrahima Koné scoorde vlak na de rust het enige doelpunt op strafschop. De partij eindigde echter in grote controverse.

Lees verder

Vrouw op bromfiets overleden na aanrijding met vluchtmisdrijf in Aalst

In Aalst is woensdagmiddag een vrouw overleden nadat ze op haar bromfiets werd aangereden door een personenwagen. Dat bevestigt het Oost-Vlaamse parket. De bestuurder van de personenwagen pleegde vluchtmisdrijf.

Lees verder

Lamkel Zé verbreekt overeenkomst in Slovakije

Didier Lamkel Zé (25) en de Slovaakse eersteklasser DAC zijn nu ook officieel uit elkaar. De Kameroener van Antwerp verbrak er zijn overeenkomst in onderling overleg.

Lees verder

Donderdagavond opnieuw topoverleg over coronabarometer

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaf in het Vlaams Parlement aan dat er donderdagavond opnieuw overleg is tussen de premier en de ministers-presidenten over de coronabarometer. Dan zal het nieuwe voorstel van de coronacommissaris ook besproken worden.

Lees verder

Gevluchte Nederlandse gedetineerde overleden bij schietincident in Brecht

Bij een schietincident in Brecht, in de provincie Antwerpen, is woensdag een Nederlandse man overleden. Dat bevestigt het Antwerps parket. Volgens informatie van Gazet van Antwerpen gaat om een ontsnapte gedetineerde.

Lees verder

Btw-verlaging moet explosie energieprijzen temperen

Een tijdelijke btw-verlaging naar 6 procent staat in de steigers. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem moet alleen nog zijn regeringspartners overtuigen.

Lees verder

Vaccinoloog Geert Leroux-Roels: 'Blijven boosten met hetzelfde vaccin lijkt me niet de beste aanpak'

De WHO en het Europees Geneesmiddelenagentschap waren duidelijk in hun statement: eindeloos boosterprikken blijven zetten heeft geen zin. 'Met hetzelfde product blijven werken mist z'n doel', zegt vaccinoloog Geert Leroux-Roels (UZ Gent).

Lees verder

ESA daagt uit om satelliet te hacken

In april laat het Europees Ruimteagentschap (ESA) creatieve hackers los op een satelliet in een gecontroleerde omgeving. Het doet dat om de IT-beveiliging aan te scherpen.

Lees verder

Charles De Ketelaere is 'Belofte van het jaar' op Gouden Schoen

Naar jaarlijkse traditie verschijnt de top van het Belgische voetbal op zijn of haar paasbest op de gouden loper. De 20-jarige Charles De Ketelaere is opnieuw bekroond tot 'Belofte van het jaar'.

Lees verder

Annemans haalt uit naar 'sociopaten' in coronabeleid

Voorzitter zijn van een comité dat door de overheid is aangesteld, en tegelijk zwaar uithalen naar wie deel uitmaakt van het beleid: professor Lieven Annemans kan dat. Hij deed het op Twitter en excuseert zich een beetje.

Lees verder

Plukken we straks wereldwijd de vruchten van omikron?

De omikrongolf is niet te stuiten. Plukken we daarvan straks de vruchten, doordat wie ziek wordt een natuurlijke booster krijgt? 'Misschien. Maar met dit virus is niets zeker.'

Lees verder

Arno na bijna twee jaar weer op een podium

Voor een klein publiek zong Arno voor het eerst in bijna twee jaar opnieuw een zaalconcert. Het deed hem deugd, om vele redenen.

Lees verder

Chinese vrouw zat plots in lockdown met haar blind date

Omdat hij indruk op haar wilde maken met zijn kookkunsten, besloot de Chinese Wang om voor hun eerste afspraakje naar het huis van haar blind date te gaan, in Zhengzhou. Maar net op dat moment werd er in de stad een strikte lockdown opgelegd en werd de hele omgeving afgesloten. Wang zat vast. Bij haar blind date. En ze begon er videodagboeken van te delen.

Lees verder

Elke dag armer: geld is niets meer waard door hyperinflatie in Turkije

In Turkije swingen de prijzen dagelijks de pan uit. Spaargeld is er niets meer waard, elke dag wordt het leven een pak duurder, elke dag dreigen facturen onbetaalbaar te worden. Officieel kampt het land met hyperinflatie. De oorzaak is het falende beleid van president Erdogan. Wat is er aan de hand?

Lees verder

Meer dan 2.000 covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen

Er liggen opnieuw meer dan 2.000 covidpatiënten in onze ziekenhuizen. Dat blijkt donderdag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Dagelijks worden er gemiddeld 182 mensen opgenomen. Dat is een stijging van zeven procent ten opzichte van een week eerder. De besmettingen stijgen met 88 procent.

Lees verder

VS willen nieuwe VN-sancties tegen Noord-Korea

De Verenigde Staten willen dat de internationale gemeenschap nieuwe sancties oplegt aan Noord-Korea. De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Linda Thomas-Greenfield heeft woensdagavond (lokale tijd) op Twitter aangekondigd dat haar land daartoe een voorstel indient.

Lees verder

Djokovic opgenomen in loting Australian Open

De organisatie van de Australian Open geeft aan Novak Djokovic de toestemming om deel te nemen aan het toernooi. Of hij maandag echer op het terrein verschijnt is nog niet zeker: de regering heeft na de ophef over zijn vaccinatiestatus nog niet beslist of hij wel een visum krijgt om in het land te blijven.

Lees verder

Imam grootste moskee van het land is verblijfvergunning kwijt

De verblijfsvergunning van Mohamed Toujgani, de hoofdimam van de Al Khalil-moskee in Molenbeek, is ingetrokken. Volgens Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) vormde hij als haatprediker een bedreiging voor de nationale veiligheid.

Lees verder

Voorzitter Comité I onder vuur wegens 'wangedrag'

Het rommelt aan de top van Comité I, dat toeziet op de ­Belgische inlichtingendiensten. Voorzitter ­Serge Lipszyc wordt door twee andere raadsheren beschuldigd van wan­gedrag.

Het drietal krijgt nu van de begeleidende Kamercommissie een paar weken om aan te tonen dat ze nog kunnen samenwerken.

Lees verder

Eerst grijs en mistig, later kans op opklaringen

Het blijft donderdag overwegend grijs met mist en lage wolken, met temperaturen in Vlaanderen tot vier graden. Vrijdag krijgen we nagenoeg hetzelfde weer. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Klacht tegen leverancier munitie na dodelijk ongeval op filmset

De wapenverantwoordelijke op de filmset van 'Rust', waar een cameravrouw per ongeluk werd gedood door acteur Alec Baldwin, heeft een klacht neergelegd tegen de leverancier van de munitie. Ze beschuldigt die ervan echte kogels te hebben achtergelaten tussen losse flodders.

Lees verder

Australische nieuwslezers noemen Djokovic 'achterbakse klootzak'

Op sociale media doen gelekte beelden de ronde van Australische nieuwslezers die in een onderonsje commentaar leveren op tennisser Novak Djokovic. De twee zijn niet mals voor de Tsjechiër die ze van leugens over zijn positieve coronatest en whereabouts betichten. De nieuwsankers hebben hun excuses aangeboden en televisienetwerk Seven West Media is een intern onderzoek gestart.

Lees verder