Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 9 januari 2022

Beelden tonen hoe rotswand afbreekt boven toeristenbootjes in Brazilië: minstens zeven doden

HLN
Beelden tonen hoe rotswand afbreekt boven toeristenbootjes in Brazilië: minstens zeven doden
Minstens zeven mensen zijn om het leven gekomen en nog eens negen mensen zwaargewond geraakt door de instorting van een rotswand langs een groot stuwmeer in Brazilië, aldus de lokale brandweer. Eerder werd gesproken van ten minste vijf doden. Duikers zijn nog aan het zoeken naar drie toeristen en dagjesmensen die als vermist zijn opgegeven. De slachtoffers zaten in bootjes die onder een klif doorvoeren en door het vallende gesteente werden bedolven. Ook raakten mensen gewond door de metershoge golven die veroorzaakt werden door de instorting van de rotswand.
Lees verder

LIVE (17u). Pakt Philippe Clement meteen zege bij vuurdoop als coach van AS Monaco?
• 20 speeldag Ligue 1 • Stade de la Beaujoire • Philippe Clement debuteert als trainer van AS Monaco • Monaco staat zesde, Nantes zevende
Lees verder

Taliban arresteren bekende regimekritische professor in Kaboel
De in Afghanistan aan de macht zijnde militant-islamitische taliban hebben een professor gearresteerd, die in het land bekendraakte met zijn openlijke kritiek op het regime van de taliban. Leden van de geheime dienst van de taliban hebben Faizullah Jalal, professor aan de universiteit van Kaboel, zaterdag uit zijn woning in de Afghaanse hoofdstad gehaald. Dat heeft zijn vrouw, Massouda Jalal, gemeld via Facebook.
Lees verder

New York passeert grens van 4 miljoen besmettingen
De Amerikaanse staat New York heeft zaterdag een recordaantal van 90.132 nieuwe coronagevallen gemeld. Daarmee is het aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie de vier miljoen gepasseerd.
Lees verder

Pre-alarmfase voor meerdere waterlopen in Wallonië
Voor meerdere rivieren en hun zijrivieren in Wallonië is de pre-alarmfase voor overstroming ingegaan. Dat is een gevolg van het regenfront dat deze nacht over België trekt, zo meldt het directoraat-generaal Mobiliteit en Waterwegen van de Waalse openbare dienst.
Lees verder

CD&V wil strengere aanpak van niet-erkende beroepsuitoefenaars
CD&V wil dat het parket harder inzet op de vervolging van niet-erkende beroepsuitoefenaars. Dat schrijft De Zondag. Uit cijfers van bevoegd minister David Clarinval (MR) blijkt dat het aantal klachten bij de Economische Inspectie groot blijft.
Lees verder

Ruim 1.000 klachten over niet-erkende vastgoedmakelaars: CD&V wil strengere aanpak van "cowboys in sommige sectoren"
CD&V wil dat het parket harder inzet op de vervolging van niet-erkende beroepsuitoefenaars. Dat schrijft De Zondag. Uit cijfers van bevoegd minister David Clarinval (MR) blijkt dat het aantal klachten bij de Economische Inspectie groot blijft.
Lees verder

Papoea-Nieuw-Guinea opgeschrikt door aardbeving met kracht van 5,9
Een aardbeving met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter heeft zondag Papoea-Nieuw-Guinea getroffen. Dat meldt het Amerikaanse geofysisch instituut USGS.
Lees verder

"Als die barometer er vrijdag weer niet komt, is het vertrouwen helemaal weg": Politicoloog Carl Devos beantwoordt de belangrijkste vragen over de coronabarometer
Derde keer goede keer? De coronabarometer heeft al heel wat voeten in de aarde gehad, maar minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) is nu overtuigd dat de barometer er komt. Het instrument zou voorspelbaarheid en perspectief moeten brengen, maar hoe waarschijnlijk is dat? Politicoloog Carl Devos beantwoordt de belangrijkste vragen over deze derde poging: "Als hij er weer niet komt, dan keldert het vertrouwen een zoveelste keer."
Lees verder

Pieter Timmermans (VBO) ziet concurrentiepositie plots dalen: "We worden weer de zieke man van Europa"
"We zijn de fouten uit het verleden aan het herhalen. Door de grote stijging van de loonkosten kunnen onze bedrijven over enkele jaren de concurrentie met het buitenland niet meer aan en worden we economisch weer de zieke man van Europa. We dreigen dan opnieuw te moeten overgaan naar indexsprongen. We zouden dit beter voorkomen dan later te moeten genezen", zegt gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).
Lees verder

De 'properste jeans ter wereld' is Belgisch
Het Belgisch modemerk HNST - 'de properste jeans ter wereld' - heeft bijna een miljoen euro vers kapitaal opgehaald om de internationale markt te veroveren. Onder meer Anne Chapelle - zakenvrouw achter het modemerk Ann Demeulemeester - en Wouter Torfs van het gelijknamig schoenenmerk pompten geld in de duurzame start-up. En dat werpt meteen zijn vruchten af, want de eerste bestellingen uit Japan stromen binnen. CEO Lander Desmedt (31) vertelt hoe HNST de meest duurzame jeans ter wereld heeft ontwikkeld en in gesprek is met onder meer de Verenigde Staten.
Lees verder

Ooit waren we dé antivaxers van Europa. Dit is de geschiedenis van epidemieën en pandemieën in ons land
De pest verdween zoals ze gekomen was. Voor pokken hadden we een vaccin nodig, maar de Belgische overheid wilde dat niet verplichten. In de negentiende eeuw werd ons land daarom door de rest van Europa beschouwd als een nest van antivaxers. De Spaanse griep die 5% van de wereldbevolking het leven kostte, werd eerst ook ingeschat als een "griepje" waarover grapjes gemaakt konden worden. Nadien was de wanhoop zo groot dat (bijna) alle middelen goed waren om ze te bestrijden. Tot champagne drinken en sigarettenrook inhaleren toe. Een kleine maar fijne geschiedenis van epidemieën en pandemieën in ons land.
Lees verder

De 16 Vragen van De Wachter aan Peter Van de Veire: "'Hebben jullie die bladzijde nu omgeslagen', vragen mensen. Waarom zouden we?"
Alles gaat voorbij, vraag maar aan Peter Van de Veire. Zestien maanden geleden kwam hij terecht in een onverkwikkelijke mediastorm. Maar zelfs de ergste cycloon gaat op een dag liggen en de wereld, die draait intussen weer gewoon door. "Ik heb geen spijt. Dat klinkt misschien gek, maar het is niet verkeerd dat het gebeurd is."
Lees verder

'Belfast' en 'The Power of the Dog' favorieten voor omstreden editie Golden Globes
De films 'Belfast' en 'The Power of the Dog' behoren zondag tot de absolute favorieten bij de uitreiking van de Golden Globes, een van de belangrijkste Amerikaanse film- en tv-prijzen. Maar de kans dat die films met veel aandacht gaan lopen, lijkt eerder klein. Het evenement ligt namelijk al maanden onder vuur door beschuldigingen van racisme, seksisme en corruptie.
Lees verder

Is het land klaar voor massale uitval? 10 sectoren over hun noodplannen
Niemand met een glazen bol die met zekerheid kan zeggen of omikron de volgende weken met daggemiddelden tussen 30.000 en 125.000 nieuwe besmettingen ons land plat zal leggen. Maar wie gewaarschuwd is, telt voor twee. In veel cruciale sectoren liggen noodplannen klaar.
Lees verder

Wisselend bewolkt weer met plaatselijke buien
Zondag zijn er over de westelijke landshelft opklaringen met wolkenvelden, terwijl het in het oosten nog zwaarbewolkt is. In de loop van de dag wordt het overal wisselend bewolkt. Er kunnen plaatselijk nog enkele buien vallen, die over de hoogten van de Ardennen opnieuw winters worden. De maxima schommelen tussen 0 graden in de Hoge Venen, 5 of 6 graden in het centrum en 7 graden vlak aan zee. De wind waait matig, soms vrij krachtig aan zee, uit westelijke richtingen. Op het einde van de dag neemt de wind af en krimpt naar het westen tot zuidwesten. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Al meer dan 5.000 arrestaties na onrust in Kazachstan
Bij de zware protesten in Kazachstan zijn in het land al meer dan 5.000 mensen gearresteerd. "In heel Kazachstan zijn tot dusver 5.135 mensen opgepakt", zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken zondagochtend. Tijdens de protesten zijn zowat 400 voertuigen vernield, de meeste daarvan politiewagens.
Lees verder

"Ik hoorde een schot en voelde een doffe pijn in mijn hoofd, maar het kwam zelfs niet in me op dat ik geraakt was...": hoe twee mannen in hun zucht naar rijkdom een heel advocatengezin uitmoordden
'BMW te koop'. Elf jaar geleden plaatste Nicolas De Vleeschouwer (20) een zoekertje dat zijn hele gezin het leven zou kosten. De 'nette' heren die een afspraak voor de verkoop maken, hebben die bewuste ochtend letterlijk elkaars bloed gedronken bij wijze van 'commandoritueel' en trekken gewapend met karabijn en pistool naar de villa in Wemmel. De rijkdom van de advocatenfamilie moet de hunne worden. En daar willen ze ver voor gaan. Héél ver.
Lees verder

Toch een reden om te kijken naar BK veldrijden: het laatste crosskunstje van Wout van Aert
De laatste veldritepisode van Wout van Aert dit seizoen ligt in Middelkerke. Zonder pech, een valpartij of een wiel dat eraf draait wordt verwacht dat niemand hem van een verlenging van Belgisch kampioen zal houden. "Als u wilt dat het vandaag spannend wordt op uw televisiescherm, kunt u beter een aflevering van Narcos op zetten", blikt onze chef wielrennen vooruit.
Lees verder

Bijna kwart van coronatests positief, gemiddeld ruim 17.500 besmettingen per dag
Tijdens de zevendaagse periode van 30 december 2021 tot 5 januari zijn in België 525.471 coronatests uitgevoerd, waarvan er 124.948 positief bleken, goed voor een positiviteitsratio van 23,78 procent. Dat blijkt zondag uit niet-geconsolideerde cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano, meegedeeld door het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.
Lees verder