Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 12 januari 2022

Afro-Amerikaanse dichteres Maya Angelou op Amerikaanse munt

Afro-Amerikaanse dichteres Maya Angelou op Amerikaanse munt

De beeltenis van de Afro-Amerikaanse dichteres en activiste Maya Angelou staat op een nieuwe generatie quarters, de beroemde Amerikaanse munten van 25 cent. De munten worden binnenkort in omloop gebracht.

Lees verder

Brandweer redt baby uit brandend appartementsblok in The Bronx

Zondagochtend brak er een hevige brand uit in een appartementsgebouw in The Bronx in New York. Minstens negentien mensen, onder wie negen kinderen, zijn daarbij omgekomen. Zo'n tweehonderd brandweerlieden waren ter plaatste om het vuur te bestrijden en mensen uit het gebouw te evacueren. In de video hierboven ziet u hoe iemand erin is geslaagd een baby te redden. 

Lees verder

Jonge OCMW-voorzitter Adrien Dolimont wordt Waals minister

De opvolger van Jean-Luc Crucke (MR) in de Waalse regering is bekend. De 33-jarige Adrien Dolimont, OCMW-voorzitter van Ham-Sur-Heure-Nalinnes, neemt de Waalse begroting over.

Lees verder

Greiner wil aandelen Recticel met forse winst verkopen

Het bod van de Oostenrijkse groep Greiner op de isolatiegroep Recticel is mislukt, maar niet versaagd. De Oostenrijkers willen nu zelf met winst hun aandelen verkopen.

Lees verder

Zinkgat legt ondergronds strand bloot

Aan de Britse oostkust is jaren geleden op een van de kliffen een zinkgat ontstaan. Des te groter het gat wordt, des te meer het prijsgeeft van een bijzonder strand onder de oppervlakte. Gevaarlijk, maar ook een mooi natuurverschijnsel. Bekijk dronebeelden van het zinkgat in bovenstaande video. 

Lees verder

Evenepoel wil schitteren van Ronde van Valencia tot het WK: 'Ik ben rijper geworden'

'De grote les van afgelopen jaar is dat niet alles vanzelf gaat.' Aan de vooravond van zijn 22ste verjaardag geeft Remco Evenepoel een meer volwassen indruk. Geen ronkende verklaringen dit keer. Maar natuurlijk wil hij overal top vijf rijden en als het even kan, winnen.

Lees verder

Geen Overlegcomité op 14 januari

Er komt geen Overlegcomité deze vrijdag. De komende week zullen er verder voorbereidingen getroffen worden, met onder meer de minister-presidenten. Op basis daarvan zal beslist worden wanneer het Overlegcomité formeel bijeenkomt. Mogelijk in de loop van volgende week.

Lees verder

Omikron kan helft Europese bevolking besmetten, waarschuwt WHO Europa

Aan het huidige besmettingsritme kan binnen twee maanden meer dan de helft van de Europeanen besmet zijn met de omikronvariant. Daarvoor waarschuwt Hans Kluge, de Europese directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dinsdag in een persbriefing. Hij sprak daarbij van een 'vloedgolf' aan omikron.

Lees verder

Mission impossible: luxejacht wurmt zich met moeite onder Nederlandse bruggen door

In Nederland wordt een tachtig meter lang luxejacht vanaf een scheepswerf versleept. Het transport van de Galactica verloopt niet zonder slag of stoot: het schip liep door het hoge waterpeil al onder twee bruggen vast. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Bernard Tomic staat ondanks coronaklachten op tenniscourt in Melbourne: 'Ik weet zeker dat ik positief test'

De Australische tennisser Bernard Tomic heeft in de kwalificaties van de Australian Open voor een opvallend incident gezorgd. De 29-jarige Tomic vertelde tijdens zijn partij in de eerste kwalificatieronde tegen de scheidsrechter dat hij coronagerelateerde klachten heeft. Omdat een sneltest voorafgaand aan de wedstrijd negatief uitviel, was de Australiër toch op de baan verschenen.

Lees verder

Nieuwste editie Dikke Van Dale wordt genderneutraal

In de nieuwste editie van de Dikke Van Dale, het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal, krijgt een groot aantal woorden dat naar mensen verwijst naast een 'm' en 'v' ook een genderneutrale 'x'.

Lees verder

Minister Vandenbroucke: 'Booster zal noodzakelijk zijn voor Covid Safe Ticket'

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaat ervan uit dat een boosterprik binnenkort noodzakelijk zal zijn om groen licht te krijgen met je Covid Safe Ticket (CST). Wanneer precies, kon de minister niet preciseren in de bevoegde Kamercommissie, maar het zou niet zo lang meer duren.

Lees verder

Extreemlinkse Franse presidentskandidaat veroordeeld voor laster

Jean-Luc Mélenchon, boegbeeld van de Franse extreemlinkse partij La France Insoumise en presidentskandidaat, is dinsdag veroordeeld voor openbare belediging en laster. Na de vorige presidentsverkiezigen had hij een aantal onderzoeksjournalisten van Radio France uitgescholden voor 'leugenaars' en 'debielen'.

Lees verder

Wout van Aert bevestigt voorjaarsprogramma: 'Via de Omloop en Parijs-Nice naar de klassiekers'

Bij de persvoorstelling van het Nederlandse Jumbo-Visma in het Spaanse Mutxamel bevestigde Wout van Aert dat hij start in de Omloop Het Nieuwsblad. Voor de Tour de France staan zes namen op papier, met enkel Van Aert als landgenoot. De twee resterende plaatsen worden later toegekend.

Lees verder

Kinderen volgen (meestal) ouders bij quarantaineregels

Behalve op school, volgen kinderen de quarantaineverplichting zoals die geldt voor de volwassene waarbij ze wonen. Sciensano verduidelijkt de regels over quarantaine voor kinderen nadat heel wat scholen overspoeld werden met vragen.

Lees verder

Amerikaan krijgt genetisch gemodificeerd varkenshart ingeplant

Amerikaanse chirurgen zijn erin geslaagd om een hart van een genetisch gemanipuleerd varken in te planten bij een mens. 'Dit is nog nooit eerder gedaan', zegt het hoofd van het harttransplantatieprogramma in bovenstaande video.

Lees verder

Aantal niet-begeleide minderjarige asielzoekers bijna verdubbeld

Het aantal asielaanvragen door niet-begeleide minderjarige vreemdelingen is vorig jaar in ons land fors gestegen. Freddy Roosemont, de topman van de Dienst Vreemdelingenzaken, wijt de 'spectaculaire toename' vooral aan het stijgend aantal jonge Afghanen. Na onderzoek blijken veel van hen echter toch meerderjarig te zijn.

Lees verder

Energieprijsvergelijker houdt voortaan ook rekening met kortingen

De vernieuwde versie van V-test, de prijsvergelijker van de Vlaamse energie­regulator Vreg, belooft makkelijker in gebruik te zijn. Al blijft het moeilijk om variabele energiecontracten te vergelijken.

Lees verder

OPROEP. Hoe gaat het op school?

Hoe staan we er in de scholen voor, nu omikron huishoudt? De Standaard is benieuwd naar jullie ervaringen, als leerling, leerkracht, ouder.

Lees verder

Onderzoek naar 'nazi-begrafenis' in Romeinse kerk

Een begrafenis met een hakenkruisvlag heeft voor ophef in Italië gezorgd. De politie voert een onderzoek naar de zaak.

Lees verder

Stad Leuven heeft een nieuw logo, maar niet iedereen is overtuigd: 'Moest dat nu echt?'

Na twaalf jaar stadhuis in streepjes, heeft de stad Leuven een nieuw logo. Voor het eerst is dat niet overheersend rood, maar ook voor het eerst herken je er niet duidelijk het Leuvense stadhuis in. Er werd gekozen voor een eerder abstract iets, en dat zorgt wel voor verdeeldheid.

Lees verder

Kortrijk verdeelt gratis zelftesten bij schoolkinderen

Kortrijk zal vanaf eind deze week gratis zelftesten ter beschikking stellen van kwetsbare inwoners en kinderen. Ze krijgen één test per persoon per week.

Lees verder

Strengere maatregelen voor bezoekers én personeel in rusthuizen

Bezoek blijft welkom in de woonzorgcentra, maar wie een hoogrisicocontact had, wordt gevraagd om tien dagen weg te blijven.

Lees verder

Russische troepen beginnen deze week aftocht uit Kazachstan

De eerste soldaten van de internationale troepenmacht onder leiding van Rusland zullen deze week Kazachstan verlaten. Dat heeft president Kassym-Jomart Tokajev verklaard in het parlement.

Lees verder

Terdoodveroordeelden vragen om kogel in plaats van injectie

Twee mannen die de komende weken in de Amerikaanse staat Oklahoma zullen worden terechtgesteld, vragen om door een vuurpeloton te worden geëxecuteerd in plaats van met een dodelijke injectie. Volgens hen zou dat minder pijnlijk zijn. Maar de staat beschikt niet over een vuurpeloton.

Lees verder

Vrees voor vaccinatiemoeheid: WHO en EMA willen niet blijven boosteren

De bevolking herhaaldelijk boostervaccins toedienen is in de strijd tegen het coronavirus geen levensvatbare strategie. Daarvoor hebben dinsdag experts van de Wereldgezondheidsorganisatie  WHO gewaarschuwd. Ook het Europese geneesmiddelenagentschap EMA ziet een booster om de drie of vier maanden niet zitten.

Lees verder

Boosterprik over enkele weken verplicht voor Covid Safe Ticket

De basisvaccinatie zal niet meer volstaan om straks nog een groen scherm te krijgen op de coronapas. Eind januari wordt het beleid aangepast. Net nu lijkt de twijfel groter dan bij de eerste prikken.

Lees verder

Witte Huis weet nog steeds niets of Russen 'serieus' willen onderhandelen over Oekraïne

'Het is nog te vroeg om te zeggen of de Russen bereid zijn om serieus te onderhandelen.' Dat heeft Jen Psaki, de woordvoerder van het Witte Huis, dinsdag gezegd. Maandag kwamen de VS en Rusland samen in de Zwitserse stad Genève om de spanningen aan de Russisch-Oekraïense grens en de Europese veiligheidsarchitectuur te bespreken.

Lees verder

Drie gewonden bij steekincident in Sint-Truiden

Bij een steekincident in een appartement op de Gorsemweg in Sint-Truiden zijn dinsdagnamiddag rond 16 uur drie gewonden gevallen.

Lees verder

Biden spreekt steun uit voor hervorming Amerikaans stemrecht

De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag in Georgia aangekondigd dat hij alles zal doen om de hervorming van het Amerikaanse stemrecht goedgekeurd te krijgen, inclusief de regels in de Senaat wijzigen.

Lees verder

Stoelendans in Wallonië: ministerspost niet houdbaar voor MR-dissident

Vandaag legt Adrien Dolimont de eed af als nieuwe Waalse minister van Financiën voor de MR. Hij vervangt Jean-Luc Crucke, die maandag zijn ontslag bekend maakte. Het hing wel een beetje in de lucht, want Crucke zat al enige tijd niet meer op dezelfde golflengte als zijn partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez.

Lees verder

Djokovic geeft meer info over zijn coronabesmetting, geeft toe niet meteen in isolatie te zijn gegaan

De Servische nummer één in het tennis Novak Djokovic heeft woensdag toegegeven dat hij een interview heeft bijgewoond nadat hij al wist dat hij covid had. Hij noemt het nu 'een beoordelingsfout.'

Lees verder

Weer bijna 2.000 covidpatiënten in ziekenhuizen

Er liggen momenteel 1.995 patiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat blijkt woensdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal besmettingen blijft ondertussen verder oplopen.

Lees verder

Overwegend droog en zwaarbewolkt

Het blijft woensdag overwegend droog, maar zwaarbewolkt. In de voormiddag kan er wat lokale motregen vallen. In het zuidoosten zijn 's ochtends nog opklaringen mogelijk, terwijl de bewolking in de kustregio en in het noordwesten in de namiddag wellicht open breekt. De maxima schommelen tussen 0 graden in de Hoge Venen, 5 à 6 graden in het centrum van het land en 7 of 8 graden aan zee, voorspelt het KMI.

Lees verder

Psychologen over vaccinatieplicht: 'Voordelen ­beginnen op te wegen ­tegen nadelen'

Het debat over een algemene vaccinatieplicht raakt stilaan in een stroomversnelling. ­Onder meer de expertengroep Psychologie & corona maakt binnenkort haar advies aan de beleidsmakers over.

Lees verder

Heldhaftige rat van Belgische ngo die in Cambodja mijnen opspoorde is overleden

De gambiahamsterrat Magawa die in Cambodja mijnen opspoorde en zo talrijke levens heeft gered, is overleden. Dat meldt de in België geregistreerde ngo Apopo, die Magawa opleidde, dinsdag in een persbericht. Magawa is afgelopen weekend 'vredig' gestorven. 'Een held is te ruste gelegd', klinkt het.

Lees verder

Na 26 dagen kan het leger weer mailen: cyberaanval blijft Defensie parten spelen

De zware cyberaanval op Defensie – intussen bijna een maand geleden – is nog steeds niet volledig onder controle. Pas dinsdagmiddag konden militairen opnieuw e-mails naar buiten versturen. 'We willen 100 procent zeker zijn dat er niks is achtergebleven in onze informaticasystemen.'

Lees verder