Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 28 december 2021

Tweede tijdcapsule gevonden in Virginia onder beeld generaal Lee

HLN
Tweede tijdcapsule gevonden in Virginia onder beeld generaal Lee
In de Amerikaanse staat Virginia is in het voetstuk, waarop tot voor kort een bronzen beeld van generaal Robert E. Lee stond, een tweede tijdcapsule gevonden. Vorige week vonden bouwvakkers die het voetstuk aan het weghalen zijn al een doos met daarin onder meer een almanak uit 1875.
Lees verder

Van Quickenborne: "Misdrijven zullen minder snel verjaren"
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) gaat de verjaringsregels in het Wetboek van Strafvordering aanpassen. "De verjaringstermijn zal worden geschorst vanaf het ogenblik dat de zaak aanhangig is gemaakt bij de bodemrechter. Die wetgeving zal gelden voor alle strafzaken", zegt Van Quickenborne dinsdag in De Tijd.
Lees verder

Kwart zelfstandigen in de kinderopvang wil stoppen: "Inspectie moet me beoordelen over hoe ik met kindjes omga. Niet om wat ik schrijf"
De kinderopvang blijft in moeilijk vaarwater verkeren. Een kwart van de zelfstandige ondernemers wil afbouwen of stoppen. Financiële onzekerheid, te veel administratieve last en te weinig begeleiding zijn de grootste knelpunten. Al overwint één gemeenschappelijke deler: de liefde voor de allerkleinsten.
Lees verder

Cultuursector zit vandaag samen met Vandenbroucke: "Ons doel? Een snelle heropstart op volle capaciteit"
Na het protest op de Brusselse Kunstberg afgelopen weekend, zit de cultuursector vandaag (virtueel) samen met federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Hun openingsbod: een snelle heropstart op volle capaciteit, met mondmaskers en een coronapas.
Lees verder

Cultuursector zit samen met Vandenbroucke: "Ons doel? Een snelle heropstart op volle capaciteit"
Na het protest op de Brusselse Kunstberg afgelopen weekend, zit de cultuursector vandaag (virtueel) samen met federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Hun openingsbod: een snelle heropstart op volle capaciteit, met mondmaskers en een coronapas.
Lees verder

Oekraïense burgers trainen voor Russische invasie
In de bossen rond hoofdstad Kiev worden Oekraïense reservisten getraind voor een mogelijke Russische invasie. "Iedere persoon in dit land moet weten wat ze moeten doen als de vijand het land binnenvalt", zegt de 19-jarige student Daniil Larin, een van de ongeveer vijftig burgers die recent werden getraind.
Lees verder

"Ik probeer Queen Elizabeth te vermoorden": jongeman (19) met kruisboog gearresteerd nadat hij Windsor Castle binnendringt
De Britse politie onderzoekt een video die gelinkt is aan de 19-jarige jongeman die op kerstdag het domein van Windsor Castle binnendrong. Een dik kwartier voor Jaswant S.C. met touwladder over een hekken klom om koningin Elizabeth (95) te vermoorden met een kruisboog, postte hij een filmpje waarop hij zijn motief verklaarde. "Dit is wraak voor degenen die zijn omgekomen bij het bloedbad in Jallianwala Bagh in 1919", klonk het menens. Een half uur later liep zijn aanval af.
Lees verder

Geen certificaat in CovidSafe-app voor wie booster in buitenland haalt
Belgen die in het buitenland een boosterprik gaan halen, zullen geen vaccinatiecertificaat in hun CovidSafe-app zien verschijnen. "Daarvoor moet je eerst langs de huisarts", waarschuwt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat schrijft Het Belang Van Limburg dinsdag.
Lees verder

Exact één jaar geleden werd allereerste coronavaccin in ons land gezet, vandaag is Pfizer al 32,5 miljard euro omzet rijker
Vandaag is het exact één jaar geleden dat in ons land de allereerste coronaspuit werd gezet. Het maakte niet alleen de Puurse rusthuisbewoner Jos Hermans (96) wereldberoemd voor één dag, maar betekende voor vaccinproducent Pfizer meteen ook het begin van een wereldwijde overrompeling. Alleen in het bijna voorbije 2021 zal de farmareus met zo'n 32,5 miljard euro evenveel omzet uit zijn vaccin puren als in ruim twintig jaar Viagra-verkoop.
Lees verder

Tv-presentator James Cooke in uw top 100 Belgen: "De programma's die ik maakte, draaiden niet om mij. En dat ligt mij ook, heb ik ontdekt"
Niemand uit de entertainment- of cultuursector eindigt in deze lijst van 100 Belgen van het jaar hoger dan James Cooke (37). Hij kreeg dat nieuws te horen toen hij net van de boot was gestapt waarmee hij en vijf andere BV's 21 dagen op de Atlantische Oceaan hadden gedobberd voor een programma op Play4. "Dat doet mij nog altijd iets. 'James De Musical' en 'Leef' waren risico's, want de Vlaming kan je niet sturen. They like it, or they don't like it."
Lees verder

John (63) krijgt prachtige uitvaart na euthanasie en passage in Leef! van James Cooke: "We gaan zijn as in de Middellandse Zee uitstrooien"
Levenskunstenaar John Beeckaert uit Marke koos voor euthanasie, een jaar geleden. Begin maart 2021 kreeg de vastgoedmakelaar op rust een emotioneel postuum eerbetoon in Leef!, met James Cooke. Niet het eindpunt, vinden zijn drie beste vrienden en zijn zoon. Zij hebben plannen om rond Pasen 2022 zijn as in Zuid-Frankrijk in de Middellandse Zee uit te strooien. "Echte vriendschap koesteren en wederzijds respect hebben, dat leerde John ons", vertellen ze.
Lees verder

Achter De Schermen. De woelige weg naar olympisch goud van Nina Derwael: "Overal zag ik mensen met medailles, ik werd er gek van"
Goud moest en zou het worden voor gymnaste Nina Derwael (21) op de Spelen. Alsof het om een formaliteit ging. Dat was het niet. Vóór de prille twintiger haar kinderdroom deed uitkomen en België z'n allereerste olympisch turngoud schonk, moest ze tal van obstakels overwinnen. Een reconstructie van stormachtige en stresserende weken en maanden.
Lees verder

COLUMN. Desmond Tutu. Hem wil ik op mijn wenskaarten, als priorzegel
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Desmond Tutu.
Lees verder

Courtois en zijn "better half" genieten met volle teugen van Dubai én beruchte gouden steak
Thibaut Courtois brengt de feestdagen door in Dubai. Met zijn Israëlische Mishel Gerzig geniet de Rode Duivel er van zon, zee én lekker eten. Het koppel plande immers een bezoekje aan het steakhouse van de Turkse celebrity-chef 'Salt Bae', een gerenommeerd restaurant dat exclusieve (met bladgoud vergulde) steaks serveert.
Lees verder

'Familie'-actrice Caroline Maes stelt haar nieuwe geliefde Kim voor
De nieuwe liefde van Caroline Maes (45) heeft sinds kort een gezicht gekregen. De actrice, die in oktober bekendmaakte dat haar huwelijk met Peter na 22 jaar voorbij was, straalde met haar vriend Kim op de rode loper bij de filmpremière van 'Bittersweet Sixteen'.
Lees verder

Zachte dinsdag met wind en buien
We krijgen dinsdag een winderige dag met regen. Het blijft wel zacht met temperaturen die oplopen tot 11 graden, meldt het KMI. Ook de komende dagen blijft het erg zacht.
Lees verder

REPORTAGE. Naar de cinema en bowling in Brussel, terwijl ze in de rest van het land gesloten zijn: "Tijd om ook als klant een statement te maken"
De burgerlijke ongehoorzaamheid in Brussel is groot — niet alleen bij uitbaters van cinemazalen, ook bij klanten. Wij pikten een film mee in de arthousebioscoop Cinema Galeries in het kloppend hart van de hoofdstad, waar veel klanten puur uit steun een filmbezoek hadden gepland. "De beslissing om de cultuursector te sluiten is voor ons een extra reden om naar hier te komen."
Lees verder

Opvallende gastacteurs duiken op in 'De Buurtpolitie': "Ik had tijd en goesting"
Twee keer een opmerkelijk acteerdebuut bij 'De Buurtpolitie'. Zowel Marc Van Ranst (56) - jawel, de bekendste viroloog van het land - als schrijver Herman Brusselmans (64) schittert als gastvedette naast het meest geliefde politiekorps van ons land. "Ik speel al heel mijn leven mezelf", aldus Van Ranst. "Groots acteerwerk zou ik dit niet noemen, maar het smaakt wél naar meer."
Lees verder

Frank Raes zegt vaarwel tegen de openbare omroep: "Ik vertrek tevreden"
Het laatste fluitsignaal wenkt voor Frank Raes (67). Na een carrière van meer dan veertig jaar bij de openbare omroep verdwijnt hij als gastheer van 'Extra Time' en dus ook als schermgezicht bij de VRT. Het is goed geweest, vindt Raes, die net als enkele collega's met lichte dwang naar de uitgang werd verwezen: "Ik vertrek tevreden."
Lees verder

Artsen (BVAS) starten online protestactie om inspraak te krijgen in coronabeleid
De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) start een online protestactie om inspraak te eisen in het Covid-beleid van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Op de website www.geenstem.be kunnen artsen een selfie -inclusief mondmasker met #geenstem op geschreven- plaatsen en een boodschap achterlaten. "De artsen voelen zich echt in de steek gelaten", zegt BVAS-woordvoerder Peter Backx.
Lees verder