Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 3 december 2021

Twee nieuwe gevallen met omikron in België

Twee nieuwe gevallen met omikron in België

Ook het UZ Gent heeft twee gevallen ontdekt van de nieuwe coronavariant omikron. Het gaat om twee stalen die vorige week al afgenomen werden, bevestigt Bruno Verhasselt, hoofd van het laboratorium aan het UZ Gent. Een van de patiënten was recent op reis gegaan, de andere niet.

Lees verder

Jongeren voelen schroom om hulp te zoeken

Jongeren die het door corona fysiek of mentaal lastig hebben, zoeken nog veel te weinig hulp, zeggen de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Lees verder

'Oostenrijkse ex-kanselier Sebastian Kurz stapt uit politiek'

De Oostenrijkse ex-kanselier Sebastian Kurz zou zich volledig willen terugtrekken uit de politiek. Dat melden de Duitse krant Bild en verscheidene Oostenrijkse media.

Lees verder

Werkloosheid blijft verder afnemen

Het aantal werkzoekenden in Vlaanderen is vorige maand gedaald tot een nieuw laagterecord. Ook in Brussel blijft de werkloosheid afnemen.

Lees verder

Baggeraar Deme trekt apart naar de beurs

De bouwgroep CFE is van plan zich op te splitsen in twee beursgenoteerde bedrijven. Zo zou baggeraar Deme een eigen notering krijgen. De operatie moet volgende zomer rond zijn.

Lees verder

Hongarije en Polen vangen bot met verzet tegen rechtsstaatmechanisme

De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie verwerpt het beroep dat Polen en Hongarije aantekenden tegen het mechanisme dat lidstaten financieel kan straffen wegens misbruik van Europees geld.

Lees verder

Politie mag Covid Safe Ticket niet scannen

Het is niet toegelaten voor politieagenten om nog Covid Safe Tickets (CST) te scannen. Dat staat in een omzendbrief voor politiediensten en parketten. 'Wat is het nut dan nog?', vragen zij zich af.

Lees verder

Mark Rutte klungelt met koffie tijdens debat: 'Dat is niet handig'

Nederlands premier Mark Rutte heeft tijdens een coronadebat in de Tweede Kamer de aandacht getrokken, maar niet met zijn toespraak. De man liet zijn kop koffie vallen en moest even geholpen worden met de opkuis ervan. 'Oh, godver, sorry, dat is niet handig', klonk het.

Lees verder

Het zwalpende coronabeleid: van 'geen jojo' naar chaos in de cockpit

Een maand geleden zette de federale regering zich nog af tegen het Nederlandse 'jojobeleid'. Nu volgt mogelijk het derde overlegcomité in evenveel weken, draaide de communicatie naar de ziekenhuizen in de soep en moest de teststrategie bijgestuurd worden.

Lees verder

Oproep | Hebt u een interessant kerstverhaal?

De podcastredactie van De Standaard is op zoek naar mensen met een grappig, ontroerend, gênant of hartverwarmend kerstverhaal.

Lees verder

Eerste (dun) sneeuwlaagje in Vlaanderen en Brussel

In het zuiden van het land zagen ze de voorbije dagen al meermaals sneeuw uit de lucht vallen, donderdagvoormiddag was dat ook in Brussel en Vlaanderen het geval. Hoewel de sneeuw op de meeste plaatsen niet bleef liggen, werden er op sommige plaatsen toch sneeuwlaagjes gemeld.

Lees verder

Opgelet: valse uitnodigingen voor boosterprik in omloop

Het Agentschap Zorg en Gezondheid waarschuwt dat er valse uitnodigingen over de boosterprik circuleren. Met valse e-mails proberen criminelen zo bankgegevens los te peuteren.

Lees verder

Britse tabloid verliest ook in beroep tegen Meghan Markle

Het hof van beroep in Londen heeft het beroep van een Britse tabloid afgewezen, die was veroordeeld voor het schenden van de privésfeer van Meghan Markle. De tabloid had een brief gepubliceerd van de echtgenote van prins Harry gericht aan haar vader.

Lees verder

Onvolledig rapport jaagt Bouchez op stang

De volledige evaluatie van de kernuitstap komt pas morgen op de tafel van de federale topministers. Om de knoop in één keer door te hakken, liggen de standpunten te ver uit elkaar.

Lees verder

NMBS schrapt 120 treinen per dag door corona-uitval werknemers

De NMBS moet nog meer treinen tijdelijk uit het aanbod halen omdat er vanwege corona-uitval te weinig personeel beschikbaar is. Vanaf maandag 6 december zullen er elke dag circa 120 treinritten niet uitgevoerd worden, kondigt de spoorwegmaatschappij aan. Dat komt overeen met zowat 3,2 procent van de dagelijkse 3.800 ritten.

Lees verder

Gooi je 4G-smartphone nog niet weg

Bijna anderhalf jaar nadat Proximus de spits afbeet, lanceert Telenet vanaf 6?december 5G – supersnel mobiel internet – voor klanten met een 5G-smartphone. Op de nationale uitrol van 5G is het nog wachten op de veiling van de licenties.

Lees verder

Vlaanderen grijpt naast grote Volvo-batterijfabriek

De nieuwe batterijfabriek van Volvo Cars komt toch niet in Gent. Hiermee mist de stad een fabriek waar 3.000 mensen zouden werken. Er is nog geen definitieve beslissing waar de fabriek wel zou komen.

Lees verder

Algemene sluiting lager onderwijs en horeca dicht om 20 uur: dit stellen de experts voor

De epidemie woekert heel hard in het lager onderwijs, zo stelt expertengroep Gems vast in een advies dat De Standaard kon lezen. En dus moeten alle lagere scholen minstens tien dagen dicht.

Lees verder

Podcasttips | Krijgen we nooit genoeg van de superrijken?

The just enough family neemt je mee op de icarusvlucht van een superrijke Joods-Amerikaanse familie. In Baba reist acteur Willem Voogd zijn grootmoeder achterna door Europa. En Esther Perel is alweer aan haar vijfde jaargang toe.

Lees verder

Debat vaccinatieplicht komt op gang in Europa

Olaf Scholz en Ursula von der Leyen wijzen op de lage vaccinatiegraad. 'Het is een discussie die we moeten voeren.'

Lees verder

Japanse man na 22 uur op ruwe zee gered: 'Een wonder'

De Japanse kustwacht heeft zondag een 69-jarige man gered nadat zijn schip was omgeslagen. Vastgeklampt aan zijn gekapseisde boot wachtte hij zo'n 22 uur op hulp. Volgens de hulpdiensten is het een wonder. 'Ik stond versteld van zijn overlevingsvermogen', aldus een medewerker. De man liep lichte verwondingen op, maar zijn leven was niet in gevaar.

Lees verder

Duitsland verstrengt: lockdown voor niet-gevaccineerden

Niet-gevaccineerden zullen nog op weinig plaatsen binnen mogen en er volgt ook een stemming over verplichte vaccinatie. Dat beslisten afscheidnemend kanselier Merkel en haar opvolger Olaf Scholz samen met de minister-presidenten van de deelstaten.

Lees verder

De Croo over vervroegd Overlegcomité: 'Iedereen moet morgen verantwoordelijkheid nemen'

Premier Alexander De Croo roept de partijen in het Overlegcomité op om komaf te maken met taboes en om morgen de coronamaatregelen te nemen die nodig zijn. 'Iedereen zal over zijn schaduw heen moeten stappen. Op een moment als dit kunnen er geen heilige huisjes zijn'

Lees verder

'Iedereen moet morgen verantwoordelijkheid nemen'

Premier Alexander De Croo roept de partijen in het Overlegcomité op om komaf te maken met taboes en om morgen de coronamaatregelen te nemen die nodig zijn. 'Iedereen zal over zijn eigen schaduw heen moeten springen.'

Lees verder

Merkel eert haar Oost-Duitse roots

Vanavond wordt de Duitse kanselier Angela Merkel plechtig uitgewuifd. Voor haar afscheid zal het muziekkorps van de Bundeswehr een nummer van Nina Hagen spelen.

Lees verder

Horecaondernemer: 'Dit is een groot drama'

'Ik vrees dat we volledig dicht zullen gaan', zegt Dimitri Beckers, een horcaondernemer die meer dan 15 zaken uitbaat. 'Dit wordt heel moeilijk.'

Lees verder

Noodopvang in Glaaien kan morgen openen

Met de eerste sneeuw komt ook een nieuw asielcentrum. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) stond al langer onder druk om nieuwe, broodnodige centra te openen.

Lees verder

De Lijn bestelt 60 nieuwe elektrische bussen

Nadat Van Hool bij een eerste aanbesteding uit de boot was gevallen, komt de Belgische bussenbouwer uit Lier nu als beste kandidaat uit de bus. De vakbonden zijn tevreden. 'Dit is een opsteker in de moeilijke coronaperiode.'

Lees verder

Grootschalige fraude met verblijfsvergunningen en rijbewijzen ontdekt in Anderlecht

Het parket van Brussel kwam afgelopen jaar grootschalige fraude met verblijfsvergunningen en rijbewijzen op het spoor. Eind oktober kwam het onderzoek in een versnelling doordat iemand op heterdaad betrapt werd. Dat meldt het parket in een persbericht.

Lees verder

Cultuursector: 'Als wij alleen geviseerd worden, sluiten we niet'

De Gentse cultuursector hekelt het 'knipperlichtbeleid' in een open brief. Ze willen niet dat enkel de cultuursector aan banden gelegd wordt en willen minimale dienstverlening blijven organiseren.

Lees verder

Minister Diependaele wil frietkoten beschermen als monument

Na de frietcultuur, wil minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) nu verschillende frietkoten beschermen. 'Net zoals de meeste Vlamingen hou ik van een heerlijk pak friet, maar de typische frietkoten gaan steeds meer verloren.'

Lees verder

Derde prik dit jaar enkel nog met Moderna, vanwaar deze omschakeling?

Voor de derde prikken zal er in de vaccinatiecentra binnenkort enkel nog Moderna gebruikt worden. 'Een gevolg van de grote stock aan Moderna-vaccins', zegt Zorg en Gezondheid. 'Afhankelijk van de leveringen zal in 2022 ook opnieuw Pfizer gebruikt worden.' Heeft deze omschakeling impact op de vaccinatiecentra? En wat is het verschil eigenlijk tussen een boosterprik van Pfizer en eentje van Moderna?

Lees verder

'James de musical': vermakelijk programma met gigantische valse noot

'Het leven is een musical/ je weet niet wat het worden zal', zingt James Cooke in de intro van zijn nieuwe tv-show. Daarin interviewt hij wekelijks een gast, die hij trakteert op vijf musicalscènes over de sleutelmomenten uit zijn/haar leven. Er wordt telkens een bekend lied geplukt uit het jaar van de herinnering, voorzien van aangepaste songteksten. Een simpel, maar slim idee dat in de smaak valt: vorige donderdag keken 774.000 mensen naar de eerste, erg entertainende aflevering met Natalia (volgens SBS, het bedrijf achter Play4, is het aantal kijkers door uitgesteld kijken ondertussen gestegen tot 1,2 miljoen).

Lees verder

Politiebonden verwerpen voorstel Verlinden : 37,5 euro extra per maand voor inspecteurs niet genoeg

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de politie bestempelt het voorstel voor een salarisverhoging van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden als onvoldoende. Donderdag stapten de bonden op, na wat ze een 'stormachtig overleg' noemen. Beide partijen zullen elkaar dinsdag wel opnieuw ontmoeten.

Lees verder

'Afstandsonderwijs in de lagere school is fictie'

Een 'afkoelingsperiode' van (minstens) tien dagen in het basisonderwijs, dat is wat er op tafel ligt op het Overlegcomité van vandaag. 'Als we niet opletten, krijgen we een jojo-effect van schoolsluitingen.'

Lees verder

Standard wringt zich pas na verlengingen voorbij moedig Beerschot naar kwartfinales Croky Cup

Standard is de laatste kwartfinalist in de Croky Cup. De Rouches klopten in de laatste achtste finale een dapper Beerschot na verlengingen. Jackson Muleka brak de ban met een rake kopbal in de 97ste minuut, in het absolute slot bood hij op de counter Bokadi de 2-0 op een presenteerblaadje aan.

Lees verder

Angèle verrast haar fans door album week vroeger te lossen

Via een livevideo op haar Instagramaccount verraste de Belgische zangeres Angèle haar fans door aan te kondigen dat het album al om middernacht beschikbaar zou zijn. De release van het album stond oorspronkelijk voor 10 december gepland.

Lees verder

Zo praat ik met mijn broer, die zelf niet kan praten

Weet u wat 'tiketie' betekent? Of 'poeke-a'? Toegegeven, de termen staan niet in de Van Dale, en toch dekken ze zoveel ladingen. Jan Dillen (28) zegt er alles mee. Hij kan niet praten, maar communiceert met de mensen rondom hem met twee klanken: tiketie en poeke-a.

Lees verder

Een jongen of een meisje? Dat hangt van de milieuvervuiling af

Het grootste nieuws van de week is een ontslag. Jack Dorsey stapt op als CEO van Twitter. Wat gebeurt er met het sociale medium nu hij weg is?

Lees verder

AA Gent - Standard is opvallendste affiche in kwartfinales Croky Cup, andere topclubs ontlopen elkaar

Meteen na afloop van de laatste achtste finale (tussen Standard en Beerschot) van de Belgische voetbalbeker werd er op RTL door Philippe Vande Walle geloot voor de kwartfinales.

Anderlecht - KV Kortrijk, Club Brugge - OH Leuven en AA Gent - Standard zijn de vier affiches die op 21, 22 en 23 december zullen worden afgewerkt.

Lees verder

'Mager' rapport kernuitstap jaagt Bouchez op stang

Een deel ervan lokte al boze tweets uit bij de MR-voorzitter, het volledige rapport ligt vandaag op tafel. Om de knoop direct door te hakken, liggen de standpunten te ver uiteen.

Lees verder

Nasa geeft drie privébedrijven opdracht om ruimtestations te ontwikkelen

Met het oog op het mogelijke einde van het Internationaal Ruimtestation ISS heeft het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa contracten ondertekend met drie bedrijven om nieuwe ruimtestations te ontwikkelen. Eén daarvan is Blue Origin van Amazonbaas Jeff Bezos.

Lees verder

Alec Baldwin zegt niet verantwoordelijk te zijn voor dodelijk schot op set

In een interview heeft acteur Alec Baldwin aangegeven dat hij zichzelf niet als schuldig beschouwt voor het overlijden van Halyna Hutchins op de set van 'Rust'. Hij legt de verantwoordelijkheid bij degen die het wapen moest controleren.

Lees verder

Stijging op intensieve zorg, mogelijk plateau in ziekenhuisopnames

Op intensieve zorg is de kaap van 800 patiënten gerond. Dat blijkt vrijdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Tegelijkertijd lijken de ziekenhuisopnames stilaan op een mogelijk plateau te komen - al is het nog afwachten of dat inderdaad zal gebeuren.

Lees verder

Eerst nog droog, later regen of smeltende sneeuw

Vrijdagochtend is het eerst nog droog, maar lokaal is het glad door ijsplekken. In de loop van de dag volgt er regen vanaf het westen, mogelijk voorafgegaan door smeltende sneeuw. De maxima schommelen tussen 0 en 6 graden, meldt het KMI.

Lees verder

Merkel neemt geëmotioneerd afscheid met nummer van punkzangeres

De Duitse bondskanselier Angela Merkel werd gisteravond in Berlijn plechtig definitief uitgewuifd. Dat gebeurde met een militaire parade.

Lees verder

Internationaal advies over omstreden oorlogsmonument Zedelgem: 'Haal dat eerbetoon aan SS'ers weg'

Historici bogen zich over een omstreden ­oorlogsmonument in Zedelgem. 'Ongepast', vinden ze.

Lees verder

Dertigtal mensen moeten in Ikea overnachten tijdens sneeuwstorm

Hevige sneeuwval heeft ertoe geleid dat tientallen bezoekers van Ikea in het Deense Aalborg afgelopen nacht in de winkel moesten overnachten. Een troost: aan bedden geen gebrek.

Lees verder

Wat ligt er vrijdag bij het Overlegcomité op tafel?

Het Overlegcomité zit vrijdagochtend voor de derde opeenvolgende week bijeen. Wat ligt er op tafel?

Lees verder