Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 22 december 2021

Trucker die dodelijke ravage aanrichtte in dorpscentrum mag niet meer achter stuur kruipen: “Hij heeft pril en onsc...

HLN
Trucker die dodelijke ravage aanrichtte in dorpscentrum mag niet meer achter stuur kruipen: "Hij heeft pril en onschuldig leven weggerukt"
De Limburgse trucker die op 4 mei 2018 met zijn tientonner een ravage aanrichtte in het centrum van Kortenberg is medisch rijongeschikt verklaard. Bij het ongeval kwam een peuter van twee jaar om het leven. Haar vader verloor een been. Volgens de politierechter had Etienne V., gezien zijn epilepsie, die bewuste dag nooit achter het stuur van zo'n gevaarte mogen zitten. "Hij behoorde dat te weten."
Lees verder

LIVE WK DARTS. Kim Huybrechts vanavond aan zet: "Niet de makkelijkste twee weken achter de rug"
Na de ontgoocheling van gisteren, vandaag de Belgische triomf? Op het WK darts is het aan Kim Huybrechts als laatst overgebleven landgenoot om de nederlagen van Dimitri Van den Bergh en Mike De Decker te doen vergeten. Huybrechts neemt het vanavond in de tweede ronde op tegen Steve Beaton. U volgt de partij en ook alle andere wedstrijd op de voet in deze liveblog.
Lees verder

Cultuursector verbolgen over nieuwe maatregelen Overlegcomité: "Zullen in parlement gaan spelen, dat is het enige circus dat nog mag werken"
Boos. Verdrietig. Moedeloos. De Gentse cultuursector - van zaaluitbaters tot artiesten - begrijpen niks van de beslissing om opnieuw hùn sector dicht te gooien. Ze voelen zich geviseerd en geslachtofferd. Ze vinden dat niemand het voor hen opneemt. "Op de Titanic bleef het orkest spelen tot het schip zonk. Hoe triest zou dat verhaal geweest zijn mochten die muzikanten als eerste in de reddingssloep zijn gestapt?"
Lees verder

Gentse cultuursector verbolgen. "We zullen in het parlement gaan spelen, dat is het enige circus dat nog mag werken"
Boos. Verdrietig. Moedeloos. De Gentse cultuursector - van zaaluitbaters tot artiesten - begrijpen niks van de beslissing om opnieuw hùn sector dicht te gooien. Ze voelen zich geviseerd en geslachtofferd. Ze vinden dat niemand het voor hen opneemt. "Op de Titanic bleef het orkest spelen tot het schip zonk. Hoe triest zou dat verhaal geweest zijn mochten die muzikanten als eerste in de reddingssloep zijn gestapt?"
Lees verder

Bart De Wever kritisch: "Overlegcomité is net iets te vroeg gekomen"
Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt dat het Overlegcomité er te vroeg is gekomen. "Iedereen ziet dat de vierde golf met de deltavariant naar beneden aan het gaan is. Maar ze zien nog niet dat die omicrongolf omhoog aan het komen is", zegt De Wever. "Het zal nog duidelijk moeten worden hoe zwaar dat precies wordt. Dus op dit moment heb je weinig zekerheid."
Lees verder

Steven Van Gucht: "Overlegcomité gaat verder dan we hadden geadviseerd"
Met de sluiting van theaters en bioscopen, gaat het Overlegcomité verder dan de experten hadden geadviseerd. "Dat stond voor ons slechts in plan-B", zegt viroloog Steven Van Gucht woensdagavond in de VTM NIEUWS-studio, voor de start van de persconferentie.
Lees verder

Hectare bos rooien om zonnepanelenpark te bouwen? Project in Gentse haven roept vragen op
Energieproducent Engie wil in de Gentse haven een nieuw zonnepanelenpark bouwen, maar daarvoor moet zo'n 10.000 vierkante meter groen verdwijnen. De meer dan 4.500 identieke zonnepanelen komen op een voormalig stort. De ideale locatie, vindt Engie. "Een andere bestemming is hier niet mogelijk."
Lees verder

Eerste 'Masked Singers' treden uit de schaduw: maak kennis met Edelhert, Papegaai en Robot
Het startschot is gegeven: 'The Masked Singer' keert binnenkort terug met nóg meer mysterie, spektakel en verrassingen. En het raden naar welke bekende gezichten er achter de maskers schuilen start nu al. Op themaskedsinger.be kan je binnentreden in de drie magische virtuele werelden van Edelhert, Papegaai en Robot.
Lees verder

Onbegrip en frustratie bij Jan Verheyen over sluiting bioscopen: "Dit is fataal voor de Vlaamse filmindustrie"
De sluiting van de bioscopen is een zware domper voor Jan Verheyen (58). Dinsdagavond ging 'Bittersweet Sixteen' namelijk in première, de film die hij samen met z'n dochter Anna (16) maakte. "Mijn dochter zit hier nu te wenen, het is ineens van de hemel naar de hel gegaan."
Lees verder

De Croo: "We beseffen allemaal hoe hard en pijnlijk deze maatregelen zijn"
Het Overlegcomité heeft vandaag beslist om nieuwe verstrengingen in te voeren in de hoop de 'omikrongolf' te kunnen indijken. De nieuwe maatregelen moeten voorkomen dat het aantal besmettingen te snel stijgt en dat de zorgsector nog meer onder druk komt te staan. Premier Alexander De Croo (Open Vld) wees vanavond in zijn toespraak meermaals op de grote onzekerheid aangaande de omikronvariant en op de algemene teleurstelling over de noodzaak van deze maatregelen.
Lees verder

INTERVIEW. Acteur Mads Mikkelsen: "Mijn personages zijn niet welkom bij mij thuis"
In het tragikomische 'Riders of Justice' zoekt een bende idioten wraak op een criminele motorbende. Regisseur Anders Thomas Jensen deed andermaal een beroep op zijn favoriete acteur: Denmark's finest Mads Mikkelsen (56) als norse soldaat. Hij praat over die typische zwarte humor waar hij zo van houdt, hoe hij omgaat met een slechte dag en hoe het voelt om op de set van de nieuwe 'Fantastic Beasts'-film te staan. "Die decorstukken kosten evenveel als een volledige Deense film."
Lees verder

Kim Gevaert, nieuwe meetingdirectrice van de Memorial Van Damme: "Ik heb mijn hart gevolgd, dit voelt goed"
Kim Gevaert (43) werd gisteren gepresenteerd als de nieuwe meetingdirecteur van de Allianz Memorial Van Damme. Ze volgt aan het hoofd van de meeting Cédric Van Branteghem (42) op. Gevaert reageerde als kersvers directrice bij VTM Nieuws: "Ik kom in een groep die heel goed draait. De Memorial is een goed rijdende trein en ik spring mee aan boord om de koers vast te houden."
Lees verder

Vanaf zondag sportwedstrijden in openlucht weer achter gesloten deuren: "Dit komt héél hard binnen"
Ook buitensportevenementen zullen weer zonder publiek moeten doorgaan. Dat heeft het Overlegcomité beslist, zo vernam onze redactie. De stadiondeuren gaan dus weer dicht en de fans van het veldrijden mogen niet meer afzakken naar de parcoursen. De nieuwe maatregelen zullen ingaan vanaf komende zondag, 26 december. De Pro League noemt de maatregen "een zware klap".
Lees verder

ASSISEN. Komt Steve Bakelmans nog ooit vrij? Het kan ten vroegste eind 2040. Maar voor hetzelfde geld ook nooit meer
Levenslange opsluiting, een beveiligingsperiode van 20 jaar en 15 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Zo hoog is de eindafrekening opgelopen voor Steve Bakelmans, de verkrachter en moordenaar van Julie Van Espen. Zo goed als alles wat aanklager Björn Backx eerder deze ochtend vorderde. Al had die de beveiligingsperiode — de termijn die de veroordeelde minsten moet uitzitten — graag nog vijf jaar langer gezien.
Lees verder

Pukkelpop ontkent onregelmatigheden: "Boekhoudkundige vergissing uit context getrokken"
Volgens Pukkelpop zijn in 2018 bij de aanpassing van de bedrijfsstructuur van de BV The Factory - het bedrijf dat onder andere Pukkelpop organiseert - bepaalde reserves van de coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk (CVBA-VSO) verkeerdelijk niet omgeboekt naar onbeschikbare reserves. "De organisatie betreurt dat deze boekhoudkundige vergissing uit zijn context werd getrokken", klinkt het bij het festival.
Lees verder

Anderlecht-speler Delcroix gaat op zoek naar z'n auto en vindt hem terug...op een oefenveld: "Benny, f*ck you maat"
Voetbalhumor is van alle tijden. Vraag maar aan Hannes Delcroix. De verdediger van Anderlecht werd deze week te grazen genomen door ploegmakker Benito Raman. De spits bemachtigde de sleutel van de auto van zijn ploegmakker en parkeerde die in het midden van een oefenveld, tussen een paar goals.
Lees verder

Onbegrip en verbolgenheid over nieuwe maatregelen bij cultuursector
De nieuwe verstrengingen treffen de cultuursector opnieuw recht in het hart: bioscopen, theaters en concertzalen moeten nog maar eens de deuren dicht doen. De sector reageert verbolgen.
Lees verder

Kan mijn kerstfeest doorgaan zoals gepland? Wat met kerstmarkten? En mag ik thuis met vrienden feesten tijdens oudejaar? De belangrijkste vragen over de nieuwe maatregelen beantwoord
Het Overlegcomité heeft opnieuw strengere maatregelen afgekondigd om de verspreiding van de omikronvariant in te perken. De extra maatregelen zijn vanaf zondagochtend van kracht. Wij verzamelden de meest prangende lezersvragen en gingen op zoek naar antwoorden.
Lees verder

Kan mijn kerstfeest doorgaan zoals gepland? Wat met kerstmarkten? En mag ik thuis met vrienden feesten tijdens oudejaarsavond? De belangrijkste vragen over de nieuwe maatregelen beantwoord
Het Overlegcomité heeft opnieuw strengere maatregelen afgekondigd om de verspreiding van de omikronvariant in te perken. De extra maatregelen zijn vanaf zondagochtend van kracht. Wij verzamelden de meest prangende lezersvragen en gingen op zoek naar antwoorden.
Lees verder

LIVE. Eden Hazard staat weer aan aftrap bij Real, dat op bezoek gaat bij Athletic Bilbao
• La Liga • Aftrap: 21u30 • San Mames Barria • Athletic Bilbao-Real Madrid
Lees verder