Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 19 december 2021

Nederland moet op slot tot half januari: dit zijn de strenge maatregelen

HLN
Nederland moet op slot tot half januari: dit zijn de strenge maatregelen
Onder dreiging van de omikronvariant gooit de regering van Mark Rutte Nederland weer op slot. Vrijwel alles moet dicht tot 14 januari, blijf thuis is opnieuw de dringende oproep. Mensen mogen nog slechts twee gasten ontvangen. Voor kerstavond, eerste en tweede kerstdag en oudejaarsavond geldt een maximum van vier. De lockdown gaat vannacht in.
Lees verder

Britse architect (88) van Centre Pompidou en Antwerps Vlinderpaleis overleden
De Britse architect Richard Rogers is zaterdagavond overleden. Dat bericht de Britse openbare omroep BBC op basis van een woordvoerder. Rogers werd 88 jaar.
Lees verder

Kinderen van Stefan (49) en Vivian (38) werden vermoord door hun ex, en dat bracht hen als koppel bij elkaar: "Uit ons grootste verdriet, is de mooiste liefde ontstaan"
Op tweede kerstdag 2018 wurgde de ex van Stefan Coemans hun zesjarig zoontje Ryan. Vijf maanden eerder gooide de ex van Vivian Arets hun acht weken oude baby Daan zo hard in de maxi-cosi dat het jongetje stierf. Stefan en Vivian bleven gebroken achter, maar de rouw om hun kinderen bracht hen als koppel bij elkaar. Vorige maand viel het doek over het laatste van de twee moordprocessen, en kunnen de twee eindelijk weer voorzichtig vooruit. "Uit ons grootste verdriet is de mooiste liefde ontstaan. Dit is het schoonste wat onze kinderen ons hadden kunnen nalaten."
Lees verder

Loslopende hond in Lembeekse bossen takelt twee honden en hun baasje toe: "Als ik zijn bek niet had opengetrokken was Lily dood geweest"
Een ontspannende wandeling in de Lembeekse bossen is voor Leonie De Smet en haar twee keeshondjes uitgedraaid in een ware nachtmerrie. Plotseling werden zij bestormd door een loslopende American Stafford, en die sloeg genadeloos toe. Hij beet in de nek en een stuk uit het oor van Lilly en zorgde er ook voor de Leonie genaaid moest worden.
Lees verder

Hoever reiken de ambities van Dimitri Van den Bergh op het WK darts? "Als kersverse papa met de wereldtitel naar huis zou fantastisch zijn"
Met ambitie, maar toch ook met pijn in het hart. Zo bereidt Dimitri Van den Bergh (27) momenteel in Londen het WK darts voor. Vol vertrouwen in zichzelf, vol heimwee naar huis, waar zijn "twee vrouwtjes" wachten. Vriendin Evi (26) en kersvers dochtertje Oonah duimen alvast op de goede afloop.
Lees verder

Gedaan met de 'eeuwige student': geen toegang tot derde jaar zonder volledig afgerond eerste jaar
Vanaf academiejaar 2023-2024 mogen studenten in het hoger onderwijs niet langer kunnen overgaan naar het derde bachelorjaar als ze nog niet geslaagd zijn voor alle vakken uit het eerste jaar. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts beslist. Daarmee gaat Weyts nog een stap verder dan het regeerakkoord, want daar was die knip vooropgesteld na het derde jaar.
Lees verder

Regenachtige zondag luidt week met lagere temperaturen én zon in
Het weer is zondag grijs en regenachtig, met 's ochtends mist. Het kwik stijgt tot 4 graden in de Hoge Venen en 8 graden in Vlaanderen. Dat zegt het KMI.
Lees verder

De Mos, Houwaart en Koster, een Nederlandse blik op Club-Anderlecht: "Het wordt tijd dat Kompany resultaten begint te boeken"
Een Nederlandse kijk op Club Brugge-Anderlecht. Aad de Mos (74), Henk Houwaart (76) en Adrie Koster (67) blikken vooruit op de topper. Is Anderlecht op de juiste koers onder Kompany? Wat met Vormer? En wie moet de Gouden Schoen winnen? De meningen zijn - op vele vlakken - verdeeld. "Als Lang bij Oranje zijn tegenstander zo zou provoceren, dan zette Van Gaal hem meteen op z'n plaats."
Lees verder

PORTRET. Gents biotechbedrijf ArgenX mag medicijn tegen zeldzame ziekte uitbrengen in VS, en dat kan tot een miljard dollar per jaar opleveren. Wat is ArgenX? En wie is CEO Tim Van Hauwermeiren?
Het Gentse biotechbedrijf ArgenX kreeg in de VS de erkenning om haar medicijn tegen auto-immuunziekte myasthenia gravis op de markt te brengen. Volgens experts zal dat geneesmiddel een miljard dollar per jaar aan inkomsten opleveren? Maar wat is ArgenX? Wie is oprichter en CEO Tim Van Hauwermeiren (48)? Wat is myasthenia gravis en hoeveel mensen hebben die ziekte? En waarom kan dat zoveel geld opbrengen? "Zonder de winst zou er nooit iemand aan begonnen zijn. Maar die discussie wordt altijd scheefgetrokken."
Lees verder

PORTRET. Gents biotechbedrijf ArgenX mag medicijn tegen zeldzame ziekte uitbrengen in VS, en dat kan tot een miljard dollar per jaar opleveren
Het Gentse biotechbedrijf ArgenX kreeg in de VS de erkenning om haar medicijn tegen auto-immuunziekte myasthenia gravis op de markt te brengen. Volgens experts zal dat geneesmiddel een miljard dollar per jaar aan inkomsten opleveren? Maar wat is ArgenX? Wie is oprichter en CEO Tim Van Hauwermeiren (48)? Wat is myasthenia gravis en hoeveel mensen hebben die ziekte? En waarom kan dat zoveel geld opbrengen? "Zonder de winst zou er nooit iemand aan begonnen zijn. Maar die discussie wordt altijd scheefgetrokken."
Lees verder

Nieuwe coronabesmettingen blijven met bijna een derde afnemen
De nieuwe besmettingen met het coronavirus en de ziekenhuisopnames wegens Covid-19 blijven afnemen in België. Dat blijkt uit gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano die het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zondag bekendmaakt. "Deze cijfers gaan in de goede richting, maar het is zeker niet het moment om de maatregelen minder streng toe te passen", zegt zijn woordvoerster.
Lees verder

In het teken van goud: Club versus Anderlecht is laatste grote podium voor kandidaten Gouden Schoen
De deadline nadert. Een reminder volgt weldra.
Lees verder

Derde van Vlaamse wintersporters kiest voor kerstvakantie
Elf procent van de Vlamingen heeft plannen om op wintersport te gaan. Waar vóór corona de krokusvakantie de populairste wintersportvakantie was, zegt één op drie Vlamingen die op wintersport gaat dat tijdens de kerstvakantie te zullen doen, en nog eens een derde gaat buiten de schoolvakanties. Dat blijkt uit de VAB-reisbarometer die de organisatie zondag publiceert. VAB bevroeg hiervoor in samenwerking met Ipsos in de periode eind november - begin december 2.000 Vlamingen.
Lees verder

Jongen van 11 is zesde dodelijk slachtoffer na ongeluk met springkasteel in Australië
Na het ongeluk met een springkasteel in Tasmanië, een eiland ten zuiden van het Australische vasteland, is een zesde kind om het leven gekomen. Dat heeft de politie gemeld. Het gaat om een 11-jarige jongen.
Lees verder

Zeker 85 doden door tyfoon op Filipijnen
De balans na de doortocht van tyfoon Rai op de Filipijnen blijft oplopen. Zeker 85 mensen kwamen om, zo blijkt uit officiële cijfers.
Lees verder

De realiteit is heel anders dan 'Klopjacht': "Met een afgekeurde diesel vat je geen criminelen"
Hebt u zich ook zitten vergapen aan die indrukwekkende videowall en alle hightech materiaal van de speurders uit 'Klopjacht'? De realiteit oogt ietwat anders. Als de politie actie voert, is het hen niet alleen te doen om een beter loon, maar vooral om deftige werkingsmiddelen. Enkele leden van de federale gerechtelijke politie doen een boekje open over de toestand achter de schermen. "Vorig jaar hadden wij in de toiletten zelfs geen papier meer om onze handen af te vegen."
Lees verder

Brian Priske over werken bij de Great Old en de drang naar succes: "We hebben de kwaliteiten om kampioen te spelen. Maar geef ons tijd"
De ambities bij Antwerp zijn hoog. Dat merkte hij meteen. "Ik wist dat het de bedoeling zou zijn om op termijn kampioen te spelen." Trainer Brian Priske (44) vertelt over werken bij de Great Old en de drang naar succes. "De uitdaging is simpel: succes boeken met deze club."
Lees verder

Sambi Lokonga mist match tegen Leeds na positieve coronatest, zege Arsenal ontsierd door geval van racisme
Met Albert Sambi Lokonga (22) heeft er nog een Rode Duivel positief getest op het coronavirus. De Belgische middenvelder miste daardoor het duel van de Gunners tegen Leeds. Arsenal won de partij met 1-4, maar achteraf ging het vooral over de arrestatie van een Leeds-fan voor vermeend racisme.
Lees verder

Vier doden bij crash van sportvliegtuig in Australië
Nabij de Australische stad Brisbane is zondag een sportvliegtuig neergestort in zee. De vier inzittenden kwamen om.
Lees verder

Feest Taylor Swift-fans leidt tot grote corona-uitbraak
Ten minste 97 fans van zangeres Taylor Swift (32) die een feest bijwoonden in Sydney, zijn sindsdien positief getest op COVID-19. Zij vierden de heruitgave van haar veelbesproken album 'Red'.
Lees verder