Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 17 december 2021

Maakte burgemeester Ward Vergote zich schuldig aan belangenvermenging?

HLN
Maakte burgemeester Ward Vergote zich schuldig aan belangenvermenging?
Volgens De Krant van West-Vlaanderen zou bij het Agentschap Binnenlands Bestuur er een klacht ingediend zijn tegen burgemeester Ward Vergote (Visie) uit Moorslede. De klacht zou gaan over mogelijke belangenvermenging bij een vastgoedtransactie.
Lees verder

Van Gucht geeft tips voor veilige feesten: "Feest in het grootste huis, zet ramen en deuren open en laat dampkap aanstaan"
Volgens het Nationaal Crisiscentrum is de deltavariant van het coronavirus nu duidelijk op haar retour. De omikronvariant kan echter snel roet in het eten gooien, waarschuwt viroloog Steven Van Gucht. Hij wijst op het belang van een snelle uitrol van de boostervaccins én het behoud van de huidige maatregelen. Wat de feestdagen betreft, geldt volgens Van Gucht de volgende vuistregel: "Hoe minder volk, hoe beter".
Lees verder

'Uitwuifvlucht' van laatste C-130 deels in het water door dichte mist: "De mensen gaan ons niet kunnen zien"
Vandaag vliegt de C-130 - het legertoestel dat Defensie de voorbije vijftig jaar voor allerlei missies gebruikte - voor het laatst uit. Met een afscheidsvlucht had ons land het toestel kunnen uitwuiven. Had, want door de mist werd de afscheidsvlucht wat aangepast en is de kans dat we het toestel kunnen zien een pak kleiner geworden.
Lees verder

Zulte Waregem en Francky Dury beëindigen samenwerking in onderling overleg
Francky Dury (64) is niet langer trainer van Zulte Waregem. Dat bevestigt de club op haar website. Davy De fauw en Timmy Simons nemen samen de taken van Dury over.
Lees verder

Kinderen merken brandgeur op en slaan alarm: "Dankzij deze helden van de dag brandde ons huis niet volledig af"
De Brugse speelkameraadjes Achiel (9) en Corneel De Clerck (11), Ernest (10) en Baptiste Verhoestraete (11) mogen zich eventjes de helden van de dag noemen, nadat ze donderdagavond een brandgeur vaststelden en de brandweer verwittigden. "Ik kan ze niet genoeg bedanken, want door hun opmerkzaamheid is ons huis langs de Gistelse Steenweg niet in vlammen opgegaan", zegt bewoner Hans van den Ameele.
Lees verder

Kinderen ruiken brandgeur en slaan alarm: "Dankzij deze helden van de dag is ons huis niet volledig in vlammen opgegaan"
De Brugse speelkameraadjes Achiel (9) en Corneel De Clerck (11), Ernest (10) en Baptiste Verhoestraete (11) mogen zich de helden van de dag noemen. Nadat ze donderdagavond een brandgeur hadden geroken, werd de brandweer verwittigd. "Ik kan hen niet genoeg bedanken, want door hun opmerkzaamheid is ons huis niet vernield. Ze hebben misschien wel ons leven gered", zegt bewoner Hans van den Ameele.
Lees verder

Brusselse minister van Gezondheid: "Sommigen transformeren in kerstman wanneer feestdagen dichtbij komen. Het is crimineel"
De Brusselse minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) was vrijdagochtend te gast bij de Franstalige zender DH Radio. Hij had het daar over vaccinaties voor 5- tot 11-jarigen. De minister blikte ook vooruit op het Overlegcomité van 22 december en had iets te zeggen over de "populisten van de crisis".
Lees verder

"Door chemotherapie ben ik gestopt met groeien": Shauna (22) zit vast in lichaam van achtjarige
Maak kennis met Shauna Rae, op het eerste zicht een vrolijk meisje van 8 jaar. In werkelijkheid staan er echter al 22 lentes op de teller en is deze jongedame dus klaar om de wereld te veroveren. In een nieuwe realityreeks legt ze zelf uit welke praktische obstakels dat met zich meebrengt.
Lees verder

Komt Marco Borsato ooit nog aan de bak? "Zijn statement heeft de zaak alleen maar erger gemaakt"
Deze week dienden drie vrouwen klacht in tegen Marco Borsato wegens aanranding en seksueel misbruik. Minstens een van hen was ten tijde van de vermeende feiten minderjarig. Het zijn zware beschuldigingen aan het adres van de Nederlandse volksheld, die intussen ook ondergedoken lijkt te zijn. Maar hoe schadelijk is dit nu eigenlijk voor zijn imago? Is Marco Borsato uitgezongen, of zal zijn publiek hem vergeven? En zullen onze radiostations hem nog draaien? "Ik kan hem alleen maar adviseren om stil te blijven zitten."
Lees verder

Microscoop van Charles Darwin onder de hamer voor meer dan 700.000 euro
De eerste microscoop van de Britse wetenschapper Charles Darwin en het kistje waarin deze bewaard werd, werden deze week geveild. Het object werd verkocht voor maar liefst 598.500 pond (703.316 euro).
Lees verder

Thermofysioloog legt uit waarom sommige mensen het altijd koud hebben en anderen niet. "In tegenstelling tot hitte, went ons lichaam niet aan kou"
Het wordt winter en voor koukleumen is dat een kleine marteling. Voor hen betekent elke trip buitenshuis: vingers als ijspegels, voeten als frigoboxen en een rode neus waarop rendier Rudolph jaloers zou zijn. Hoe goed je lichaam kou verdraagt, hangt af van allerlei fysieke factoren. Maar kan je jezelf ook trainen om lage temperaturen beter te verdragen? Of geldt: eens een koukleum, altijd een koukleum? Thermofysiologen Hein Daanen en Boris Kingma lichten toe. "Ons lichaam kan zich perfect aan hitte aanpassen. Aan kou nauwelijks."
Lees verder

Eens een koukleum, altijd een koukleum? Thermofysioloog legt uit of en hoe je je lichaam kan trainen tegen kou
Het wordt winter en voor koukleumen is dat een kleine marteling. Voor hen betekent elke trip buitenshuis: vingers als ijspegels, voeten als frigoboxen en een rode neus waarop rendier Rudolph jaloers zou zijn. Hoe goed je lichaam kou verdraagt, hangt af van allerlei fysieke factoren. Maar kan je jezelf ook trainen om lage temperaturen beter te verdragen? Of geldt: eens een koukleum, altijd een koukleum? Thermofysiologen Hein Daanen en Boris Kingma lichten toe. "Ons lichaam kan zich perfect aan hitte aanpassen. Aan kou nauwelijks."
Lees verder

Rode Duivels openen Nations League-groepsfase op 3 juni met thuisderby tegen Nederland
De Rode Duivels beginnen hun parcours in groep 4 van de A-divisie van de derde editie van de UEFA Nations League op vrijdag 3 juni 2022 (20u45) met een Derby der Lage Landen in eigen land tegen Nederland. Dat blijkt uit het speelschema dat de Europese voetbalbond UEFA heeft vrijgegeven.
Lees verder

Nieuwe generieke gids heeft barometer om ook in de toekomst snel op te treden op werkvloer
De nieuwe versie van de generieke gids om de verspreiding van Covid-19 op het werk tegen te gaan, zal een barometer bevatten waarmee ook bij eventuele toekomstige epidemieën snel kan worden opgetreden. Dat meldt minister van Werk Pierre-Yves Dermagne vrijdag in een persbericht. De gids zal drie fases omvatten met daaraan telkens maatregelen voor de werkplek verbonden, die rekening houden met de ernst van de epidemie.
Lees verder

Duitse economie verwacht dat economische groei zal afnemen
De Duitse centrale bank, de Bundesbank, heeft de verwachting voor de economische groei in dit jaar en voor volgend jaar verlaagd, vanwege de nieuwe golf aan coronabesmettingen, de opkomst van de omikronvariant en de beperkende maatregelen tegen het virus. Ook de aanhoudende problemen in de leveringsketens drukken op de groei.
Lees verder

QUIZ. 7 Dagen, 7 Vragen. Hoe goed ben jij op de hoogte van de actualiteit?
Zeven dagen, zeven vragen. Bewijs dat je de actualiteit beter beheerst dan Stef Wauters, Dany Verstraeten en Goedele Wachters samen.
Lees verder

"Gebruik FFP2-masker en zelftest als u iemand in woonzorgcentrum gaat bezoeken"
Wie op bezoek gaat in een woonzorgcentrum neemt best al op voorhand een coronazelftest af. Dat zei Johan Staes, de gedelegeerd bestuurder van de sectororganisatie van private zorgondernemingen Vlozo, in 'De Ochtend' op Radio 1. "Dat is maar een kleine moeite om toch met enige zekerheid op bezoek te gaan bij de ouderen." Daarnaast roept hij ook op om een FFP2-masker te dragen.
Lees verder

Doorsnee Vlaming leeft 13 maanden minder lang gezond door fijn stof
De gemiddelde inwoner van Vlaanderen blijft dertien maanden minder lang gezond door blootstelling aan fijn stof. Dat leren nieuwe cijfers van Statistiek Vlaanderen.
Lees verder

Vrouw (91) verdronken in vijver achter woning
In een vijver achter de woning op de Dorpstraat 80a in Serskamp werd vrijdagochtend het levenloze lichaam van de 91-jarige bewoonster gevonden. De politie onderzoekt de feiten en vangt de familie op.
Lees verder

Studie: Houtkachels zorgen voor bijna helft van kankerrisico door stedelijke luchtvervuiling
Volgens een wetenschappelijke analyse in de Griekse hoofdstad Athene is rook van houtkachels een belangrijkere kankerverwekkende stof dan uitlaatgassen van voertuigen. Volgens de onderzoekers is de situatie in Athene niet uitzonderlijk, maar eerder de regel.
Lees verder