Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 2 december 2021

Lot van binnenactiviteiten aan een zijden draadje: Jambon en Vandenbroucke willen opnieuw een Overlegcomité samenroepen

HLN
Lot van binnenactiviteiten aan een zijden draadje: Jambon en Vandenbroucke willen opnieuw een Overlegcomité samenroepen
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil opnieuw een overlegcomité bijeenroepen, het derde op nog geen drie weken tijd, na alarmkreten uit de zorg. Hij richt zijn pijlen op alle binnenactiviteiten allerhande - lees: een concert in het Sportpaleis, de cinema of het sportcentrum. Frank Vandenbroucke (Vooruit) volgt, maar de rest van de Wetstraat wacht het expertenadvies, dat vandaag op het bureau van de premier belandt, af.
Lees verder

Verkouden Wout van Aert, van een tweede Kristallen Fiets naar een nieuw boerenjaar? "Luik? Ooit heel graag. Al kom ik daar wel Pogacar tegen"
Ziek. Verkouden. 'In tempore non suspecto' bijt je dat even door. In volle coronacrisis betekent het onvermijdelijk: thuisblijven en elk risico vermijden. Het maakte Wout van Aert niet minder trots op zijn tweede Kristallen Fiets. "In een grote wielernatie als België is dit heel bijzonder", klonk het meer door neus dan door mond via de live-verbinding met Herentals. Snel herstellen nu maar van die Kristallen Snotvalling. En toch ook al eens vooruitblikken naar de toekomst. "Ik wil een Monument winnen in de lente."
Lees verder

Vijftienjarige aangeklaagd voor moord en terrorisme na schietpartij op school in VS, ook vader mogelijk aangeklaagd
Een 15-jarige jongen is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor terrorisme en moord wegens de schietpartij op een middelbare school waarbij dinsdag zeker vier leerlingen om het leven kwamen. Mogelijk wordt de vader van de jongen ook aangeklaagd. Dat is volgens de openbaar aanklager ongebruikelijk, maar noodzakelijk om vuurwapengeweld onder minderjarigen hard aan te pakken.
Lees verder

Taxichauffeurs voeren vandaag actie in Brussel: Meiser en Schumanplein afgesloten
In Brussel zijn donderdagochtend het Meiser-en het Schumanplein afgesloten door een aangekondigde actie van de Brusselse taxichauffeurs. Dat zorgt al voor verkeershinder: onder meer in de Reyers-Meisertunnel is er omstreeks 7.45 uur vertraagd verkeer, zegt het Brussels verkeerscentrum Mobiris op Twitter. De MIVB kondigt aan dat de bushalte op het Schumanplein niet wordt bediend.
Lees verder

VN: recordaantal mensen heeft volgend jaar humanitaire hulp nodig
De Verenigde Naties hebben volgend jaar een recordbedrag van 41 miljard dollar (ruim 36 miljard euro) nodig om aan 183 miljoen zeer kwetsbare mensen in 63 landen hulp te kunnen verlenen.
Lees verder

Maxime Meiland biedt excuses aan na ophef: "Ik heb mijn les geleerd"
Maxime Meiland is naar eigen zeggen erg geschrokken van de ophef die is ontstaan na de opmerkingen van haar moeder Erica over mensen met een hoofddoek. De realityster biedt op Instagram haar excuses aan de mensen die zijn gekwetst door de woorden van haar moeder aan. "Ik heb mijn les geleerd en ben met mijn neus op de feiten gedrukt."
Lees verder

Emma Meesseman blijft met Ekaterinburg ongeslagen, ook Castors Braine winnen Europees
Emma Meesseman blijft met haar Russische club Ekaterinburg ongeslagen in de Euroleague basketbal. Op de zevende speeldag in groep A werd met 110-102 gewonnen van het Spaanse Avenida. Meesseman nam 10 punten, 4 rebounds en 6 assists voor haar rekening.
Lees verder

Jean-Marie De Decker: "Ik eet mijn kimono op als Matthias Casse geen Sportman van het Jaar wordt"
Judo-expert Jean-Marie Dedecker is van oordeel dat er maar één man Sportman van het Jaar kan en mag worden: Matthias Casse. "Als Matthias geen Sportman van het Jaar wordt, eet ik mijn kimono op", verklaarde de burgemeester van Middelkerke.
Lees verder

Evaluatierapport zet licht op groen voor kernuitstap in 2025
De kernuitstap kan zonder de bevoorradingszekerheid in het gedrang te brengen én de impact op de elektriciteitsprijzen is "beperkt". Het Evaluatierapport van de FOD Economie, dat Het Nieuwsblad kon inkijken, is stellig. Ook De Standaard en Het Belang van Limburg schrijven donderdag over het rapport.
Lees verder

Evaluatierapport zet licht op groen: kernuitstap brengt bevoorradingszekerheid niet in gedrang en heeft "beperkte" impact op elektriciteitsprijzen
De kernuitstap kan zonder de bevoorradingszekerheid in het gedrang te brengen én de impact op de elektriciteitsprijzen is "beperkt". Het Evaluatierapport van de FOD Economie, dat Het Nieuwsblad kon inkijken, is stellig. Ook De Standaard en Het Belang van Limburg schrijven donderdag over het rapport.
Lees verder

Einde van een tijdperk: Peter Van de Veire stopt met zijn ochtendshow op MNM en houdt afscheidsshow in Sportpaleis
Peter Van de Veire mag in het vervolg wat langer uitslapen 's ochtends. De MNM-presentator stopt na 13 jaar namelijk met zijn 'Grote Peter Van de Veire Ochtendshow'. Het nieuws komt er vlak nadat hij zijn 50ste verjaardag vierde met een speciale aflevering van het radioprogramma.
Lees verder

Moraalfilosoof stelt voor dat ongevaccineerden voorrang in de zorg moeten afstaan
Moraalfilosoof Patrick Loobuyck van de Universiteit Antwerpen pleit ervoor dat ongevaccineerden verplicht worden om zich aan te melden in een vaccinatiecentrum, waar ze dan officieel het vaccin kunnen weigeren. "Ze kunnen dan een papier ondertekenen waarop staat dat ze op de hoogte zijn van de mogelijke gevolgen", zegt hij in 'Gazet van Antwerpen'. "Ook wat betreft het eventueel afstaan van voorrang in de zorg."
Lees verder

Disney benoemt voor het eerst vrouwelijke voorzitter
Voor het eerst in de 98-jarige geschiedenis van het Amerikaanse Walt Disney krijgt het entertainment- en mediaconcern een vrouwelijke voorzitter van de raad van bestuur. Susan Arnold, die al veertien jaar in het bestuur van Disney zit, neemt de voorzittershamer over van Bob Iger. Hij trekt na een lange carrière bij het bedrijf eind deze maand definitief deur achter zich dicht.
Lees verder

Roglic vloog over uit Monaco om zijn "idool" Van Aert de trofee te overhandigen, maar die bleef ziek thuis: "Neem hem dan maar zelf mee"
Het was bedoeld als extra verrassing voor de winnaar. Ploegmaat Primoz Roglic (32) die uit de coulissen zou opduiken om Wout van Aert (27) zijn Kristallen Fiets te overhandigen. Het liep een beetje anders dan gepland. "Wout heeft nu twee keer gewonnen, ik vind dat er een derde mag volgen."
Lees verder

"VS stellen handelsdeal met Britten uit door brexitzorgen"
De Verenigde Staten zullen hun overeenkomst om de tarieven op staal en aluminium uit het Verenigd Koninkrijk af te schaffen uitstellen vanwege zorgen over de handelsregels van de brexitovereenkomst die Noord-Ierland beïnvloeden. Dat meldt zakenkrant Financial Times.
Lees verder

Mythe of waarheid: je sluit een woonlening best af net voor het einde van het jaar
"Je bankkantoor stelt zich in december soepeler op. Om het bankjaar met mooie cijfers te kunnen afsluiten, kent het extra gunstige voorwaarden toe aan de kredietnemer." Het is een veronderstelling die jaarlijks circuleert, maar is er ook werkelijk iets van aan? Spaargids.be zocht het uit.
Lees verder

Vindt je lachende baby je écht grappig? Studie ontdekt wanneer baby's een gevoel voor humor ontwikkelen
Lachen is gezond. Meer zelfs: gevoel voor humor helpt de allerkleinsten om ook andere cognitieve vaardigheden te ontwikkelen. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat baby's pas gevoel voor humor ontwikkelen als ze ongeveer een maand oud zijn, en bracht in kaart welk type humor die kleine koters zoal kunnen appreciëren.
Lees verder

Tranen van ontroering: zo vertelde Peter Van de Veire zijn team dat hij stopt met MNM
Na dertien jaar heeft DJ Peter Van de Veire (50) zonet zijn afscheid bij MNM aangekondigd op de radio. Maar zijn collega's, die waren natuurlijk al veel eerder op de hoogte. Op deze bijzondere manier vertelde Peter zijn vrienden bij MNM dat hij de zender binnenkort gaat verlaten.
Lees verder

Elke dag verdubbeling in besmettingen met omikronvariant: Zuid-Afrika ziet "exponentiële stijging"
De razendsnelle stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen met de omikronvariant in Zuid-Afrika is zeer zorgwekkend. Dat heeft een dokter van het Nationale Instituut van Besmettelijke Ziektes (NICD) woensdag voor het Zuid-Afrikaanse parlement verklaard.
Lees verder

Broers Roodhooft branden van ambitie: "Ik denk dat wij ook voor de groene trui moeten gaan"
De broers Christoph en Philip Roodhooft hadden er hun vertrek naar Spanje een dag voor uitgesteld. Winnaar worden van de Kristallen Fiets, als beste ploegleider van het voorbije jaar, dat wilden ze niet missen. Met twee dan nog. Ze rijden een opvallend parcours. En ze hebben grote ambities. "Als we Van Aert hoor zeggen dat hij gaat voor de groene trui, denken wij: 'We zullen dat nog wel even zien'."
Lees verder