Doorgaan naar hoofdcontent

LIVE. WHO: omikron veroorzaakt geen ernstigere symptomen - Gemiddeld aantal overlijdens blijft stijgen

HLN
LIVE. WHO: omikron veroorzaakt geen ernstigere symptomen - Gemiddeld aantal overlijdens blijft stijgen
Wereldwijd maakt men zich zorgen om de omikronvariant, die voor het eerst werd vastgesteld in Zuid-Afrika en volgens viroloog Marc van Ranst ook bij achttien personen ons land werd aangetroffen. Deze nieuwe variant is mogelijk besmettelijker dan de deltavariant. Toch is er hoop: de WHO stelt dat vaccins waarschijnlijk ook bij omikron beschermen tegen de zwaardere symptomen van het longvirus. De laatste ontwikkelingen lees je hier in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. WHO: omikron veroorzaakt geen ernstigere symptomen - Groot tekort medicijnen tegen corona in Nederland
Wereldwijd maakt men zich zorgen om de omikronvariant, die voor het eerst werd vastgesteld in Zuid-Afrika en volgens viroloog Marc van Ranst ook bij achttien personen ons land werd aangetroffen. Deze nieuwe variant is mogelijk besmettelijker dan de deltavariant. Toch is er hoop: de WHO stelt dat vaccins waarschijnlijk ook bij omikron beschermen tegen de zwaardere symptomen van het longvirus. De laatste ontwikkelingen lees je hier in onze liveblog.
Lees verder

Mensenrechteninstituut keurt vaccinatieplicht goed
Een verplichte vaccinatie en het gebruik van het Covid Safe Ticket hoeven niet in strijd te zijn met de mensenrechten, mits aan enkele voorwaarden is voldaan. Dat zegt het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens (FIRM) in een niet-bindend advies dat De Morgen en De Standaard konden inkijken.
Lees verder

Puppy kopen in het buitenland? Niet als het van Groen afhangt, dat ook dolfinarium en beestenmarkt wil verbieden
Geen verkoop van vogels meer op de markt, geen buitenlandse honden en katten meer naar Vlaanderen laten afreizen en een verbod op dolfinaria: Groen-voorzitter Meyrem Almaci wil de wetten voor dierenwelzijn een stevige update geven. "Een dier is geen ding, hé. Je mag het niet alleen kopen omdat er schattig of leuk uitziet."
Lees verder

Waarom vooral vrouwen kritiek hebben op lichaam Lotte Vanwezemael: "Als het er zo dik opligt, zijn ze vaak zelf op dieet"
Na de eerste aflevering van 'Dancing with the stars' werd seksuologe Lotte Vanwezemael (29) genadeloos neergesabeld. Niet vanwege haar dansprestatie, wel door haar lichaam. En, het waren vooral vrouwen die sans gène haar lichaam bekritiseerden. Experten over waarom vrouwen zo genadeloos zijn tegenover elkaars lichaam. "Vrouwen zijn elkaars grootste criticasters", klinkt het.
Lees verder

Voorschotfactuur voor energie binnenkort verleden tijd? Sector lijkt gewonnen voor idee van CD&V
Zijn voorschotfacturen voor ons energieverbruik binnenkort verleden tijd? Op dit moment wordt werk gemaakt van een wettelijk kader dat klanten met een digitale meter de mogelijkheid biedt voor een maandelijkse afrekening op basis van hun reële verbruik. "Net zoals nu al gangbaar is in de telecomsector", zegt CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne.
Lees verder

INTERVIEW. Moeten we schrik hebben van robots en slimme technologie? "Artificiële Intelligentie bepaalt ons leven zonder dat we het beseffen"
U leest dit artikel misschien wel op een smartphone. En als u dat niet doet, dan ligt die smartphone wellicht niet ver weg. In die telefoon zit technologie die slimmer is dan u vermoedt en die iedere dag bijleert. "Mensen zijn zich daar te weinig van bewust", vindt docent techniek-filosofie Lode Lauwaert (40). "Artificiële Intelligentie is alomtegenwoordig. 'Slimme' systemen nemen vandaag al op eigen houtje beslissingen over onze job, lening of verzekering." Moeten we ons daar zorgen over maken?
Lees verder

Steeds minder tieners roken maar wel vier keer zoveel leerlingen in BSO dan in ASO, hoe komt dat?
Roken is in het middelbaar helemaal op zijn retour. Twintig jaar geleden stak nog 23% van de 12- tot 18-jarigen minstens één keer per week een sigaret op, in het schooljaar 2018-2019 was dat nog maar 6%. Opvallend: vier keer zoveel leerlingen uit het beroepsonderwijs roken, in vergelijking met de jongens en meisjes uit het ASO. Hoe dat komt en wat je daaraan kan doen, legt Stefaan Hendrickx van het Vlaams Instituut Gezond Leven uit.
Lees verder

Topvrouw Alexandra Jaspar van privacywaakhond GBA neemt ontslag: "Gebrek aan onafhankelijkheid"
Alexandra Jaspar, een van de vijf directeurs bij de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), neemt ontslag uit ongenoegen met een "gebrek aan onafhankelijkheid". Dat schrijven De Tijd, le Soir en La Libre Belgique woensdag.
Lees verder

"Euro 2021", "Alexander De Croo", "QVax" en "Nina Derwael": dit zijn de populairste zoektermen op Google in 2021
Elk jaar deelt Google de meest trending zoekopdrachten. In 2021 moet het coronavirus de eerste plaats laten aan koning voetbal. "Euro 2021" is namelijk de meest trending zoekopdracht van het jaar. Ook werd er vaak gezocht naar onder andere "Peter R. de Vries", "DMX" en "Jurgen Conings".
Lees verder

COLUMN. Wie, zoals Tom Waes, fictie en realiteit zo naturel vermengt, wacht een grote toekomst in de politiek
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Tom Waes.
Lees verder

Klanten van Vlaamse Energieleverancier kunnen tot 7 januari aan hoge tarieven van Fluvius ontsnappen
De zowat 70.000 klanten van de failliete Vlaamse Energieleverancier kunnen maar beter zo snel mogelijk een nieuwe leverancier kiezen. Netbeheerder Fluvius rekent als 'noodleverancier' erg hoge tarieven aan voor elektriciteit en aardgas. "Maar tot 7 januari kan je aan die hoge tarieven ontsnappen."
Lees verder

Team DSM hard voor Tiesj Benoot: "Hij kon zijn engagement niet nakomen"
Details over de breuk met Benoot zijn niet bekend: team DSM bleef naar goede traditie vaag over zijn beweegredenen. De afhandeling van het contract gebeurde op een nette manier — zonder voorafgaande ruzie zoals met Ilan Van Wilder — maar in het officiële persbericht werd geen fraai beeld opgehangen van onze landgenoot. "In 2021 is duidelijk geworden dat Benoot zijn engagementen niet kon nakomen en dat heeft zich weerspiegeld in zijn prestaties op en naast de fiets", klinkt het hard. "In het belang van de positieve dynamiek binnen en rond de ploeg hebben wij meegewerkt aan de beëindiging van zijn contract."
Lees verder

Wisselend opklaringen en wolkenvelden, enkele regenbuien aan de kust
Deze ochtend zijn er brede opklaringen in het centrum van het land terwijl er meer wolkenvelden zijn in het uiterste westen en in de Ardennen. Nadien wisselen wolken en opklaringen elkaar af op de meeste plaatsen. Aan zee of in het uiterste westen van het land zijn er enkele (intense) buien mogelijk met kans op een donderslag of wat stofhagel. Elders blijft het overwegend droog. De maxima schommelen tussen 1 graad op de Hoge Venen en 7 graden aan de kust, zo meldt het KMI woensdag.
Lees verder

'W817'-film '8ERAF!' landt eindelijk in de bioscoop: "Nog altijd zot, alleen twintig jaar ouder"
De reünie van 'Spring' zit in de koelkast tot het Sportpaleis weer opent, maar voor de fans van 'W817' begint de speeltuin vandaag al. Twintig jaar na de populaire Ketnetreeks, en met een jaar corona-uitstel, gaat '8eraf!' in première. Liefst 52.000 fans kochten voor de film op beeld stond al hun cinematicket en zorgden zo mee voor de financiering. "Een bewijs van onze sterkte", zegt actrice Britt Van Der Borght (48). "We spraken toen al over seks en drugs en dàt voor Ketnet."
Lees verder

Te laat? Helemaal niet, meent Geert Molenberghs: "Ideale coronabarometer past op A4 en heeft hooguit zes niveaus"
Een Belgische coronabarometer? Dat wordt geen makkelijke oefening. Zoveel mag blijken uit de (weinige) buitenlandse voorbeelden, die in de praktijk best complex uitvallen. "De ideale barometer? Eentje die past op een A4 en met hooguit zes niveaus", meent professor biostatistiek Geert Molenberghs alvast. "Al is het sowieso geen goed idee om richtcijfers — zoals bijvoorbeeld het aantal ziekenhuisopnames — op zo'n barometer te plakken."
Lees verder

Avond vol vaasjes en schilderijen op drie tv-zenders: waarom antiek de nieuwe tv-graal is
We hadden koken en renoveren, maar tegenwoordig geldt antiek als de heilige tv-graal. Mits wat zapwerk tussen 'Het Hoogste bod' (één), 'Eenmaal Andermaal' (VTM) en 'Stukken van Mensen' (Play 4) kan u vandaag een hele avond kijken naar renaissanceschilderijen, designstoelen of Oosters keramiek. En dat terwijl kunst en antiek nog niet zo lang geleden onmogelijk te verenigen leek met een groot publiek. Waarom slaat het zo aan? En is antiek op tv een blijvertje?
Lees verder

Steven Spielberg ondertitelt Spaanse dialogen bewust niet in 'West Side Story'
Vandaag komt Steven Spielbergs nieuwste film 'West Side Story' in onze cinema's. Maar vooraleer u denkt naar de cinema te gaan, kan u best even uw Spaans oppoetsen. De film, waarvan de voertaal Engels is, bevat ook een aantal Spaanse dialogen, en die zullen niet ondertiteld worden. Een zeer bewuste keuze van de Amerikaanse regisseur.
Lees verder

Repressie en verzet in de vierde reeks van 'The Handmaid's Tale'
De fans hebben er even op moeten wachten, maar vanaf vanavond start op Canvas het vierde seizoen van de meeslepende successerie 'The Handmaid's Tale'. De reeks kreeg ondertussen al meer dan 60 internationale onderscheidingen, waaronder twee Golden Globes en 11 Emmy Awards.
Lees verder

"Er was dit keer geen sprake van de Belgen": ook Franse media zagen Club tekortschieten, al is één krant wel erg hard
Ook de Franse media zagen hoe Club Brugge er in het Parc des Princes niet aan te pas kwam. "Nochtans is Brugge geen fluitje van een cent", schrijft Le Parisien. "Maar ze werden gewoonweg gedomineerd", vult RMC Sport aan. Met dank aan Messi en Mbappé - veel superlatieven voor hen. Le Figaro is dan weer bikkelhard voor blauw-zwart. De krant zet volledig Club in zijn flop 3.
Lees verder