Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 22 december 2021

HBO lost trailer van Harry Potter-reünie

HBO lost trailer van Harry Potter-reünie

Het streamingplatform HBO Max heeft de trailer van de langverwachte Harry Potter-reünie vrijgegeven. Daarin blikken onder meer de sterren van de filmreeks Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint terug op de filmreeks die hun leven getekend heeft. Grint: 'Dit is hartverwarmend, want ik heb jullie zien opgroeien. Ik heb elk gedeelte van jullie leven gezien'. Harry Potter 20th anniversary: Return to Hogwarts is te zien vanaf nieuwjaarsdag op HBO Max.

Lees verder

Recordappetijt om zwart geld te witten

De fiscale regularisatie bracht tot en met september al 129 miljoen euro op. Dat is meer dan de voorbije drie jaar op een heel jaar.

Lees verder

Experts vrezen dat besmettingen volgende week alweer zullen stijgen: 'Het gaat zeer hard'

Experts vrezen dat we volgende week al opnieuw met stijgende besmettingscijfers zitten. Oorzaak: de hyperbesmettelijke omikronvariant, die de deltavariant in een razendsnel tempo verdringt.

Lees verder

Wat ligt op tafel van het Overlegcomité?

Van sluiting tot de horeca tot opnieuw alleen winkelen. Alles ligt opnieuw op tafel om de onberekenbare omikronvariant te lijf te gaan.

Lees verder

Wilmès torpedeert kern over kernuitstap

Met een welgemikt interview, dat uitgerekend verscheen tijdens de kern, maakte vicepremier Sophie Wilmès (MR) gisteravond duidelijk dat er maar weinig toenadering is in het dossier van de kernuitstap.

Lees verder

Loon 10 euro omhoog door aanpassing bedrijfsvoorheffing

De fiscus gaat vanaf volgende maand iets minder belasting inhouden op de lonen, via de bedrijfsvoorheffing. Dat geeft de werknemers een iets hoger maandloon. Gemiddeld komt er 10 euro bij.

Lees verder

Oud-president Donald Trump uitgejouwd na boosterprik-bekentenis

De Amerikaanse oud-president Donald Trump is uitgejouwd door zijn eigen aanhang, nadat hij bekende een boosterprik te hebben gehad. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in Dallas, waar Trump zijn rondreizende interviewshow deed met voormalig Fox News-presentator Bill O'Reilly.

Lees verder

'Aanzienlijk' waardeverlies dreigt voor aandeelhouders Triodos

De duurzame bank Triodos heeft een oplossing gevonden voor de vastgelopen handel in haar eigen aandelen. Het stapt af van de gegarandeerde prijs, en laat vraag en aanbod in de certificaten de prijs bepalen. 'Op dit moment zou dat betekenen dat de prijs aanzienlijk lager zal liggen dan de oude prijs', luidt het.

Lees verder

Verse records voor Belgische stroomprijzen

De stroomprijzen schieten opnieuw omhoog. Piekende gasprijzen, problemen met de Franse kerncentrales, amper productie uit wind en koude temperaturen zorgen voor nieuwe recordprijzen op de stroommarkt.

Lees verder

Gaatjesjurken

Dit verhaal begint wanneer onze columniste An Olaerts aan het hotelbuffet iets te veel mensen ziet met gaatjesjurken. Jurken die een inkijkje bieden. Maar als ze dat aan haar vriend vertelt, sluit die voor alle zekerheid zedig de ogen. Wat volgt is een reis door Sicilië vol gaatjes, hoge temperaturen en de exacte locatie van de G-plek.

Lees verder

Vlaamse regering stelt beslissing over stikstof uit

De Vlaamse regering slaagt er niet in om voor de kerstvakantie een akkoord te vinden over het stikstofdossier. Ook een reeks andere beslissingen raken daardoor uitgesteld. 'Het heeft nog tijd nodig.'

Lees verder

Nieuwe boetebrief moet verkeersovertreders sneller doen betalen

Er zit voortaan een duidelijkere brief bij uw verkeersboete. Zodat u beter weet hoe u die moet betalen - én vooral - wat u mag verwachten wanneer u niet betaalt. 'Het tijdperk van moeilijk begrijpbare brieven met veel tekst is daarmee voorbij.'

Lees verder

'Over vaccinatie kinderen moet alle info 100 procent correct zijn'

Vlaams Parlementslid Lorin Parys vindt het niet kunnen dat de overheidscampagne rond de vaccinatie van kinderen halve waarheden verkondigt. Ouders worden niet alleen geïnformeerd, maar ook aangemoedigd. 'Dit was nooit de bedoeling.'

Lees verder

Sneltests niet nuttig na hoogrisicocontact

Onderzoekers constateerden dat iemand kort na besmetting al genoeg virus uitademt om anderen te besmetten, en niet pas enkele dagen later. Dat maakt dat een besmettelijk persoon vlak voor een kerstfeest toch een negatieve zelftest kan afleggen. Hoe betrouwbaar zijn de zelftests?

Lees verder

De Bidens stellen hun nieuwe puppy 'Commander' voor

In een filmpje dat de Amerikaanse president Joe Biden maandag postte op Twitter laat hij de wereld kennismaken met de nieuwste bewoner van het Witte Huis. Commander is een speelse Duitse herder die de presidentiële woning van wat jeugdigheid zal voorzien.

Lees verder

Cassatieberoep van Bo Coolsaet verworpen, uroloog moet allicht naar de gevangenis

Het cassatieberoep dat uroloog Bo Coolsaet had aangetekend tegen het arrest van het Antwerpse hof van beroep is verworpen. Zo werd bevestigd aan onze redactie. De 82-jarige uroloog werd veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan de helft effectief, voor het aanranden en verkrachten van een minderjarige patiënte.

Lees verder

Emir van Dubai moet recordbedrag van 645 miljoen euro betalen aan ex-vrouw

Een Britse rechtbank heeft de emir van Dubai, de 72-jarige Mohammed bin Rasjid al-Maktoem, veroordeeld tot het betalen van meer dan 640 miljoen euro aan zijn voormalige echtgenote en hun twee kinderen. Nooit eerder kende een Britse rechtbank een hoger bedrag toe in een echtscheidingszaak.

Lees verder

Auto brandt volledig uit in Borgerhout

Een auto in Borgerhout werd dinsdagnamiddag verteerd door vlammen na een technisch defect onder de motorkap. De passagiers hadden op tijd het voertuig verlaten en er vielen dus geen gewonden. 

Lees verder

Staatssecretaris van Madagaskar overleeft helikoptercrash en zwemt 12 uur richting kust

Generaal Serge Gellé, de staatssecretaris voor Politiezaken van Madagaskar, heeft na een helikoptercrash boven de zee 12 uur lang naar de kust gezwommen. 'Mijn tijd is nog niet gekomen.'

Lees verder

Kim Gevaert wordt nieuwe meetingdirecteur van Memorial Van Damme

Kim Gevaert wordt de nieuwe meetingdirecteur van de Allianz Memorial Van Damme. Ze volgt aan het hoofd van de meeting Cédric Van Branteghem op, die de nieuwe ceo van het BOIC wordt. Dat heeft organisator Golazo bekendgemaakt.

Lees verder

Slechts kwart van de ouders gemotiveerd om kinderen te laten vaccineren

De nieuwe motivatiebarometer toont een grote terughoudendheid bij ouders om 5- tot 11-jarigen te laten vaccineren.

Lees verder

Raad van State haalt algemene mondmaskerplicht op school onderuit

De algemene mondmaskerplicht voor de min-tienjarigen in het Vlaamse onderwijs mist elke juridische basis. De Raad van State is vrij kritisch voor minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA): 'Het lijkt duidelijk dat de minister niet eens de intentie heeft gehad om zelf de maatregel te formaliseren.'

Lees verder

Veroordeelde Deense ex-minister nu ook uitgesloten als parlementslid

De vroegere Deense minister van Integratie en Immigratie Inger Støjberg werd eerder tot zestig dagen cel veroordeeld voor een ambtsmisdrijf. Nu verliest ze ook haar parlementszetel.

Lees verder

Regisseur en theaterdocent Pol Dehert overleden

Als opleidingshoofd theater aan het Ritcs in Brussel loodste Pol Dehert generaties spelers en regisseurs de Vlaamse podiumwereld in. Hij werd 72 jaar.

Lees verder

Elf miljoen euro voor meer busvervoer buitengewoon onderwijs

Leerlingen uit het buitengewoon onderwijs brengen vaak elke dag opnieuw urenlang door op de bus van en naar school. De Vlaamse regering wil nog dit jaar extra bussen, minibusjes en taxidiensten inzetten. 'Dit is niet langer aanvaardbaar.'

Lees verder

Doorbraak in onderhandelingen tussen Verlinden en politiebonden

Er lijkt een akkoord in de maak tussen minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en de politievakbonden. Er is sprake van een loonsverhoging van gemiddeld 70 euro netto.

Lees verder

Wat zijn de bijwerkingen en wat zit erin? Hebben gezonde kinderen wel iets te winnen bij vaccinatie tegen corona?

De overheid biedt het coronavaccin voor kinderen aan. Aanbevelen doet ze niet, tenzij voor kinderen met onderliggende aandoeningen. Iedere ouder of voogd moet dus zelf de beslissing maken, maar er staan heel wat vragen open. De Standaard zoekt een antwoord.

Lees verder

Twaalf zieken en één dode door legionella in regio Grobbendonk: 'Hopen dat besmettingshaard vernietigd is'

Twaalf personen in de regio Grobbendonk en Herentals raakten de afgelopen maand besmet met legionella. Een van hen stierf aan de gevolgen van de besmetting. Uit onderzoek bleek dat een waterzuiveringsinstallatie van Albertstroom uit Grobbendonk de bron zou zijn geweest van het virus, dat zich via luchtdeeltjes verspreidt.

Lees verder

Steve Bakelmans schuldig aan moord en verkrachting van Julie Van Espen

Op het assisenproces over de moord op en de verkrachting van Julie Van Espen (23), is beschuldigde Steve Bakelmans (41) over de hele lijn schuldig bevonden. De jury had bijna 5 uur nodig om de schuld te bepalen.

Lees verder

'Un monde' op shortlist Oscars

De Belgische film 'Un monde' van regisseuse Laura Wandel is geselecteerd voor de shortlist van de Oscar voor beste internationale film.

Lees verder

Kerst lijkt gevrijwaard, oud en nieuw in mineur

Ongetwijfeld verstrengt het Overlegcomité woensdagmiddag enkele maatregelen om de oprukkende omikronvariant beter te kunnen trotseren. Maar van een lockdown zoals in Nederland is voorlopig geen sprake.

Lees verder

Duitse ex-handballer schakelt Dimitri Van den Bergh meteen uit op WK darts

Onze landgenoot Dimitri Van den Bergh (27) is in de tweede ronde uitgeschakeld op het WK darts. Hij verloor tegen de Duitser Florian Hempel met 3-1.

Lees verder

James Webb zoekt ontstaan van het heelal 1,5 miljoen km van hier

Vrijdagmiddag, de dag voor Kerstmis, wordt de James Webb-telescoop de ruimte in geslingerd. Aan het peperdure ding wordt al een kwarteeuw gewerkt, het heeft allemaal langer geduurd dan verwacht, maar nu is het eindelijk zo ver. De telescoop moet ons dichter dan ooit bij het ontstaan van het heelal brengen.

Lees verder

Artsen en ziekenfondsen sluiten nieuw tariefakkoord

Artsen en ziekenfondsen hebben dinsdagnacht een nieuw medicomut-akkoord gesloten, waarin onder meer afspraken worden gemaakt over de honoraria. Dat laat het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) weten. Het akkoord geldt voor de periode 2022-2023.

Lees verder

Mondmaskerplicht op school mist juridische basis

De algemene mondmaskerplicht voor min-tienjarigen in het Vlaamse onderwijs mist elke juridische basis. 'Minister Weyts had niet eens de intentie om de maatregel te formaliseren.'

Lees verder

Covidzorg verhit de gemoederen tijdens nachtelijk debat in de Kamer

De beleidsnota van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke - en dan vooral het beleid rond covidzorg in de ziekenhuizen - is dinsdagnacht het voorwerp geweest van een stevige discussie in de Kamer.

Lees verder

Oud-adviseur Trump begint rechtszaak tegen onderzoekscommissie bestorming Capitool

Michael Flynn, voormalig veiligheidsadviseur van oud-president Donald Trump, heeft de commissie van het Congres aangeklaagd die onderzoek doet naar de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari dit jaar. Hij hoopt zo te voorkomen dat de commissie inzage krijgt in zijn telefoongegevens.

Lees verder

Kaap van 28.000 coronadoden overschreden

De stevige daling van het aantal nieuwe besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens zet zich voort. De trieste kaap van 28.000 overlijdens aan covid-19 in België is echter overschreden. Dat blijkt woensdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Koud en droog, KMI waarschuwt voor gladheid

Woensdagochtend vriest het overal. Het KMI waarschuwt voor rijmplekken en plaatselijk aanvriezende mistbanken. Overdag blijft het droog en wordt het vrij zonnig met een weliswaar gesluierde zon. De maxima liggen tussen 0 en 3 graden bij een zwakke tot matige wind.

Lees verder

'Sex and the city'-acteur Chris Noth staat almaar geïsoleerder

De Amerikaanse acteur Chris Noth, ook wel gekend als Mr. Big in Sex and the city, is ­beschuldigd van seksueel misbruik door drie vrouwen. Hij werd al ontslagen bij de show The equalizer.

Lees verder

Belg betaalt tot drie keer zoveel voor telefonie en internet als in buurlanden: 'We behoren tot minst goedkope landen'

In vergelijking met de buurlanden, blijven telefonie, internet en digitale televisie enorm duur in ons land. Een Belg betaalt tot drie keer meer dan pakweg een Fransman.

Lees verder