Doorgaan naar hoofdcontent

Dit verandert er op 1 januari: postzegels duurder, eenvoudiger energiefactuur, lonen Vlaams Parlement verlaagd en sek...

Dit verandert er op 1 januari: postzegels duurder, eenvoudiger energiefactuur, lonen Vlaams Parlement verlaagd en seksuoloog deels terugbetaald

Het nieuwe jaar staat voor de deur en dat betekent dat er een reeks veranderingen doorkomen. Vanaf 2022 betaald u bijvoorbeeld meer voor postzegels, maar zal een sessie bij de seksuoloog deels terugbetaald worden. Wat er nog meer verandert, leest u hieronder.

Lees verder

Prinses Maria Laura, oudste dochter van prinses Astrid, stapt in huwelijksbootje

Prinses Maria Laura (33), nicht van koning Filip, gaat trouwen. Dat heeft onze redactie vernomen. Het nieuws wordt bevestigd door haar ouders, prinses Astrid en prins Lorenz, in een persmededeling via het koninklijk paleis. Maria Laura heeft zich verloofd met haar vriend William Isvy.

Lees verder

NMBS komt in 2022 met flexibel abonnement voor telewerk

Vanaf volgend jaar is het mogelijk om een flexibel abonnement te nemen bij de NMBS. Eentje op maat van pendelaars die slechts twee à drie keer per week naar kantoor gaan. De NMBS wil de pas vanaf 2022 uitrollen en het abonnement is enkel weggelegd voor smartphonegebruikers.

Lees verder

Amerikaanse advocate en boegbeeld die abortus legaal maakte, is overleden

De Texaanse advocate Sarah Weddington won in 1973 de rechtszaak 'Roe versus Wade', waarmee abortus legaal werd in de Verenigde Staten. Zondagmorgen is Weddington op 76-jarige leeftijd overleden 'na een reeks gezondheidsproblemen', schrijft BBC.

Lees verder

Gent wordt toeristisch centrum: meer mogelijkheden om te shoppen

Vanaf 1 januari wordt Gent erkend als een 'toeristisch centrum'. Daardoor kunnen winkels er de verplichte sluitingsdag naast zich neerleggen.

Lees verder

'Dat soort gekken zou zelfs geen matchen meer mogen volgen op tv'

Vorige week werden Vincent Kompany en enkele Anderlecht-collega's uitgescholden voor 'bruine apen'. Die aanval bracht een storm van verontwaardiging teweeg. Pierre Kompany, vader van, reageert verbeten.

Lees verder

Nieuwe Spider-Man levert na 12 dagen al miljard euro op

De nieuwe Spider-Manfilm is de eerste film sinds de coronacrisis losbarstte die meer dan één miljard euro opbracht aan de kassa's. Dat meldt filmindustriebedrijf Exhibitor Relations zondag. Het is ook de op één na snelste film in de geschiedenis die dat klaarspeelt.

Lees verder

Autolening aan stunttarief van 0,60 procent bij BNP Paribas Fortis

Vanaf 4 januari verlaagt de grootste bank van het land, BNP Paribas Fortis, het tarief voor een lening bij aankoop van een milieuvriendelijke wagen tot 0,60 procent.

Lees verder

Zuid-Afrikaans president prijst Desmond Tutu: 'Voor hem was vrede prediken niet genoeg'

Zuid-Afrikaans president Cyril Ramaphosa heeft zondag hulde gebracht aan de overleden aartsbisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu. Ramaphosa benadrukte Tutu's activistische kijk op vrede en zijn strijd tegen armoede.

Lees verder

Stany Crets verwoordt de kwaadheid van de cultuursector: 'Beste overheid, get your shit together'

'Beste overheid, u heeft een zwarte zak over ons reeds geblinddoekt hoofd getrokken en ons achtergelaten in een lekke onderzeeër met een bot aardappelmesje waarmee we onszelf tergend traag van kant kunnen maken voor we allemaal verzuipen'. De welbespraakte Stany Crets was een van de bezielers van het cultuurprotest die zondag plaatsvond in Brussel. Hij kwam dan ook geen woorden tekort toen hij zijn woede uitte over de coronamaatregelen die de sector hard treft.  

Lees verder

Open VLD wil 1G-beleid: 'Geen andere weg mogelijk'

Open VLD, de partij van premier Alexander De Croo, wil naar een 1G-beleid in België. Alleen wie gevaccineerd is, kan dan nog aan het publieke leven deelnemen. 'Ik vrees dat we geen andere weg op kunnen', zegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert in De Morgen.

Lees verder

2021, jaar vol natuurgeweld

Nooit eerder leverde een jaar zoveel beelden van natuurgeweld op. Nooit eerder kwam dat geweld zo dichtbij. Orkanen en bosbranden in de VS en Zuid-Europa, regenbommen en landverschuivingen in ­India en China, dat zijn we stilaan gewoon. Maar de apocalyps in Verviers of Pepinster?

Lees verder

Brexitgevolgen: afgelopen jaar werden opnieuw meer Britten Belg

Het afgelopen jaar zijn al 859 Britten Belg geworden. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Het zijn er nu al meer dan vorig jaar, terwijl de cijfers voor december nog niet volledig zijn.

Lees verder

'Indringer wilde Queen vermoorden uit wraak voor bloedbad Amritsar'

Afgelopen weekend werd een gewapende jongeman op het domein van de residentie van de Britse Queen gearresteerd. Volgens Britse media wou hij de vorst vermoorden in een wraakactie voor het bloedbad in Amrtisar.

Lees verder

Chinese burgers boos op Elon Musk na bijna-ongeval in de ruimte

De Starlinksatellieten van de excentrieke SpaceX-CEO knalden al twee keer bijna tegen het Chinese ruimtestation. 'Starlinksatellieten zijn ruimtepuin', vloeken ze in China.

Lees verder

Belastingaftrekken ook in 2022 'bevroren'

Net als dit jaar blijven ook in 2022 een reeks belastingverminderingen 'bevroren' op het bedrag dat al van toepassing was in 2019.

Lees verder

Olivia en Noah opnieuw populairste voornamen

Net als vorig jaar prijken Olivia en Noah boven aan de lijst van de populairste voornamen voor pasgeborenen in ons land.

Lees verder

VRT-kijkers klagen en masse over aflevering 'Undercover'

Tijdens de meest recente uitzending van het tv-programma 'Undercover' is er heel wat misgelopen. Kijkers klaagden massaal over de technische foutjes. Zo klonk een voice-over in het Nederlands wanneer acteurs in het Turks spraken. VRT kwam inmiddels met een oplossing.

Lees verder

Lucinda Brand wint Superprestigecross Heusden-Zolder

Lucinda Brand heeft de Superprestigecross in Heusden-Zolder op haar naam geschreven. De 32-jarige Nederlandse van Baloise Trek Lions schudde haar jonge landgenote Fem van Empel (19) helemaal op het einde van zich af na een spannende race. Annemarie Worst werd derde.

Lees verder

Poolse president toch op de rem voor controversiële mediawet

De Poolse president Andrzej Duda weigert zijn handtekening te zetten onder de jongste wet die de mediavrijheid in het gedrang zou brengen. Daarmee plooit hij voor internationale druk.

Lees verder

Oudste ijsbeer van Europa gestorven in Berlijnse zoo

In de zoo van Berlijn is de ijsbeer Katjuscha overleden op 37-jarige leeftijd. Het ijsbeervrouwtje was de oudste ijsbeer in Europa en de laatste ijsbeer in de Berlijnse zoo.

Lees verder

Rotterdam bepantsert brandweerwagen voor oudejaarsnacht, ook Brusselse wagens krijgen speciale folie

Ze hopen uiteraard dat de overgang van oud naar nieuw rustig verloopt. Maar gezien de coronarellen van de jongste weken zijn de hulpdiensten op alles voorbereid. In Rotterdam hebben ze zelfs bepantsering aangebracht op een brandweerwagen. In Brussel zijn de interventiewagens uitgerust met een speciale folie op de ramen.

Lees verder

Overstromingen in België en buurlanden op een na duurste natuurramp van 2021

De overstromingen in België en onze omliggende landen van afgelopen zomer is de tweede duurste natuurramp van het jaar. Dat becijferde de Britse ngo Christian Aid.

Lees verder

Onverwacht huwelijk bewijst dat Astrids kinderen profiteren van hun anonimiteit en vrijheid

Terwijl de idee leefde dat ze vrijgezel was, heeft prinses Maria Laura (33) al jarenlang een relatie. De bekendmaking van haar verloving met de Brits-Franse zakenman William Isvy (30) is dan ook verrassend nieuws. Maria Laura is zo de exponent van de discretie waarin de kinderen van prinses Astrid zich hullen. Voor hen geen koninklijke verplichtingen, ook geen dotatie, maar wel de vrijheid om in alle anonimiteit te leven.

Lees verder

Regisseur Big little lies overleden

De verslagenheid in Hollywood en Canada is groot. Dit weekend overleed de Canadese regisseur Jean-Marc Vallée in zijn chalet net buiten Québec. Hij was amper 58, maar drukte zowel op televisie als film een eigenzinnige stempel. Hij leeft verder in Big Little Lies en Dallas Buyers Club. De doodsoorzaak is niet bekend.

Lees verder

Frankrijk voert vanaf 15 januari vaccinatiepas in

Frankrijk voert vanaf 15 januari de vaccinatiepas in. Dat heeft de Franse premier Jean Castex maandagavond aangekondigd op een persconferentie.

Lees verder

Ye koopt nieuwe woning tegenover villa Kim Kardashian

Kim Kardashian krijgt in Hidden Hills, de afgesloten wijk in Los Angeles waar ze met haar vier kinderen woont, een nieuwe overbuur. Namelijk haar bijna-ex Ye. Die zou een huis tegenover hun voormalige gezins­woning hebben gekocht.

Lees verder

KV Mechelen wipt top zes binnen na zege tegen Seraing

KV Mechelen heeft 2021 afgesloten met een driepunter. Het won thuis met 2-0 van Seraing, dat al voor de vijfde keer op rij verloor. Ferdy Druijf en Hugo Cuypers scoorden na de pauze de doelpunten Achter de Kazerne voor hun club, die naar plek zes wipt omdat Charleroi met 0-3 verloor van OH Leuven.

Lees verder

OHL geeft zichzelf ademruimte met zege in Charleroi

Een jaar en twee weken. Zolang was het al geleden dat OHL nog eens twee wedstrijden na elkaar kon winnen. Een eeuwigheid dus, maar het is de Leuvenaars dan toch nog eens gelukt. Na Standard legden ze ook Charleroi makkelijk over de knie met 0-3. En zo wordt het alsnog een relatief ontspannen winterbreak zonder al te grote degradatiezorgen in Leuven. De Zebra's verliezen stilaan voeling met de top vier.

Lees verder

Welke gascentrale overleeft deadline van 15 maart?

De gascentrales van Seraing en Manage bieden meer zekerheid als midden maart blijkt dat de geplande gascentrale in Vilvoorde nog altijd geen vergunning heeft. Maar absoluut is die zekerheid niet.

Lees verder

Seraing ontslaat trainer Condom

Seraing heeft maandag, nog voor het einde van haar met 2-0 verloren competitiewedstrijd tegen KV Mechelen, een einde gemaakt aan de samenwerking met coach Jordi Condom.

Lees verder

Kim Huybrechts laat stunt liggen: Gerwyn Price wankelt maar haalt het net

Met Kim Huybrechts (36) heeft de laatste landgenoot het WK darts verlaten. De Antwerpenaar zorgde in het befaamde Ally Pally in de derde ronde voor een heroïsche wedstrijd tegen het nummer één van de wereld, Gerwyn Price. Huybrechts ging uiteindelijk eervol uit de competitie: 4-3 en 6-5 in de beslissende set.

Lees verder

Anderlecht maakt brandhout van bedroevend zwak Beerschot en legt er zeven (!) in het mandje op het Kiel

Beerschot en Anderlecht hebben allebei paars en wit als clubkleuren. Dinsdagavond kon het contrast tussen die twee niet groter zijn. Het Brusselse wit liet het Antwerpse paars alle hoeken van het Olympisch Stadion zien: 0-7. De grootste overwinning in de Jupiler Pro League dit seizoen.

Lees verder

STVV boekt belangrijke zege: Hara en Suzuki maken komaf met verliesreeks

STVV heeft na 0 op 15 op de valreep weer met een zege aangeknoopt in 2021. Tegen een zwak Eupen werden de drie punten thuis gehouden, Japanners Taichi Hara en Yuma Suzuki maakten de goals. De Kanaries wippen over Standard en Oostende en sluiten het jaar af op de dertiende plaats.

Lees verder

Slachtoffer van stalking: 'Ik heb mijn deurbel nog altijd niet opnieuw aangesloten'

Stalkers kruipen diep onder de huid van hun prooi, met geweld of niet. 22.765 slachtoffers deden vorig jaar aangifte. Twee vrouwen getuigen. 'Bij de noodcentrale zeiden ze: tja, meisje, wat wil je dat ik doe?'

Lees verder

Slachtoffer van stalking: 'Ik heb mijn deurbel nog altijd niet opnieuw aangesloten'

Stalkers kruipen diep onder de huid van hun prooi, met geweld of niet. 22.765 slachtoffers deden vorig jaar aangifte. Twee vrouwen getuigen. 'Bij de noodcentrale zeiden ze: tja, meisje, wat wil je dat ik doe?'

Lees verder

Alle coronacijfers voorlopig nog in dalende lijn

Zowel het aantal besmettingen, sterfgevallen als ziekenhuisopnames blijft dalen. Dat blijkt dinsdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Verwacht wordt wel dat de besmettingscijfers snel terug zullen stijgen, nu de omikronvariant dominant is.

Lees verder

Wind en regen spelen vandaag de hoofdrol

We krijgen dinsdag een winderige dag met regen. Het blijft wel zacht met temperaturen die oplopen tot 11 graden, meldt het KMI. Ook de komende dagen blijft het erg zacht.

Lees verder

Brand in Syrische havenstad na Israëlische luchtaanval

Na een Israëlische luchtaanval is brand uitgebroken in de containerhaven van de Syrische stad Latakia, meldt de Syrische staatstelevisie. Het gaat om de tweede luchtaanval door Israël in de maand december.

Lees verder

Wielrenster Amy Pieters wordt langer in kunstmatige coma gehouden

Amy Pieters zal nog drie dagen extra in een kunstmatige coma worden gehouden. Dat meldt NOS Sport. Normaal was het de bedoeling dat ze maandag uit haar coma zou worden gehaald.

Lees verder

Krijgen we straks warmste oudejaarsdag ooit? Op het nippertje kan er dit jaar nog een weerrecord sneuvelen

Als we vrijdag het jaar afsluiten, doen we dat niet enkel met ovenhapjes en aftellen vanaf tien, maar mogelijk ook met een nieuw weerrecord. Het kan zomaar de warmste 31 december worden sinds het begin van de metingen. En eigenlijk is het de hele week al opvallend zacht, met dank aan de warme lucht uit Noord-Afrika.

Lees verder