Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 24 december 2021

Croupiers verduisteren 14 jaar lang geld aan roulette

Croupiers verduisteren 14 jaar lang geld aan roulette

Vier voormalige croupiers van het casino van Middelkerke riskeren in de Brugse rechtbank twee jaar celstraf met uitstel voor grootschalige fraude aan de roulette.

Lees verder

Man laat zich acht keer vaccineren op vraag van antivaxers

Een 33-jarige man is betrapt in Fosses-la-Ville, bij Namen, toen hij op het punt stond zijn negende corona­vaccin te krijgen.

Lees verder

Ook Openbaar Ministerie gaat niet in beroep in zaak-Bart De Pauw

Na Bart De Pauw en de burgerlijke partijen laat ook het Openbaar Ministerie weten niet in beroep te gaan tegen het vonnis in het dossier tegen de televisiemaker. Hij werd op 25 november veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel voor de belaging van vijf vrouwen en het bezorgen van elektronische overlast aan één van hen.

Lees verder

Acteur James Franco zegt dat hij seksverslaving had

In een podcast heeft de Amerikaanse acteur James Franco toegegeven dat hij met studenten heeft geslapen en met een seksverslaving worstelde. Het is de eerste keer dat Franco ingaat op beschuldigingen tegen hem.

Lees verder

Live | Volg hier de persconferentie over het akkoord rond de kernuitstap

Na een hele nacht te hebben onderhandeld, is het kernkabinet tot een akkoord gekomen over de kernuitstap. De kerncentrales gaan dicht. Om 11 uur geeft premier Alexander De Croo toelichting op een persconferentie, die u hier kunt volgen.

Lees verder

Stany Crets roept op om zondag op Muntplein te protesteren tegen sluiting cultuursector

Stany Crets roept op om komende zondagmiddag samen te komen op het Muntplein in Brussel om te protesteren tegen de sluiting van de cultuursector. 'Voor de zoveelste keer zijn wij het zwarte schaap. Het slachtlam', zegt de acteur en theatermaker donderdag op zijn Facebookpagina.

Lees verder

Teleurstelling over 'tijdcapsule' onder eeuwenoud standbeeld

Geen foto van een opgebaarde president Lincoln, wel van een metser die mee de sokkel maakte. De tijdcapsule verscholen onder het 134 jaar oude standbeeld van generaal Robert E. Lee in het Amerikaanse Richmond geeft (voorlopig) geen geheimen prijs.

Lees verder

Ook binnen de politiek onvrede over nieuwe maatregelen: 'Wil de laatste het licht uitdoen?'

Niet alleen de cultuursector staat op de achterste poten omdat die de deuren moet sluiten. Ook in de politieke wereld - vooral bij de groenen - vallen kritische stemmen te horen over de beslissing van het Overlegcomité.

Lees verder

Superprestige Diegem officieel afgelast, overige crossorganisatoren blijven hopen

Het veldrijden viert traditioneel hoogdagen tussen kerst en Nieuwjaar. De beslissing dat alle geplande wedstrijden zonder publiek moeten doorgaan, komt dan ook hard aan. Diegem laat al weten dat hun Superprestigemanche van woensdag 29 december niet kan doorgaan.

Lees verder

Bodycam toont hoe twee baby's na tornado levend vanonder het puin worden gehaald

Een vrouw in Hopkins County in Kentucky zag anderhalve week geleden een tornado naderen waarop ze haar kle inkinderen in een met lakens volgepropte badkuip stopte. De storm rukte schrijnend genoeg de badkuip uit het huis. Dinsdag doken beelden op die tonen hoe reddingswerkers de twee baby's zonder ernstige verwondingen enkele meters van de woning terugvonden onder de omgedraaide badkuip.

Lees verder

Belgian Cats hebben (eerste) gesprek achter de rug met Eddy Demarez

Een afgevaardigde van de Belgian Cats, de nationale basketbalvrouwen, heeft voor het eerst gesproken met Eddy Demarez. De Sporza-commentator liet zich ongepast uit over de geaardheid en het uiterlijk van de Cats.

Lees verder

Sociale uitkeringen en ambtenarenlonen tweede keer omhoog in vijf maanden

Door de aanhoudend hoge inflatie is de spilindex voor de tweede keer in vijf maanden overschreden. Dat betekent dat de sociale uitkeringen, pensioenen en ambtenarenweddes de komende maanden opnieuw met 2 procent stijgen. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Statbel.

Lees verder

Waalse epidemioloog moet tranen bedwingen: 'De vertrouwensbreuk is totaal'

De Waalse epidemioloog Marius Gilbert (ULB) kwam zoals gewoonlijk de nieuwe coronamaatregelen uitleggen op de RTBF, de Waalse openbare omroep. Voor de eerste keer had hij moeite zijn tranen te bedwingen en zijn schok te verbergen. Hij roept de regering op de crisis anders aan te pakken.

Lees verder

Wouter Deprez en zijn scheidblije dufjuf

Droomkruid, hormstorm, schooldood en dufjuf. Het zijn maar enkele woorden die behoren tot de Middeltaal. Wouter Deprez ontwierp die taal voor mensen die te oud zijn voor jongerentaal en toch ook eens iets hips willen zeggen. En het grote voordeel van de Middeltaal? Dat laten we Wouter Deprez liever zelf uitleggen. Wouter is tenslotte een buitenbabbelaar.

Lees verder

Mag ik nog naar vakantiepark of zoo? Gaat kerstfeest nog door? En wat met kerstshoppen? Jullie vragen beantwoord

Het Overlegcomité heeft woensdag een aantal nieuwe maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus, en al zeker die van de omikronvariant, in ons land tegen te gaan. Al uw vragen daarover beantwoorden wij hier.

Lees verder

Coldplay brengt geen nieuwe muziek meer uit na 2025

Het laatste Colplay-album komt uit in 2025. Daarna stopt de muziekgroep met nieuwe muziek uitbrengen. Dat kondigde zanger Chris Martin aan op de Britse radiozender BBC 2.

Lees verder

Eric Zemmour veroordeelt video waarin op Macron wordt geschoten

De extreemrechtse presidentskandidaat Eric Zemmour heeft een video waarin in op Franse president Emmanuel Macron wordt geschoten fel veroordeeld. 'Ik wil jullie steun noch jullie hulp.'

Lees verder

Europese coronakaart kleurt steeds donkerder, enkel lichtpuntje in Roemenië

De wekelijkse coronakaart van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) kleurt opnieuw wat roder. Voor de enige groene regio moet u uitwijken naar Roemenië. België blijft donkerrood.

Lees verder

Waalse bioscopen in het verzet: 'Wij blijven open. Laat de politie maar komen'

Vijf bioscopen in drie Waalse steden gaan voor burgerlijke ongehoorzaamheid na de beslissingen van het Overlegcomité. Het gaat om zalen van twee uitbaters in Luik, Charleroi en Namen.

Lees verder

Financiële oplossing voor voetbalclub Anderlecht is rond

RSC Anderlecht realiseert een kapitaalsverhoging van in totaal 42 miljoen euro, zo bevestigt de voetbalclub. Sportief directeur Peter Verbeke wordt de nieuwe ceo.

Lees verder

Podcasttips | Hoe goed kennen we onze vaders?

Stond je al eens stil bij het leven dat je ouders geleid hebben voordat jij er was? Raf Njotea tracht de puzzel van zijn vaders verleden te leggen. Het is een moeizame zoektocht.

Lees verder

Belgische piloot omgekomen bij vliegtuigcrash in Oost-Congo

In het oosten van Congo is de Belgische piloot van een klein vliegtuigje, met in totaal zeker vier mensen aan boord, omgekomen na een crash. Enkele minuten na het opstijgen uit Shabunda, een plaatsje in de provincie Zuid-Kivu, is het vliegtuig neergestort. Dat meldt de interimgouverneur van Zuid-Kivu, Théophile Kiluwe.

Lees verder

Poetin geeft Westen schuld van groeiende spanningen met Oekraïne

Tijdens zijn jaarlijkse persconferentie herhaalde de Russische president Poetin nogmaals dat hij niet van plan is Oekraïne binnen te vallen. Maar hij zei ook dat hij af wil van de bemoeienis vanuit het Westen in de grensstreken.

Lees verder

Dichter en columnist Bernard Dewulf is overleden

Dichter Bernard Dewulf is onverwachts overleden, zo werd ons bevestigd door zijn uitgeverij Atlas. Hij werd 61 jaar oud. Dewulf was al meer dan tien jaar vaste columnist voor De Standaard.

Lees verder

Ghanese parlementsleden gaan met elkaar op de vuist

Een debat over een belastingheffing op elektronische transacties heeft maandag de gemoederen verhit in het Ghanese parlement. De emmer van bepaalde parlementsleden bleek vol toen ondervoorzitter Joseph Osei-Owusu voorstelde om de wet te stemmen met een versnelde procedure.

Lees verder

Brusselse politie boos over staking cipiers: 'Ik krijg het niet verkocht om agenten in te zetten op kerstavond'

De cipiers van drie Brusselse gevangenissen staken vanaf donderdagavond 22 uur tot 25 december. Door de staking moeten Brusselse agenten inspringen: 'Ik krijg het niet verkocht aan politiemensen om hun vrije kerstavond in te zetten om in de gevangenis te gaan helpen, terwijl er cipiers zijn die gezellig thuiszitten met hun familie, zegt korpschef politiezone Zuid Jurgen De Landsheer aan VRT NWS.

Lees verder

Harry en Meghan delen eerste foto van hun dochtertje

Ze is intussen al een half jaar oud, maar op een eerste foto van Lilibet was het wachten tot de jaarlijkse kerstkaart van de Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan.

Lees verder

Overstromingen in Zoutleeuw worden niet erkend door Vlaamse regering

De overstromingen in de Vlaams-Brabantse gemeente Zoutleeuw van deze zomer worden niet erkend door de Vlaamse regering. Dat heeft het gemeentebestuur van Zoutleeuw bekendgemaakt en werd bevestigd door het Vlaams Rampenfonds. Het gemeentebestuur begrijpt de beslissing 'absoluut niet'.

Lees verder

Bernard Dewulf, de man die zo graag zag

Bernard Dewulf is in de nacht van woensdag op donderdag plots overleden. De literatuur en de journalistiek verliezen met hem een stilist en een begenadigd waarnemer van kleine en late dagen. 'Een scheelziener, ja, iemand die twee dingen tegelijk ziet.' Een in memoriam.

Lees verder

Amerikaanse auteur en journaliste Joan Didion (87) overleden

De Amerikaanse auteur en exponent van het zogenaamde New Journalism Joan Didion is donderdag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldt The New York Times. Didion overleed aan de gevolgen van Parkinson.

Lees verder

'Bernard Dewulf had geen snipper middelmatigheid in zich'

Collega-auteurs en -dichters nemen afscheid van Bernard Dewulf. 'Zijn dichterlijke blik was tegelijk ook de blik van de beeldende kunstenaar. Dat was hij ook op papier, in zijn taal. Dat is uniek. Het is een groot verlies.'

Lees verder

Trump naar Hooggerechtshof om vrijgave Witte Huis-documenten te blokkeren

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft het Hooggerechtshof ingeschakeld om de vrijgave te blokkeren van presidentiële documenten, over de bestorming van het Capitool begin dit jaar.

Lees verder

Anderlecht rekent voor rust reeds af met Kortrijk en mag naar halve finales

RSC Anderlecht heeft zich donderdagavond geplaatst voor de halve finales van de Beker van België. In de derde kwartfinale haalde de Belgische recordkampioen het vlot van het bezoekende KV Kortrijk: 3-0.

Lees verder

Zwemster Fanny Lecluyse zet punt achter carrière

Zwemster Fanny Lecluyse zet op 29-jarige leeftijd een punt achter haar carrière, zo meldde ze donderdagavond op Instagram. 'Het is tijd om de fakkel door te geven aan een nieuwe generatie', schrijft ze.

Lees verder

Van de allereerste tot de allerlaatste: Dewulfs column werd een genre an sich

Bij het afscheid van schrijver, dichter en columnist Bernard Dewulf maakten we deze eerste, ongetwijfeld onvolledige bloemlezing van zijn werk voor deze krant.

Lees verder

Vlaanderen stuurt campagne over vaccinatie jongsten bij

Na kritiek heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid zijn communicatie genuanceerd 'om niet de indruk te wekken dat er een onderscheid zou zijn tussen een wel en niet gevaccineerd kind'.

Lees verder

Hoe de keukentafel in taal uitgroeit tot existentieel slagveld

Het werk van Bernard Dewulf haalt zijn kracht uit de precisie van de formulering. Niet in schoonschrijverij, maar in de exploratie van ieders bestaan.

Lees verder

Geert Meyfroidt: 'Ik ga helaas geen onderzoeksbeurs binnenhalen omdat ik De Slimste Mens gewonnen heb'

De Slimste Mens ter Wereld wordt doorgaans gewonnen door mediamensen of journalisten, maar deze keer is het een arts: Geert Meyfroidt.

Lees verder

Club Brugge plaatst zich als vierde en laatste team voor de halve finales na 4-1 zege tegen Oud-Heverlee Leuven

Club Brugge heeft zich donderdagavond als vierde en laatste geplaatst voor de halve finales van de Beker van België.

Lees verder

Club Brugge naar halve finales Croky Cup na duidelijke zege tegen OHL

Club Brugge blijft op koers voor de dubbel titel-beker na een wedstrijd waarin het de nodige medewerking kreeg van Oud-Heverlee Leuven. Bij 1-0 en 2-1 gaven de Leuvenaars een doelpunt in geschenkverpakking weg. De kwalificatie voor de halve finales van de Croky Cup kwam nooit in gevaar en het werd uiteindelijk 4-1. Op Tweede Kerst wil Club het jaar afsluiten met een klinkende zege op Cercle.

Lees verder

Winnaar van 'De slimste mens ter wereld': "Ik heb niets te winnen bij deze quiz. Hierna verdwijn ik weer"

De uitzondering bevestigt de regel: De slimste mens ter wereld wordt al 18 jaar lang gewonnen door mediamensen of journalisten, maar donderdagavond kreeg arts Geert Meyfroidt de oorkonde. Ruim verdiend. Terwijl de man over levens waakt op intensieve en ook nog eens overuren klopt wegens corona, etaleerde hij een verrassend brede kennis. "Kalm zijn levert je een enorm voordeel op tegenover al wie zit te stressen."

Lees verder

Het jaar van Bits & Atomen: the universe & the metaverse

2021 was een bijzonder jaar voor de technologiewereld. Het jaar begon met de bestorming van het parlement in Amerika en de kritiek op de sociale media. Later versterkt door getuigenissen over de 'gemene' algoritmes van Facebook. Maar 2021 was ook een scharnierjaar naar de nieuwe belofte: metaverse.

In de wetenschap stond de race naar het vaccin tegen corona centraal. Maar wij hebben het over een andere race: die naar de maan, naar Mars en andere plaatsen in het universum.

Lees verder

2021 in twaalf verhalen van de redactie

In de laatste reguliere 'Vandaag' van het jaar nemen we u graag mee achter de schermen van onze redactie. We hebben de redacteurs van De Standaard gevraagd wat voor hen hét moment van 2021 was. En dat levert mooie, verrassende verhalen op.

Lees verder

Vele prijzen, weinig kijkers: op zoek naar de drive van onze regisseurs van het jaar

Tenzij u tot een klein kransje cinefielen behoort, hebt u twee van de beste films van 2021 gemist: Un monde en La civil, allebei Belgisch. 'Je maakt geen films voor jezelf, maar je vastpinnen op het aantal cinemabezoekers heeft ook geen zin.'

Lees verder

12 podcasts van het jaar

Elke dag bracht De Standaard u dit jaar één nieuwsverhaal als podcast. De meest beluisterde vindt u hier gemakkelijk terug. Als kerstcadeautje voor uw oren.

Lees verder

Gratie verleend aan gewezen Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft onverwacht gratie verleend aan oud-president Park Geun-hye. Park zit momenteel een gevangenisstraf van twintig jaar uit wegens corruptie en machtsmisbruik.

Lees verder

Ook Japan stuurt geen regeringsvertegenwoordigers naar Olympische Winterspelen in Peking

Japan zal geen ministers of regeringsfunctionarissen sturen naar de Olympische Winterspelen, die in februari plaatsvinden in de Chinese hoofdstad Peking. Dat heeft de Japanse regering vrijdag meegedeeld.

Lees verder

Gemiddeld aantal coronabesmettingen blijft dalen

Alle corona-indicatoren gaan de goede richting uit. Het aantal besmettingen daalde met 36 procent ten opzichte van een week eerder. Dat blijkt vrijdagmorgen uit de gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Waarom 2021 echt wel het jaar van de ruimte was

De landing van marsrover Perseverance, de concurrentiestrijd tussen Elon Musk en Jeff Bezos, de allereerste toeristische ruimtereis… 2021 was een bewogen jaar voor de ruimtevaart, met vele hoogtepunten, maar ook met enkele dieptepunten.

Lees verder

Geen witte maar grijze kerst

Het kerstweekend belooft weinig mooi weer te brengen. Zowel vrijdag, zaterdag als zondag wordt het over het algemeen zwaarbewolkt met kans op regen, meldt het KMI.

Lees verder

Vlaams verbod op lijmvallen in de maak

Vlaanderen wil het gebruik van lijmvallen voor dieren verbieden. Die bezorgen muizen en ratten maar ook veel andere dieren een gruwelijke dood. Het is de bedoeling om het verbod op te nemen in de Dierenwelzijnscodex, die in 2022 wordt verwacht.

Lees verder

Brand op ferry kost leven aan 30 opvarenden

In het zuiden van Bangladesh zijn vrijdag minstens 32 mensen om het leven gekomen bij een brand op een veerboot. Dat heeft de lokale politie meegedeeld.

Lees verder